Wedstrijdverslagen

Haije haalt de deadline justjes op tijd

Let op: opent in een nieuw venster PDFAfdrukkenE-mailadres

Geschreven door P.R. V.V. Eastermar dinsdag 29 november 2016 23:46

Leeuwarder Zwaluwen 7 - V.V. Eastermar 2

Afgelopen zaterdag mocht het tweede elftal van VV Eastermar afreizen naar de grote stad om het daar op te gaan nemen tegen het zevende elftal van de Leeuwarder Zwaluwen. Op voorhand mocht dit niet gezien worden als een al te groot obstakel en zo was dus alleen winst een optie. Om te voorkomen dat de verraderlijke term ‘onderschatting’ roet in het eten kon gaan gooien bereidden verschillende spelers zich op hun eigen kenmerkende manier voor op deze wedstrijd. Zo verklapte Gaele Tadema dat hij naast voetballen nog een grote passie had, bladblazen. Hij had diezelfde ochtend samen met zijn Stihl-bladblazer ervoor gezorgd dat er op ’t Heechsân geen enkel blaadje meer te vinden was. De voorbereiding van Jacob de Vries zag er iets anders uit. Hij bleef ’s ochtends binnen om op zijn zolderkamertje diverse filmpjes van tongende vrienden te analyseren. Zo vond hij dat Jille van der Wal en Mark de Vries wel erg fanatiek waren in het tongspel. Jacob zou dit zelf anders aanpakken, met meer passie. Hier moet wel bij vermeld worden dat zowel Jille als Mark inmiddels maar raak kunnen tongen met de door hen veroverde dames en Jacob er nog steeds niet in geslaagd is een passend dekseltje op zijn potje te vinden.

Dan nu de door Haije Veenstra, Floris Mols en Freerk Kootstra vakkundig in elkaar geflansde opstelling:

Max Dam mocht vandaag de keepershandschoenen aantrekken. Floris Mols, Jelte Wiersinga, Cornelis Hoogterp en Kors Tadema gaven de verdediging vorm. Op het middenveld dirigeerde Gaele Tadema samen met Tjalf Jonkman, Pieter Kramer en Jacob de Vries het spel en in de spits stonden goudhaantjes Simon Dijkstra en Hidde Faber. Drie dingen zullen u ongetwijfeld opvallen aan deze opstelling. Pieter Kramer maakt zijn rentree, Jelte Wiersinga zijn haar zit weer puik in de kuif en Haije Veenstra heeft zichzelf uit de basiself gepraat. Hij had hier wel een gegronde reden voor. Veenstra had van ene Sint Nicolaas een deadline meegekregen en moest voor 15:00 uur een gedicht inleveren. Omdat Veenstra een mannetje van het laatste moment is besloot hij dit al zittend op een kratje te doen tijdens de eerste helft. Zo wist hij de deadline justjes op tijd te behalen.

Eastermar ging flitsend van start en dit resulteerde al in de eerste helft in een 4-0 voorsprong. Eerst was het Jacob de Vries die zijn eerste schot op doel verbazingwekkend genoeg in dat zelfde doel zag belanden. Vervolgens wist Simon Dijkstra nadat hij 3 man had gepasseerd en het vijandelijke strafschopgebied in gepenetreerd was de tussenstand te verdubbelen. 0-2. Hoogtepunt was het derde doelpunt van de dag. Hidde Faber kreeg de bal op zo’n 25 van het doel. Omdat geen van zijn medespelers de bal wilde hebben schoot hij de bal maar op doel. De keeper verkeek zich jammerlijk op dit vlammende schot die heerlijk tussen de palen plofte. Tien minuten voor rust tekende de Pirlo van de Wâlden, Geale Tadema, met een diagonaal schot voor de vierde treffer. Geen vuiltje aan de lucht zou je zeggen. Dit dachten de mannen van V.V. Eastermar ook en dit zal er mede voor gezorgd hebben dat de Zwaluwen middels een vrije trap en een schot uit een afgeslagen corner de ruststand wist te bepalen op 2-4.

In de rust wilde de zo trots als een pauw zijnde Haije Veenstra zijn net geschreven gedicht ten gehore brengen. Hidde Faber wist hier gelukkig een stokje voor te steken om vluchtig aan leider Anne Elverdink te vermelden dat hij eigenlijk de put er wel een beetje uit had. Elverdink stuurde op zijn beurt Veenstra de box uit en het veld op. Veenstra droop met de staart tussen de benen af en begon gedesillusioneerd aan een warming-up. Verder kwamen Oege van Dijk en Jorn Hoekstra er in voor Tjalf Jonkman en Kors Tadema.

