Wedstrijdverslagen

Bertus syn broer inspireert Eastermar tot nipte overwinning

Let op: opent in een nieuw venster PDFAfdrukkenE-mailadres

Geschreven door P.R. V.V. Eastermar zondag 29 september 2019 15:40

Exact een week nadat Eastermar het nieuwste seizoen had weten in te luiden met een klinkende en knappe 3-1 overwinning op het uitermate sterke en nieuwe Westerkwartier stond de uitwedstrijd tegen het altijd lastige VVT op het programma.

Vorig jaar werd hier met de uitblinkende naar Harkemase Boys vertrokken Menno Dijkstra binnen de lijnen ongeflatteerd met 2-6 gewonnen.

Ditmaal werd ook een zware bevalling voorspeld. De heer Klaas de Boer, trainer van het met geld smijtende Noardburgum, voorspelde in de Leeuwarder Courant zelfs een nipte overwinning voor VVT. Dit gebaseerd op de goede voorbereiding die de groenen hadden gedraaid. Dat de knikkers dan nog niet worden verdeeld mag in Noordbergum inmiddels ook duidelijk zijn.

Bij Eastermar heeft leider Floris Mols besloten een stap opzij te doen; hij doet tegenwoordig dienst als speler en coach bij het tweede. De topscorer van het Eastermarder derde, Hidde Faber, is bereid gevonden zijn taak over te nemen. Saillant detail is dat sinds de komst van Faber er nog geen punt werd gemorst - hier en daar wordt al gefluisterd over de gouden pik van Hidde…

Net voordat de Eastermarder equipe af zou reizen naar het gevreesde Twijzelerheide solliciteerde Max Dam bij zijn teamgenoten naar een klusje op de zaterdagmorgen - hij had dat dagdeel toch niets te doen. Afgesproken werd dat hij voortaan Jille van der Wal zijn boodschappenloper wordt.

Trainer Marco van der Veen besloot Jurryt Jonkman, Jelmer Dijkstra en Richard Brouwer op de bank te plaatsen. De rest van de veertien meegereisde spelers mochten vervolgens logischerwijs wel in de basis starten.

En dan komt der no, in dikke hit:

In de 4e minuut mocht Eastermar een vrije trap nemen. Leider John van den Hul voorspelde justjes, voordat de heer Jelte Heidbuurt het leer raakte, dat deze sowieso binnen de palen achter de keeper zou belanden. El Bevra bleek gelijk te hebben; de bal vloog als een kanonskogel links laag langs de muur precies rechts van de paal tegen het net: 0-1!

In de 6e minuut kwam Jan Jochem Kootstra door op links. Hij werd net na de bal naar Johannes Couperus afgegeven te hebben hardhandig tegen het gras geschopt. Helaas floot de scheids van dienst meteen op zijn fluit. Zo ging het feestje dat “Johannes ramt de bal uit stand prachtig in de kruising” heette helaas niet door…

Jelte Heidbuurt ging wederom achter de bal staan. Voordat hij hem zou schoppen kwam hij trainer Marco van der Veen nog wel even melden dat hij wegens een blessure vandaag maximaal één helft mee kon doen. “Sjit earst dy bal der mar eefkes yn, dan prate we fierder” was het antwoord. De zoon van Molle ging achter het leer staan, wreefde hem ditmaal langs de rechterkant van de muur prachtig tegen de touwen om het vervolgens op de knietjes glijdend naar alle meegereisde fans te vieren: 0-2!

In de 15e minuut kwam de geel-blauwe brigade weer eens door op de helft van VVT, dat zelf niet verder kwam dan achter de bal aanhollen. Dit leidde tot een onvervalste scrimmage voor het groene doel. Jelle van der Bij vond het op een gegeven moment wel mooi geweest en hij tikte het balletje na een knappe één-twee met Veenstra slinks met zijn kin tegen de touwtjes: 0-3!

Luttele minuten later kwam de watervlugge Van der Bij door op rechts en trakteerde het publiek op een prachtige actie alvorens de bal straks laag voor te geven op de toegesnelde Jille van der Wal. Dit heerschap schoot de bal vanaf de zestien-meterlijn snoeihard laag in het net: 0-4!

Net voor rust kregen de knappe koppen van Eastermar weer een vrije trap te nemen, Jelte Heidbuurt durfde het ditmaal niet aan en zodoende werd Jille van der Wal bereid gevonden de bal een trap te geven. De keeper kon deze inzet nog net keren maar kon niet voorkomen dat de toegesnelde Johannes Couperus met een hitsig stiftje alsnog wist te scoren.: 0-5!

