Wedstrijdverslagen

Eastermar komt maar niet uit neerwaartse spiraal

Let op: opent in een nieuw venster PDFAfdrukkenE-mailadres

Geschreven door P.R. V.V. Eastermar maandag 27 maart 2017 14:13

Op de dag dat V.V. Eastermar JO-17 met de verslaggevende vliegende keeper Max Dam in de gelederen een voetbalreisje naar Ameland op de planning had staan stond voor het andere vlaggenschip van de Broekophâlders de vaak wel aardig lastige uitwedstrijd tegen Trynwâlden op het programma.

Het bizar matige kunstgras in Trynwâlden was geen grote onbekende voor de geel-blauwen, in de winterstop werd hier immers Arum nog compleet zoek gespeeld.

De technische staf van de broekophâlders, onder leiding van Eric Boersma, kon andermaal flink aan de puzzel.

De een week tevoren nog niet onverdienstelijk in de basis acterende jongelingen Jelte Heidbuurt en Wouter Langman zaten in hetzelfde schuitje als Max Dam.

Verder waren Sander Smedema en Tsjalling van Dijk midweeks geblesseerd geraakt.

Naast de al langer afwezigen; Jurryt Jonkman, Jille van der Wal, Harm Tseard Heidbuurt, Ronald Vanger en al die anderen was er van een brede selectie inmiddels geen sprake meer.

Aan de positieve kant van de medaille waren alle drie de Brouwers een nacht tevoren teruggekomen uit de sneeuw.

Trainer Boersma besloot de selectie aan te vullen met een drietal toppers van het tweede elftal.

Het betrof Simon Dijkstra, die wel vaker bereid was bij te springen en twee leden van de fanclub app “Grutsk op Hannes”, Hannes kunt u kennen van het Sbs6 programma “Ninja Warrior”, van het fierljeppen, van de klompen en van zijn kabels van armen.

Deze zaterdag was het zaak voor Hendrik Hoekstra en Rienk Wind hun idool Hannes Scherjon eens trots te maken.

De opstelling was als volgt:

Sjoerd Visser stond tussen de witte palen.

De verdediging bestond uit Albert Brouwer, Stefan Brouwer, Mark de Vries en Richard Brouwer.

Op het middenveld stond bal af pakker Stefan Erwin Venema samen met Thomas van Holsteijn en Simon Dijkstra. Voor die laatste twee betekende dit een compleet nieuwe positie.

In de spits werd Kees Schotanus geflankeerd door Lieuwe Nijboer en Jan Jochem Kootstra.

Kees Schotanus staat op de drempel van het maken van zijn 200e officiële doelpunt.

De drempel is echter wat aan de hoge kant voor onze kleine dikkerd, Schotanus lijkt het scoren in de winterstop verleerd te zijn… wel strooit hij hier en daar nog met assistjes.

Op de bank zaten Rienk Wind, Hendrik Hoekstra en Kors Tadema.

Omdat het tweede was afgelast stond er een flinke delegatie van dat team langs de zijlijn, ze hadden hun barre platte kar mee gesleept om vandalisme te voorkomen.

Om half drie floot de heer P. Maas op zijn fluit voor de start van een voetbalmiddag.

De eerste minuten waren overduidelijk voor de bezoekers. Ze wonnen alle duels en konden aardig druk op de tegenstander zetten.

Dit leverde voornamelijk Kees Schotanus en Simon Dijkstra enkele ferme tikken op.

De grootste kansen waren voor Thomas van Holsteijn (die echter stuitte op de keeper) en Simon Dijkstra, die na een formidabel overstapje van Kootstra helaas recht in de handen van diezelfde doelman schoot.

In de 14e minuut werd langs de zijlijn het prachtige rode burd van Hendrik Hoekstra besproken met Tsjalling van Dijk. Van Dijk, jaloers als hij was, begon snel over het gerucht dat er in Surhuisterveen een heuse “Borbershop” zou komen.

Hidde Faber wist te vermelden dat daar dan waarschijnlijk de biertjes snel verboden zouden worden.

Tsjalling trok ondertussen wat wit weg, wat Oege van Dijk deed besluiten een zware shag te adviseren.

In het veld beten de Broekophâlders ondertussen van zich af en al snel ging de ene na de andere Trynwâldster met het nodige gemekker naar de grond.

Dit ging weer gepaard met de nodige afgunst van een groep thuissupporters die rondjes rond het veld liepen. Één van hen was justjes kleiner dan de boarding.