De tweede helft was nog maar een luttel aantal minuten oud toen Jacob de Vries een hoekschop mocht nemen. Deze wist hij panklaar op het hoofd van Oege van Dijk te doen belandden die vervolgens strak de bal in het doel kopte. Kijk vooral ook even het filmpje onderaan deze pagina. Hierna gebeurde er heel lang niets. Eigenlijk was er maar één hoogtepunt te noemen en dat was het overvliegen van een helikopter. Pieter Kramer, die inmiddels gewisseld was en zo buiten het veld stond, wist te vermelden dat dit de Lifeliner 4 was. Hij voegde hier aan toe dat de Lifeliner 5 voor een APK-keuring in Duitsland bivakkeerde. Pieter vluchtte hierop de box in om te gaan douchen, helikopteren en vervolgens op Twitter uit te zoeken of de door hem gegeven informatie eigenlijk wel klopte. Helaas bleek dit niet het geval. Het betrof hier geen Lifeliner maar een nieuw aangeschafte helikopter die patiëntenvluchten doet vanaf de eilanden enzo. Ik verwacht van Pieter dat hij voor de volgende wedstrijd zijn huiswerk wel een beetje beter gaat doen. Vrij vlot hierna was het wederom Jacob de Vries die voor de tigste keer Haije Veenstra wist te bedienen. Nadat hij de vorige kansen stuk voor stuk wist te verkwisten, schatte hij deze kans wel op waarde en maakte hem zowaar af. Blij als een kind liep Haije terug naar eigen helft en fluisterde Jacob liefdevol in: “bedankt voor het geschonken vertrouwen, pop” Een aantal minuten later lukte het Haije weer om te scoren. Ik weet niet precies hoe dit doelpunt is gegaan want ik stond al een tijdje onder de warme douche. Van horen zeggen heb ik gehoord dat ze zeiden dat het wel een aardig doelpuntje was. Dit betekend overigens wel dat Haije nu de nieuwe topscorer is. Hoe Erik Dijkstra hierop zal reageren wachten wij in spanning af. Van de eerder genoemde bronnen kreeg ik ook ingefluisterd dat de Zwaluwen nog tweemaal het doel troffen. Een penalty en een gewoon doelpunt. Eindstand 4-7.

Feit is dat na deze wedstrijd de bandjes weer gloedjestrak stonden van de spanning. V.V. Eastermar is goed op weg en blijft meedraaien in de bovenste regionen. Volgende week zal dit worden gevierd met een paintball-uitje met als kers op de taart een schnitzelmenu’tje bij Eetcafé ’t Breed.

Tjalf

 

Eastermar en Ropta pakken gezamenlijk volle winst!

Let op: opent in een nieuw venster PDFAfdrukkenE-mailadres

Geschreven door P.R. V.V. Eastermar maandag 28 november 2016 00:00

Twee weken nadat Eastermar in één middag knap een punt en de laatste plaats wist te veroveren stonden plots de mannen van Ropta Boys op de stoep voor het eerste onderonsje dit seizoen.

Op de donderdagtraining voor de wedstrijd vroeg Sjoerd Visser onder de douche aan Jurryt Jonkman hoe het leven als dertiger hem nou eigenlijk beviel. Visser biechtte zelf op dat hij sinds zijn 32e verjaardag te maken had met een fikse midlifecrisis. Dit concludeerde hij uit het feit dat hij net vader was geworden en ineens een sterke voorliefde voor Cabrio's ontwikkelde, twee duidelijke symptomen van een middenlevenscrisis. Beide kwamen uiteindelijk tot de slotsom dat er gehoopt werd dat hun team na het knappe gelijkspel tegen Beetgum snel uit de na de slechte competitiestart opgeborrelde crisis zou kruipen.

Vervolgens keek de volledige kleedkamer gebiologeerd en vol stille bewondering naar Lieuwe Nijboer, die bekend staat om zijn nôlepluisjes maar dit keer toch wel extreem lang aan het pulken was. Toen hij dit apparaat er na zo'n 12 minuten volledig uit had weten te krijgen schrok hij zich een hoedje van het massale applaus dat hem ten deel viel: Er was weer wat te vieren!

Niet veel later liet Albert Brouwer zich ontvallen dat hij in de vrije uurtjes regelmatig eens een mediamarkt zonder Pieter Sikkema opzocht om aldaar een paar verse games te spelen. De trainer haakte hier op in en vertelde over een minder aangename ervaring met het spel Fifa: Hij had eens een volledige vrijdagavond gereserveerd, biertjes en borrelnootjes opgetrommeld om het spel uit te spelen. Nadat hij echter zijn vierde wedstrijd op rij verloor gooide hij zijn controller in de hoek en sloot de avond af. Richard Brouwer mompelde vervolgens “Dan sit er neat oars op dan dyn heil te sykjen yn'e rjochterfûst en dan mar betiid op béd”. Max Dam knikte vol medeleven bevestigend ja.

Het was weer een bewogen avond.

De zaterdag in kwestie druppelden de gasten uit Metslawier, Niawier, Oosternijkerk e.o. één voor één de kantine op de Burgerkamp binnen. Dat ze allemaal over de nodige lengte beschikten zag Sander Smedema met lede ogen toe, hij had wel de beschikking over de nodige lengte in zijn broekje wist hij te vermelden, maar daar werd de wedstrijd waarschijnlijk niet mee beslist vreesde Smedema.

Dat de Ropta mannen met hun eigen kistje Hertog Jan biertjes arriveerden werd met de nodige verbazing bekeken. Gedacht werd dat naast Franeker niemand zo laag zou zijn. Voor zover mogelijk motiveerde dit de thuisploeg deste meer de puntjes in eigen dorp te houden.