Ondertussen werd de naam Klaas de Boer door de massaal toegestroomde fietsboys gescandeerd.

Niet veel later besloot de scheids dat het tijd was voor een bakje thee.

In de rust werd de jongste Heidbuurt-telg getrakteerd op zijn welverdiende wissel. Jelmer Dijkstra kwam voor hem binnen de lijnen. Verder werd Willem Jetze Veenstra gevraagd of hij ook bijna toe was aan een doelpunt. “Op zich wel” was diens enthousiaste antwoord.

Zo’n vier minuten na rust pakte spits Willem Veenstra zijn minuten van glorie. Hij kreeg een knappe lange bal van Stefan Brouwer, controleerde de bal tegen alle instructies van trainer Van der Veen in met buitenkant rechts en verschalkte meteen hierna de reeds uitgekomen doelman: 0-6!

Niet veel later mocht de ene helft van het Eastermarder gingergebroed een hoekschop nemen. Couperus wist met een fijne wreeftrap zijn wederhelft te vinden. Van der Wal zorgde met een ferme kopbal voor de 0-7!

We leefden in de 56e minuut toen Willem Veenstra de vijandelijke zestien net voor de achterlijn penetreerde. Hij paneerde daar aangekomen de aanvoerder van VVT en gaf vervolgens voor op Johannes Couperus die hem precies in de winkelhaak schoot: 0-8!

In de 60e minuut was het de beurt aan de ingevallen Jelmer Dijkstra, hij volleerde de bal prachtig laag tegen de kruising: 0-9!

In de 63e minuut wist het inmiddels met tien man spelende VVT haar eerste schot op het doel van Max Dam te lossen. De tot dan uitstekend meevoetballende Dam liet zien ook met de handjes wel raad te weten; hij had het leer klemvast.

Bij Eastermar kwam men erachter dat die drempel naar het tiende doelpunt toch altijd weer hoger is dan gedacht. In de laatste minuut kreeg het daar nog wel de uitgelezen kans voor.

De ingevallen Richard Brouwer wist met een splijtende steekbal Jurryt Jonkman diep te sturen. Jonkman dreigde af te worden gesneden en besloot aldus zijn aanvalspartner Willem Veenstra de bal te gunnen. Veenstra faalde oog in oog met de doelman niet: 0-10!

De vlagger van dienst stond echter helaas met de vlag omhoog. Hij zou na de wedstrijd toegeven dat er van buitenspel geen sprake was, maar dat hij de smoor in had en daarom met de vlag wapperde.

Zo bleef het bij 0-9 - ek wol kreas!

Deze overwinning werd op de vv Eastermarder Facebookpagina met een bericht richting Klaas de Boer van een gouden randje voorzien.

Oant Sjen!

JJ

 

Let op: opent in een nieuw venster PDFAfdrukkenE-mailadres

Laatst aangepast op zondag 22 september 2019 18:40 Geschreven door P.R. V.V. Eastermar zondag 22 september 2019 18:34

Na de oorwassing van een aantal seizoenen terug (2-6 overwinning voor Eastermar 2 tegen V.V. Jistrum 1) mocht verwacht worden dat vandaag de messen scherp geslepen waren bij onze ‘Noorderburen’. Jistrum 1 werd afgelopen seizoen kampioen in de Reserve 6e klasse en zal ook proberen om in de 5e klasse hun visitekaartje af te geven.

Uitgerekend in de 1e competitiewedstrijd van het seizoen staat dan ook de welbekende ‘slach om é brêche’ op het programma.

Voorafgaand aan de wedstrijd moest er natuurlijk eerst een persfoto gemaakt worden aan Eastermarder zijde. Terwijl de Jistrummers een veelbelovende warming-up in petto hadden, stonden de mannen van Freerk Kootstra en Dennis van Holsteijn te poseren voor onze huisfotografe van de V.V.E. Cindy Hiemstra. Wat nooit en te nimmer serieus kan gaan bij deze volwassen mannen, zal deze foto ook niet in de dagbladen te zien zijn. Wellicht na het photoshoppen zal deze nog wel ergens opduiken.

