Wedstrijdverslagen

Eastermar vergeet te winnen

Let op: opent in een nieuw venster PDFAfdrukkenE-mailadres

Geschreven door P.R. V.V. Eastermar dinsdag 27 november 2018 09:39

Een dikke negen maanden na de verjaardag van Molle Heidbuurt mochten de strijders van Marco van der Veen het opnemen tegen Friese Boys. In de seizoenen 90/91 en 16/17 had mun de degens ook al eens lopen kruizen, dit eindigde in een respectievelijke 1-1 en 2-4.

Omdat over de verloren wedstrijd van een week hiervoor tegen Lions geen verslag verscheen is het nodig hier te vermelden dat de een dezer dagen van een blessure terugkerende Simon Dijkstra een nieuwe boxershort had aangeschaft bij de AC tion. De nog middenin een blessure bivakkerende Harm Tseard Heidbuurt deelde mede dat hij de heup er waarschijnlijk scheef op heeft staan, hem werd door Dijkstra een corrigerend setje ondergoed aangeraden om het spul wat recht te trekken. Met een beetje geluk sluit Heidbuurt met deze tip na de winterstop weer bij de selectie aan.

Johannes Couperus, de jongste van de twee ziellozen die de Eastermarder A-selectie rijk is, loopt zijn ploegmaten al zo'n twee weken flink te teasen met foto's van zijn uitermate appetijtelijke stagebegeleidster. Haar identiteit durft hij echter niet prijs te geven. Wel verwacht hij dat ze tijdens de laatste wedstrijd voor de winterstop (komende zaterdag bij de Sweach) voor hem langs de zijlijn zal staan te supporteren. Hartstikke leuk natuurlijk.

Na de donderdagavond training kwam een uiterst gepikeerde Haije Veenstra bij de verslaggever van de A-selectie melden dat hij er niet van gediend was steeds op de gevoelige plaat gezet te worden. Mocht dit nog eens gebeuren had hij de permissie van zijn Rieneke om zijn vuisten het woord te laten doen.

Bij deze de oproep: ziet u Haije? Leg hem vast en zet de foto als reactie onder de laatste post op de V.V. Eastermar facebookpagina. Bvd.

 

Tsjalling van Dijk die in Eastermar en omkriten bekend staat om zijn “biertheorie”. Namelijk dat de oorsprong van dit goddelijk bocht ligt in de droge sloten van Afrika. Om deze bewering te ondersteunen was hij de afgelopen weken met zijn voltallige familie in Egypte te vinden. Over of hij er daadwerkelijk droge sloten gevuld met bier tegen wist te komen is de heer van Dijk tot op heden uiterst geheimzinnig. Verwacht wordt dat dit op het Eastermarder Spanbân festival bekend wordt gemaakt.

Op een gegeven moment lag Jorn Hoekstra te lassen in de ween van Sytse Tjoelker. Jorn lag languit. De auto vloog in de hens. Hoekstra had niks door maar Sytse en zijn heit duwden meteen de auto de garage uit met Jorn nog in de vuurlinie. Vervolgens werd er geblust wat ervoor zorgde dat de heer Hoekstra paniekerig en boos wakker schrok “Wat iddit jong, wat iddit jong, wêrom goaie jim wetter oer my hinne?”. Met Jorn en de auto gaat het naar omstandigheden goed.

Nadat Jille van der Wal en Richard Brouwer even te poeien waren geweest en pupil van de week Justin Hoekstra meteen vanaf de middenlijn op miraculeuze wijze raak had geschoten gaf Kooistra het startsein voor de wedstrijd.

Zoals gezegd wacht volgende week alweer de laatste wedstrijd voor de winterstop. Eastermar mag op bezoek bij het op de 5e plek staande de Sweach, dat bij een overwinning over de Broekophâlders heen stapt.

ABE.

 

Let op: opent in een nieuw venster PDFAfdrukkenE-mailadres

Laatst aangepast op vrijdag 16 november 2018 09:40 Geschreven door P.R. V.V. Eastermar vrijdag 16 november 2018 09:32

Precies een dag voordat de Eastermarder Abe weer een jaartje bij mocht schrijven kregen de Broekophâlders de buren van Sumar op visite. Vorig jaar werd er afgetekend gewonnen door de thuisploeg (2-1) en omdat er ook dit jaar reeds een flink gaatje tussen de twee ploegen te bespeuren is op de ranglijst werden de drie punten alvast met potlood genoteerd.