Met de wedstrijd V.V. Eastermar – Ropta Boys zou er een einde komen aan de afscheidstournee van twee wedstrijden waar Ronald Vanger de toeschouwers op trakteerde. Zijn baas had besloten dat hij komende jaren op uitzending naar het verre Rinsumageest moest om aldaar zijn land te verdedigen tegen allerhande onrechtmatigheden.

Dit betekende wel dat Eastermar zich vanaf dit weekeind wel eens geconfronteerd kan zien worden met een probleem onder de lat.

Voorafgaand aan de wedstrijd vertelde Mark de Vries ietwat verlegen dat hij die middag onder één voorwaarde deel mocht nemen aan de wedstrijd van zijn Bloody Mary. Zij kon hem als een echte bad-boy binnen de lijnen en eiste dan ook dat hij minstens een gele kaart zou pakken. Toen trainer Boersma hier lucht van kreeg besloot hij Mark de Vries op de bank te laten starten, zodat mun niet te vroeg in de wedstrijd met 10 man zou komen te staan.

Naast de nog immer geblesseerde Tsjalling van Dijk, Rienk Wind, Filippus Hoekstra, Jille van der Wal had Eric Boersma de beschikking over een nagenoeg topfitte selectie.

Hij besloot de volgende elf man de wei in te sturen:

Onder de lat dus Ronald Vanger, die zich naast het fantastische thuispubliek gesteund zag door zijn muze Elly.

De achterhoede bestond uit Thomas van Holsteijn (die het vrije voorgaande weekend benut had met een reisje naar Athene), Albert Brouwer, Richard Brouwer en Stefan Brouwer.

Op het middenveld stonden centraal Jurryt Jonkman, Sander Smedema en Harm Tseard Heidbuurt.

De voorhoede bestond uit Pieter Sikkema.

Kees Schotanus en Jan Jochem Kootstra mochten ook ergens staan.

Naast latjestrap koning Mark de Vries zaten Lieuwe Nijboer en Stefan Erwin Venema op de bank.

Zo'n vijf uur voordat de wedstrijd aan zou vangen werd middenvelder Jurryt Jonkman door een bezorgde Arie van der Sluis gebeld. Zijn zoon Arjen zou pupil van de week zijn en dit maakte Arie nogal nerveus. Nadat hem verzekerd werd dat zijn zoon in goede handen zou verkeren legde Agrariër de hoorn met een snik op de haak. Dat zijn bezorgdheid nergens voor nodig was geweest bleek toen zoon Arjen met de nodige bravoure het veld opstapte, Ronald Vanger in zijn eentje van een uitstekende warming-up voorzag en vervolgens vanuit de aftrap op wonderbaarlijke wijze af wist te ronden.

Nadat iedereen klaar was met klappen besloot scheidsrechter B. Huizinga dat de bal mocht rollen.

De Eastermarders hadden afgesproken dat het wel weer eens tijd was een wedstrijd á la Barcelona op de mat te leggen. Zo gezegd zo gedaan. Vanaf minuut één legden ze de ene na de andere oogstrelende aanval op het biljartlaken dat Bouwe Boersma speciaal voor deze wedstrijd in uitstekende staat af had geleverd.

Gescoord werd er door de thuisploeg in de eerste 44 minuten niet. Ropta Boys, dat het middels een paar counters een aantal keer voorzichtig had geprobeerd wist ook geen doel te treffen.

In de 45e minuut was het wonderkind Jan Jochem Wobbes die de bal van zijn twee en half keer langere tegenstander af wist te snoepen en Harm Tseard Heidbuurt diep stak. Heidbuurt kon vanaf de middenlijn op het vijandelijke doel afsnellen en de keeper uitkappen om vervolgens de bal in het lege doel te koppen. Dit deed hij echter niet, hij snelde wel naar het doel maar besloot vanaf de zestien de bal onder de doelman door te schuiven (hallo, er was ook nog een tweede helft, moe zou hij toch wel worden krijste hij uit): 1-0!

Dit betekende meteen de ruststand. In de rust werden een aantal zaken besproken. Ondertussen won Mark de Vries op het hoofdveld de eerste prijs in de latjestrapwedstrijd met 5 rake schoten: proficiat.

Het wedstrijdbeeld veranderde niet tot nauwelijks in de tweede helft, Eastermar bleef oppermachtig.

In de 53e minuut kreeg Kees Schotanus langs de linker zijlijn een verdiende oplawaai, dit resulteerde in een vrije trap die genomen scheen te worden door Sander Smedema.

Toen Jurryt Jonkman dit zag nam hij Richard Brouwer even apart om hem te melden dat hij wederom een mispeer van Smedema verwachtte die roemloos over de zijlijn zou verdwijnen. Richard Brouwer had echter het gevoel dat het wel eens tot een doelpunt kon leiden. Afgesproken werd er een flesje koude pils tussen te zetten.

Smedema gaf de bal prachtig strak voor, de keeper tikte hem met de vingertoppen voor de voeten van Jan Jochem (Wopke) Kootstra, die zonder te denken een stap naar achteren deed en de bal tot ieders verbazing richting doel stiftte: 0-2, een doelpunt waar Nick Huisman a.k.a. Zlatan Ibrahimovic zijn vingers bij af zou likken!

