Wedstrijdverslagen

De tweede uitwedstrijd van Eastermar is ook weer afgewerkt

Let op: opent in een nieuw venster PDFAfdrukkenE-mailadres

Geschreven door P.R. V.V. Eastermar zondag 15 oktober 2017 20:57

Twee dagen nadat Maradonnie aka Macaronie aka Dingdondonnie speciaal voor Jelmer Dijkstra en Kawouter Langman een optreden verzorgde in de Groningse Oosterpoort, Mark de Vries een jaar bij de vrouw was en een dag nadat de jaarlijkse ledenvergadering plaats vond stond op papier dat de wedstrijd WWS – V.V. Eastermar afgewerkt diende te worden in de 5e klasse B.

Op die ledenvergadering kwam onder andere ter sprake dat de sponsorcommissie redelijk op koers lag, wel werd iedereen er nog eens op geattendeerd dat de sponsorborden zichzelf niet verkopen. Uw mond op mond reclame is meer dan welkom in dezen.

Wanneer er dan wel weer eens een bord was verkocht en opgehangen mocht worden was Molle Heidbuurt een x-aantal keren zo opgewonden geworden van dit barren dat hij de boutjes glad vergat. Tegenwoordig redt de onderhoudscommissie hiermee en blijven alle borden mooi tussen en onder de buizen hangen.

Door precies diezelfde sponsorcommissie werd het nieuwe “club van 100” bord onthuld. mocht u de Burgerkamp eens met een bezoekje vereren, aanschouw dan vooral dit bord, het wordt onder meer versierd door een prachtige actiefoto van Haije Veenstra in zijn glorie jaren.

Mark de Vries en Harm Tseard Heidbuurt, die voorafgaand aan de vergadering een hapje hadden genuttigd in eetcafé het Breed, kwamen hier met de nodige nuttige weetjes vandaan voor de wedstrijd tegen WWS in Wirdum. Het was Agepedia Nicolay die hen de volgende feiten uit de doeken deed:

De vader van Meint Tjoelker was in het verleden de melkboer van Kornhorn toen hij de mogelijkheid kreeg die van Wirdum over te nemen, zo'n prachtig aanbod laat een man niet schieten en zo werd er snel verhuisd naar dit dorp boven de rook van Ljouwert.

Het toeval wilde dat de vader van Klaske Tuinstra de ijscoboer van hetzelfde plaatsje was, u raad het al, Meint en Klaske vormden al snel “in spantsje” en eindigden uiteindelijk in Eastermar, alwaar Karst en Sietse voor de VV tegen menig bal zouden trappen. Waar Karst elders loopt te filosoferen daar is Sietse Tjoelker tegenwoordig speler van VVE2.

Nicolay zelf woonde in die tijd overigens naast Bouwe van Dijk, de vader van VVE1 speler Tsjalling van Dijk.

Met de beschikking over deze achtergrondinformatie zou het bedenken van een passend strijdplan tegen de WWSers zeker moeten slagen.

Tijdens de dinsdagtraining deed Lieuwe “Freddy” Nijboer tot ieders verbazing actief mee aan de conditie oefeningen. Freddy bekende dat hij thuis tegenwoordig commentaar kreeg over zijn groeiende navelstreek. Er werd zelfs overwogen het gesponsorde patatje oorlog dat hij per doelpunt bij mocht schrijven af te schaffen.

Na de training deed blijken dat Freddy Nijboer en Simon Dijkstra overwegen het EDE |(Eastermarder Dance Event) te organiseren. Tijdens de openingsavond van het Eastermarder doarpsfeest deden ze trainer Eric Boersma de belofte 60 doelpunten te maken dit seizoen. Nu ze al ruim voor de winterstop op 54 zitten (de heren tellen voor het gemak de trainingsdoelpunten ook mee) dreigen ze er na 60 mee te stoppen voor dit seizoen en al hun vrije tijd in EDE te stoppen.

Nog niet op de hoogte van dit naderende onheil stuurde Eric Boersma de volgende mannen de wei in:

Op doel kreeg Jelle van der Wal de handschoenen weer aan, hij mocht dit met het nodige zelfvertrouwen doen want in de wedstrijd tegen Lions '66 zaten ze hem als gegoten.

De verdediging bestond wederom uit Thomas van Holsteijn, Stefan Brouwer, Jurryt Jonkman en Richard Brouwer.

Op het middenveld stonden Sander Smedema, Freddie Nijboer en Harm Tseard Heidbuurt.

Voorin mochten gingen Simon Dijkstra, Kees Schotanus en Jille van der Wal het proberen.

Mark de Vries, Wouter Langman, Jelmer Dijkstra en Max Dam zaten op de bank.

Omdat de wedstrijd plaatsvond in Wirdum, gelegen onder de rook van het nieuwe van der Valk hotel te Techum en Jurre Dam nog steeds geen geschikte bestemming voor de bijbehorende uit de kluiten gewassen reclamezuil had bedacht werd besloten hem niet op te roepen voor deze wedstrijd. Er werd 100% concentratie vereist.

Max Dam vertelde Harm Tseard Heidbuurt tijdens de rit naar Wirdum dat er een stukje afgebroken AUX kabel vast zat in zijn telefoon. Heidbuurt had hier de perfecte tip voor; zijn broertje had dit ook eens gehad en het was opgelost middels wat lijm op zijn stokje te smeren en het er op die manier uit te vissen. Later diende het vieze ding uiteraard wel gewassen te worden.