Uit de ooghoeken zag men al aan Eastermarder zijde dat de Jistrummers zich in het zweet joegen, besloten de ‘BlauGielen’ nog even naar binnen te gaan, zodat Floris Mols zich nog even kon uiten met een tactisch praatje. Sytze Taekema wist nog even alle aandacht op zich te richten door Floris te bellen die hem vervolgens op de speaker zette: ‘ik ha my fersjoen op de tiid, mar folle sukses hjoed. Ik gjin te winkeljen, tabee!’, waarvan akte.

Vanwege de grote selectie en een hevige concurrentiestrijd, mochten de volgende mannen van Floris aan de wedstrijd starten:

Uiteraard zou Michel Zandstra deze middag het doel verdedigen. Achterin was het Roel van der Ploeg die de organisatie achterin moest neerzetten en werd vanaf de zijkanten bijgestaan met Sytse Tjoelker en Jelte Wiersinga en op voorstopper alleskunner/vernietiger Tjalf Jonkman (soms lukt alles en soms moet alles en vooral iedereen wijken, want hij had een kater overgehouden van een surpriseparty op zijn 30ste verjaardag: deze zou de naam Jorn krijgen). Geale Tadema, die ook op dezelfde dag zijn geboortedag mocht vieren, moest helaas verstek laten gaan. Oare wieke wer, ker’l!

Op het middenveld starten deze middag @Jacobus de Vries en Mike Okkema op de flank. Jacob Mulder met de punt naar achter en kersverse captain Oege van Dijk met zijn puntertje naar voren. Voorin mochten Haije Veenstra en Rienk Wind hun kunsten vertonen.

Omdat Jistrum persé per helft een drinkpauze wilde inlassen, moest de scheidsrechter van de middag, te weten: Jan Brander, in beraad met het thuisspelend team. Na een goedkeurend knikje joeg de skeids met een ferme drukkert op zijn fluit, althans zo klonk het. Jistrum zou deze middag voor het eerst de aftrap mogen nemen (en niet voor het laatst).

Jistrum 1 begon de wedstrijd met pressie naar voren, maar Roel had achterin de zaakjes goed voor elkaar en had de deur op slot. Zijn kompanen in de verdediging hadden hun vaste tegenstander in de broekzak. Het spelbeeld was dat de Eastermarders de controle hadden, echter kwamen er hier niet grote kansen uit voort. Met hier en daar een speldenprikje van Jistrum, wist VVE 2 de score te openen. Rienk Wind was de gevierde man, die wel vaker een doelpuntje meepikt, maar dat dan ook moet bekopen met ‘kramp yn ‘e poaten’.

Ondanks deze treffer was Jistrum nog niet uit het lood geslagen en probeerde met wat steekballen door de verdediging van Eastermar heen te wurmen. Ze wisten een vrije trap vanaf randje 16 af te dwingen. Deze werd echter in de trombone van Fanfare Joost Wiersma geschoten en daardoor een kans op de gelijkmaker verkeken. Iedereen vond deze tussenstand voor rust wel best, behalve zette Mike Okkema de turbo nog maar eens aan. Mike ging voor eigen succes en zonder blikken of blozen passeerde hij Haije en Rienk die voor een leeg doel stonden. Maar gelukkig kon Mike ook de keeper passeren door de bal hard af te drukken en de 2-0 was een feit.

In de pauze moest er gewisseld worden: Tjalf zou thuis zijn roes verder uitslapen en Roel mocht van vrouwlief naar de kinderen. Deze mannen werden vervangen door Floris en Simon Dijkstra.

Ook Sytse, Rienk en Mike zouden vervangen worden door verse krachten: Jappie Vd Bij, Gjalt Veenstra en Marco Land.

De 2e helft mochten de Blaugielen de aftrap nemen. Het spelbeeld van de tweede helft was idem als de eerste helft. Eastermar domineerde en kon de wedstrijd goed controleren. Tot na zo’n 15 minuten, nadat Simon zich genoodzaakt zag de grond te kussen. Door het verkeerd neerkomen op het veld na een ongelukkige actie, was Simon door zijn knie gegaan. Eastermar zou Eastermar niet zijn, dat iedereen zeer bezorgd was om Simon’s fysieke toestand. Geconstateerd was door paraveterinair Cindy dat Simon toch maar even naar dokterswacht moest en Hendrik Hoekstra zou ‘syn bakje efkes ophelje’ voor het vervoer naar Ziekenhuis Nij Smellinghe. Simon heel veel sterkte!