In de 79e minuut wist Ropta Boys vanuit het niets plotsklaps de aansluitingstreffer op het bord te toveren. Eastermar, dat dit seizoen de nodige punten in de laatste minuten had zien verdampen was hier niet echt blij mee.

Nadat Ropta Boys de thuisploeg met enige regelmaat beschuldigd had van tijdrekken zag de laatste man (Lars Veldwijk) van de Ropta mannen plots dat er twee ballen in het veld waren. Hij besloot de overbodige bal met enige geweld de bossen in de schoppen. Een woeste Eric Boersma twijfelde niet en stuurde Mark de Vries de warmloopbaan op. De Vries zou vervolgens binnen de lijnen komen voor Sander Smedema om Lars Veldwijk van een welverdiende dosis karma te voorzien. En zo geschiedde: de Vries kreeg zijn gewenste gele kaart en de nummer drie van Ropta Boys lag zo'n vier minuten gestrekt. Dit alles tot genoeg van Marijke Dijkstra, die haar al dan niet onsportieve vreugde niet onder stoelen of banken stook.

Gescoord werd er niet meer en zo pakten de Broekophâlders hun tweede overwinning van het seizoen!

Om dan nog even terug te komen op de titel, de Ropta mannen verloren dan wel de wedstrijd maar al snel na de pot werd duidelijk werd dat ze een kistje met lege flesjes mee hadden genomen om de thuisploeg een flinke poets te bakken. Ze bleven vervolgens tot sluitingstijd in de kantine zitten, bestelden biertjes bij de vleetje en zorgden zelf voor muziek (Lieuwe Nijboer kon helaas niet zingen, gevreesd wordt dat hij te kampen heeft met een turbopoliep). Zo wisten zij de eveneens geweldenaren in de derde helft Burdaard en V en V '68 van de troon te stoten in het prestigieuze klassement: “Fanatiekste en meest geschikte gasten van V. V. E. 1”. Subliem! De gebruinde duim omhoog emoji is terecht voor jullie!

De deunhazen van Franeker blijven uiteraard troosteloos en eenzaam onderaan staan.

Binnen de thuisploeg werd dan het probleem dat het vertrek van Ronald Vanger tot gevolg had besproken. Er was nu namelijk per direct behoefte aan een nieuwe mascotte. Omdat het niemand ontgaan was dat Sjoerd Visser met zijn gloednieuwe dochter langs de zijlijn had gestaan werd unaniem besloten dat Yfke Klaske vanaf nu officieel door het leven mag gaan als de beschermengel van V.V. Eastermar 1.

Tevens werd er afgesproken dat de drie punten om de week met een andere selectiespeler mee naar huis mogen, zodat ieder de eer krijgt dit aan zijn familie etc. te laten zien. Richard Brouwer was als eerst aan de beurt, de jongeheer twijfelde geen moment en dook rap met alle punten tegelijk tussen de lakens.

Volgende week wacht alweer het laatste duel voor de winterstop: Friese Boys (geen familie van de Ropta mannen naar het schijnt) in Kollumerzwaag. Tot dan!

Muzikaal intermezzo werd deze frisse zondagavond verzorgd door de heren van Bazart.

Jurryt Jonkman.

   

Eastermar tankt vertrouwen

Let op: opent in een nieuw venster PDFAfdrukkenE-mailadres

Geschreven door P.R. V.V. Eastermar maandag 14 november 2016 10:16

Op de dag dat door de Eastermarder selectie besloten werd dat het na een week waarin Trump won, Sinterklaas binnenkwam, een speler dertig werd, zanger Rinus meerdere malen live ging op facebook het voor iedereen beter was dat leider Bouwe Boersma (nadat hij voor de zoveelste keer de weg naar Beetgum verkeerd uitstippelde) de leiding over de karavaan naar de uitwedstrijden over moest dragen aan Jan Jochem Kootstra, kregen de Broekophâlders de opdracht het op te nemen tegen het op de achtste plek bivakkerende Beetgum.

Omdat Eastermar in de laatste weken niet overdreven veel puntjes binnen wist te hengelen vind het zichzelf terug op de voorlaatste plek met één punt meer dan V en V '68. Met de komst van de kerstman en zijn elfjes in het vooruitzicht wordt gehoopt dat ook de nodige punten snel bijgeschreven mogen worden.

De dinsdag voorafgaand aan deze veelbesproken dag nam Lieuwe Nijboer na de wekelijkse trainingssessie in de kleedkamer even een moment om zijn oud ex coach Jurryt Jonkman in het zonnetje te zetten. Middels een roerende speech bedankte hij Jonkman voor al diens tips. Zonder dat was hij nooit uitgegroeid tot de ster van V.V.E. 1 wist hij ondanks alle emoties uitstekend articulerend mede te delen.