Hem werd door een Eastermar supporter aangeboden even opgetild te worden, zodat hij het lelijkste kunstgrasveld van Fryslân ook kon zien.

Het kleine heerschap, Jappie geheten, werd al snel door een aantal handlangers bijgestaan. Op de vraag of er lijen gezocht werd antwoorde Jappie “Se witte net heal mei wa se te krijen ha, ik ha ek wollis ien yn'e sek biten”

Zo liep deze nakende confrontatie tussen beide hooligangroepen met een sisser af.

In de 37e minuut werd Eastermarder supportergroepering “de positivo's” verteld dat het kunstgrasveld binnen een jaar totaal vernieuwd zou worden.

Hun collectieve conclusie was dat het hoe dan ook een “wijvenveld” zal blijven. Er gaat niets boven wat klooien in de drek.

In de 44e minuut werd Tsjalling van Dijk gebeld. Het bleek zijn vader, die was er niet helemaal gerust op dat zijn zoon wel genoeg drinken kreeg. Van Dijk had inderdaad nog niet alle kleur terug in de wangetjes, vaders kwam dan ook met het bindende advies snel de kantine op te zoeken voor een biertje.

In de rust bestelde Tsjalling van Dijk naast zijn biertje een bakje patatjes met oorlog.

De pindasaus kon niet op zijn goedkeuring rekenen, het was lafjes aangelengd met justjes teveel water.

Jelte Soepboer vond dat het meer op satésaus leek, volgens de etiquette zou er onvervalste pindasaus bij patat moeten. Satésaus was voor bij de nasi bedoeld.

Jelte is ambtenaar en zal dit dus wel weten.

Ondertussen begon Oege van Dijk aan zijn tosti, ook die kreeg geen voldoende.

Van Dijk had al na één hap door dat hij te maken had met een diepvriestosti.

Die leek na een minuut in het tosti ijzer wel rijp te zijn, echter was hij dan alleen van buiten bruingebakken en gaar, van binnen was het nog steeds een koude rauwe massa.

In de tweede helft deed al gauw blijken dat fietsboy Cor Brouwer niet langs de zijlijn stond. Hij koos ervoor na een week skiën lekker in het nest te blijven liggen.

Dit besluit kon voornamelijk bij Molle Heidbuurt op alle begrip van wereld rekenen.

Zijn plek naast Molle Heidbuurt, Jannes Hamstra en Michel van Holsteijn werd door de beste ski-kameraad van Simon Dijkstra: Auke Kramer ingevuld. Zodat de fietsboys toch in alle oorlogssterkte aanwezig waren.

Rond de vijftigste minuut was het dan zover. Na een uitleenbeurt aan Rottefalle gevolgd door een opfriscursus bij vvEastermar2, mocht Hendrik Hoekstra zich klaarmaken voor zijn comeback in V.V.E. 1. Hij kwam binnen de lijnen voor Kootstra.

Niet veel later zouden ook Rienk Wind en Kors Tadema het veld betreden.

In de 66e minuut werd een bal door een Eastermarder buiten geschoten. De volledige Eastermarder begeleiding liet de bal rollen waarna twee beppes achter de thuis dug-out riepen “Wy ha de tiid wol!”

Een bepaald iemand van de bezoekende delegatie beantwoorde dit met een “Jim alle tiid bepkes? Dat tocht ik net!”

Hopend dat dit de bekjes van de dames zou snoeren. Ze bleken echter te maken te hebben met het plaatselijke komisch duo Jantsje en Japke, gepaard met hun waffels als scharen.

Het zou nog lang onrustig blijven langs de lijnen…..

De trainer van Trynwalden Dick Schambach, verontschuldigde zich na de wedstrijd bij alle aanwezige Eastermarders voor het feit dat zijn team toch wel een “jankploegje” was. Hij probeerde van alles uit om het ge-eamel eruit te krijgen, tevergeefs.

Overigens sloegen de mannen van JO-17 de eilanders met een overtuigende 1-2 om de oren.

Meer hierover in het verslag van Maximiliano Dam, te vinden op de facebookpagina van V.V. Eastermar.

Jurryt Jonkman

 

Eastermarders met de 3 punten terug ‘t schip in!

Let op: opent in een nieuw venster PDFAfdrukkenE-mailadres

Geschreven door P.R. V.V. Eastermar zondag 26 maart 2017 15:02

Zaterdag 25 maart, de dag dat het Nederlands elftal zorgde voor een blamage in Bulgarije. De dag dat het vlaggenschip van Eastermar niet wist te winnen in en tegen Trynwâlden, maar ook de dag dat de jongens onder de 17 van Eastermar hun tripje naar Ameland mochten volbrengen met de hoop om met de 3 punten terug naar Eastermar te keren.

