Wedstrijdverslagen

Tsja...

Let op: opent in een nieuw venster PDFAfdrukkenE-mailadres

Geschreven door P.R. V.V. Eastermar maandag 07 mei 2018 15:47

18 uur nadat heel Nederland zich eindelijk eens even de bek mocht houden stond in de beruchte 5e klasse B de wedstrijd V.V. Eastermar – W.W.S. op de rol.

Dat was knap beroerd gepland van de grijze dakduiven bij de KNVB want op deze 5e van Mei zijn er de nodige feestjes te vieren.

De vorige wedstrijd eindigde in een voor Eastermar uiterst teleurstellende remise. Teleurstellend omdat destijds in de eerste helft zo'n 4700 kansen werden gemist, uiteindelijk werd er met veel moeite een 1-1 over de streep getrokken, dit ging moeizaam omdat Mark de Vries in de 69e minuut twee uiterst nuttige gele kaarten wist te pakken.

Midweeks kwam trainer Eric Boersma met de melding dat keeper Jelle van der Wal hoogstwaarschijnlijk zijn laatste competitiewedstrijd voor de V.V.E. gespeeld heeft wat betreft het huidige seizoen. Het is nu zaak hem klaar te stomen voor de mogelijke en prestigieuze Tytsjerksteradiel cup, die deze zomer op gras plaats gaan vinden.

Van der Wal kreeg na de wedstrijd tegen de Lions zoveel last van zijn bealch, dat zelfs liggen pijn deed. De dokter stuurde hem meteen voor echo's naar het ziekenhuis, daar bleek Jelle niet zwanger te zijn.

Omdat de ziekenhuis medewerkers een penetrante Beerenburg geur opvingen bij van der Wal werd ook zijn lever onderzocht. Daar bleek zich ook geen kind te bevinden.

Uiteindelijk werd Jelle van der Wal zo'n zes weken (en dus geen 9 maand) rust voorgeschreven.

Ook Kees Schotanus wordt niet meer terug gezien, hij besloot al zijn teammakkers in het hemd te laten staan en de rest van het lopende seizoen bij vrouw en kinderen op de bank plaats te nemen.

Van Kees zijn beste kameraad Johannes “mun is een team” van H. (die in een ver verleden bij het Eastermarder vlaggenschip dienst deed als vaste vlagmeneer) wordt verwacht dat hij weer diep teleurgesteld zal zijn. Hij kon wel weer eens uit een willekeurige groepsapp stappen mag u wel rekenen. Bedankt Kees!

De dit jaar als topschutter binnengehaalde Albert Brouwer moest deze middag verstek laten gaan wegens te behalen vlieguren. Saillant detail bij de wedergekeerde A. Brouwer is dat niet hij maar juist zijn jongere breur sinds zijn komst de doelpunten aaneen rijgt.

De met de toss altijd gelukkige captain Jurryt Jonkman bleek deze week minder gelukkig met de potentiële vriendinvrouwmens, hij mocht maar weer eens een pijnlijke bons bijzetten in zijn bonzenkast. Kans was klein dat dit meer voetballende blunders op zou leveren dan in de wedstrijd tegen Tzumarrum (2) en dus besloot trainer Eric Boersma Jonkman ondanks zijn labiele staat gewoon op te stellen.

Boersma besloot Jonkman juist op dit moment in het zonnetje te zetten en overhandigde hem een luchtbokaal met de inscriptie “beste libero van de 5e tot en met de 2e klasse met een mogelijke uitloop naar de hoofdklasse en als hij een tweetal jaren jonger was de Primera Division”. Deze mocht tevens bijgezet worden in de bonzenkast op het Harstepaed, dit ter compensatie van al het aanwezige ongeluk in diezelfde kast.

Bedankt nog vanaf deze kant!

De wedstrijd was wederom voor 100% in handen van de Eastermarders maar evenals in de uitwedstrijd werden de nodige kansen gemist. Op een prachtige vrije trap van Jille van der Wal na.

Omdat de wazige leidsman er een 14 maal naast zat en tweemaal geen elfmetertrap toe durfde te kennen en W.W.S. hun beide kansen wel verzilverden stond het in de 80e minuut 1-2.

In de 85e minuut kwam de levende V.V. Eastermar legende en huidig AZ'er Imilio Marengo het sportpark met een bezoek vereren.

