Wedstrijdverslagen

Eastermar doet uitstekende zaken!

Let op: opent in een nieuw venster PDFAfdrukkenE-mailadres

Geschreven door P.R. V.V. Eastermar maandag 01 december 2014 11:37

Een week nadat Eastermar moeizaam met 2-3 won van de hekkensluiter van de 5e klasse C, mocht het het opnemen tegen de trotse koploper van diezelfde klasse.
Ondanks dat de Broekophâlders het zichzelf een week tevoren onnodig lastig hadden gemaakt, was het geloof in een goed resultaat deze koude zaterdagmiddag goed vertegenwoordigd.

Het affiche VVE-ODV staat de laatste drie seizoenen garant voor veel spanning, de ploegen zijn doorgaans aan elkaar gewaagd en zelden werd er dik gewonnen door een van de twee.
Dit seizoen heeft de selectie van ODV echter een ware facelift ondergaan, er is flink verjongt.
Waar normaal gesproken Eastermar bekend staat om zijn jonge ploeg (22,7) daar worden ze dit jaar afgetroefd door ODV (21,9). Ondanks dat de Wynjewâldsters beschikken over veel jeugd zijn ze deze jaargang akelig constant, er werd slechts 1 keer verloren en de rest werd gewonnen.
Het verhaal van Eastermar is u inmiddels bekend en dit heeft ervoor gezorgd dat ODV met zeven punten voorsprong op de thuisploeg de wedstrijd inging.

Trainer Eric Boersma zou voor deze kraker de opstelling op enkele punten wijzigen; Pieter Sikkema moest ondanks dat zijn schoenen midweeks uit de kast waren gekomen plaatsmaken voor de revelatie van dit seizoen: Thomas van Holsteijn.

Verder moest keeper Michel Zandstra met het 2e keepen in de kraker tegen Jitrum 2. Hierdoor mocht Sjoerd Visser zijn voetbalschoenen weer uit het vet halen.
Omdat Stefan Brouwers enkel de vertrouwde afmetingen weer had aangenomen kon hij linksback staan, centraal achterin stonden Albert Brouwer en Jurryt Jonkman en rechtsback Richard Brouwer.

De gehele achterhoede had de voorgaande week ter inspiratie een concert bezocht; de Brouwers naar de Scorpions in Ahoy en de heer Jonkman kon niet achterblijven en vertrok met diens broer naar een optreden van Typhoon in Snits. Verder bezocht de geblesseerde keeper Gjalt Veenstra een show van Charly Luske. Dan bent u op cultureel vlak ook weer even op de hoogte.

Op het middenveld kregen Stefan Erwin Venema, Harm Tseard Heidbuurt, Tsjalling van Dijk en Sander Smedema dus gezelschap van Thomas van Holsteijn, die ondanks dat hij een kappersbezoek pertinent weigert middels zijn goede spel en omdat hij pas jarig was geweest toch een basisplek verdiende.

In de spits stond “de beste spits van Eastermar ooit: Kees Schotanus” aldus Wybe Hoogendorp.

Op de bank zaten Mark de Vries, Pieter Sikkema, Gjalt Veenstra en de pas sinds een week weer volop meetrainende Jille van der Wal.

Van tevoren werd de Eastermarders verteld vooral in zichzelf te vertrouwen, ODV mocht dan behendige snelle en jonge aanvallers hebben maar de geel blauwen hadden daar een minstens zo flexibele defensie tegenover staan. Tevens had trainer Eric Boersma op de trainingen geconstateerd dat de Eastermarders het positiespel uiterst goed beheersen. De speech van de trainer in de kleedkamer bleek zo inspirerend dat de inleidende “Heu” voordat de box verlaten werd  tweemaal zo hard door de catacomben schalde dan normaal.

Nadat pupil van de week Stefan Dijkstra alias “Lysze Siesze” na een mooie slalom de Wynjewâldster keeper in twee keer verschalkte mocht ODV aftrappen voor deze clash der titanen.
Het eerste kwartier was duidelijk voor de gasten, Eastermar kwam er moeizaam uit en ODV probeerde een doorgang naar het thuisdoel te forceren. Dit lukte ze slechts twee keer, die beide keren stond keeper Sjoerd Visser uitstekend naar de bal te kijken en zo bleef het 0-0.
Dit gaf Eastermar het nodige vertrouwen en men begon wat meer naar voren te spelen, de bal werd  langer in de ploeg gehouden en kleine kansjes werden er gecreëerd. Omdat ODV niet voor niets lijstaanvoerder is ging dit gepaard met de nodige energie en zodoende was de eindpass steeds onzorgvuldig.
Vlak voor rust kreeg rechts-mid Sander Smedema een 100% kans op het openingsdoelpunt, hij wist het net echter niet te vinden en zo bleef de brilstand intact.
Terwijl men van het veld liep voor een kop thee mopperde een ODV speler nog op de scheids om, wat hier de reden voor was mag Joost weten, wel kwam hem dit op een welverdiende praatkaart te staan.
In de rust werd genoten van een heerlijk bakje thee en ondertussen had een over het algemeen tevreden E. Boersma nog wat tips voor zijn ploeg, die hopelijk zouden leiden tot de drie punten. Gewisseld werd er niet.