Op de woensdagtraining was het rustig gebleven deze week. Wouter Langman kwam aanzetten met de nieuwe trend: de haarband. Verder waren er maar liefst 16 (!) man op de training van Andries Schievink aanwezig. Dezelfde trainer was overigens een aantal weken geleden 61 jaar geworden en daarom had hij belooft dat de JO-17 van Eastermar na het tripje op Ameland nog even in Kollum langs konden komen om een biertje.

Om 12:30 moesten de mannen van Wybe Hogendorp zaterdag aanwezig zijn om via de centrale as richting Holwerd te rijden. Arjen van der Heide kwam aan op het sportcomplex Burgerkamp met een flinke bult op zijn voorhoofd. Hij vertelde dat hij die avond te voren maar liefst 4 kopstoten had uitgedeeld! Of deze informatie klopt, kun u navragen aan Tristan Lahuis, hij had het allemaal gezien zei hij luidt en duidelijk.

Nadat de Eastermarders waren aangekomen bij het sportcomplex van Geel Wit op het moment dat eigenlijk het beginsignaal had moeten klinken, concludeerde de scheidsrechter dat de wedstrijd een half uur later kon beginnen. Daarom kon Wybe de opstelling rustig voordragen. Tussen de palen mocht keeper Max Dam plaatsnemen. De achterhoede bestond uit: Knilles Kootstra vanaf links, Rindert Venema mocht de spits onder zijn hoede houden, Bonze Zeilstra mocht starten vanaf rechts en haarband Wouter mocht als slot op de deur spelen vandaag. Het middenveld bestond uit: Jurre Dam, Menno Dijkstra en Jelte Heidbuurt. De 3 aanvallers waren Arjen van der Heide, spits Willem Veenstra die de dag tevoren 15 jaar was geworden maar momenteel al rond de 1 meter en 90 centimeter lang is en vanaf de rechterflank mocht Jelle van der Bij starten. Sander Pultrum wou deze wedstrijd wel als grensrechter bedienen en de C junioren Bram van der Bij en Tristan Lahuis mochten op de bank plaatsnemen.

De 1e helft van de Eastermarders was van de zwakke kant. De Amelanders waren gemeen en de Eastermarders waren dat dit seizoen niet gewend. Na een aantal kansen aan beide kanten en een zeer thuis fluitende scheids, wisten de Amelanders door de Eastermar defensie te breken, 1-0. Dit was tevens de ruststand.

In de rust waren er wat geïrriteerde kopjes in de Eastermarder kleedkamer, trainer Wybe zei dat de Eastermarders te lief waren. Wees niet bang om eens een tik uit te delen en ‘Klets er boven op!’. Met deze intentie gingen de Eastermarders de 2e helft in. Eastermar begon scherp aan deze 2e helft en dat leidde na zo’n 4 minuten tot een corner. Jelte Heidbuurt mocht aantreden om deze te trappen. Bij de eerste paal was het Arjen met zijn dikke bult op zijn hoofd die zijn kopje tegen deze bal wist krijgen. Deze bal hing strak in het net, 1-1! Zo’n 5 minuten later was het doorstomende Rindert Venema die combineerde met Menno Dijkstra op het middenveld. Rindert Venema wist een schot op doel te lossen, hij baalde zo erg dat hij mistte hoe Jurre Dam de rebound er wist in te werken, 1-2! Vanaf dat moment werden de Amelanders weer wakker. Ze waren de rest van de 2e helft constant op de helft van de Eastermarders te vinden. Nadat Wouter met zijn haarband en Knilles Kootstra de speech van Wybe redelijk serieus namen, mocht Wouter met een gele kaart 10 minuten inrukken. Eastermar wist deze voorsprong toch te behouden de 2e helft en mocht daarom met de 3 punten naar huis! De conclusie van deze wedstrijd: met 10 minuten goed voetbal kunnen de JO-17 van Eastermar een wedstrijd winnen, een puike prestatie.

Na afloop was bekend geworden dat dit eerste wedstrijd was die de scheidsrechter floot in zijn leven. Willem Veenstra was er van overtuigd dat de scheidsrechter zijn reputatie als thuisfluiter prima opgebouwd had vandaag. Weer bij de pier aangekomen besloten Jelle van der Bij en Max Dam een paar flinke stenen de zee in te gooien. Dit zag de burgemeester van Ameland al van een afstandje al aankomen. Hij besloot de heren een hand te geven met de welverdiende felicitaties met de gewonnen wedstrijd.