Toen bij eenieder de tranen ietwat waren opgedroogd bespraken Simon Dijkstra en Max Dam dat Dam, Dijkstra zijn zolder wel eens mocht schilderen. Dam beloofde dit de woensdags te doen. De donderdags verklapte Dam tijdens de afwezigheid van Simon Dijkstra aan zijn teamgenoten dat hij tijdens de door Dijkstra betaalde uren gebruik had gemaakt van diens televisie, wasmachine, koelkast en het langst van allemaal diens Hûske. Of hij wel doorgespoeld had bleef de grote vraag.

Onder de douche besprak de zaterdags bij het tweede als aanvoerder onder de lat staande Max Dam vervolgens met Albert Brouwer de eerstvolgende tegenstander van het eerste, termen als Bitgumdoei, kunstgebitgum en “Wat seidest?” vlogen door de ether.

Dat Beetgum voor de Eastermarders geen grote onbekende was kwam doordat menig selectiespeler van nu toen als jeugdspeler de reis naar sportcomplex de Bosk had afgelegd om de eerste selectie van het seizoen 2003/2004 naar een 0-3 overwinning tijdens de nacompetitie van dat seizoen te schreeuwen, toeteren en ouwehoeren.

Trainer Eric Boersma besloot de opstelling van een week tevoren op een aantal plekjes aan te passen.

Onder de lat mocht Ronald Vanger ditmaal de handschoenen hanteren.

De verdediging bestond uit Richard, Stefan en Albert Brouwer aangevuld met Thomas van Holsteijn, die de laatste twee weken voorin had gestaan.

Op het middenveld kreeg de vorige week nog op de bank zittende Jurryt Jonkman de taak de vrede te bewaren justjes voor zijn eigen defensie. Centraal voor hem stonden Sander Smedema en Harm Tseard Heidbuurt.

Voorin stond Pieter Sikkema in de punt met Kees Schotanus en Jan Jochem Kootstra op de flankjes.

Op de bank zaten Mark de Vries, Lieuwe Nijboer, Stefan Erwin Venema enzo.

Langs de lijn stond Marijke Dijkstra alias Bloody Marie, samen met de nodige dappere Eastermarders die ondanks de kou de lange reis vol goede moed hadden afgelegd, bedankt voor de steun!

Omdat de temperaturen een week geleden ineens besloten rond het vriespunt te dansen bleek plots dat Tsjalling van Dijk nog steeds beschikt over chronisch knikkende winterknietjes. Als iemand een tip heeft hoe die scharniertjes enigszins warm te houden bent u van harte welkom dit met ons te delen. Naast de afwezigheid van de heer van Dijk werden ook mannen als Jille van der Wal, Rienk Wind en nog talloze anderen nodig gemist.

Nadat de plaatselijke voetbaldames hun kunstjes hadden vertoond en nadat pupil van de week Pascal Galesloot na een blunder van jewelste van politieman Ronald Vanger deze middag als eerst het net wist te vinden besloot scheidsrechter J. Fokkema dat het tijd was voor de hoofdwedstrijd.

De wedstrijd leek aardig in evenwicht, Beetgum kon het verschil op de ranglijst niet echt vertalen naar het ongeplaveide voetbalveld. Eastermar bleef knap overeind en wist zo nu en dan gevaarlijk te worden.

In de 39e minuut wist Jurryt Jonkman op het middenveld de bal te veroveren van één van zijn vele directe tegenstanders. Hij besloot meteen de in de startblokken staande Pieter Sikkema diep te sturen. Sikkema zag halverwege zijn sprint dat dit hem niet ging worden en tikte de bal breed op Kees Schotanus, die ondanks zijn overtollige lichaamsvetten sneller vooruit wist te komen dan menig verdediger verwacht had. Schotanus dook zodoende plots alleen voor de keeper van de gastheren op en faalde niet: 0-1!

Deze mooie tussenstand werd omarmd tot de rust zich voordeed.

In de rust werd de komende avond alvast besproken. Het wekelijkse teamuitje stond gepland. Omdat de opkomst met negentien man onverwacht hoog bleek te worden en er slechts gereserveerd was voor 15 leek dat wel eens een probleem te kunnen worden. Richard Brouwer haalde zijn telefoon uit de kantine om meteen het burgerrestaurant te bellen. Ze zaten echter volgeboekt dus er zat niets anders op dan de kleedkamer te verlaten en de tweede helft te spelen.

De tweede helft had exact het zelfde spelbeeld als de eerste. Eastermar wist de voorsprong met de hulp van de nodige Eastermarder toeschouwers knap vast te houden tot de 58e minuut. Nadat er na een kordate verdedigende actie van een verdediger vergeten werd de bal netjes weg te ruimen kwam een zeker Bauke Reitsma tot een schot, dat meteen de 1-1 bleek te zijn.