Kees bedacht zich op diezelfde heenreis dat hij wat vergeten was, hij kon er de vinger echter niet op leggen en dacht dat het hem later wel te binnen zou schieten.

Tijdens het omkleden in Wirdum merkte een ieder dat de uit shirts van baby-blauw naar fluoriserend oranje waren getransformeerd. Waarschijnlijk heeft de wasser zijn/haar werkkleding er al dan niet per ongeluk bij gedaan in de machine.

Voor de tweede keer dit seizoen werd een wedstrijd van V.V. Eastermar om half drie afgetrapt. Saillant detail bij deze editie was dat aanvoerder Jurryt Jonkman voor het eerst in deze voetbaljaargang de toss verloor. Hierdoor moest Jelle van der Wal met van der Valk in de rug starten.

Omdat WWS deze middag vergeten was te voorzien van een pupil van de week mocht Kees Schotanus meteen voor het eggie aftrappen. Nadat WWS vervolgens na een dikke minuut in balbezit had weten te komen kwam het ook meteen gevaarlijk voor het doel van van der Wal. Van der Wal bleek echter ook deze week scherp en tikte de bal behendig naast.

De zelf wild om zich heen schoppende WWS'ers klaagden over het feit dat zij de eerste gele kaart van de wedstrijd zagen. Wanneer er echter maar naar hen geblazen werd lagen zij luid kermend op de grond, de scheidsrechter trapte hier enkele malen volledig in, wat uiteindelijk tot 6 gele kaarten voor vv Eastermar zou leiden, waarvoor dank.

De gasten hadden onder toeziend oog van de aanvoerder van vorig jaar (Albert Brouwer) het betere van het spel, WWS hanteerde veelal de lange bal naar redelijk lange spits en probeerde vervolgens via de snelle flankjes gevaar te stichten. Eastermar trachtte via verzorgd positiespel naar voren te komen. Dit lukte ondanks het 4 kontjes hoge gras enkele malen wonderwel.

In de 19e minuut zette het complete “andere Oranje” (niet te verwarren met VCR2) druk naar voren, dit leidde tot balbezit voor Harm Tseard Heidbuurt, die na het uitvoeren van een drietal half gelukte akka's de bal inleverde bij Sander Smedemapro. Smedema had een prima steekbal op Simon Dijkstra in petto, die dankzij de bezielende coaching van Heidbuurt de rust wist te bewaren en doel wist te treffen: 0-1!

Niet veel later liep Schotanus toch wat geïrriteerd rond, het zat hem dwars dat hij nog steeds niet wist wat hij nou toch vergeten was… dit leidde uiteindelijk tot een wilde tackle op zijn tegenstander waarvoor hij door diens gezemel de gele kaart zag.

De 0-1 was de ruststand. In de rust werd duidelijk dat er niet gewisseld werd door Eastermar. De uitslag van het latje trappen is mij nog niet bekend, dus wat mij betreft gaan we snel door naar de tweede helft.

De gastheren voerden wel een wissel toe, ondanks dat Kees Schotanus schreeuwde dat dit niets uitmaakte had dit wel tot gevolg dat de eerste kans na rust wederom voor de thuisploeg was; er werd voorlangs geschoten.

De volgende drie 103% kansen waren voor Eastermar, tweemaal werd er na goed voorbereidend werk van Jille van der Wal gemist door Kees Schotanus.

Jelmer Dijkstra kwam binnen de lijnen voor Lieuwe Nijboer, toen Eastermar een hoekschop kreeg te nemen. Van der Wal en Schotanus hadden een korte variant in petto, deze werd echter doorzien door WWS en zij veroverden de bal dan ook al dan niet middels een overtreding op Kees Schotanus. Deze uitbraak leidde tot de derde kans van WWS deze middag. Tot ieders spijt was het ditmaal wel raak:1-1, tegen alle aanwezige verhoudingen in.

Vervolgens kwam Mark de Vries binnen de lijnen voor de moegestreden Richard Brouwer.

Het kostte de Vries maximaal 10 minuten en twee fikse overtredingen om de scheidsrechter hem de deur te wijzen. De Vries zag tweemaal geel en mocht vroegtijdig douchen. Dit leidde tot een ietwat hectische slotfase waarin de gastheren dachten dat er wat te halen was en de gasten middels een counter toe trachten te slaan. Gescoord werd er niet meer en zodoende kreeg ieder een puntje toebedeeld.

Onder de bezielende begeleiding van zanger Hendrik had Kees Schotanus dan toch zijn Eureka moment! Hij wist wat hij vergeten was: Het maken van een doelpunt!

Volgende week wacht de thuiswedstrijd tegen TFS uit Drachtstercompagnie. Komt u maar.

JJ.

 

Leovardia 11 - Eastermar 2

Let op: opent in een nieuw venster PDFAfdrukkenE-mailadres

Geschreven door P.R. V.V. Eastermar woensdag 11 oktober 2017 13:54

Een verslag geschreven door Mighty Mike

Zaterdag 7 oktober - Een regenachtige, donkere dag. De 2e wedstrijd van de competitie. Na dat Eastermar de eerste wedstrijd met 7-1 gewonnen hadden waren ze klaar voor de volgende pot. 2 weken heeft het geduurd voordat het magische 2e van VV Eastermar weer kon stralen op het veld. Dat beloofde wat. Nadat iedereen zich gemeld had sergeant Anne E. & commandant Freerk K. op het Burgerkamp werden de tassen weer opgeraapt en de navigatie weer aan gedaan. De weg kon vervolgd worden naar Leeuwarden.