Hij liet zijn jaloersmakend knappe gezin zien waar hem het voetballen was bijgebracht door onder andere de huidige aanvoerder J. Jonkman. In de 5 minuten die nog resteerden keek hij weer op van het hoge niveau dat Eastermar altijd weer op de mat weet te leggen.

Na diezelfde 5 zonnige minuten zat de wedstrijd er ook alweer op.

De scheidsrechter werd de bealch nog even terecht vol gefoeterd en toen mocht er eindelijk afgereisd worden naar de verscheidene locaties waar ze versnaperingen serveerden.

Dit gold uiteraard niet voor de vierde verzaker die dit verslag rijk is: Messi aanbidder Robert Tienstra, hij had besloten zijn voetbalschoenen aan de wilgen te hangen om meer aandacht te kunnen besteden aan zijn zeilcarriere en vrije tijd. Hij mocht de hele dag in de stormende zon op een bootje zitten terwijl zijn ex-ploegmakkers druk in de weer waren met het buitenzetten van bloemen.

Komende woensdag wacht de derby in en tegen Sumar, een wedstrijd die altijd op zichzelf staat en ondanks dat beide ploegen nergens meer voor strijden toch het bekijken waard is.

Sjuh mar even.

 

Eastermar haakt

Let op: opent in een nieuw venster PDFAfdrukkenE-mailadres

Laatst aangepast op dinsdag 17 april 2018 09:40 Geschreven door P.R. V.V. Eastermar dinsdag 17 april 2018 09:30

Een dag voordat de komende week voor het eerst weer meetrainende levende legende Kees Schotanus zijn favoriete profclub PSV tegen Ajax middels een prachtige 3-0 overwinning het welverdiende landskampioenschap binnen zag jengelen stond in de 5e klasse B een heuse kraker op het program. Met als inzet: een nacompetitie plek of een reis naar de middenmoot.

Eerder dit seizoen hadden de Eastermarders overtuigend met maar liefst 2-1 weten te winnen van Ouwe Syl, een tegenstander die past in het rijtje ODV, Sumar, TFS, Jistrum. Spanning gegarandeerd.

Op verzoek van Albert Brouwer werd ervoor gekozen de heenreis langs Jelsum te nemen, dit infoband met het Fryske Folksliet dat daar gezongen wordt door de asfalt-rockers.

Diezelfde Fryske Folksliet dyk werd echter niet gevonden door reisleider Bouwe Boersma, dit leverde een “ver Bouwe reerde” Albert Brouwer op. Het was zelfs zo erg gesteld met Brouwer dat hij een plek op de bank aanvroeg.

In navolging van Hidde Faber zijn grote aankopen deze week (een prachtig gloednieuw vest en een racetruitje) besloot Jacob de Vries een nieuwe auto aan te schaffen. Ter hoogte van Jurre Dam zijn reclamezuil bij Techum kwam de Vries tot de ontdekking dat zijn auto inclusief een entree voor een AUX- kabel was. Vervolgens schalde de gehele reis de Vries zijn lievelingsband de Venga Boys door de speakers.

Ondertussen analyseerde Harm Tseard de rijstijl van leider Bouwe, deze werd door Heidbuurt als “alternatief” betiteld. Boersma heeft er een handje van het rustig aan te doen op de grote wegen, de daar verloren tijd wordt ingehaald op de binnenwegen middels plankgas te geven (spreekwoordelijk, Bouwe legt uiteraard niet echt een plankje op zijn gas).

Waar het dorp Eastermar een loterij wist te winnen daar heeft de voetbalclub Ouwe Syl besloten een huis te verloten. Het is te hopen dat ze van het verkregen geld een veldmeester met de statuur van ik noem een Bouwe Boersma aan zullen trekken, de mat die ze nu gebruiken is abominabel slecht en kelderklasse onwaardig.

In de voorbespreking gebruikte trainer Eric Boersma een uitspraak die hij toevallig hoorde van keeper Jelle van der Wal, het zou die middag “aanhaken op afhaken” worden. Noh sa.

Nadat aanvoerder Jurryt Jonkman de toss maar weer eens wist te winnen vond de arbiter van de middag het tijd om de bal te laten rollen.


De eerste helft had Eastermar een klein overwicht, gescoord werd er echter niet.

Wel deelde het propke een drietal gele kaarten uit.