Na een oponthoud van zo’n 20 minuten werd de wedstrijd hervat. Door wat omzettingen door het verlies van Simon, werd het wat rommelig aan Eastermarder zijde. Hier kon de tegenstander van profiteren en werd het uit een vermeende buitenspelval toch weer een echte wedstrijd: 2-1

Jistrum probeerde van achteruit door te schuiven en hier had Eastermar niet meteen een antwoord op en rook Jistrum eventjes bloed. Echter dacht Jacob de Vries hier heel anders over.

Doordat er druk werd gezet op de keeper van Jistrum, schoof deze bij de opbouw de bal zomaar in de voeten van Jacob de Vries. Hij bedacht zich geen moment en wist met zijn soepele traptechniek de bal over alles en iedereen heen te krullen in het vijandelijke doel. Dat hebben we wel eens anders gezien. Grote klasse, Jacob!

Dat gaf de heren van VVE 2 wat lucht en kwam de rust weer terug in het spel van Eastermar. Mike Okkema wist kort voor tijd nog zijn 2e doelpunt te maken, na een doorkoppende Haije. Wederom haalde Mike verwoestend uit en zo het zelf gevlochten netwerk van Bouwe Boersma te doen bollen: 4-1.

Met deze eindcijfers en 3 punten in de pocket werd de wedstrijd beëindigd en wint Eastermar 2 wederom ‘de slach om ‘e brêche’ van Jistrum 1.

Bij deze wil ik Simon Dijkstra nog veel sterkte toewensen en een spoedig herstel met zijn knibbeltsje: betterskip, jonguh!

 

McMoles

   

Eastermar, op vele vlakken thuis

Let op: opent in een nieuw venster PDFAfdrukkenE-mailadres

Geschreven door P.R. V.V. Eastermar donderdag 13 juni 2019 08:30

Saterdei acht juni stond voor de Eastermarder matadors de tweede in een reeks van drie nacompetitieduels op de planning. Ditmaal was Arum de tegenstander.

Arum kende men in Eastermar op het duimpje, want oud-trainer van V.V. Eastermar Eric Boersma had in zijn tijd bij Eastermar aardig op lopen scheppen over de tactiek en techniek van de Arumers. Tel hier bij op het voorbereidende spionagewerk dat de huidige trainer Marco had verricht en de geelblauwen waren zo klaar als een klontje voor deze wedstrijd.

Terwijl alle spelers het speelveld opliepen stonden er langs de lijn drie prachten van dames obsceen gebarend twee rookbommen aan te steken - het waren de drie hooligans van Eastermar.

Nadat de heer Rutger Feenstra (pupil van de week) doel had weten te treffen wachtte de scheidsrechter nog een klein kwartiertje tot de rookbommen, die geholpen door de machtige wind een prachtige oranje rookwalm over het hele veld stuurden, waren opgebrand. De drie hooligans stonden inmiddels dik tevreden onder hun ene paraplu. Ondertussen snelde de pupil van de week naar de dug-out van Eastermar terwijl hij tegen iedereen die het wilde horen riep dat hij bij het winnende team wilde zitten.

Toen de lucht ietwat was geklaard werd er afgetrapt door de verliezer van de toss: Arum.

Mark de Vries had van de trainer de opdracht gekregen zijn directe tegenstander, Kevin Jaarsma, het voetballen onmogelijk te maken; hij moest hem de gehele wedstrijd schaduwen en eigenlijk mocht de Arumer geen bal raken.

De aftrap van Arum werd breed gelegd en vervolgens lang de hoek van het veld ingetrapt. Bij Eastermar stond iedereen net te kijken van welke kant de wind nou eigenlijk kwam. De linksvoor van Arum profiteerde hiervan en legde de bal voor op de toegesnelde Kevin Jaarsma: 1-0, nog voordat Eastermar de bal überhaupt had weten te raken. De pupil van de week sloop naar de Arumer dug-out.

De blauwgele brigade rechtte de rug en probeerde er vervolgens nog een mooie middag van te maken. In de tiende minuut werd een Eastermarder voorhoedespeler onheus bejegend in de vijandelijke zestien. De scheids twijfelde niet en wees naar de stip. Kees Schotanus, die tijdens de vorige wedstrijd ten tijde van het hele penaltyhorrorgebeuren reeds op de bank zat werd naar voren geschoven om het leer tegen de touwen te janken: 1-1! Na nog wat kansen over en weer bleek dit toch de ruststand.