Eenmaal in Leeuwarden aangekomen bij de club Leovardia was het gestopt met regenen. Richting de kleedkamers werd er gevraagd door een vrouw van de club naar een telefoon nummer, Jurre alias Eppie was er als de kippen bij en begon met het spreken van de eerste cijfers van zijn 06-nummer. Maar Gjalt greep zijn kans ook met beide handen aan en liep er snel naar toe om vervolgens zijn nummer dan maar te geven voordat Eppie de eerste 4 cijfers had genoemd.

De kleedkamer was gevonden. Kleedkamer 8. Iedereen maakte zich klaar en niemand wist wat ons te wachten stond. In de kleedkamer kwamen sergeant Anne E. & commandant Freerk K. om ons een goeie peptalk te geven. Anne sprak, iedereen was stil, en ging op in zijn of haar concentratie. Er werd kort maar krachtig gesproken. Daaruit kwam ook de opstelling en toen iedereen lekker in zijn vel zat mochten ze het veld betreden zich op te warmen en klaar te maken voor een mooie wedstrijd!

Floris M. Alias Mr. Mols was mee maar zonder voetbal spullen als klederdracht, hij kwam ter ondersteuning van het team. Het Magnifieke trio J,S,J waar de Namen Johan, Sytze & Jurre bij horen, zaten op de bank om eerst wat informatie op te doen hoe het dan eventueel anders kan wanneer het wel mis gaat De scheidsrechter met een Italiaans accent , helemaal over gekomen van Italië, was klaar om deze pot te fluiten.

Het fluitsignaal klonk. De pot was begonnen. Het begon als een pingpong wedstrijd zo goed als in het eerste half uur kwam. Het was lastig om goed voetbal in het spel te krijgen. VV Eastermar kwam er achter dat het een jong team met snelle kwaliteiten was. Daar kwam Jan yoghurt met een sprint van de middenlijn naar het 16 meter gebied maar verloor helaas ook de bal, zonde van die mooie sprit. Maar dankzij het goede verdedigende spel van Eastermar Kon Leovardia het in de eerste helft bijna niet voor elkaar krijgen om bij keeper Perry in de buurt te komen. Maar toch iets te vroeg gejuicht, kwam de spits van Leeuwarden er toch net tussen door waardoor het eerste doelpunt van de wedstrijd helaas een thuis goal was. De koppen moesten omhoog blijven en er moest door gegaan worden. Er was nog helemaal niks verloren. Eastermar moest iets veler worden want Leovardia begon steeds sneller te tikken en door te stromen. Dat was dus totaal niet wat Anne E. in gedachten had. En opeens kwam er een lekkere bak regen in Leeuwarden. Terwijl commandant Freerk K. nog zo had gezegd dat het Nooit regent in Leeuwarden. Haije, Mike en Gjalt hadden er wat moeite mee om de bal in het net te krijgen. De keeper van Leovardia hoefde niet optijd thuis te zijn want hij kon zo een half uur wachten met de bal. Dat hadden Mike en Gjalt door die dan vervolgens door liepen op de keeper als hij de bal kreeg van een mede speler. Toen kon Mike de bal 1x onderscheppen van de keeper maar slaagde er helaas ook niet in om de bal in het net te krijgen. Eastermar begon wat in te kakken. Er kwamen wat vervelende tegen aanvallen. Makkelijk was anders.

In de rust kon de wedstrijd van 2 kanten bekeken worden volgens sergeant Anne E., aan de ene kant was het knap dat het toch zo ging ondanks de moeilijkheidsgraad van de wedstrijd. Aan de andere kant kon VV Eastermar in het algemeen beter presteren dan wat ze nu hebben laten zien. Het Magnifieke trio mocht er in en Haije, Jan yoghurt en Jacobs mochten de bank even warm houden. we konden ons weer klaarmaken voor de 2e helft.

Ze waren weer los. De wedstrijd was weer begonnen. Er werd alles aan gedaan om een tegen doelpunt tegen te houden en geprobeerd om de bal zo dicht mogelijk bij het net van de tegenstander te krijgen. Het ging hard tegen hard en er kwamen veel overtredingen boven water. Niet nodige sleidingen en een grote mond daar kwam het steeds meer op neer. Maar toen in de 60e minuut van de tweede helft wist toch de linksvoor van Leovardia net tussen een klein gaatje van de verdediging te komen waardoor het 2-0 werd. Toen brak de hel eventjes los. Jappie alias Japster had gedonder met zijn tegenstander. Het werd een verhit gesprek waar Japster het niet mee eens was. Er werd toch maar een wissel ingezet, Japster verliet het veld en Jan yoghurt kwam nog even aan de beurt. Eastermar moest nu echt alles op alles zetten om nog punten mee terug te nemen naar huis. Maar voordat Eastermar het zich kon bedenken kwam direct de 3-0, die niemand zag aan komen. Maar er moest hoe dan ook door gevochten worden. De wedstijd werd ook verhit er kwamen steeds meer slordige overtredingen van beide kanten. De Italiaanse scheidsrechter wist niet wat hands was maar als dat wel het geval was, was de wedstijd een en al in het teken van vrije trappen. Ondanks alles ging Eastermar ook vol voor! Gjalt werd gewisselt en Jacobs mocht de rest van de meters vullen. Er kwamen kansen. Eppie kwam een paar keer goed uit de hoek met top voorzetten en Oege alias Gewoan Oege kreeg hem buiten de het 16 metergebied op de volley. De bal had er geen zin in dus hij belande jammer genoeg net niet in het net. Het werd weer een pingpong pot. De bal ging heen en weer. Maar toen kwam Eastermar met een top actie waardoor Sytze T. hem in het doel probeerde te krijgen waardoor Mik O. hem voor de voeten kreeg en er een doelpunt uithaalde. Het scorebord stond op 3-1. Eastermar bleef doorvoetballen en de minuten teller kwam al in de buurt van de 90. Leovardia deed ook nog mee en kwam plotseling naar voren. Toch slaagde Leovardia er in om het scorebord toch nog een tikje te geven om er 4-1 op te zetten. De Italiaan keek eens op zijn klokje en besloot de fluit in zijn mond te doen om er vervolgens keihard op te gaan fluiten. De 2e wedstrijd van het seizoen was gespeeld en geëindigd in 4-1.