Volgende week wacht de belangrijkste wedstrijd voor de JO-17 dit seizoen, koploper Hurdegaryp komt op bezoek om 10:30 in Eastermar. Het Hurdegaryp heeft dit seizoen 1 maal verloren en 1 maal een wedstrijd met een remise (tegen Eastermar) afgesloten. Eastermar JO-17 speelde dit seizoen 1 maal gelijk en wist de rest allen winnend af te sluiten. Eastermar kan dus een flink gat slaan (als het gaat om verliespunten) met de koploper. Als Eastermar al hun inhaalwedstrijden weet te winnen is het kampioenschap binnen hand bereik. Komt dat zien!

Max Dam

   

Eastermar vergeet zichzelf te belonen

Let op: opent in een nieuw venster PDFAfdrukkenE-mailadres

Laatst aangepast op maandag 20 maart 2017 10:09 Geschreven door P.R. V.V. Eastermar zondag 19 maart 2017 23:25

Op de dag dat één van de sterverslaggevers van het tweede vlaggenschip van V.V. Eastermar, Tjalf jonkman, zijn autobiografie onthuld zag worden in de prachtige kantine van sportcomplex de Burgerkamp stond in de 4e klasse B de wedstrijd V.V. Eastermar - Leovardia op het programma.

Jonkmans memoires over zijn indrukwekkende carrière zijn overigens onder andere in de gloednieuwe presentatiegids van de vvEastermar terug te vinden.

Trainer Eric Boersma had een week na het pijnlijke verlies bij Garijp te maken met de nodige personele problemen.

Fietsboy Cor Brouwer, die een week tevoren met onder andere zijn fietsbroeder Michel van Holsteijn de lichten in de Garijper kantine uit had gedaan besloot al zijn voetballende zonen te trakteren op een welverdiende week skiën. Gehoopt wordt dat dit het eerste Eastermarder vlaggenschip uit de hoek van de klappen kan trekken.

Harm Tseard Heidbuurt had na een botsing met Tsjalling van Dijk plots last van een Lente-knie. Jurryt Jonkman had rond de 20e minuut van de afgelopen wedstrijd een enkeltje kleedkamer gekregen van een V en V-speler. Jille van der Wal was tijdens zijn rentree op het voetbalveld meteen in een scherp voorwerp gaan staan en ligt zodoende wederom voor onbepaalde tijd in de ziekenboeg. Verder misten er nog een handvol spelers.

Lieuwe Nijboer, die tegen Garijp uit de wedstrijd was gekopschopt, zou wel weer speelgerechtigd zijn.

Nijboer hield aan die kopschop een prachtig dicht en blauw oog over.

Toen Dorien Tadema eenmaal een foto van Nijboer onder de neus geschoven werd wist Tadema na een momentum van bewonderende stilte uit te brengen dat Nijboer die avond zeker op stap moest, vergezeld van zijn oog plus een ruig verhaal zou dat succes verzekeren.

Zelf was zij op die manier veroverd door Jilles Bandstra, die op Rock Werchter met behulp van een giek net zo'n knipoog had gehad.

Terwijl Eric Boersma na zijn historisch korte bespreking van een week eerder bezig was met een episch lange bespreking druppelden de wisselspelers van V.V.E. 2 een voor een vanaf het B-veld richting de kantine met de smoes dat er nog medicijnen genuttigd dienden te worden.

Dit alles om een beurt als vlagger over te kunnen slaan.

Hier slaagden Oege van Dijk en Jacob de Vries met vlag en wimpel voor.

Hendrik Hoekstra zou bij datzelfde elftal weer in de spits staan, Hoekstra is bezig met het kweken van een onvervalste Bassie-rode baard.

Dit proces is al in dusdanig vergevorderde staat dat Tsjalling van Dijk er letterlijk een puntje aan mag zuigen, aldus kenner Hidde Faber.

Voor meer ins en outs over de spelers van de B-selectie verwijs ik u door naar de V.V. Eastermar-facebookpagina, alwaar een verslag van hun wedstrijd tegen B.C.V. rondhangt.

Door alle personele problemen was het voor de Boersma's puzzelen geweest wat de opstelling betreft.

Theo Douwes zou weer onder de lat staan.