In de vijfentwintig minuten durende rust haalde Marco van der Veen evenals vorige week een wissel uit de hoge hoed. Het was wederom Sander Smedema die in mocht vallen - ditmaal mocht Richard Brouwer de douche opzoeken.

Marco was de tip die Gert Jacobs een dag eerder tijdens de uiterst succesvolle sponsoravond prijsgaf ter ore gekomen: champagne in de bidons tijdens de rust. Ook dit werd uitgevoerd.

In de 49e minuut kon Bauke Tjalle Annema profiteren van mistasten in de Eastermarder defensie en zo konden de gasten weer achter wat feiten aan gaan lopen: 2-1... Het heft van de wedstrijd werd wel volledig overgenomen. Er werd vanaf de kant gecoacht dat men de “DER OP EN DER OER”-tactiek moest hanteren. In de 63e minuut zorgde Johannes Couperus voor het eerste deel van die tactiek en in de zeventigste, 79e en negentigste minuut deden respectievelijk Willem Veenstra, Menno Dijkstra en Willem Veenstra het tweede deel. Jelle van der Wal wist in de 86e minuut nog een zelf weggegeven penalty op slinkse wijze uit de benedenhoek te ronselen. Dit alles opgeteld zorgde voor een klinkende 2-5 overwinning voor EASTERMAR!

Twee van de balsturige dames die verantwoordelijk waren geweest voor de rookpotten bleken luid scanderend “wy moatte se swierder ha” de enige fans die ook tijdens de striemende regen langs de zijlijn bleven hangen; een eervolle vermelding waard. Jade en Anne zullen aanstaande zaterdag dan ook tot nieuwste ereleden van V.V. Eastermar betiteld worden. (Helaas zijn de twee in kwestie op dat moment niet fysiek aanwezig, omdat zij aanwezigheidsplicht hebben bij de seizoensafsluiter van hun eigen (superieure) club V.V. St.-Anna.)

Waar het tijdens de wedstrijd tegen Marrum extreem warm was en tegen Arum de regen met bakken begeleid door een stevige windkracht negen naar beneden kwam, wordt volgende week een winters decor verwacht in de Westereen, alwaar Eastermar het op zal nemen tegen Oostergo. Na twee wedstrijden aan de verkeerde kant van Ljouwert mag dan eindelijk een wedstrijd aan de goede kant worden afgewerkt. De sponsorcommissie heeft in goed overleg met de u welbekende Fietsboys besloten een heuse fietsreis richting de Westereen te organiseren (voor meer info over de fietstocht zie artikel elders op deze site, red).

De heer Molle Heidbuurt had zijn negatieve mening over de titel van het vorige verslag niet onder stoelen dan wel banken gestoken. Gehoopt wordt (niet op de wc) dat hij deze week positiever gestemd is op dat vlak. De titel slaat deze week op het feit dat de Eastermarder equipe onder verschillende weersomstandigheden diverse tegenstanders compleet de baas was. Dit in combinatie met de naam van een door een vakkundige krullenbol geleid succesvol Eastermarder klusbedrijf.

Ondertussen hoor ik jullie denken: waar zijn al die taal- en spelfouten gekeerd?! Ik heb sinds kort nakijkhulp van juf Jade Kemker. Deze hooligan is naast het Bildts ook het Nederlands knap eigen.

Oh ja! Kommende freed stiet der in stik oer V.V. Eastermar troch de grutte Johann Mast yn’e Ljouwerter, hjir binne Menno Veenstra (Dijkstra) en Jurryt Jonkman foar ynterviewt. Sjoch mar even!

OANT SNEON!

J&J

   

We houden een slag om de Arum

Let op: opent in een nieuw venster PDFAfdrukkenE-mailadres

Laatst aangepast op dinsdag 04 juni 2019 16:41 Geschreven door P.R. V.V. Eastermar dinsdag 04 juni 2019 16:34

Zaterdag één juni stond in Eastermar het jaarlijkse jeugdtoernooi gepland. Doordat het vlaggenschip precies een week hiervoor de nacompetitie veilig wist te stellen kwam scheidsrechtersbaas Jacob de Vries met de handen in zijn weelderige haardos te staan. De helft van de JO19 zou afwezig zijn tijdens de middagvariant van dit toernooi alsook alle door hem ingehuurde scheidsrechters van de A-selectie. De Vries is uiteindelijk met een oplossing gekomen - welke dit is kunt u op de die middag gemaakte foto’s bekijken, deze staan op de facebookpagina van V.V. Eastermar.