Vaak zit het mee en heel soms zit het even tegen. Een dag dat het even niet mee zat. Een dag om te vergeten. Een dag om te verbeteren.

Volgende week nieuwe ronde met nieuwe kansen. Eastermar 2 is nog lang niet klaar met het verslinden van nieuwe tegenstanders.

Bedankt !

   

Eastermar herpakt zich tegen stadjers

Let op: opent in een nieuw venster PDFAfdrukkenE-mailadres

Geschreven door P.R. V.V. Eastermar zondag 08 oktober 2017 19:37

In de week dat selectieleden Rienk Wind en Albert Brouwer hun (eigen) vrouwen ten huwelijk vroegen en een dag voordat Minke Brouwer plots Sarah zou zien mocht het Eastermarder vlaggenschip thuis aantreden tegen Lions'66 uit het stukje Nederland dat ingesloten wordt door Friesland.

Omdat er een week tevoren vrij kansloos met maar liefst 5-0 verloren werd van Foarút waren de revanchegevoelens groot bij de geel-blauwen.

Ontdaan van het grote verlies besloten de Eastermarder trainers de dinsdag uit protest geen training te komen geven. De selectie kreeg de opdracht deze zelf in te vullen. Dit werd tot ieders verbazing uiterst fanatiek op gepakt door zo'n 16 jonge honden.

Één van die honden was Sander Smedema, die zo fanatiek was dat hij de doorgaans rappe Harm Tseard Heidbuurt in een sprint over 50 meter het nakijken gaf.

Over Heidbuurt gesproken: mijnheer had vrijdag jongstleden een heuse cursusdag op de planning staan. 's ochtends mocht hij wat proefrijden, de theorie doornemen en wat koffie nuttigen. Tussen de middag kreeg hij een lunch cadeau en 's middags moest het dan gebeuren: het heftruckchauffeurs bewijs!

Na de nodige oppeppende berichten in de V.V. Eastermar groepsapp wist Harm Tseard om 15:42 te melden dat hij ondanks twee ingrepen met vlag en wimpel geslaagd was!

Nu heeft naast Hendrik (Henkie Cola) Hoekstra ook Heidbuurt een liedje van Piter Wilkens dat speciaal voor hem geschreven lijkt: “gjin gedonder en gjin geseur, dit is de heftruckchauffeur”. Helaas niet terug te vinden op spotify.. misschien dat Klaas Jansma het nummer even naar Youtube up kan loaden?

Het door HT Heidbuurt verkregen bewijsje leverde hem echter niet alleen een trotse vader en een liedje op, ook mag hij de selectie trakteren op een aantal groene rakkers: Lokwinske Harm!

De Olympique Lions bleken die zaterdag hun uittenues glad vergeten te zijn en klopten daarom aan bij John van den Hul, hoe dit op korte termijn op te lossen was. John besprak de kwestie met Bouwe Boersma en besloten werd dat in ruil voor een verfrissend kistje bier voor de selectie de gasten de prachtig lichtblauwe uittenues van Eastermar aan mochten hebben. Zo geschiedde, alleen van het kistje ontbreekt tot op heden nog ieder spoor… gehoopt word dat de leeuwen die in de heen wedstrijd zullen schenken.

Eric Boersma stuurde de volgende elf matadoren de weide in:

Op doel stond wederom Jelle van der Wal, die na de vijf tegendoelpunten in Menaam niet weer wenste te hoeven vissen.

De achterhoede kende de nodige wisselingen van de wacht: Richard Brouwer en Jurryt Jonkman hielden hun plek, zij kregen echter gezelschap van Stefan Brouwer en Thomas van Holsteijn.

Op het middelveld stonden Sander Smedema, de in de basis debuterende Jelmer Dijkstra en Kees Schotanus.

Voorin werden de doelpunten van Jille van der Wal, Harm Tseard Heidbuurt en met name van Simon Dijkstra verwacht.

Op de bank zaten Lieuwe Nijboer, Wouter Langman, Max Dam en Mark de Vries. De Vries zat daar naar verluid omdat de technische staf had besloten dat de warming-up van een week tevoren de schuldige was van het ruime verlies. De Vries als officiële warming-up leider werd dan ook onmiddellijk een ferme sanctie toebedeeld. Vice opwarmer Holsteijn kreeg deze week de opdracht het helemaal anders aan te pakken, en zo geschiedde.