Eerder deze week was medegedeeld dat de ramen naast de overkapping voor de Eastermarder kantine aan de club geschonken waren door Nanning Lemstra en zijn makkers van Alrako. Omdat tijdens de ledenvergadering een lid van de korfbalvereniging vol tegen de veel te schone beglazing op was gelopen zijn deze sinds kort behangen met de nodige vogeltjes.

De drukbezochte klaverjasavond werd door VVE1-youngster Richard Brouwer op zijn naam gezet. Hij liet hiermee de zelfbekroonde klaverjaskampioenen Molle Heidbuurt en de Boersma's achter zich.

Die andere Brouwer: Stefan stond de ochtend voor de voetbalwedstrijd bij Sjouke in de kantine. Hij had de reis ondernomen omdat zijn WC-papier schoon op was. Eenmaal in de drukke winkel wilde hij niet lang gezien worden in de afveeg-sector. Vandaar dat hij het eerste het beste pak met witte rollen onder de arm schoof en mee naar huis nam. Toen hij thuis net klaar was met de volgende boodschap kwam hij er achter dat het wc-papier van Sjouke wel een erg groot formaat had. Het deed blijken dat Steffie de schoonmaakklus na zijn boodschapje ditmaal met de net door hem gekochte rol keukenpapier moest zien te klaren.

Toen dit allemaal even was besproken kwam Marco van der Veen met de opstelling op de proppen. Dat de technische staf erg fan is van het motto “never change a winning team” deed wederom blijken. De normaal op tien acterende Abe vond zichzelf terug als libero en verder zagen Jurre Dam en Richard Brouwer dat zij mochten wisselen van positie. Gjalt Veenstra werd voor zijn goede tweede helft tegen GSVV beloond met een basisplek.

Last but not least werd besloten doelman Jelle van der Wal op werkbezoek naar een buitenlandse club te sturen, zijn plek onder de lat werd ingenomen door Max Dam. Die 's ochtends met 4-5 had weten te verliezen van de JO-19 van Drachtster boys.

Bij gebrek aan een pupil van de week voor dit gevoelige treffen besloot de tegenpartij Henk Jetze Koster op te stellen, zo huppelde er toch nog wat schattigs over het veld.

Om precies 14:00 floot de scheidsrechter voor het begin van de wedstrijd.

De thuisploeg nam meteen het heft in handen en drukte de bezoekers ver terug op eigen helft. Dit resulteerde in de zevende minuut in een prachtige aanval die uiteindelijk door Gjalt Veenstra binnen werd getikt: 1-0!

Hierna volgde nog een levensgrote kans op de 2-0.

Daarna was het over met de Eastermarder hegemonie tijdens deze eerste helft. Sumar nam het heft over en wist de 1-1 de maken. De thuisploeg kwam vervolgens goed weg toen de 1-2 wegens buitenspel af werd gekeurd. Eerst maar even om een bakje.

In de 74e minuut vroeg de stukgespeelde Gjalt Veenstra een wissel aan. Toevalligerwijze was trainer Marco van de Veen dit al van plan en zo kon de reeds klaargestoomde Menno Dijkstra meteen het veld betreden. Gjalt liep zo te smachten naar de warme douche dat hij zijn shirt meteen de dug-out in wierp en er met zijn laatste krachten een sprint richting die douche uit perste die al zijn sprints tijdens de wedstrijd op wandelen deden lijken.

Nadat ook Jan Jochem binnen de lijnen was verschenen wist Liekele Paulusma met het hoofd de uitkomende Max Dam te verschalken, en zo stonden de bezoekers zwaar tegen alle verhoudingen in plots met 1-2 voor.

Eastermar ging meteen op zoek naar de gelijkmaker en meer en zette Sumar met de rug tegen de muur.

Tien minuten later was het Jille van der Wal die op aangeven van Sander Smedema de bal fenomenaal tegen de touwen jankte. 2-2!