Trainer Marco van der Veen kwam voor deze middag met een aantal wijzigingen in de basisopstelling. Rindert Venema mocht linksback staan en Jelle van der Bij, die ’s avonds de terugbus van Oerrock middels de ‘hard to get’-tactiek naar een later tijdstip trachtte te verleiden (dit mislukte jammerlijk want hij moest uiteindelijk naar huis wandelen) stond rechtsvoor.

Verder stonden de gebruikelijke namen op papier.

De bank was met zo’n negen spelers zo ruim bezet dat de helft van Van der Veen zijn manschappen niet op het bankje zelf plaats konden nemen…

Onder de bankzitters bevond zich de van een vakantie naar Curaçao herstelde Sander Smedema.

Van Pieter Sikkema ontbrak ieder spoor.

Saillante detail bij de basisklanten was dat dit Richard Brouwer zijn vierde nacompetitie betrof - bij alle vorige was hij speciaal voor die spannende wedstrijd op wissel gezet - dit werd zijn eerste basisplek.

Voor aanvoerder Jurryt Jonkman was het alweer zijn negende nacompetitie. Van de eerdere acht werd er slechts één winnend afgesloten. Statistiekjes die de burger respectievelijk wel en geen moed zouden geven.

Vlak voordat de Eastermarder stoet de Eastermarder brug over zou rijden opende Mark de Vries een filmpje op zijn slimme telefoon. Het betrof een filmpje van wat beschonken klinkende familieleden die hem succes wensten voor de aanstaande partij.

Richard Brouwer had een week eerder een blauwebessensapje van mem gekregen. Dit vond hij zo verdomde lekker dat hij later die week besloot zelf een granaatappelsapje aan te schaffen. Halverwege de barre tocht naar de verkeerde kant van Ljouwert kwam voorin de Dodge van Stefan Brouwer vervolgens de bekentenis dat dit meteen zijn grootste miskoop bleek; hij begon spontaan weer te kokhalzen.

Later dit weekend kwam hij met de titel van dit verslag op de proppen - dat is óók Richard.

Nadat de Eastermarder ploeg welkom was geheten door een afvaardiging van de Marrumer voorzitter Tiny Kok werd het veld massaal gekeurd. Dat kon bij lange na niet tippen aan de fijne mat van Bouwe Boersma en dus werd het vertrouwen in deze wedstrijd weer ietsje groter. De Eastermarder accommodatie verdient de stap naar de vierde klasse.

Zittend op het afgekeurde veld beloofde de aanvoerder zijn medespelers bij winst op Marrum een aantal bloedmooie personen van het andere geslacht tussen het publiek tijdens de volgende wedstrijd in en tegen Arum.

Nadat Jonkman de toss op slinkse wijze had weten te winnen en besloot van speelhelft te wisselen floot scheidsrechter Over op zijn fluit voor het begin van de wedstrijd.

De eerste twintig minuten waren voor de thuisploeg. De Eastermarder gasten oogden toch wat nerveus en moesten wennen aan de afwijkende atmosfeer aan de verkeerde kant van Ljouwert; het bleek daar een stuk warmer. Er was door de trainer een week gehamerd op het feit dat de luchtbrigade van Marrum voornamelijk met hoekschoppen aardig gevaarlijk uit de hoek wist te komen. In de 19e minuut was het zover. De eerste hoekschop voor de gastheren werd voor geslingerd en vond zo de kruin van de volledig vrijstaande nummer vier van de thuisploeg: 1-0 ?

Eastermar rechtte vrijwel meteen de rug en nam het heft in handen. Na nog een hoekschop en een paar kleine kansjes voor Marrum was het Blau-Giel dat op zoek ging naar de gelijkmaker. Een tweetal honderd-procentkansen werd gemist en de keeper zat een aantal maal dwars. Zo liet de dikverdiende gelijkmaker nog even op zich wachten. Er werd met een 1-0 gerust.

In de rust gooide trainer van der Veen het roer volledig om. Rots in de branding Stefan Erwin werd gewisseld voor Sander Smedema, die als opdracht meekreeg zijn plotselinge vakantie middels een puike partij te rechtvaardigen. Tevens verplaatste hij enkele spelers van posities.