In de 64e minuut probeerde Jurryt Jonkman door te dekken en een stuiterende bal te onderscheppen. Omdat er plotsklaps een tegenstander opdook en Jonkman zich in de lucht bevond probeerde hij middels het breed houden van de armen zijn evenwicht te bewaren. Dit leidde ertoe dat hij de thuisspeler met zijn armtak in het oog sloeg. De speler vloog met het nodige kabaal naar het koude gras. Ondanks de nodige bemoedigende pleidooien van mening Beetgum speler jegens de scheidsrechter dat er van opzet geen sprake was besloot Fokkema toch over te gaan tot een gele kaart. Ondertussen lag het slachtoffer nog steeds op de grond, omdat dit gepaard ging met het nodige luidruchtige gekerm kreeg Eric Boersma de nodige flashbacks en déjà vu's naar het moment dat vlagger Gjalt Veenstra in zijn vorige functie als keepster als een kudde varkentjes op de grond lag tijdens de wedstrijd Jistrum – Eastermar destijds. Dit wist de trainer mij 's avonds een halfuur nadat Tsjalling van Dijk in restaurant Double B van een tafel viel te vertellen. Hij had liever niet dat het verder doorverteld werd, dus ik vertrouw er bij deze op dat dit tussen ons blijft, bvd.

Met nog een kwartier op de klok besloot trainer Eric Boersma de moegestreden middenvelder Jurryt Jonkman te wisselen voor Stefan Erwin Venema. Jan Jochem Kootstra mocht het veld ruimen voor Lieuwe Nijboer.

Met deze verse krachten binnen de lijnen rechtte de uitploeg de rug en werd er middels counters gezocht naar de volle drie punten. Omdat Eastermar dit seizoen al enkele malen verloor in de laatste minuten werd ook het verdedigen niet vergeten.

Helaas wisten Kees Schotanus en Lieuwe Nijboer hun kansen niet te verzilveren en kreeg Schotanus niet de penalty waar hij recht op had. Zodoende bleef het bij een doelpuntrijk gelijkspel.

Meteen na het laatste fluitsignaal kwam “fietsboy” Cor Brouwer naar zijn drie zoons gesneld met de mededeling dat hij die middag door de geboorte van Dahné van Yvette en Frank Staal gepromoveerd was tot “Fietspake” en dus Albert, Richard en Stefan plots trotse ooms waren, Lokwinske allemaal!

Omdat V en V '68 en Oostergo wisten te winnen schoot Eastermar buiten het getankte zelfvertrouwen weinig op met dit punt. Het zakte nu helemaal naar de positie van hekkensluiter. Een plek die ze sinds de tijd van Josse Postma niet meer gewend zijn en liever ook niet aan willen wennen.

versje van de week: Bon Iver – 8.

Jurryt Jonkman.

   

V.V. Eastermar 2 - S.C. Berlikum 5

Let op: opent in een nieuw venster PDFAfdrukkenE-mailadres

Geschreven door P.R. V.V. Eastermar zondag 13 november 2016 14:14

Wat een vreselijk feestelijke week had het tweede elftal van Eastermar achter de rug. Waar dinsdag Gerrit-Jan Harmanni zijn prille doch hartstochtelijke relatie vierde met een sensuele foto op Instagram mochten zowel zwaardenman Pieter Kramer en Jorn Hoekstra vrijdag 11 november eisen van alle snoepbehoevende kindjes dat ze naast een Sint Maarten-classic ook het 'pake sil d'r wurde' ten gehore moesten brengen. Namens het hele tweede, inkluis Hendrik Hoekstra, ontiegelijk gefeliciteerd boys!

Over tot de orde van de wedstrijddag.

Nadat een week tevoren de spelers van koploper Franeker massaal aan de dunne raakten en zo niet in staat waren 11 man op het veld te krijgen was het nu SC Berlikum 5 wat de Burgerkamp wél durfde te verblijden met een bezoekje. Berlikum, wat vooral bekend staat als middenmoter, begon de wedstrijd met een opstelling in een formatie. Leiders Freerk Kootstra en Siemen Atsma vonden dit ook een uitstekend plan en stuurde de volgende 11 spelers in een 4-4-2 formatie het hoofdveld op:

Max Dam mocht geleend worden van de B-junioren om werkpaard Perry te vervangen onder de lat.

Floris Mols kreeg in de verdediging de leiding Sytze Taekema, Kors Tadema en Jorn Hoekstra. Het middenveld bestond uit Geale Tadema, Oege van Dijk, Jacob Mulder en Tjalf Jonkman en het spitsenduo bestond vandaag uit Haije Veenstra en Hidde Faber.

Al in de derde minuut was het raak, Tjalf Jonkman ontliep de buitenspelval en Geale Tadema wist dit op waarde te schatten. Zodoende kon Jonkman alleen op de doelman af en hem passeren. Een bliksemstart, 1-0.

10 minuten later besloot Geale maar weer een assist te geven. Ditmaal zette hij de bal voor op Haije Veenstra die op zijn beurt ook niet faalde.

Het derde doelpunt was identiek aan het eerste doelpunt. Alleen was het nu Jonkman die Tadema wegstak. Tadema kapte op zijn beurt de doelman uit en liet het net bollen. Hij vierde dit op zijn kenmerkende manier, al mokkend en luid schreeuwend: "Nee, nee! Dit was geen buitenspel" liep hij terug naar de eigen helft. Het deerde hem niet dat zowel de scheidsrechter van dienst, Filippus Hoekstra, als de grensrechter het volledig met hem eens waren.