Nadat Wouter Langman de pupil van de week (Renske van der Sluis) klaar had gestoomd voor het verzorgen van de aftrap en deze de bal op verzoek van Langman vervolgens keurig naast het doel van Lions had geschoten vond scheidsrechter D.H. de Jong dat het 14:00 was en er nogmaals afgetrapt kon worden.

Meteen werd duidelijk dat beide teams even moesten wennen aan het zwaar te bespelen natte veld, het was Lions dat als eerst een tweetal keren gevaarlijk voor het Eastermarder doel kwam. Jelle van der Wal wist zijn doel echter schoon te houden.

Vervolgens wisten de gastheren ook een aantal kansen te creëren die echter niet voor het laatst deze middag in al hun schoonheid om zeep werden geholpen door met name S. Dijkstra. De felle aanjager van de thuisploeg leek door zijn goede druk zetten zijn scherpte ietwat te verliezen.

Toen er zo'n 17 minuten op de stadionklok stonden draaide de spits van Lions'66, die als je over je rechter schouder naar hem keek zomaar eens een tweelingbroer van Bas Dost kon zijn, weg bij Jurryt Jonkman, Jonkman zag om een doelpunt te voorkomen het vasthouden van Dost als enige oplossing. Dit leverde de Lions echter wel een vrije trap op een uiterst gevaarlijke plek op. Nadat Jelle van der Wal de muur zo had gezet dat de bal er precies langs naar de kruising kon deed de Lion speler precies dat. Van de Wal had hier echter op gerekend en was al onderweg naar diezelfde kruising. Net voordat de bal de doellijn zou passeren schoof Jelle zijn rechterhand uit en maakte er op spectaculaire wijze een hoekschop van.

In de 30e minuut zette Kees Schotanus druk op de keeper na een prachtige dieptepass van Stefan Brouwer, die de bal weer van Thomas van Holsteijn had verkregen. De keeper schrok hier nogal van en probeerde de bal in bezit te houden middels een sliding, hij miste volledig en zo stond Kees Schotanus plots met de bal achter zich met de rug naar het doel. Hij draaide zich na goed coachen van een 15tal medespelers watervlug om en deed wat van Duinen van Harkemase Boys later dat weekend vergat te doen: voor open doel binnen tikken. 1-0!

Vijf minuten later kwam de leeuwen er nog eens door. De bal werd precies over Heidbuurt heen voor de voeten van de nummer 15 gegeven, dit heerschap had enkele minuten hiervoor middels een heuse fopduik een penalty proberen te versieren en had kunnen weten dat karma op de loer lag: nummer 15 zag zich in het vijf meter gebied met alleen van der Wal nog voor zich. Van der Wal kwam echter met kabaal en zijn uit de kluiten gewassen moffen in de aanslag aan gestampt: het bleef 1-0!

Na nog een aantal kansjes over en weer bleek dit uiteindelijk toch de ruststand te zijn. Nadat trainer Eric Boersma op enkele kopjes thee had getrakteerd deelde hij mede dat er eerst niet gewisseld werd. Mun mocht tevreden zijn over het geleverde spel, al was een doelpuntje extra wel lekkerder geweest. Terwijl Boersma binnen aan het woord was waren Wouter, Mark, Max en Lieuwe op het hoofdveld in de weer met het “latjebokaal klassement”. De Vries en Lieuwe bleken niet in goeden doen, beide kwamen niet verder dan één, Max raakte het horizontale aluminium twee maal en de stramme Kawouter was de absolute winnaar met vier raak.

De tweede helft was volledig in het bezit van Eastermar, dat tegen de wind in speelde maar daar weinig last van leek te hebben. De nodige 100% kansen passeerden de revue, echter werden ze uiteraard allemaal gemist door de Eastermarder spitsen.

Lions wist een driemaal gevaarlijk te worden, ze vonden echter steeds van der Wal op hun pad. Jelle zijn moffen leken door zijn toenemende zelfvertrouwen met de minuut te groeien.

In de 55e minuut speelde de opdribbelende en formidabel spelende Jelmer Dijkstra de bal ietwat te ver voor zich uit, de keeper trapte de bal voor Dijkstra vandaan voor de voeten van HT Heidbuurt. Heidbuurt zette met een subtiel passje meteen Jille van der Wal alleen voor de eerder genoemde keeper. Jille faalde niet: 2-0!

Lieuwe Nijboer en Mark de Vries werden het veld ingebracht voor Kees Schotanus en Richard Brouwer.

Hierna besloot Lions'66 een soort van alles of niets te spelen, ze brachten er een voorhoede speler bij. Om problemen voor te zijn besloot Eric Boersma de Wouten te bellen: nadat Wouter Langman woonachtig in de “Fryske Wouten” vervolgens zijn warming-up klaar had mocht hij het veld betreden voor Jille van der Wal.

Na het laatste fluitsignaal wist de aanvoerder van de Iron Lion Zions te vertellen dat hij Jelle van der Wal nog kende van zijn tijd bij Sumar, toen vond hij hem liever omdat hij daar nog wel eens een balletje door liet. Wij zijn echter wel content met hoe van der Wal net wat verder van de stjonkfabriek presteert.

Waar Eastermar na een misstap de draad wel weer oppakte daar hebben de Sumarders nog steeds te kampen met de naweeën van hun “overwinnings/dorpsfeest”, ditmaal werd er verloren van hekkensluiter TFS. Dit betekent dat Sumar voorlopig de verrassende rode lantaarndrager is in de 5e klasse B.