De hoofdrol van die eerste helft was voor fietsboy Molle Heidbuurt. Molle is wat eigenwijzer geworden sinds hij een hoofdrol in een programma op Radio één, Nieuwsuur genoot.

Heidbuurt is van mening dat mun bij het vlaggenschip wat te lief voor elkaar is en geeft daarom buiksprekend de oudere spelers imiterend de jongste spelers flink over de bealch. Het resultaat mag er zijn, de jeugd kikkert er zichtbaar van op.

Dat overigens op die manier linksbacks Thomas van Holsteijn en Wouter Langman al weg zijn gepest heeft hij zichzelf vergeven.

 

In de rust mocht de door M. Heidbuurt goed aangepakte Jurre Dam het veld ruimen voor Albert Brouwer. Harm Tseard Heidbuurt zou naar de linksback verhuizen om vanaf daar bepalend te zijn.

 

In de tweede helft had Ouwe Syl een klein overgewicht. Het was echter Eastermar dat scoorde via een prachtige aanval die eindigde met een schitterende lage breedtepass van Jille van der Wal op Johannes Couperus, die hard in de rechterhoek schoot: 0-1!

Helaas scoorde de thuisploeg een tiental minuten later de gelijkmaker.

Het was aan arbiter Dijkstra te danken dat de Eastermarders hun overtuigende slot-offensief niet beloond zagen worden met een elfmetertrap. Hij durfde niet te fluiten voor de overduidelijke overtreding in de zestien van Ouwe Syl. Ook mag het een wonder heten dat de Ouwe Sylsters met elf man de 90e minuut haalden, voornamelijk Jille van der Wal kreeg een aantal grove aanslagen te verduren.


Zo werd er niet aangehaakt en niet afgehaakt. Eastermar zal alle wedstrijden vanaf nu moeten winnen om nog enigszins druk op de ketel te houden. Te beginnen met dinsdag, wanneer het op bezoek gaat bij Suwâld.

   

Bouwe maakt indruk!

Let op: opent in een nieuw venster PDFAfdrukkenE-mailadres

Geschreven door P.R. V.V. Eastermar dinsdag 10 april 2018 15:01

Zes dagen nadat Albert Brouwer zijn tot monobrauw getransformeerde snor bij mocht scheren stond de wedstrijd Eastermar – Foarút op het programma. Bij Foarút is Tetman de Boer de clubtopscorer aller tijden. Bij het horen over deze topschutter moest met name Jelmer Dijkstra even ferm giechelen.

De uitwedstrijd on Menaam was het debuut van keeper Jelle van der Wal geweest. Mede door de uitslag van dat treffen besloot van der Wal geen risico te nemen en de vispas op zak te houden.

De opstelling was precies gelijk aan die van een week tevoren. Dat was echter buiten twee posities gerekend: Gjalt Veenstra en Johannes Couperus vervingen de geblesseerde Simon Dijkstra en Chris Elverdink. Op de bank werd op deze manier een plek ingeruimd voor de al weken niet onaardig trainende Jan Jochgum Kootstra. Dus zo exact hetzelfde was het misschien ook weer niet.

Vlak voordat aanvoerder Jurryt Jonkman voor het achtste treffen op rij de toss had weten te winnen en op aanraden van zijn keeper besloot te ruilen van helft, kreeg Jurre Dam nog even flink op zijn falie van mem. Dam had de autosleutels van diezelfde mem nog in de broekzak van zijn voetbalbroekje waardoor moeder de vrouw de boodschappen voor de kantine al lopend naar de Burgerkamp had moeten brengen.

Meteen na de aftrap werd duidelijk dat Eastermar geleerd had van zijn fouten in de uitwedstrijd. Er werd nu niet zo naïef ingevlogen als destijds en aan de bal was met bij tijd en wijle wat nauwkeuriger. Koploper Foarút wist niet helemaal wat het er mee aan moest en dat was goed.

In de 30e minuut kreeg de thuisploeg loon naar werken. Een aanval via Jille van der Wal leidde tot een levensgrote kans voor Albert Brouwer. De keeper wist echter redding te brengen, tijdens deze redding had hij geen rekening gehouden met de meelopende Gjalt Veenstra: dikverdiend 1-0!