Sneu was wel dat vrouwlief Thea Tadema dit moment moest missen. Zij besloot pas laat in de tweede helft te komen kijken, juist op het moment dat Geale zei: "myn wiif komt toch net mear te sjen, helje my d'r mar út, en rap!". Zonde. Wij waarderen het erg dat je toch nog even kwam kijken Thea! Op slag van rust was het Haije die ook nog eens een assist wist te geven. Zijn voorzet vloog aan iedereen voorbij en kwam voor de voeten van Tjalf Jonkman die de bal overtuigend in het doel volleerde. 4-0. Hierna werd er floot Filippus Hoekstra op zijn fluit en was het tijd voor de rust. Dit hoewel de wedstrijd eigenlijk al was gespeeld.

In de rust moesten Tjalf Jonkman, Floris Mols, Haije Veenstra, Oege van Dijk, Jacob Mulder en Kors Tadema plaats maken voor Simon Dijkstra, Cornelis Hoogterp, Jacob de Vries, Ids Catrinus van der Ploeg, Mike Okkema en Jelte Wiersinga. Dit betekende dat zowel aanvoerder Haije als vice-aanvoerder Floris op de bank belanden. Nadat Jelte Wiersinga er alles aan had gedaan om te bewijzen dat hij deze verantwoordelijkheid prima aan kon, hij is immers ambtenaar, besloot de rest van de selectie unaniem dat dit beter niet kon. Hij zou onvermijdelijk naast zijn schoenen gaan lopen en deze had hij toch echt nodig om te voetballen. Als alternatief werd Max Dam naar voren geschoven als kandidaat. Nadat hij zijn pleidooi over hoe hij eerder die dag zijn teamgenoten en de spelers van Nicator B1 uitstekend in het gareel had weten te houden, stemde iedereen in met dit plan. Zo werd de pas 14 jarige Dam aanvoerder in de tweede helft. Chapeau!

In de tweede helft was het even zoeken voor de Eastermarders. In principe niet raar omdat het elftal op maar liefst 6 posities werd gewijzigd.

Enkele dieptepunten: De stuiterbal van Sytze Taekema op Jelte Wiersinga die op zijn beurt de bal onder zijn voetjes door liet stuiteren, de scrimmage voor het vijandelijke doel waar vooral Mike Okkema jammerlijk maar met gevoel voor humor wist te falen en als hoogtepunt van alle dieptepunten besloot Jacob de Vries de bal maar weer eens aan de verkeerde kant van de paal te plaatsen. Het massaal toegestroomde publiek (a.k.a. voorzitter Dries van der Ploeg en de inmiddels aanwezige Thea) schreeuwde om een wissel. Dit werd door de reservebank op waarde geschat maar het jammerende argument (“ik ha mar in heal oere fuotballe, huilie!”) van de Vries zorgde er voor dat in plaats van De Vries, Hidde Faber het veld moest ruimen voor Haije Veenstra.

Jacob had in dat half uur laten zien wel degelijk te kunnen scoren. Een voorzet van Hidde Faber werd goed ingetikt door hem. Hierna was het tijd voor Simon Dijkstra om in actie te komen. Hij wist tweemaal het net te vinden. Eerst was het na goed voorbereidend werk van Mike Okkema een koud kunstje om het leer in het doel te doen belanden en vervolgens was het naar een puike individuele actie een schot van zo’n 20 meter die in de verre hoek belande. Dit zorgde ervoor dat de eindstand 7-0 werd. Dit is zonder dat er al te goed gevoetbald op de mat werd gebracht een hele prestatie te noemen. Omdat koploper Franeker verloor van VVT betekende dit dat Eastermar samen met Blauw wit de nieuwe koploper werd.

Opzich wel fijn.

Volgende week is het sterrenensemble van Anne Elverdink , Freerk Kootstra en Dennis van Holsteijn een dagje vrij. Dit betekend niet dat jullie het zonder verslagje moeten doen. Perry-Jan Harmanni is jullie immers nog een verslag van de wedstrijd tegen Blauw-wit verschuldigd.

   

Eastermar versus Garijp

Let op: opent in een nieuw venster PDFAfdrukkenE-mailadres

Geschreven door P.R. V.V. Eastermar maandag 07 november 2016 15:20

Precies op de dag dat de beeldschone moeder van de uitblinker in de kleedkamer van V.V.E. 2 (Pieter Kramer) de respectabele leeftijd van een halve eeuw aantikte, eveneens op dezelfde dag dat A-selectie speler Mark de Vries de leeftijd van de helft van een halve eeuw wist te bereiken en Jurryt Jonkman het feit van zijn vijfjarige facebook-vriendschap met voormalig aanvoerder en topschutter Tjerk Koops had kunnen vieren stond voor V.V.E. 1 een heuse 6 punten wedstrijd op het programma.

Het overwinningloze VenV '68 zou sportpark de Burgerkamp met een bezoekje vereren. Het had met hun ene behaalde punt vier punten minder dat de blauw-gele thuisbrigade, die met zijn vijf behaalde punten ook niet bepaald sterk was begonnen aan het nieuwe seizoen.

Naast de verjaardagen van deze dag vielen er deze week nog een paar feestjes te vieren. De absolute ster tussen de palen Sjoerd Visser zag zijn liefje Hylkje Lijzinga bevallen van hun eerste kind: Yfke Klaske! Fan herte!