Tsjalling van Dijk kreeg de leiding over een verdediging met talent Wouter Langman op linksback, Langman verzekerde iedereen die het maar wilde horen ervan dat hij geen zoon van Hinne de Boer was maar dat hij wel in het oude huis van diezelfde Boer woonachtig was en dat hij daarom alle verwarring wel begreep.

Voorstopper was Mark de Vries en rechtsback Thomas van Holsteijn.

Op het middenveld keerde Stefan Erwin Venema terug in de basis, voor hem stonden Sander Smedema (wiens vader na de wedstrijd met een flinke vleesprijs huiswaarts keerde) en Molle Heidbuurt zijn talentvolle zoon: Jelte Heidbuurt.

Voorin stonden Kees Schotanus en Simon Dijkstra in de spits, zij werden geflankeerd door Lieuwe Nijboer.

Op de bank zaten Jan Jochem Kootstra, Gjalt Veenstra en Max Dam. Zij zouden in de 2e helft gezelschap krijgen van Kors Tadema en Floris Mols.

De thuisploeg kwam voortvarend uit de startblokken, Simon Dijkstra veroverde in de 2e minuut achterin een bal, speelde deze snel door naar Thomas van Holsteijn die op zijn beurt Kees Schotanus wist te bereiken. Nadat deze van Holsteijn weer bediende werd besloten dat Lieuwe Nijboer het eindstation mocht zijn van deze aanval.

Nijboer stuurde de bal met een met één oog bekeken schuiver langs de keeper in de verre hoek: 1-0!

In het hierop volgende kwartier deed blijken dat Leovardia een synoniem voor “Jammerjen na de kofje” is, ervan uitgaande dat de mannen een kopje hadden genuttigd in de kantine.

In de 26e minuut wist B-junior Jelte Heidbuurt een duel van twee Leovardiërs te winnen. De rechtsback van de twee ging met zoveel kabaal naar de grond dat het als de overtreffende trap van het gekrijs van Gjalt Veenstra zijn leger aan biggetjes te boek komt.

Heidbuurt schrok hier dusdanig van dat hij zijn actie een moment staakte, aangespoord door Mark de Vries ging hij gelukkig toch door met voetballen. Dit resulteerde in een levensgrote kans voor Eastermar en in een tirade van de laatste man van Leovardia (de lelijkste van de twee) voor Mark de Vries.

Leovardia, dat naast jammeren ook nog eens de enige echte look a like van de broer van Ed Sheeran op de bank had zitten kwam middels een hoekschop in de 20e minuut langszij.

De wedstrijd was aardig in evenwicht, met de grootste kansen voor de thuispartij dat als nummer laatst dus zeker niet onder deed voor de koploper.

In de rust besloot Max Dam een wedstrijdje latje trappen te organiseren. Dit wist hij glansrijk van zichzelf te winnen.

In de 2e helft schoven als gezegd Floris Mols en Kors Tadema aan op de reserve bank.

In de 60e minuut kwam Leovardia op voorsprong via een hoge voorzet, die wederom vrij ingekopt kon worden bij de tweede paal.

Niet lang hierna werd Gjalt Veenstra voor een warming-up de dug-out uitgestuurd.

Sietze Dijkstra voelde de bui al hangen en deed plots een stapje extra. Dit zorgde ervoor dat niet hij maar Lieuwe Nijboer naar de kant werd gehaald. Nadat ook Jan Jochem Kootstra binnen de lijnen kwam was het niet veel later tijd voor de grote comeback van Floris “Floriade Mcmoles” Mols bij V.V.E. 1.

Het had niet veel gescheeld of de Mol had in de 85e minuut de 2-2 gemaakt. Kees Schotanus leverde een vlijmscherpe strakke voorzet af, Floris Mols kwam met een flinke snoekduik in gevlogen maar kon omdat hij nog niet helemaal op zijn streefgewicht zit net niet bij de bal….

Menig gebeurtenis in het veld ging ook de tweede helft met het nodige commentaar uit de gasten dug-out gepaard.

Dit allemaal in onvervalst Stadsfries met een Noord-Afrikaanse tongval, naast dat het negen van de tien keer totaal ongegrond was was het waarschijnlijk ook vandaar dat dat scheidsrechter er weinig tot niets mee deed, dit nieuwe dialect is nog lastig te doorgronden.

Nadat de gasten in de 89e minuut middels een counter en een gelukje hier en daar de 1-3 maakten was het over en uit. Dit ondanks dat over de gehele wedstrijd gezien Eastermar toch de nodige grote kansen had gekregen. Het mocht weer eens niet zo zijn.