Dit doelpunt werd met een flink dansje gevierd, de altijd scherpe Bouwe Boersma ontging dit niet, hij noteerde de daders en de plek op het veld. Daar zou hij het gras in de rust weer flink wakker prikken met de speciaal daarvoor aangeschafte hooivork.

In de rust werd verteld dat de donderdagavond besproken tactiek perfect uit werd gevoerd, mun moest maar mooi zo door gaan. Gewisseld werd er daarom eerst ook even niet.

In de 76e minuut werd Stefan Brouwer gemeen neergehaald middels een flinke schop in de rug, ondanks dat het verrekte veel zeer deed besloot hij na een kort onderonsje met de scheidsrechter, de eveneens als verzorger acterende Bouwe Boersma rust te gunnen voor de belangrijke dag van morgen.

In de 80e minuut gooide Simon Dijkstra een bidon richting een om drinken vragende speler. Het flesje viel echter ongelukkig op de grond, verloor zijn dop en liep helemaal leeg. Dit was tegen het zere been van Bouwe Boersma die geheel tegen zijn aard in een moppie begon te mopperen.

Aanvoerder Jurryt Jonkman was de kwaadste niet en spoot zijn bidon leeg in de richting van Boersma, zodat die ook zijn verdiende dosis verkoeling kon genieten.

Veel meer noemenswaardigs kwam er niet voor in deze wedstrijd geloof ik.

Zondag was dan uiteindelijk de grote dag. Bouwe Boersma mocht rond de wedstrijd tegen fc Groningen zorg dragen voor de mat in het Abe Lenstra stadion. Gewapend met zijn vrouw, dochter, hooivork, scHeerenveen polo en vers gewassen snor toog hij vol goede moed af naar Heerenveen.

Om hem van de nodige steun te voorzien was een heuse touringcar vanuit Eastermar geregeld.

Alleen Gjalt Veenstra, Mark de Vries en Johannes Couperus verzaakten, zij vreesden anders een straf voor hun derde been en trachten dit te voorkomen door met de lady naar de musical over de “Leijen king” te gaan.

Boersma zijn eerste wapenfeit was het streng wegsturen van Eric Boersma, die het waagde tijdens het begroeten van Bouwe het veld te betreden.

Vervolgens trakteerde Boersma het volle stadion op de nodige hoogtepunten. Met name vlak voor de aftrap en in de rust liet hij zien uiterst bedreven te zijn in het hanteren van zijn op maat gemaakte hooivork.

Thuis heeft hij ook de beschikking over een kleinere versie van die vork, die wordt echter alleen gebruikt voor het kammen van de vlak onder de neus bevindende regionen.

De belijning rond het veld viel ook onder Bowie zijn verantwoordelijkheid, hiervoor had hij een oude haspel meegenomen waarlangs hij met de krijtspuit een kaarsrechte lijn kon spuiten.

Dat sc Heerenveen niet verder kwam dan een teleurstellende 1-1 tegen degradatie kandidaat Groningen heeft hem absoluut niet aan het veld gelegen. Vanaf deze kant nog even een welgemeend chapeau voor veldmeester Bouwe Boersma!

 

J.J.

   

In Leeuwarden aangekondigde liefdesbaby leidt tot ontketend Eastermar

Let op: opent in een nieuw venster PDFAfdrukkenE-mailadres

Geschreven door P.R. V.V. Eastermar zondag 25 maart 2018 18:37

In het weekend dat na een bindend referendum op Instagram bleek dat Rienk Wind en Irene Bijlsma uit de kast moesten komen als zwanger paar stond in de 5e klasse B de wedstrijd tussen de nummers 4 en 14 gepland.

Eerder dit seizoen werd er door de Eastermarders thuis met 5-0 gewonnen.

Op de dinsdagtraining werd dat andere referendum (sleepwet) kort bij de kop gepakt door Stefan Brouwer, hij legde aan zijn teamgenoten uit dat het betekende dat wanneer je er tijdens het autorijden met de bealch in kwam te zitten het verplicht was er dan uitgesleept te worden. Omdat zijn vervoersmiddel daar wel toe in staat geacht wordt vond hij het wel een goed idee en dus was hij voor.

Op de donderdag training bracht Jille van der Wal middels het ten gehore brengen van alle oneliners van de grote Don en Ad een eerbetoon aan dat iconische duo.