Niet veel later had de immer eerlijke grensrechter Simon Dijkstra (Door een bepaalde Eastermar speler wel eens Roomser de de Paus genoemd) het na een aantal rechtvaardige beslissingen flink aan de stok met de hooligans van Sumar. Deze middag leek het er erg op dat deze “fans” niet zozeer voor het spelletje langs de lijn staan maar eerder om een ieder die het waagt in hun blikveld rond te paraderen (zowel Eastermarder als Sumarder) een flinke scheldkanonnade cadeau te doen, eh noh als de mantsjes daar blij van worden..

In de 92e minuut besloot Johannes Couperus het avontuur op de linkerflank eens op te zoeken. Hij kapte en draaide tot zelfs de niet aanwezige Robert Tienstra er scheel van keek. Het duurde de net ingevallen supersub Rienk Wind allemaal een fractie te lang en dus schreeuwde hij “jouw dat ding gewoan foar man!” Honke Couperus aarzelde niet en slingerde de bal voor het doel langs. Rienk Wind, die zich tussen de drie Kosters bevond kietelde de Theo van dit stel net even achter het oor zodat die helemaal in de war van dit prettige en tintelende gevoel aan de grond genageld bleef. Allert en Henk Jetze werden met een scheetje het riet ingestuurd waarna Wind met een ferme kopbal onderkant lat raak kopte! 3-2!

Dit doelpunt werd door Simon Dijkstra en Jurryt Jonkman (die op aanraden van diezelfde Dijkstra en Mark de Vries voor zijn verjaardag een air-fryer had gevraagd en gekregen. Zodat hij middels deze stukjes nog meer gebakken lucht kan verkopen) samen met de Sumarder hooligans flink gevierd! Pas thuis in Sumar kwamen deze regelmatig agressief schreeuwende heerschappen er achter dat niet hun dorp maar het mooiere Eastermar had weten te winnen.

De wedstrijd werd niet veel later door de uitstekend fluitende scheidsrechter beëindigd en zo bleven de drie punten dik verdiend in Eastermar.

Er is na goed overleg besloten de stjonkfabryk toch maar in Sumar te laten staan.

Doei!

Abe.

   

Eastermar werkt generale repetitie voor #VVESUM af

Let op: opent in een nieuw venster PDFAfdrukkenE-mailadres

Laatst aangepast op woensdag 07 november 2018 15:43 Geschreven door P.R. V.V. Eastermar woensdag 07 november 2018 15:32

Na een roerig Eastermarder weekje waarin Jappie van der Bij een geschoren hoofd als verlaat verjaardagscadeau ontving, stond in Eastermar de wedstrijd GSVV – Eastermar gepland. Op de donderdag voorafgaand aan deze confrontatie werd tijdens de nabespreking van het trainer besloten een verkiezing te organiseren voor wie als eerst een burd zou weten te laten staan. Het gaat hierbij om Johannes, Menno en Jacob. Lieuwe Nijboer dingt als dispensatiespeler mee naar deze prijs, hij scheerde immers reeds tweemaal de snor. Haye Veenstra ontging dit allemaal, hij was flink in zijn nopjes met zijn nieuwe vest en was druk met het uitdelen van schouderklopjes aan zichzelf.

De opstelling van trainer Marco van der Veen, die zijn ploeg een week eerder teleurstellend gelijk zag spelen tegen koploper Boornburgum lag er als volgt bij:

Jelle van der Wal stond met zijn body op doel

Voor hem kregen Jurre Dam, Stefan Brouwer, Stefan Erwin Venema en Mark de Vries (die 's ochtends nog een wetterfretter voor de vrouw had gehaald) de taak zo weinig mogelijk doelpunten tegen te krijgen.

Op het middenveld stonden Richard Brouwer en Jochum Kootstra op de flankjes.

Jurryt Jonkman, die 's avonds vader zou worden van Gossekees, mocht wederom op tien starten.

De voorhoede bestond uit de voltallige vuurtorenbrigade van de VVE1.

Op de bank zaten Jacob de Vries, die gespaard werd voor het aanstaande duel van de onder 23. Rienk Wind, die zijn voetbalschoenen twee weken terug weer uit het vet had weten te vissen en Gjalt Veenstra die eveneens rust kreeg voor de belangrijke pot die de -23 de dinsdag erna zou spelen.

Werd er van GSVV gewonnen dan zou trainer Marco van der Veen een kistje plus acht euro doneren aan zijn selectie.

De eerste helft was voornamelijk voor de gasten, hun kansen stranden echter steeds bij de in bloedvorm verkerende body van Jelle van der Wal..