Waar Cees Smedema dankzij de boekjesverkoop een flinke vleesprijs in de wacht wist te slepen daar won Jurryt Jonkman met het rad van Fortuin een zak borrel-vlees.

Van 1 deel van de inhoud schrokken de aanwezige selectiespelers een beetje, het zag er niet erg smakelijk uit was de publieke opinie. Gjalt Veenstra wist echter te melden dat schijn bedriegt en dat het toch echt heerlijk was, dit stond ook altijd op tafel in de bestuurskamer na de wedstrijden. Fluisterend voegde hij hier samenzweerderig aan toe dat dit waarschijnlijk het grote geheime ingrediënt achter Bouwe Boersma zijn mooie volle bos snorhaar zou zijn…

Lieuwe Nijboer probeerde deze onthulling te maskeren door te vertellen dat hij aangenomen was bij de Sonac. Vanaf deze kant alvast even een advies voor de moeders van al zijn nieuwe vrouwelijke collega's. Waarschuw uw dochters, there's a badboy met een ruig verhaal on the floor..

Volgende week wacht de altijd lastige uitwedstrijd tegen Trynwalden.

Jurryt Jonkman.

   

V.V. Eastermar 2 is beter dan Ajax 1

Let op: opent in een nieuw venster PDFAfdrukkenE-mailadres

Geschreven door P.R. V.V. Eastermar zondag 19 maart 2017 23:14

Nadat vorige week hoogvlieger Franeker met een keurige 0-1 overwinning diep in zak en as werd gedrukt kregen de wonderboys van Dennis van Holsteijn deze week de rode lantaarndrager BCV op bezoek. Oege van Dijk was zoals altijd op zijn hoede en waakte voor onderschatting. Dit deed hij door een uitslag van december 2016 in de plattekar-app te slingeren: Franeker-BCV, 1-0.

Zelfs ambtenaar Jelte Wiersinga kon dit sommetje oplossen en kwam tot de conclusie dat Eastermar vandaag hoogstwaarschijnlijk een 2-0 overwinning zou boeken. 1 en 1 maakt immers 2. Nadat Jelte zijn casio aan de kant had gelegd was het de beurt aan Anne Elverdink om de opstelling te verkondigen.

Perry stond tussen de palen, de achterste linie werd verdedigd door Jelte Wiersinga, Floris Mols, Kors Tadema en Sytse Tjoelker, op het middenveld deelden Johan, Geale Tadema en Tjalf Jonkman de lakens uit en de voorhoede werd door Pieter Kramer, Hendrik Hoekstra en Mike Okkema bezet.

Op de reservebank zat naast leider Freerk Kootstra nog tweeënhalf handje vol wisselspelers.

De nummer laatst trok fel van start. Een corner plofte lekker op het hoofd van de fysiek aardig in de slappe was zittende spits. Gelukkig was Perry-Jan Harmanni tijdens de donderdagavond training aardig op de proef gesteld en was ook deze listige kopbal geen probleem voor hem.

Dit was gelijk ook de enige kans van BCV deze middag. En terwijl Perry stond te koukleumen kreeg Eastermar vervolgens een aantal grote kansen. Mike Okkema werd heerlijk weggestoken door Geale en kon alleen op de keeper af. Mike besloot de bal terug te leggen waar het verstandiger geweest voor eigen succes te gaan. Verder zag Hendrik zijn volley jammerlijk aan de verkeerde kant van de paal belandden.

Zo mocht BCV niet klagen en werd er met een 0-0 stand de kleedkamers opgezocht. Omdat de kleedkamer van VV Eastermar hermetisch was afgesloten besloot ondergetekende naar kantinejuffrouw Froukje te gaan om de sleutel op te halen. Ik mocht deze onder de voorwaarde dat ik hem wel gelijk weer retour zou brengen best even gebruiken. Bedankt Froukje!

In de rust bleek dat het eerste elftal stond te schreeuwen om een kwaliteitsimpuls. Zo moest het centrale duo Floris Mols en Kors Tadema noodgedwongen gewisseld worden zodat ze de reservebank van het hoofdveld warm mochten houden. Heel Eastermar is jullie dankbaar, Floris en Kors!

Verder mochten Pieter en Hendrik gaan douchen, mocht Johan de vlag hanteren en moest Tjalf Freerk gezelschap houden op de reservebank. Uit eigen ervaring kan ik jullie vertellen dat de reservebank van het B-Veld absoluut niet onderdoet voor die van het hoofdveld.