Bij het betreden van het veld keek scheidsrechter R. Wijnstra ietwat bedrukt, toen de Eastermarder vice-aanvoerder poolshoogte kwam nemen werd hem duidelijk dat de heer Wijnstra door miscommunicatie spijtig genoeg geen thee had gekregen in de rust. Gevreesd werd dat hij dit mee zou nemen in zijn beslissingen in het vervolg van deze wedstrijd. Dit zou niet het geval zijn werd beloofd.
Eastermar kwam voortvarend uit de startblokken en wist meteen een grote kans te creëren.  Gescoord werd er niet, want het scorebord was liep nog niet.
De tweede helft had de thuisploeg op een tiental minuten na een duidelijk overwicht in deze wedstrijd, ODV wist er alleen middels counters uit te komen. Vaak werden hun vleugel spelers buitenspel gezet door de scherp spelende achterhoede, dit frustreerde hen zo dat ze boos werden op de scheidsrechter en de grensrechter aan Eastermar haar kant, laatst genoemde vlagde echter weer eens op eredivisie  niveau en de uitstekend fluitende scheids wuifde iedere kritische noot dan ook resoluut weg.
VVE kwam tot maar liefst 7 duidelijke doelkansen in de tweede helft, tot de 80e minuut werden ze echter allemaal om zeep geholpen, scoren blijft een vak apart.
In die 80e minuut werd de net ingevallen Pieter Sikkema hard op zijn glimmende schoenen geschopt, dit leidde tot een vrije trap die door de eveneens pas ingevallen Jille van der Wal genomen mocht worden.
Hij leverde een heerlijk lange edoch strakke bal richting de tweede paal af, waar Albert Brouwer zich losrukte van zijn directe tegenstander en door vervolgens maar weer eens wat vliegminuten te pakken de bal vol op zijn donkerblonde haardos ontving, hij knikte het leer hard voorbij de gastgoalie en bracht zo het massaal aanwezige thuispubliek in extase 1-0!!
Als laatste redmiddel zette de uitploeg hun vlagger in, die stak zijn apparaat omhoog en jokte dat het buitenspel was, de scheidsrechter had echter op 1 lijn gestaan en keurde de treffer terecht goed.
Commentaar op de scheidsrechter kwam de opgejutte nummer 8 van ODV op een gele kaart te staan, 2 minuten later duwde hij de uitstekend spelende Eastermarder rechtsback Richard Brouwer opzichtig tegen de grond, dit werd ook met geel bestraft. De scheidsrechter had niet meteen door dat dit rood betekende maar werd hier door een uiterst attente snor op gewezen.
In de resterende minuten probeerde ODV met de moed der wanhoop een puntje veilig te stellen, mede door een buiten de zestien meespelende keeper Sjoerd Visser en de overal tussen zittende Harm Tseard Heidbuurt werden ze niet overdreven gevaarlijk en bleven de volle drie punten in Eastermar!
Puntje van kritiek op deze frisse maar verder prachtige voetbaldag is er dan voor de leiding van het uitspelende team, lijstaanvoerder en zoals vermeld jonge ploeg. Die leiding gaf het slechte voorbeeld door de schuld bij de scheidsrechter te leggen in plaats van het verlies als een kerel te incasseren. Na de wedstrijd moest de scheidsrechter zelfs nog verdedigd worden tegen woedende ODV mannen door matchwinner Albert Brouwer en de fietsboys.
Beleving is altijd goed maar je kunt ook doordraaien. Gelukkig namen de jonge spelers van ODV het verlies heel wat mannelijker op.

Doordat de concurrenten allemaal punten lieten liggen klimt het vlaggenschip van Eastermar naar de 2e plek, 4 punten achter ODV.

Volgende week wacht de uiterst lastige thuiswedstrijd tegen VVT, gehoopt wordt op evenveel steun van het thuispubliek!