In de 35 minuut wisten ze uit een hoekschop op de een of andere manier wel doel te treffen. 0-1.

In de 42e minuut besloten de Eastermarder voorwaartsen, onder aanvoering van Abe er nog eenmaal vol in te gaan. De bal kwam voor de voeten van Johannes Couperus, die een vlijmscherp schot op doel loste. De keeper bokste de bal voor de voeten van Jille van der Wal die middels een schijntrap zijn directe tegenstander het Stroobos instuurde. Hierna nam hij het wijze besluit de bal in te leveren bij Jurryt Jonkman die de bal met rechts controleerde en vervolgens met zijn fluwelen linkerbeen met een stiftje à la Michel Vlap binnenschoot: 1-1! Na afloop zou Simon Dijkstra zeggen: Het is dat Abe eerder geboren is, anders had Lenstra de bijnaam Jurryt Jonkman gehad.

In de rust besloot Marco zijn volledige elftal om te zetten. Jurre Dam mocht zijn shirtje aan Gjalt Veenstra geven. Veenstra kwam vervolgens op Abe zijn plek maar dan wat dieper te staan, laatstgenoemde kreeg de libero-positie toebedeeld. Tevens vond er op het middenveld een stoelendans plaats.

De tweede helft was compleet in handen van Eastermar, dat ook de nodige grote kansen wist te creëren.

Het duurde echter tot de 71e minuut voordat er wat mee gedaan werd. De inmiddels op zes spelende Stefan Erwin Venema was door Abe naar voren gestuurd met de opdracht tegen de spitsen te zeggen dat er wel eens gescoord mocht worden. Voorin aangekomen merkte hij dat Jille van der Wal bezig was met een inworp, de bal vloog naar Richard Brouwer die perfect doorkopte. Venema zag de bal voor het doel langs vliegen en besloot er bij de tweede paal een tikje tegen te geven: 2-1!

Toen mun klaar was met juichen schrok het dorp op van een schreeuw vanaf het B-veld. Even later deed blijken dat Lieuwe Nijboer doel had weten te treffen, de vreugdekreet was afkomstig geweest van zijn kapster die elke thuiswedstrijd van het tweede steevast vanaf haar zelf meegebrachte stoeltje bekijkt. De dochter van deze Beimababe had justjes eerder die week haar rijbewijs weten te halen bij Bert de Vries en dus werd er deze week 4 keer patat gegeten in huize Nijboer.

Op het hoofdveld werd er ondanks het inbrengen van Rienk Wind en het op de bank laten zitten van Jacob de Vries niet meer gescoord en dus gaat Eastermar als trotse nummer twee het duel met angstgegner Sumar tegemoet.

   

Let op: opent in een nieuw venster PDFAfdrukkenE-mailadres

Geschreven door P.R. V.V. Eastermar dinsdag 16 oktober 2018 09:29

Enkele uren nadat materiaalbeheerder en terreinconsul Bouwe Boersma met de hulp van zijn speciaal voor deze taak opgeleide hond het hoofdveld weer speelklaar had gemaakt voor volgende week, stond voor de Broekophâlders de uitwedstrijd tegen VVT op de planning. Een wedstrijd waar weinig teams ongeschonden de strijd weten te verlaten. Sander Smedema was bij voorbaat al wat benauwd voor de schopploeg die VVT vaak blijkt te zijn, hij besloot zijn scheenbeen wat donker te schminken en zich met een louche verhaal wedstrijdziek te melden bij de trainer. De rest van de selectie was op Harm Tseard- en Jelte Berend Heidbuurt na wel redelijk compleet. Trainer Marco van der Veen kon dus vasthouden aan zijn “never change a winning team” strategie, Sander Smedema zijn plek werd ingenomen door Jelmer Dijkstra. Jelmer zijn achternaamgenoot Simon zat ondanks zijn winnende doelpunt van vorige week terecht op de bank. Hij had een roerig midweekje achter de rug: ten eerste rustte de taak van de aanschaf van een nieuw bluetooth boxje voor enige muzikale klanken in aanloop naar de wedstrijden op zijn schouders. Daarnaast is Simon Dijkstra ook spitsentrainer van de Eastermarder voetbaldames. Een team dat qua doelpuntenproductie gelijke tred houdt met Simonides. De dames maakten die vrijdagavond, niet geheel toevallig onder leiding van de fluitende Hearrenfeanmachine, hun eerste officiële doelpunt. Lokwinske! Tijdens de donderdag training die deze week samenviel met “Coming out day” kwam Tsjalling van Dijk met de mededeling dat hij besloten had nog maximaal een jaar in de kast te blijven. Hierna besloot ook Chris Elverdink zijn hart te luchten, Elverdink heeft besloten een carrière als rapper na te willen jagen. Jelle van der Wal stond tussen de palen, met voor zich dezelfde heren als een week tevoren: Stefan Brouwer, Mark de Vries, Jacob de Vries en Tsjalling van Dijk. Op het middenveld stonden Stefan Erwin Venema, Jelmer Dijkstra, Abe Lenstra en Richard Brouwer. Laatstgenoemde werd ooit door Eric Boersma tijdens het VVT- Eastermar affiche voor het eerst op de rechtsback positie gebruikt, een positie die hij vele jaren de zijne mocht noemen. Van der Veen gebruikt hem sinds kort echter in een ietwat meer aanvallende rol. Voorin stond de Vuurtorenbrigade Jille van der Wal en Johannes Couperus. Beide hebben de beschikking over een rood toefje schaamhaar, zodoende. Rond half drie mocht de wedstrijd wel beginnen van de heer D.A. Dijkstra.