Volgende week wacht Eastermar de uitwedstrijd tegen WWS te Wirdum. Aldaar is voor de derde helft zanger Hendrik (niet die van Beanka) geregeld, dit en het feit dat Stefan Brouwer het treffen als “interessant” betitelde moet voldoende reden zijn het aanschouwen van deze wedstrijd te overwegen!

Oant sjen!


Mvg,


J.J.

   

Let op: opent in een nieuw venster PDFAfdrukkenE-mailadres

Laatst aangepast op maandag 25 september 2017 16:43 Geschreven door P.R. V.V. Eastermar maandag 25 september 2017 16:35

Nadat Eastermar midweeks, na eerdere overwinningen op de Lauwers en Opende, middels een nipt verlies tegen WTOC uit de beker vloog stond die sne-ons de heuse derby tegen buurdorp Sumar op de rol!

Sumar had het volste vertrouwen in een overwinning, mun had derhalve besloten het dorpsfeest in ditzelfde weekend te vieren zodat de mannen na de winst op de Broekophouders meteen gehuldigd konden worden. Het welbekende spreekwoord 'hoogmoed komt voor de val” staat in het Sonacdorp blijkbaar niet in het woordenboek.

Voordat wij deze zomerse 23e van September bij de kop pakken neem ik u uiteraard nog even mee naar de voorgaande weken.

Na een sabbatical van precies één seizoen keert het vlaggenschip van Eastermar met opgeheven schouders terug in de 5e klasse. Het doet dit met een ietwat gewijzigd trainersgilde: John “het platenkanon” van den Hul is het duo Boersma en Boersma komen versterken. John heeft zichzelf eerdaags al eens voorgesteld in een Marnijs (de Eastermarder dorpskrant).

Tsjalling van Dijk heeft de zomerstop gebruikt om naast zijn harde werken voor de baas een cursus bij de lurven te pakken, zodoende weet van Dijk tegenwoordig het exacte verschil tussen links en rechts, wat natuurlijk wel handig is als midmid..

Omdat het heerschap in de zomer dus drukbezet was heeft hij besloten dat hij sinds een week bouwvak mag vieren.

Dat dit ook inhield dat hij zou verzaken bij het oud-papieren was hij vergeten te vermelden, zo stonden Hoeke, Jurryt en Max er alleen voor op de ochtend van de “Slach om'e stjonkfabryk”. Dit werd door van Dijk “afgekocht” met een heerlijk kistje fris pils.

Op een regenachtige trainingsavond in de voorbereiding kwam Lieuwe Nijboer met een flinke banaan in zijn knuisten het trainingsveld betreden. Hij nam vol goede moed deel aan de rondo voorafgaand aan elke training. Nijboer, nog niet helemaal scherp na zijn dagelijkse Whiskey malt, liet het een 40-tal seconden duren alvorens hij op aangeven van Jelmer Dijkstra de bal snoeihard tegen de banaan aan joepte. Deze vloog vervolgens via zijn voorhoofd naar het pas gemaaide gras.

Zijn beloning voor dit hoogstandje: Banaan smerig en hij mocht zich melden in het midden van de op niemand wachtende rondo.

Na de eerder genoemde sabbatical keerden een aantal zeer gewaardeerde krachten van de VVE1 (voorlopig) niet terug op de Eastermarder voetbalweide: Albert Brouwer, Stefan Erwin Venema, Mient van Kammen, Theo Douwes, Sjoerd Visser en iedereen die ik nu even vergeet worden ontzettend bedankt voor de bewezen diensten, hopelijk tot snel!

Zoals u al leest zijn we twee keepers verloren, na lang wikken en wegen bij de daarover oordelende instanties is besloten dat hun plek ingevuld zal mogen worden door Jelle van der Wal uit Burgum.

Omdat hij als Amsteldrinker nog een beetje moet wennen aan het Heineken-leven werd B-junior Max Dam bereid gevonden zijn plek onder de lat in te vullen totdat dit allemaal in orde zal zijn.

Dam heeft dit in de wedstrijden tegen Opende en WTOC op gedenkwaardige wijze gedaan, en ook tegen Sumar kreeg hij het volste vertrouwen.

Met Dam heeft de vereniging een ware toekomstige goudhaan tussen de palen.

De opstelling dan:

Op doel stond het al eerder genoemde wonderkind Max DamDam.

Hij zou vandaag voor het eerst de gloednieuwe van Gjalt Veenstra verkregen handschoenen dragen.

De achterhoede werd gevormd door op rechts Richard Brouwer, centraal Jurryt Jonkman en Jacob de Vries en op links kaWouter Langman.

KaWouter heeft net als zijn grote idool Pieter Sikkema naast de voetbalsport het tennissen als hobby.

Op het middenveld stonden Sander Smedema, die in de zomer zijn teennagels van een knipbeurt had voorzien(naar verluid met één van zijn electrische heggenscharen), Tsjalling van Dijk en de net op tijd fit gekeurde Harm Tseard Heidbuurt.

Voorin stonden Thomas van Holsteijn, Simon Dijkstra en Kees Schotanus centraal.

Mark de Vries, die in de zomer nog groot in het nieuws was geweest: Tijdens een stedentripje met de lady naar Keulen waren zij na het bezoeken van één van de hoogste punten aldaar vast komen te zitten in de bakje van de kabelbaan die hen weer naar de bewoonde wereld zou brengen.