De Broekophâlders gingen de tweede helft stug door met zoeken naar de bevrijdende treffer. Marrum wist hier alleen lange ballen tegenover te stellen. Één van die lange ballen verraste de Eastermarder defensie: de linksvoor liep met Richard Brouwer naast zich op keeper Jelle van der Wal af. Op de één of andere manier volgde er een massale struikelpartij waarna scheidsrechter Oven zich genoodzaakt zag een penalty toe te kennen. De ijskoude Jelle van der Wal (met beide dochters langs de zijlijn) zag de bal naar de rechterhoek gaan. Hij liet zich vakkundig bovenop het leer vallen! De bal moest geblesseerd naar de zijlijn maar gescoord was er niet - grote blij!

In de 63e minuut schoot de bal langs Rindert Venema en zijn tegenstander. De Eastermarder nummer drie stond echter op te letten en stuurde de bal middels een afgemeten wreeftrap in volle vaart tegen de poot van Jacob de Vries zijn stoeltje. De Vries vloog enkele meters door de lucht en kwam verbijsterd op het gras terecht.

In pak hem beet de 68e minuut kreeg Jan Jochum Kootstra de bal buiten de zestien in zijn bezit. Er was al eens gezegd dat hij wel eens mocht schieten en nu voegde hij de daad bij dat woord. De bal werd onderweg van richting veranderd en dat was dan eindelijk het stukje geluk dat Eastermar de rest van de middag ontbeerde: 1-1! Grotere blij!

In de 89e minuut kreeg een bepaalde roodharige Eastermarder spits de kans van Willem Veenstra de bal het lege doel in te schieten. Er werd gemist...

De verlenging die volgde was volledig in handen van de bezoekers. Marrum wist nog net een hoekschop te versieren maar echt gevaar volgde er van die kant niet. In de 119e minuut werd Willem Veenstra op onsmakelijke wijze naar de grond gejengeld. De scheidsrechter besloot ook nu een penalty toe te kennen. Johannes Couperus besloot uiteindelijk achter de bal plaats te nemen. Hij was echter als invaller binnen de lijnen gekomen en wilde nog wel even doorsporten met dit heerlijke weer. Er werd dus gemist.

De penaltyserie die volgde ging volgens het ABBA-principe. Google dat anders maar even.

Nadat Sander Smedema, Jelte Heidbuurt en Jurryt Jonkman hun penalty’s hadden weten te missen en ook de tegenstander driemaal de penaltykillende doelman Jelle van der Wal op hun pad troffen begon de echte shoot out.

De scheidsrechter vond dat Marrum eerst eenmaal mocht, dan Eastermar tweemaal, en als het dan nog gelijk kon worden Marrum de gelijkmakende beurt kreeg.

Marrum miste de eerste en toevalligerwijze kregen de gebroeders Brouwer vervolgens de winst in de schoot geworpen; ze dienden alleen de elfmetertrap even binnen te hengsten..

Stefan Brouwer deed dit middels een onhoudbare strakke streep naar de linkerbovenhoek.

Richard Brouwer, wiens aanloop een kleine hapering betrof wegens alle druk op zijn schouders en omdat hij de keeper nog even naar de verkeerde hoek wilde verwijzen, schoot vervolgens snoeihard door ‘t midden raak.

Wegens de onduidelijkheid omtrent het ABBA-systeem kwam de vreugde ietsje later pas vrij, maar uiteindelijk: grootste blij!

De meer dan verdiende overwinning werd ’s avonds met mate gevierd tijdens het Oerrockfestival; volgende week moet men immers weer fit zijn voor de wedstrijd tegen Arum! Vandaar ook de titel.

Komende zaterdag neemt de nummer drie van de vijfde klasse C het op tegen de nummer twee van de vijfde klasse B in het vlakbij Tzum gelegen Arum.

U mag de Eastermarder hengsten best aan komen moedigen mocht het u schikken.

Houdoe.

Eabe.

   

Eastermar presteert het onmogelijke!

Let op: opent in een nieuw venster PDFAfdrukkenE-mailadres

Geschreven door P.R. V.V. Eastermar zondag 26 mei 2019 20:23

Zaterdag 25 mei, de dag dat Erik en Sytze hun movies en series feestje op de agenda stond en tevens de wedstrijd Eastermar tegen VVT afgewerkt diende te worden. VVT stond natuurlijk altijd behoorlijk bekend als een ploeg die nogal van het uitdelen van flinke schoppen en overtredingen hield. In Twijzelheide wil men wel graag van dat imago af.