Sytze Taekema, Cornelis Hoogterp, Jacob Mulder en de Vries, Haije Veenstra en Oege van Dijk mochten de tweede helft de vrijgekomen posities invullen.

Eastermar begon ook de tweede helft met aanvallende intenties. Binnen het kwartier leverde dit ook de verdiende voorsprong op. Geale Tadema kreeg alle ruimte om vanaf zo'n 18 meter uit te halen. Zijn geplaatste schot viel heerlijk in de kruising.

Al snel werd het ook 2-0. Sytze Taekema alias de ezel gaf een splijtende pass op Haije Veenstra die de bal dusdanig subtiel toucheerde zodat deze voorbij de keeper in het doel verdween.

Deze tussenstand was voor Jelte Wiersinga reden genoeg om een wissel aan te vragen. Volgens zijn berekeningen zou er immers toch niet meer gescoord worden. En als Jelte ergens een hekel aan heeft is het onnodig werk, vandaar ook zijn ambtelijke functie. Tjalf Jonkman kwam voor Jelte in het veld.

Koud in het veld haalde Tjalf de achterlijn en legde de bal terug op Jacob de Vries. Waar de Vries zijn schot nog op de lat uiteen zag ketsen was het in de rebound wel raak. Good old Haije volleerde de bal hard tegen de touwen. 3-0.

Dit bleek tevens de eindstand.

Zo maakte Eastermar geen fout in de titelrace. Dit in tegenstelling tot Ajax die 2 punten in Rotterdam liet liggen. Jelte Wiersinga is er dan ook van overtuigd dat het tweede van Eastermar beter is dan het eerste van Ajax.

Omdat concurrent Blauw Wit het voorbeeld van de Amsterdammers wel volgde en niet van Suawoude wist te winnen nadert Eastermar de koploper tot op 1 punt. Volgende week wacht de moeilijke uitmatch tegen SC Twijzel die met een wedstrijd meer net als Eastermar de trotse bezitter is van 30 punten. Een regelrechte kraker in de 6e klasse I, kom dat zien!

Tjalf Jonkman

   

Eastermar 2 op koers richting titel!

Let op: opent in een nieuw venster PDFAfdrukkenE-mailadres

Geschreven door P.R. V.V. Eastermar maandag 13 maart 2017 15:17

Eindelijk was het weer zover voor de B-selectie van Eastermar dat er een competitiewedstrijd op het programma stond. Na de vele afgelastingen en een wat mindere oefenwedstrijd in de benen, mochten de mannen van Anne Elverdink en Freerk Kootstra aantreden tegen de tegenstander waar zij voor de winterstop hadden geëindigd en zich tot herbstmeister mochten kronen na een overwinning: namelijk SC Franeker 5.

Hoewel Franeker één plaats hoger op de ranglijst staat, maar wel 3 wedstrijden meer hadden gespeeld, kon VV Eastermar goede zaken doen met een belangrijke overwinning.

Door de afwezigheid van het volledige centrale middenveld, moest er hier en daar geschoven worden in de opstelling. Erik Dijkstra was de aangewezen man om de defensie leiding te geven, waardoor Floris Mols naar het middenveld zou doorschuiven.

Keeperstalent van de V.V.E. Max Dam stond niet ter discussie en was hoogstpersoonlijk door Anne Elverdink van de andere kant van Friesland gehaald om de wedstrijd mee te kunnen spelen, chapeau!

De verdediging bestond uit: Chris Elverdink, Erik Dijkstra, Cornelis Hoogterp en Jorn Hoekstra. Op het middenveld mochten Jacob de Vries en Oege van Dijk de doorgeschoven Floris Mols op het middenveld flankeren. Voorin mochten Haije Veenstra, Hendrik Hoekstra en Simon Dijkstra oorlog maken in de defensie van de 'klokkendiefkes', wat vooral voor ‘Henkie Tankie’ bekent terrein is.

Na het eerste fluitsignaal werd er afgetrapt op het kunstgras door Franeker en net als in de eerste ontmoeting probeerden zij Eastermar achteruit te drukken. Door het voortdurend inschuiven van één van de twee centrale verdedigers, probeerde de tegenstander door het middenveld heen te combineren, maar de defensie van de ‘Broekophâlders' hield stand, totdat een speler van Frentsjer, na zo’n 10 minuten spelen, een uitgelezen kans kreeg om de thuisploeg op voorsprong te zetten; echter zag hij zijn inzet naast het doel vliegen.