Nadat zij een kleine 8 uren gevangen hadden gezeten werden ze eindelijk bevrijd. Mark zij dat de afwezigheid van een WC hem het meest had gestoord.

Omdat zijn blaas nog niet helemaal hersteld was van dit avontuur mocht hij plaatsnemen op de wisselbank.

Hij kreeg daar gezelschap van mannen als Johannes Couperus, Jille van der Wal, Rienk Wind en de van een vakantieschorsing wedergekeerde Stefan Brouwer.

Nadat trainer Eric Boersma in een vlammend pleidooi duidelijk had gemaakt hoe hij wilde dat er gespeeld zou worden en meteen ook de opstelling kenbaar had gemaakt werd er begonnen met de warming-up.

Deze stond (zoals in de jongste Marnijs te lezen is) onder leiding van Thomas van Holsteijn.

Tijdens die warming-up werd plots ontdekt dat de oude doelnetten weer tussen de palen en latten hingen in plaats van de gloedjenieuwe, na enige navraag deed blijken dat tot op heden onbekende vandalen de gloednieuwe netten de nacht tevoren helemaal aan gruzelementen hadden geknipt. De klopjacht op deze onverlaten zal in de komende werkweek volledig losbarsten.

Op aandringen van de Sumarders zou de wedstrijd deze middag beginnen om 13:30, zodat hun overwinningsfeestje toch weer een half uurtje langer mocht duren.

Onder toeziend oog van het massaal toegestroomde publiek wist pupil van de week Falco van der Galiën op onnavolgbare wijze de complete defensie van Sumar voor schut te zetten en vervolgens prachtig te scoren was het de beurt aan Kees Schotanus om na een aanmoedigend fluitje van scheidsrechter J. De Klein deze derby af te trappen.

In het eerste kwartier deed meteen blijken dat Eastermar de ploeg was die wilde voetballen en Sumar die dit voornamelijk tegen wilde gaan met forse overtredingen en lange halen naar voren.

Het was de thuisploeg die meteen een paar keer gevaarlijk voor het doel van de van linksback tot doelman omgeturnde Allert Koster. Hij was niet de enige Koster binnen de lijnen: opgewonden standje Henk Jetze stond linkshalf en de Libero was Johan van de Koster-clan, broerlief Taeke had dan weer besloten de wedstrijd niet te bezoeken en meteen het Sumarder overwinningsfeest in te duiken. Hij zou nog wel eens van een frisse kermis thuis kunnen komen.

Kopballen van Kees Schotanus en halve schoten van Simon Dijkstra bleken echter een makkelijke prooi voor Allert.

De overige vier 100% kansen die de Broekophâlders wisten te creeren stierven eveneens in al hun schoonheid.

De Sumarders wisten met hun lange ballen en overtredingen niet verder te komen dan een drietal gele kaarten.

Zo werd er met de brilstand gerust.

In de rust werd aangegeven dat in de opbouw een beetje meer tempo mocht, de Sumarders, die nu al compleet achter de feiten aanliepen, zouden dan helemaal niet meer weten wat ze met de prachtige geel-blauwe thuisbrigade aanmoesten. De vele voorzetten die tot dan toe waren gegeven waren een aantal tandjes te hoog, dit werd dus even bijgesteld. Gewisseld werd er vooralsnog niet. Wie er won met latje trap is mij onbekend.

Sumar had wel gewisseld en dit zorgde ervoor dat de eerste minuut na rust voor de gasten was. Vervolgens was het weer de thuisploeg die het heft in handen zou nemen.

Grote kansen zoals er in de eerste helft voorbij kwamen bleken in de vervolghelft zeldzamer, wel had Eastermar nog steeds het duidelijke overwicht.

Naast het tackelen en lange ballen aftrappen was Sumar inmiddels ook begonnen met tijdrekken.

Nadat Eastermar dan toch stiekem een paar kansjes had weten te creëren maar er nog steeds niet gescoord was besloot Eric Boersma in te grijpen: Hij haalde kaWouter Langman naar de kant en verving hem voor Jille van der Wal. Dit betekende dat Thomas van Holsteijn een linie zou zakken naar de voor hem welbekende linksback positie.

Binnen een minuut wierp deze wissel zijn vruchten af: Sumar schoot de bal maar weer eens doelloos naar voren. Ditmaal werd hij echter opgepikt door Peter Hoekstra.

Hoekstra wist zich tussen twee Eastermarders door te wurmen en vervolgens een zondagsschot naar de verre hoek af te leveren. Ondanks dat Max Dam een duik uit zijn lichaam perste waar mening Boeiing jaloers op zal zijn, kon hij de bal net niet ver genoeg wegtikken: 0-1..:-(.

Op aandringen van de verse Jille van der Wal werd besloten dat er van paniek geen sprake mocht zijn. Onnodige riskante en kansloze steekpasses moesten niet gegeven worden.

Zodoende bleef Eastermar stug zijn spelletje spelen op zoek naar de 1-1.

Eric Boersma bleek ietwat ongeduldiger, hij had Rienk Wind warm laten lopen en terwijl die langs de zijlijn stond te wachten op zijn entree gaf Kees Schotanus een voorzet op Simon Dijkstra.

Dijkstra, die deze middag met vleugels speelde omdat zijn alom gerespecteerde vader Teije Dijkstra een dag later maar liefst 60 jaar zou worden, bekroonde zijn goede wedstrijd met de altijd belangrijke 1-1!