Dit prachtige stukje acteerwerk sneeuwde echter jammerlijk onder toen bleek dat Mark de Vries een lange trainingsbroek uit de tas pakte en vervolgens aantrok.. De Vries staat er tot in de wijde omtrek om bekend tijdens trainingen slechts gekleed te gaan in piepkleine korte broeken.

Tijdens de Belgische beer (Ewoud) periode bezocht hij de oefensessies zelfs gekleed in niets meer dan zijn blonde flinke bos blonde beenharen.

Kwade tongen beweren dat de lady Marijke hier achter zat.

Tijdens Eric Boersma zijn langste wedstrijdbespreking tot nu toe kwam de volgende opstelling uit diens “spreekwoordelijke” hoge hoed:

Tussen de palen stond assist-koning Jelle van der Wal.

Op de laatste man positie stond de na de bekendmaking van Irene Bijlsma naar de naam Don Jurryt luisterende aanvoerder Jonkman.

Jonkman had zich die ochtend door schaarkunstenaar en voormalig topvoetballer Pieter Piekasso een kapsel aan laten meten dat beter past bij zijn naderende eretitel: “Godfather”.

Stefan “sleepwet” Brouwer stond voorstopper en toekomstig burgemeester Richard Brouwer en joyrider Jurre Dam bevolkten de back-posities.

Op het middenveld stonden de in de zaal aan de lopende band scorende Sander Smedema, Dûmnyseun Chris Elverdink en de sinds een week van een basisplek verzekerde Albert Brouwer.

Voorin stonden de penalty deskundigen Simon Dijkstra en Jille van der Wal, zij kregen gezelschap van Jelmer Dijkstra.

Op de bank zaten Johannes Couperus, Gjalt Veenstra en Harm Tseard“Bezem” (hierover volgende week meer) Heidbuurt

Nadat Jurre Dam de auto van zijn moeder zonder vragen had gekaapt kon de reis naar Drachtster Compagnie van start gaan.

Een paar van de deze middag gevallen doelpunten gingen als volgt:

Meteen vanaf de aftrap vond de knap uitgeslapen Jelmer Dijkstra het de hoogste tijd aan te leggen voor een hoekschop. Hij krulde de bal richting de lange Simon Dijkstra die zag dat de bal ietwat achter hem kwam.

Dijkstra schoot vervolgens á la Zlatan met een achterwaardse hakbal raak, dit gebeurde allemaal, evenals Rienk Wind dat begin Januari deed te Leeuwarden, binnen enkele seconden!

Vlak voor rust kreeg Jelle van der Wal de bal in zijn bezit, hij riep de op de helft van de tegenstander geparkeerde Albert Brouwer toe dat hij het leer door moest koppen en schopte de bal vervolgens precies richting Brouwer zijn kruin. Brouwer kopte de bal met het nodige gevoel in zijn kuif door op de weggesnelde Jelmer Dijkstra die vervolgens voorgaf op Jille van der Wal: 0-4!

Niet getreurd, Jille van der Wal en Simon Dijkstra (die een week tevoren elk een penalty misten in het van deze kant verslagloze treffen met Kootstertille) wisten ook in deze wedstrijd een aantal 100% kansen om zeep te helpen.

Zodoende was de ruststand 0-4!.

In de rust werd Chris Elverdink naar de kant gehaald voor de op vrijdag voor zijn rijbewijs geslaagde snotlepel Johannes Couperus.

Trainer Eric Boersma drukte zijn spelers op het hart dat als men dit seizoen nog eens tot dubbele cijfers wilde komen deze middag in principe wel geschikt was.

Wat de stand van zaken is in de latje-trap competitie is is mij geheel onbekend.

In de tweede helft kreeg vvEastermar een steuntje in de rug van de kleine Wind die plots opstak uit de richting van de Elizabethstraat te Leeuwarden.

Dit zorgde voor maar liefst 8 doelpunten in één helft, waarbij vermeld moet worden dat het er makkelijk 10 hadden kunnen zijn. Gjalt Veenstra schoot echter een aantal keren alleen voor de keeper staand knap mis.

Wel volgde er weer een penalty voor de Broekophâlders. Omdat Simon Dijkstra en Jille van der Wal een week tevoren elk een elfmetertrap hadden weten te missen sprinten ze na het fluitje van de scheids snel richting eigen keeper Jelle van der Wal.