Het werd meteen duidelijk dat VVT voornamelijk op de lange bal gokte en Eastermar datzelfde geval liever wat lager bij de grond hield. In de vierde minuut besloot Jille van der Wal de trukendoos open te gooien op de achterlijn. Hij toverde een ware Zidane move tevoorschijn waarmee hij een tackelaar paneerde, die hem vervolgens in de zestien alsnog neer schoffelde: penalty. Deze werd door Jille zijn rode broeder Johannes Couperus feilloos binnen getikt: 0-1! In de negende minuut had Eastermar weer een penalty moeten krijgen maar de fluitmeneer durfde het niet helemaal aan. In de 22e en de 38e minuut wisten de gastheren te scoren. Jacob de Vries bleek teveel last te hebben van de zomers temperaturen, hij werd rond een minuutje of 36 gewisseld voor DJ Simon Dijkstra. Ondertussen had de spits van VVT na smerig doorgaan op de Eastermarder doelman (een grapje dat die ploeg een week eerder tegen Boornburgum ook uit had gehaald is mij verteld) ervoor gezorgd dat Jelle van der Wal niet geheel fit meer tussen de latten en onder de paal stond. Nadat Eastermar nog enkele aanslagen had weten te incasseren was het tijd voor een bakje thee.

In de rust werd medegedeeld dat keeper van der Wal de wedstrijd moest verlaten, hij werd vervangen voor de vlaggende spits en voormalig topkeeper Gjalt Veenstra. Veenstra zou in de tweede helft zijn doel uitstekend schoon weten te houden. Trainer Marco van der Veen lepelde alle verbeterpunten op (dit waren er wel een paar) en melde vervolgens dat hij zijn ploeg nog wel gewoon zag winnen, weinig reden tot paniek.

In de 61e minuut kwam Jille van der Wal tot een hard schot op doel, de keeper wist het vlammende balletje niet klemvast te pakken. Couperus was hier als de kippen bij en maakte zodoende zijn tweede van de middag: 2-2! Vervolgens werd Simon Dijkstra de wedstrijd uit getrapt, hij werd vervangen door weer een andere achternaamgenoot: Menno Dijkstra. Drie minuten later was het wederom Jille van der Wal die gevaarlijk de vijandelijke zestien penetreerde alvorens hij vanaf de achterlijn de bal terug legde op de ingelopen Johannes Couperus: 2-3! De thuisploeg probeerde hier en daar gevaarlijk te worden maar kon niks bedenken waar Gjalt Veenstra ook maar een beetje van wist te schrikken. In de 67e minuut kwam de meer dan uitstekend invallende Menno Dijkstra op de rechterflank aan de bal. Hij besloot deze redelijk strak naar de tweede paal te slingeren alwaar Jille van der Wal middels een beheerst hupje op ideale kophoogte bivakkeerde: 2-4! Vervolgens mistten de bezoekers enkele kansen op de 2-5 en probeerden de gastheren met enkele lange ballen het een en ander te forceren. In de 88e minuut vond er weer een geoliede Eastermarder aanval over de linkerflank plaats. Jelmer Dijkstra werd ingespeeld, hij maakte een onnavolgbare actie en stuurde zo twee man het kiekeboskje in. Vervolgens rondde hij koel af: 2-5. Om alle geïncasseerde schoppen te wreken werd door de Eastermarder equipe besloten geen gas terug te nemen: Johannes maakte op de rechterflank een actie, gaf de bal vervolgens hard voor richting tweede paal. Hier stond Jille van der Wal, hij nam de bal ditmaal aan, voordat de bal echter de grond wist te raken had hij echter alweer snoeihard raak weten te volleyen: 2-6! Helaas was hier na de tijd op..