Meteen als reactie hierop kwam Eastermar goed door op de linkerkant en zag Simon een mogelijkheid om de trekker maar eens over te halen. Zijn inzet kon nog door de goalie gepareerd worden, maar onze Rambo Henkie, was er als de kippen bij en wist wel raad met dit buitenkansje: 0-1.

Het spelbeeld hierna was dan ook dat het na een onrustig begin van Eastermarder zijde beter zou gaan lopen. Ondanks Franeker wel probeerde, waren zij onmachtig om door te kunnen breken en bovendien stond Erik zijn mannetje als er gevaar op de loer lag, door goed rugdekking te geven. Na zo’n 30 minuten voelde Henk zich rijp voor een publiekswissel en mocht Mike Okkema zijn plaats verder invullen. Niet veel later zou Jorn ook ongevraagd gewisseld moeten worden, doordat de scheidsrechter wel van een mannelijk duel was gediend.

Jorn zou hier een mooie ‘ei' op zijn enkel aan overhouden en zou worden vervangen door Kors Tadema. In het vervolg van het eerste bedrijf kwamen de mannen van Anne en Freerk er af en toe gevaarlijk uit en dat resulteerde nog in een afstandsschot van Floris, die rakelings over de deklat heen suisde. Na nog wat stevige duels, vond de arbiter het welletjes en floot af voor een lauw kopje thee.

In de rust werd er het één en ander besproken en klonk het devies: mouwen opstropen en de 3 punten over de streep trekken. Ook werd wederom de pot met vaseline uit de tas getrokken en smeerden vele spelers ledematen en hier en daar wat edele delen in. Jacob de Vries smeerde in plaats van vaseline per ongeluk tijgerbalsem op zijn derde been, Jorn Hoekstra stond erbij en keek ernaar. Na dit heftige schouwspel kon het kunstgras weer betreden worden.

De tweede helft begon voor Eastermar voortvarend en na subliem werk van onder andere Oege, Floris en Simon werd Haije in stelling gebracht. Hij draaide perfect weg bij zijn directe tegenstander en zag vervolgens met grote teleurstelling zijn inzet over de kruising vliegen. Hierna mocht Rienk Wind zijn opwachting maken om de resterende tijd van de gewisselde Haije in te vullen. Ook door deze wisseling kreeg V.V.E. enkele goede kansen om de voorsprong verder uit te breiden en was het vooral Simon die kon uit blinken door enkele onnavolgbare passeerbewegingen. De Franekers probeerden zich onder deze druk uit te spelen door wat vaker de lange bal te hanteren, echter vonden zij keer op keer Erik op hun weg, die de bal herhaaldelijk bewust de bosjes in wist te schieten, wat tot irritatie leidde bij Frentsjers. Na wat kansjes hier en daar van beide kansen, waren het toch de klokkendiefkes die eendot van een kans wisten te verzuimen. De spits van Frentsjer leek de bal vanaf 257 centimeter binnen te schieten, maar met een MAXimale inspanning en miraculeuze redding, wist Max zijn doel schoon te houden. De moegestreden Cornelis werd ondertussen gewisseld door Jelte Wiersinga. Niet veel later was het de scheidsrechter die vanaf de middellijn constateerde dat er een overtreding werd gemaakt binnen het strafschopgebied, terwijl deze op 104 centimeter buiten het strafschopgebied plaatsvond. Echter was de arbiter stoïcijns en kende een pingel toe aan het thuisspelend team.

Ook hier bleek Max de tegenstander de zenuwen op het lijf te jagen, zodat hij schutterde en zijn inzet op de paal zag belanden. Eastermar behield dus zijn voorsprong met enig geluk, maar dat was tevens afgedwongen in alle voorgaande wedstrijden. Hierna werd het spel wat grimmiger en nadat de doorgebroken Mike onderuit werd geschoffeld, kon de scheidsrechter niets anders dan de rode kaart te trekken en kon de desbetreffende onbenul douchen. De beruchte Aso H. wist ook nog een opmerking te maken naar de arbiter en mocht ook 10 minuten bankzitten na het zien van een gele kaart. Eastermar wist dan ook de resterende minuten zakelijk uit te spelen en zo werden er uiterst belangrijke 3 punten bijgeschreven op het conto. Door deze overwinning weet Eastermar zich bovenin de ranglijst te handhaven en werkt het toe naar de clash thuis tegen koploper Blauw Wit, die één wedstrijd meer heeft gespeeld.

McMoles

   

Pagina 10 van 23