Johannes Couperus had op zijn stageplek zo op lopen scheppen over zijn penalty kwaliteiten tegen Herben Gort en Joost ten Berge dat hij geen andere optie had dan de verantwoordelijkheid te nemen.

Hij nam de aanloop zo abominabel slecht dat het aan de uitstekende conditie van het veld te danken was dat de bal uiteindelijk toch nog richting doel stuiterde. Het was Honke zijn geluk dat Albert Brouwer de keeper een hoek ingefluisterd had alwaar diezelfde doelman op de grond op de bal ging liggen wachten. De stuiterbal verdween in de andere hoek: 0-6, ofzo.

Één van de laatste doelpunten werd gemaakt door de tot de laatste minuut uitstekend jagende Richard Brouwer. Hij pikte de bal van zijn directe tegenstander af, dribbelde op Messiaanse wijze tussen twee naast elkaar staande tegenstanders door, glipte langs nog een TFS'er en punterde van hoek vijfmetergebied snoeihard (evenals Rienk begin Janu… eh u snapt het wel) raak!

De eindstand was uiteindelijk 0-12 waardoor het doelsaldo van Eastermar ineens niet meer zo zielig afsteekt bij dat van de concurrenten. Jelmer Dijkstra had met zo'n 6 assists en één doelpunt een prachtige middag. De overige doelpuntenmakers waren volgens Voetbalnoord: Simon Dijkstra 3, Jille van der Wal 4, Stefan Brouwer 1, Richard Brouwer 1, Johannes Couperus 1, en de plaatselijke Jurryt Jonkman 1 (eigen doelpunt.)

Volgende week wacht de altijd lastige thuiswedstrijd tegen Suawoude, dat een prima seizoen beleeft.

Lokwinske en bedankt foar de puntsjes R&I!

 

Mvg,

JJ.

   

Schijterig Eastermar 2 haalt punt in Veenwouden

Let op: opent in een nieuw venster PDFAfdrukkenE-mailadres

Geschreven door P.R. V.V. Eastermar dinsdag 13 maart 2018 15:20

Natuurlijk staat 10 maart bij alle lezers in het geheugen gegrift als ‘de verjaardag van Hidde Faber’. Naast dit heugelijke feit was de editie van 2018 tevens de dag dat het affiche van de kampioenskraker SC Veenwouden 4 – V.V. Eastermar 2 op het programma stond.

Beide teams wisten in het seizoen 2016/2017 kampioen te worden in diens klasse en zo te promoveren naar de reserve 5e klasse.

Veenwouden uit is vooral voor topscoorder van weleer Haije Veenstra een beladen wedstrijd. Halverwege de vorige eeuw besloten hij en liefje Rieneke zich vanwege het gunstige openbaar vervoer te settelen in dit dorp. Omdat overgewicht op de loer lag ging Haije voetballen bij de Veenwoudster SC. Helaas kon Haije de verleiding van de lusten niet weerstaan en zo werd hij na trainingen en wedstrijden steeds vaker gespot bij de plaatselijke Chinees. Dit resulteerde in de toepasselijke bijnaam ‘Fu Yong Haije’. Haije had zijn volgevreten buikje hier op een gegeven moment zo van vol dat hij onder zijn doopnaam Willem ging voetballen. Toen de tortelduifjes later hun heil in Eastermar op de Lytse Teije Tolstraat zochten, begon voor Haije zijn meest doelpuntrijke periode uit zijn carrière. Dat hij dit vanzelfsprekend onder de naam Lytse Haije Tol deed mocht de pret niet drukken.

Terug naar het heden. Stipt 12:30 uur stonden Tjalf Jonkman en Oege van Dijk klaar voor vertrek, helaas liep het halverwege de telefoonboom spaak en was er niet aan de heren doorgegeven dat ze nog prima een uurtje hadden kunnen bankhangen. Dit was hen trouwens prima uitgekomen daar dit duo aan de dunne was. Later bleek ook dat Sytze Taekema en Sytse Tjoelker ook last van sproeipoep hadden. Iemand van deze vier ongeluksvogels wist dit treffend te verwoorden: “ik haw fannemoarn wol fjouwer kear út de kont miege!”.

Uiteindelijk was het 13:30 uur toen dit team op halve krachten richting Veenwouden stiefelde, dit overigens zonder Freerk Kootstra en Anne die zang- en werkverplichtingen hadden.