Na de wedstrijd kreeg de Broekophâldende Eastermarder ploeg de nodige complimentjes van de fietsboys en co. Onder het genot van enkele muzikale klankjes verzorgd door DJ Hobbit. Volgende week wacht een vrije zaterdag, donderdag wordt er geoefend tegen het in de vierde klasse acterende Opende van oud Eastermar trainer Marcel Hiemstra.

Hoi.

 

JJ

   

Eastermar heeft Hearrenfean machientsj

Let op: opent in een nieuw venster PDFAfdrukkenE-mailadres

Laatst aangepast op donderdag 11 oktober 2018 13:59 Geschreven door P.R. V.V. Eastermar donderdag 11 oktober 2018 13:46

Een week na de fenomenale winstpartij tegen Suwâld mochten de #Fitkechs van trainer Marco van der Veen wederom de voetbalweide betreden. Op bezoek kwamen de oud dorpsgenoten van Kees Schotanus. Die u misschien kent van het befaamde Eastermarder “Ajax machientsj” dat hij bij Eastermar jarenlang samen met Albert Brouwer vormde. Drogeham kwam even langs dus. De gasten hadden 6 punten weten te sprokkelen uit de eerste twee wedstrijden en stonden zodoende samen met the Wombats op het eerste plekje. Na afloop van de donderdag training liet Stefan Brouwer vol trots zijn boxert aan collega verdediger Mark de Vries zien. Brouwer had door overmatig gebruik een gat weten te creëren ter hoogte van zijn perineum. Beide heren waren lyrisch over deze creatie: “Dêr kinst “m moai troch hinne hingje”. In de kantine aangekomen bleek Mark de Vries sowieso al in een euforische bui te verkeren. Hij had namelijk (na een grondige check bij de consumentenbond) besloten over te gaan tot de aanschaf van een gloednieuwe airfryer. Mark is ongezien al dik tevreden met zijn aanwinst, hij heeft zich wel laten vertellen dat je die dingen eerst even goed af moet laten koelen voor gebruik. Vandaar dat het apparaat een week extra bij Sjouke in de winkel staat. De Vries zal het dinsdag ophalen, hij heeft hier speciaal een dag voor vrij genomen bij de baas. De sleutel tot het succes van een week tevoren; Jurryt Jonkman, had zich midweeks de woede van sponsorman Cor Brouwer op de hals gehaald. Er was vergeten af te tikken voor de aanwezigheid van de A-selectie op het club van honderd bord. Dit kwam Jonkman op een woeste mail vol CAPSLOCK en uitroeptekens te staan. Waarna toch maar tot betaling werd overgegaan. Evenzogoed staat Jur nu bij de Cor te boek als DubDeb. Trainer Marco van der Veen nam meteen na de training Simon Dijkstra apart, met de mededeling dat hij een treurige mededeling voor Dijkstra had. Het liep Simon even dun door de broek voordat zijn ergste angst toch werkelijkheid werd, er was besloten zijn geliefde baantje als vlagger naar Harm Tseard Heidbuurt door te schuiven.. Dijkstra mocht zich bij de selectie voegen.