Michel Zandstra hield op het B-veld van Eastermar de 0 tegen buur Jistrum, de immer ronddartelende Jorn Hoekstra maakte 1 van de 7 treffers.
Jurryt Jonkman.
 

Eastermar maakt het zichzelf lastig.

Let op: opent in een nieuw venster PDFAfdrukkenE-mailadres

Geschreven door P.R. V.V. Eastermar maandag 24 november 2014 10:26

Eastermar maakt het zichzelf lastig.
SvSuwâld-vvEastermar.
Op de dag dat Sinterklaas in menig Fries dorp zijn entree maakte mocht de nummer 12 van de 5e klasse c het opnemen tegen de nummer 4: sv Suwâld-vvEastermar.

Het voorgaande competitievrije weekend werd door Eastermar ingevuld met een oefenwedstrijd tegen het een klasse hoger acterende vv Anjum van voormalig vv Eastermar trainer Jacob Postma.
Het thuispubliek werd vermaakt met een levendige 2-3 nederlaag waar een gelijkspel of een stiekeme overwinning zeker niet onterecht was geweest, maar goed, zo won Jacob “de fleispet” Postma ook weer eens in Eastermar.
Wat de mannen van Suwâld een week tevoren uitspookten wilden ze niet delen met de schrijvende pers en zo was de toon meteen gezet.

Omdat keeper Gjalt Veenstra sinds de wedstrijd bij Jistrum geblesseerd aan zijn schouder was en Sjoerd Visser, Albert Brouwer en Richard Brouwer al een wedstrijd hadden gekeept was het nu de beurt aan Michel Zandstra of Theo Douwes.
Omdat Zandstra heel graag wilde bedacht Douwes dat hij wel een ander putje kon bedenken voor deze frisse edoch fruitige zaterdagmiddag.

Zo was de keeperspositie weer voorzien en kon het volgende probleem aangepakt worden: Tjeerd Jan Brouwer had na de donderdagse training last gekregen van Rienk Wind en een dik enkel en zodoende ontstond er een opening op de linksback positie. Gelukkig was daar nog Mark de Vries “vlug en precies” om dat gaatje vakkundig te stoppen.

Dan was er nog een vlagger nodig, vaste vlagger Johannes gaf eenmalig het stokje door aan alleskunner Sietze Dijkstra.

Verder had Richard Brouwer de keepersmoffen ingeruild voor wat nagellak en kon hij keurig op de rechtsback plaatsnemen, centraal stonden Jurryt Jonkman en Albert Brouwer.

Op het middenveld kreeg Stefan Erwin nummer 6 op de rug geplakt en mochten Pieter Sikkema en Sander Smedema de flankjes bezet houden, verder mochten ook Harm Tseard Heidbuurt en Tsjalling van Dijk op het midden ronddartelen.
In de spits mocht goaltjesdief Kees Schotanus na een wedstrijd bankzitten weer in de basis starten.

Op de bank zaten Thomas van Holsteijn (hij had nog steeds geen kapper bezocht) en Rienk Wind.

Van tevoren werd vermeld dat hoe eerder de 0-1 viel hoe beter dat was en tevens dat des te langer het  0-0 bleef, het steeds een beetje lastiger werd, kwestie van moraal.
Ook moesten Jurryt Jonkman en Kees Schotanus deze middag maatjes zijn, bij voorbaat al een knap lastige onderneming.

Nadat de Eastermarders gearriveerd waren in de plaatselijke kantine, zich doodschrokken van de hoge koffie en pilsch prijzen, zich vergaapt hadden aan de sfeervolle inrichting aldaar en de toch maar aangeschafte koffie achter de kiezen hadden gesmeten mochten ze zich omkleden. De stylist van Eastermar, Tsjalling van Dijk, had voor deze gelegenheid het babyblauwe tenue uit de kast getoverd en zo stonden de Broekophâlders á la Manchester city aan de aftrap.