Floris Mols toverde de volgende opstelling uit de hoge hoed:

Jappie Vd Bij mocht op doel beginnen omdat Perry nog herstellende is van iets. Voor Jappie had Sytze Teakema de leiding over Sytse Tjoelker, Jorn Hoekstra en Mark de Vries.

Op de middenlinie stonden de vroege vogels Jonkman en van Dijk centraal en zij werden bevleugeld door Johannes Couperus en Jan Jochem Kootstra. Haije ‘Willem’ Veenstra en Lieuwe Nijboer stonden gezamenlijk in de spits.

Om stipt 14:30 uur floot de dienstdoende scheidsrechter, Dhr. Huiberts, op de fluit. Bij deze alvast een korte recensie over hoe mister Huiberts zijn taak deze middag volbracht. Ik wil vooropstellen dat ik diep respect heb voor deze vrijwilliger die op zijn leeftijd het onnavolgbare tempo van deze wedstrijd nog prima kon bijbenen. Wel is het zo dat hij zo nu en dan een overtreding of een handsbal over het oog zag. Dit deed hij dan weer zo consequent beide kanten op dat alleen een kniesoor hier over zou vallen. Van mij krijgt meneer Huiberts 4 sterren, of zoals Sylvana zou zeggen: 4 reeten.

Veenwouden begon de wedstrijd gesteund door het thuispubliek furieus en had in de openingsfase verreweg het meeste balbezit. Dit resulteerde in een tweetal kansen maar interim doelman Jappie van der Bij bleek beide keren een niet te passeren station.

Na 15 minuten kon Sytse Tjoelker het echt niet meer inhouden. Jelte Wiersinga kwam voor hem in het veld en Sytse liep met samengeknepen billetjes naar het toilet.

Eastermar wist via snelle uitbraken over de vleugels een aantal keren gevaarlijk voor het doel te verschijnen en uiteindelijk ook te scoren. Johannes Couperus zette de bal voor op Haije Veenstra die met zijn minst sterke been de bal voorbij de keeper kreeg, 0-1.

Kort hierna leek Johannes Couperus zelf ook te gaan scoren maar zijn geplaatste schot werd stijlvol door de bebrilde keeper uit de kruising getikt, een wereldredding!

Kort voor rust kwam Veenwouden op gelijke hoogte. Na een onvervalste scrimmage waar volgens velen een handsbal van de doelpuntenmaker over het hoofd werd gezien, wist de rechtsbuiten de bal over de lijn te frommelen, 1-1 en rust.

Op weg naar de kleedkamers kwam Veenwouden-spits Tjalling Dijk bij ondergetekende vragen of hij die avond mee mocht rijden naar Eastermar. Omdat ik na de wedstrijd het liefst even een momentje voor mezelf neem heb ik dit geweigerd. Tjalling had alle verdedigers van Eastermar al gevraagd dus ik gaf hem het advies de tweede helft als laatste man te gaan fungeren. Zo geschiedde.

Plaatsvervangend leider Floris Mols zette het team tactisch anders neer. Er werd teruggegrepen naar het vertrouwde 4-3-3 systeem. Tjalf Jonkman bleef centraal staan maar Oege van Dijk verhuisde naar linksmid, hierdoor schoof Johannes Couperus door naar spitspositie. Mike Okkema kwam in het veld voor Haije Veenstra.

In de tweede helft was er van mooi voetbal geen sprake meer en werd het over de fysieke boeg gegooid. Dit vormde bij sommige spelers tot hoogoplopende irritaties. Toen er in de 63e minuut weer eens een opstootje ontstond was Tjalling Dijk er als de kippen bij om verhaal te halen. Na aan Mike Okkema gevraagd te hebben hoe oud hij was, antwoord: “achttien”. De vervolgvraag was of Okkema zijn rijbewijs al had. Okkema begreep deze hint van Dijk helaas niet en zo moest laatstgenoemde later die avond toch op de fiets naar Eastermar.

Omdat ik niet echt heel veel zin meer heb om nog meer anekdotes te bedenken en, op een enkele doodsbedreiging na, er simpelweg niets noemenswaardig meer gebeurde laat ik het hierbij.

Less is more, ommers.

Eindstand: 1-1. Hier konden beide moegestreden teams prima mee leven.

 

Klein kusje,

Tjalf Jonkman

   

Pagina 5 van 25