Voor Eastermar stond het behalen van de nacompetitie op het spel. Zelf moest er gewonnen worden en één van de concurrenten Lions en GSVV moesten punten laten liggen tegen respectievelijk de Sweach en Sumar. Daar Eastermar door de sportieve oorlog met het eerste van Sumar waarschijnlijk niet echt kon rekenen op hulp uit die hoek was de hoop volledig gevestigd op de Sweach, dat zelf ook nog een minieme kans had op de nacompetitie. Belangrijk was wel dat Eastermar zelf even won van het absoluut niet schoppende VVT.

De speech van de trainer alvorens hij zijn manschappen de prachtig geprepareerde voetbalweide in zou sturen ging volledig over de nummer tien van de gasten. Zijn volledige opstelling was aangepast aan deze vervelend sterke speler. Nadat hij zo’n acht minuten aan het woord was geweest en uit de doeken had gedaan dat Stefan Brouwer de taak kreeg die speler uit te schakelen kwam hij met de aap uit de mouw dat diezelfde nummer tien vandaag helemaal niet aanwezig zou zijn…

Nadat de voltallige selectie hier even hartelijk om had lopen giechelen kreeg Marco de kopjes weer strak met de mededeling dat er ongetwijfeld een andere nummer tien binnen de lijnen zou staan.

De opstelling was als volgt:

Tussen de latten stond Jelle van der Wal. Mocht de nacompetitie niet behaald worden dan zou dit zijn laatste wedstrijd voor de VVE zijn.

Achterin stond Jurryt Jonkman met naast zich Mark de Vries, Jurre Dam en Stefan Erwin Venema.

Op nummer zes stond Stefan Brouwer met precies voor de neus Simon Dijkstra en Richard Brouwer.

Voorin stonden Jan Jochem Kootstra, Kees Schotanus en Jelmer Dijkstra.

Op de bank zaten Max Dam, Gjalt Veenstra en Jacob de Vries. Zij zouden in de loop van de eerste helft gezelschap krijgen van Menno Dijkstra, Jelle van der Bij en Willem Veenstra. Laatstgenoemden waren enkele minuten daarvoor middels een 0-9 overwinning kampioen geworden met de JO-19 en zouden dus de nodige positieve energie toe komen voegen.

Langs de drukbevolkte zijlijn bevonden zich ook oud trainer Eric Boersma (die nog elke vrijdagavond braaf met Tsjalling van Dijk belt) en de al enige tijd niet benoemde maar altijd aanwezige fietsboys. Nadat pupil van de week Jelte Douwes (wiens favoriete voetbalclub tot grote vreugde van zijn oom Simon Dijkstra PSV is) na een onnavolgbare dribbel doel had weten te treffen vond scheidsrechter Johannes het tijd om te starten met het hoofdduel.

De eerste helft was in handen van Eastermar. VVT kwam niet verder dan enkele overtredingen op aanvallende Eastermarders. In de 31e minuut kwam Simon Dijkstra alleen voor de keeper. Hij faalde magistraal. Niet veel later kwam Menno Dijkstra binnen de lijnen voor zijn geblesseerd geraakte broer Jelmer. Op slag van rust kreeg Menno nog een uitstekende zelfgecreëerde kans op de 1-0. Deze ging echter ook mis en hierdoor kon er met de brilstand gerust worden.

In de rust werd besproken dat we de uitwedstrijd ook na rust in winst om hadden weten te zetten. Er werd beslist dat er zo nu en dan één op één zou worden gespeeld achterin. Net voor de aftrap kwam trainer van der Veen nog snel even vermelden dat de Sweach voor stond tegen de Lions.

De tweede helft was eenrichtingsverkeer naar het doel van het moegestreden VVT. In de 50e minuut werd de ban gebroken door een eigen doelpunt van een zekere VVT speler. Na doelpunten van Simon, Jan Jochum, Kees, en Jelle was het in de 86e minuut de naar Harkemase Boys vertrekkende Menno Dijkstra die de 6-0 op het scorebord trapte!

Na het laatste fluitsignaal zat de ploeg nog zo’n 10 minuten vol spanning te wachten op de uitslag bij Lions - De Sweach. Trainer Marco van der Veen kwam uiteindelijk met het verlossende antwoord: 2-2!

Eastermar vliegt de nacompetitie in! Zaterdag aanstaande wacht de eerste pot in en tegen Marrum! Hoezee!

Hoi.

   

Pagina 2 van 25