“Never change a winning team” dacht de Eastermarder technische staf, en dus besloten ze Jurre Dam uit de basiself te halen voor de uit de ziekenboeg gestapte Jacob de Vries. Verder bleef het team intact, en dus stond de Eastermarder Abe Lenstra wederom op nummer tien. Op doel Jelle van der Wal met voor zich Stefan Brouwer, Tsjalling van Dijk, Jacob de Vries en Mark de Vries. Op het middenveld Sander Smedema, Richard Brouwer en Stefan Erwin Venema. Voorin de kleurlingen Jille van der Wal en Johannes Couperus. Op de bank zaten Jurre Dam, Simon Dijkstra en Jelmer Dijkstra. Nadat aanvoerder Jurryt Jonkman, met wat broodnodige hulp van pupil van de week Djimmer-Jan Buruma, de toss had weten te winnen en nadat diezelfde Djimmer op aangeven van Jille van der Wal meteen uit de aftrap op wonderlijke wijze doel had weten te treffen mocht scheidsrechter F. Feenstra het startsein fluiten.

Eastermar zette de tegenstander meteen vast op eigen helft. Die niet veel verder dan wat lange ballen naar voren kwam. Eastermar probeerde op haar beurt via verzorgd voetbal over de flanken gevaar te stichten. Dit leidde in de 9e minuut tot een kansje voor nummer 10, Jonkman, die na uitstekend doorkoppen van de rode Johannes Couperus op respectabele afstand alleen voor de doelman kwam. Het leer werd ineens op de pantoffel genomen en schoot rakelings over de lat.

Drogeham wist de stand tot de 15e minuut op brilniveau te houden. Toen besloot linksback Jacob de Vries aan een Maradonnie gelijke dribbel te beginnen. Hij kapte maar liefst drie Hamsters uit en begon zich toen af te vragen wat te doen met de bal. Jille van der Wal, die zoals mun op de training had geleerd de hoek in was gedoken zag dat de weg richting doel er eenzaam bij lag. Hij besloot dit geheim met Jurryt Jonkman te delen, die vervolgens als een hazewindhond het gat in dook. Jacob de Vries tikte de bal met rechtsbuiten precies in de loop van Jonkman mee. De snelste speler van Drogeham (Anne-Roy Visser) probeerde nog een stokje voor dit naderende voetbalwonder te steken maar het mocht niet baten: Jonkman nam de bal vanuit de lucht met een wonderschone rabona op de slof. Eerder had hij de keeper al met een lichaamsschijnbeweging waar Micheal Jackson jaloers op geworden zou zijn naar de verkeerde hoek gestuurd. De bal viel na een prachtige curve te hebben gemaakt uiteraard via de linkerpaal binnen: 1-0!

Beide teams hadden even tijd nodig te herstellen van al deze indrukken. Het was Drogeham dat na wederom een kwartier als eerst weer bij de voetballes was. Een hoekschop werd door Eastermar niet lekker weggewerkt waarna Anne-Roy de vrijstaande J. Spinder wist te vinden: 1-1.

Dit bleek tevens de ruststand. In de rust besloot trainer van der Veen het een en ander om te zetten.

De volledige tweede helft was weer in handen van de Broekophâlders. Het wachten was op grote kansen. Veertien minuten nadat Jonkman de Drogehamster lijnrechter volledig terecht de zegen had gegeven werd door van der Veen besloten hem zijn verdiende publiekswissel te gunnen. Niet lang nadat hij onder luid applaus de douche had bezocht viel ook nummer twee van de Heerenveen tandem (Jacob de Vries) die eer ten deel. Dat de voor Jonkman ingevallen vlagger Simon Dijkstra in de 86e minuut wist te scoren gaf de wedstrijd zo mogelijk nog meer glans dan het al had. Wie via Unibet een euro op een doelpunt van Dijkstra had gegokt zou hier overigens 237 voor retour krijgen, uiteraard had niemand dit aangedurfd.

Na de wedstrijd stelde Tsjalling de hamvraag van de dag: zou Jonkman stoppen op zijn hoogtepunt of zet hij nog even door…

De deze middag aanwezige Kees Schotanus meldde dat hij Jonkman nog wel tot zijn zestigste door zag gaan op nummer tien bij het eerste van Eastermar. Nu eindelijk duidelijk is dat een Heerenveen machine superieur is aan die van Ajax. Schotanus zei de aanschaf van een Heerenveen shirt met “Jonkman” achterop te overwegen. Volgende week zal Eastermar al dan niet onder aanvoering van de Heerenveen machine op bezoek bij V.V.T. Dat nipt verloor bij koploper Wombats en dus een uiterst lastige tegenstander zal worden.

JJ.

   

Pagina 4 van 25