Iets verderop in het land werd de voorheen (en hopelijk ooit weer) oppermachtige heerser op de Eastermarder voetbalvelden Imilio Marengo samen met zijn uiterst knappe vriendin ouders van Nova Marengo! Lokwinske!

Wie weet voetballen deze twee dames over een aantal jaar samen in een Eastermarder elftal. Dat kan uiteraard alleen als Milos hier ergens veldwachter wordt en Sjoerd Muis niet besluit naar een stad als Dordrecht te verhuizen. Er mag geduimd worden!

Op de donderdagavond training viel er deze week niet zoveel te beleven als een week tevoren. Enige opvallende moment was de weg van het trainingsveld naar de kantine, trainer Eric Boersma kwam plots naast Stefan Erwin Venema lopen en vroeg vervolgens hoe het met Venema ging. Nadat Venema antwoordde dat het wel ging maar dat het nog wel steeds hard was vond ik het de hoogste tijd de beide heren alleen te laten.

Vrijdagavond jongstleden vond de Eastermarder Muzykjûn plaats. Natuurlijk struinden hier ook de nodige voetballers rond. Zo ook Lieuwe Nijboer, die een zekere jongedame tot een tongkus wist te verleiden. Het bleek echter de vriendin van de kapstok van het tweede te betreffen. Die bleek vervolgens zo door het dolle heen te zijn dat de 2e selectie het nodig achtte de wedstrijd tegen koploper Franeker af te gelasten. Keeper van het eerste Maxicosi was ook not amused, hij was als eerst verliefd op de lieftallige dame vond hij. Uiteindelijk hoopt Filippus er de horizon mee tegemoet te lopen.

Dit alles had vermoedelijk geen invloed op de opstelling die trainer Eric Boersma zijn ploeg tijdens de wekelijkse wedstrijdbespreking voorschotelde:

Omdat Ronald Vanger afwezig was en Sjoerd Visser nog herstellende is van de vagina-blessure op zijn kin en hij natuurlijk net vader is geworden stond voor de tweede maal dit seizoen de talentvolle Max Dam onder de lat.

De verdediging bestond uit Mark de Vries, Richard Brouwer, Stefan Brouwer en Captain Albert Brouwer. Zij wisten allen midweeks met hun bedrijf Kavel10 de ondernemersprijs in de categorie starters op hun naam te schrijven, alweer een felicitatie in het verslag: Chapeau!

Op het middenveld stonden Stefan Erwin Venema, Sander Smedema en Harm Tseard Heidbuurt.

Voorin werd Pieter Sikkema geflankeerd door Kees Schotanus en Thomas van Holsteijn.

Op de bank zaten Jurryt Jonkman, Tsjalling van Dijk, Jan Jochem Kootstra, Lieuwe Nijboer en Simon Dijkstra.

De normaliter in het tweede acterende Dijkstra had trainer Boersma middels een appje medegedeeld dat hij na het aflassen van V.V.E. 2 beschikbaar was als wissel bij het eerste. Toen een antwoord uitbleef besloot hij te melden dat hij wel gewoon zou komen. Dit leverde hem een warme OK op. Tot zover een inkijkje in de heer Dijkstra zijn Whatsapp-leventje.

Pupil van deze week was het talent Jorn Dittfeld. Op het moment dat Jan Jochem dit zag wierp hij zich per direct op als begeleider van de jonge heer. Kootstra ging er namelijk voor het gemak vanuit dat Jorn zijn beide knappe ouders mee zou nemen. Waarvan met name de moeder een modellencarrière niet zou misstaan. Of Jan Jochem een goede indruk heeft achtergelaten is de vraag, meteen na het eerste fluitsignaal van scheidsrechter Broersma was hij de naam van de pupil alweer glad vergeten.

Na de wedstrijd bleef het nog lang gezellig in de Eastermarder kantine, door alle jarigen en geboortes van die week was er namelijk voor gekozen een Garyper zanger uit te nodigen: Hille V. Hierdoor overtroffen de gasten uit Garyp zelfs de koplopers van de gasten tot nu toe: Birdaard. Al kwamen laatstgenoemden wel van iets verder. Daardoor staan ze nu gezamenlijk bovenaan het lijstje van liefste gasten.

Onderaan staat uiteraard Franeker met hun eigen meegebrachte koffie en kistje bier.

Tijdens de derde helft kwam Tsjalling van Dijk bij ondergetekende aankloppen dat hij wel een idee had voor een couplet in het verslag. Hij had namelijk bedacht dat het een nobele actie was samen het burd te laten staan tijdens Movember. Dit op 1 december pas af te scheren en te doneren aan burdhehoevenden in delen van de wereld waar men minder bedeeld is in deze vorm van hoofdbeharing. Mocht u ook deel willen nemen aan deze actie, mail dan Burd-aard naar Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien. .

Volgende week wacht de kraker van een uitwedstrijd tegen Beetgum, uw steun is hard nodig in de strijd tegen degradatie waar de Eastermarders zich door de matige competitie start nu in bevinden.

Artiest van de week: Green Velvet.

Groeten,

Jurryt Jonkman

   

Pagina 10 van 21