Vervolgens kwam Wind binnen de lijnen voor Tsjalling van Dijk, die vond dat hij voldoende arbeid had verricht in zijn bouwvak.

Niet veel later kwam Johannes “Hannes Honke” Couperus binnen de lijnen voor Harm Tseard Heidbuurt.

De druk op het groen-witte doel werd almaar groter. Verstandige steekpasses leiden uiteindelijk tot een smerige overtreding op Kees Schotanus op zo'n 30 meter van Allert Koster zijn doel. Schotanus leek de bal eerst zelf op te willen eisen maar zwichtte uiteindelijk voor van der Wal die een woeste blik in de ogen had. Van der Wal legde het leer tussen drie pollen in met het ventiel op half zeven neer. Mat zijn aanloop uit en oefende deze een drietal keer. Vervolgens schoot hij met de precisie van Hendrik Hoekstra zijn sniper-geweer prachtig raak in de goede kant van het linker zijnet: 2-1!!!

Nadat mannen als Henk Jetze en alle gewisselde Sumarders vervolgens nog een keer boos het veld betraden na een overtreding van Rienk Wind op Simon Dijkstra besloot de meer dan uitstekend fluitende J. de Klein dat het wel welletjes was geweest. Zo won Eastermar de drie punten en de fabriek!

De aanwezige pers kwam de thuisploeg vervolgens feliciteren. Een vriendelijk heerschap van kanaal 30 zei dusdanig onder de indruk te zijn dat hij nu al niet kon wachten tot de Broekophâlders hun volgende thuiswedstrijd af mogen werken.

Het “hoogstaande” uit deze titel kwam uiteraard voornamelijk van de thuisploeg, wist hij eveneens te vermelden.

Voor de eerstvolgende thuiswedstrijd zal er gewacht moeten worden tot 7 Oktober. Volgende week wacht de altijd lastige uitwedstrijd tegen Foarut, dat in een ware kraker met 4-3 verloor van WWS.

Ps. Sumarders; die fabriek mogen jullie voorlopig nog wel even houden daar hoor, tabé!

JJ.

(Op Kanaal 30 is ook een verslag te lezen over bovenstaande wedstrijd:

http://www2.rtvkanaal30.nl/sport/13-voetbal/1405-eastermar-wint-in-matige-derby-van-suameer.html)

   

D1 laat publiek genieten

Let op: opent in een nieuw venster PDFAfdrukkenE-mailadres

Geschreven door P.R. V.V. Eastermar maandag 22 mei 2017 14:46

Voor de jongens onder 13 (D1) stond er niets meer op het spel. Sumar was al kampioen, vooral omdat onze mannen wat moeizaam uit de winterslaap gekomen waren. Hadden onze mannen van meet af aan het huidige niveau gehad dan waren ze zeker kampioen geweest.

Hoe dan ook startten onze mannen vol vuur in de stralende ochtendzon op de Burgerkamp op 20 mei. ONT was de tegenstander en die moest wel te verschalken zijn. Om de lentestemming te benadrukken waren beide ploegen in een gele tint uitgerukt. Ids Jelte nam al na 5 minuten de eerste kans voor zijn rekening. Scheidsrechter Wiebe Postma nam de leiding en zorgde zo nu en dan voor een pedagogisch gesprekje met onze - soms wat woeste - mannen. Er moest hard gewerkt worden: Lukas, Fokke Sjoerd namen het onderscheppen voor hun rekening, Jakob en Aron de afwerking vooraan. Na een kwartier was de tweede kans voor Jurjen. Peke moest daarna vol in actie komen om een tegendoelpunt te voorkomen. Coach Edou troostte een gewonde speler met “geen gezeur”, hetgeen een buitengewoon genezend effect had op betrokkene.

Met een prachtige draai brak Peke de ban: onze mannen stonden 1-0 voor. Helaas kon doelman Sjoerd T het doel niet schoonhouden en al gauw was daar de 1-1. Gelukkig was Sjoerd T in de tweede helft een blije spits. Er werd mooi samengewerkt, Wiebe en Albert , Johannes en Lukas lieten pareltjes van samenwerking zien. Bij ’t skoft was het 1-1.

Albert nam de honneurs op het doel waar na rust. Het zou niet erg druk meer worden. Peke tekende al gauw voor de 2-1. Sjoerd S toonde zich een vaardig afpakker van de bal en deed wat hij de laatste tijd elke wedstrijd deed: een keer een lange rush naar voren die helaas niet met een doelpunt beloond werd. Duidelijk werd deze wedstrijd wel dat de mannen van trainer Sipke de Jong geleerd hebben om met hun lijf te werken.

Pieter tekende voor de 3-1 en Peke voor de 4-1. En nog zetten de mannen zich in. Ze bleven mooie combinaties spelen, terwijl de reserves van ONT al omgekeerd op de bank hingen. En Pieter rondde het fraai af met een 5-1. Voor onze mannen wachtte er geen patat, maar wel pannenkoeken, gebakken door scheidend coach Edou. Hij en Wiebren en uiteraard de trainer Sipke de Jong werden bedankt met een fraaie bos bloemen. We gaan deze leiding missen. Alleen het jeugdtoernooi nog en dan wacht de zomerstop. Na de vakantie gaan onze mannen vast verder met feestjes bouwen bij onze vereniging.

 

Wim Stougie

   

Pagina 9 van 25