Voordat de aftrap genomen kon worden moest eerst Kees Schotanus overeind geholpen worden, hij had net vernomen dat het veld bovengemiddeld glad was en vertelde dit in geuren en kleuren aan zijn teammakkers.
Eastermar moest duidelijk even wennen aan het veld, aan de bal, het weer en de verdere leefomstandigheden in Suwâld en kwam zodoende maar langzaam in het eigen spel. De eerste kans was wel al snel voor vve, Pieter Sikkema raakte na een scherpe aanval de lat.
De rest van de eerste helft was eenrichtingsverkeer met zo nu en dan Suwâld dat middels de lange bal een counter probeerde te forceren, echt gevaarlijk werden ze echter niet. Eastermar wist daarentegen, ondanks dat er te vaak te lang gelopen werd met de bal ipv. die snel af te spelen, wel een aantal uitstekende kansen te creëren. Het scoren blijft echter een struikelblok.
Het duurde maar liefst tot de 36e minuut voordat de Eastermar fans mochten juichen, Kees Schotanus ontving de bal net in de zestien, penetreerde deze nog verder tot hij oog in oog kwam met de goalie, vervolgens lepelde hij de bal hoog in het doel: 0-1!
Verder werden er door de thuisploeg nog de nodige schoppen uitgedeeld, die door de uitploeg weer geïncasseerd mochten worden en daarna was het al snel rust.

In de rust werd verteld dat de bal best sneller van speler naar speler mocht en dat Stefan Erwin Venema de douche op mocht zoeken. Eastermar had immers nog geen kans tegen gehad en daar moest verandering in komen, Tsjalling van Dijk ging op 6 spelen en Thomas van Holsteijn moest met zijn blonde manen de linkerkant van het veld onveilig maken.
De tweede helft begon voortvarend, van Holsteijn hield het links goed breed en wist middels zijn swingende tred menig tegenstander het bos in te leiden.
In de 49e minuut werd een mooie actie van Thomas op de achterlijn door Sander Smedema gepromoveerd tot doelpunt! 0-2!
Hierna kwam het wekelijkse 'inkak-moment' bij de Eastermarders, ballen werden makkelijk verloren en Suwâld was steeds vaker op de vijandelijke helft te vinden.
Dit leidde in de 54e minuut tot een vrije trap op zo'n 19 meter van Michel Zandstra. De bal werd rechtstreeks naar de muur getrapt, alwaar Tsjalling van Dijk ietwat benauwd aan de kant sprong en zo voorrang verleende aan het leer, dat vervolgens op kniehoogte naar de Eastermarder goalie vloog.
In plaats van de bal weg te schoppen of te vangen besloot Zandstra het volleyballend op te lossen, dit ging echter gruwelijk mis en zo stond het plots 1-2.
In de 65e minuut probeerde Suwâld er weer eens met een counter uit te komen, de bal belandde in het vijf meter gebied van Eastermar waar Richard Brouwer en Jurryt Jonkman rustig wachten tot doelman Zandstra de bal op zou rapen, de aangesnelde Tsjalling van Dijk dacht hier echter anders over, hij trapte de bal hard tegen Richard Brouwer aan waarna het ronde geval met een boog naar de enige Suwâld speler aanwezig vloog, deze kreeg het leer op zijn kruin en u raad het al, de stand was weer gelijk: 2-2.
Op dat moment zat Stefan Erwin Venema stiekem in zijn vuistje te lachen, dit was hem natuurlijk nooit gebeurt.
De laatste 25 minuten waren eenrichtingsverkeer. Kansen kwamen er bij de vleet maar telkens werd de bal geblokt, over getrapt of op een andere manier gemist.
In de 85e minuut besloot trainer Eric Boersma de joker in te brengen, Rienk Wind kwam met zijn lange stelten het veld in voor Mark de Vries en Eastermar ging achterin 1 op 1 spelen.
De Vries zat nog niet vlug en precies of Harm Tseard Heidbuurt besloot dat het wel lang genoeg had geduurd. Onder toeziend oog van zijn binnenkort emigrerende liefje dribbelde hij de zestien in, kapte en draaide een x-aantal maal en schoot vervolgens snoeihard binnenkantpaal raak. 2-3!
Thomas van Holsteijn was de enige Eastermarder die vervolgens stond te balen, hij werd door dit doelpunt gedegradeerdnaar de linksbackpositie.
Nadat Suwâld voor de vorm nog wat schoppen uitdeelde en Eastermar voor diezelfde vorm nog wat 100% kansen mistte floot scheidsrechter M. Brouwer (nee niet die tennisbabe die menig donderdagavond acte de présence geeft op Eastermarder tennisbaan) voor het einde van deze wedstrijd.
De punten waren dan wel binnen, volgende week zal er echter uit een totaal ander vaatje getapt moeten worden, de bijna ongeslagen koploper ODV komt op bezoek. Geen onbekende voor VVE maar dit seizoen zijn de remmen los in Wynjewâld, de mannen staan na 10 wedstrijden al minimaal 6 punten boven de rest.

In de Suwâld kantine vertelde Zandstra dat de bal “te maklik” was en dat hij het daarom maar zo op had gelost. Tsjalling van Dijk keek alleen wat schaapachtig voor zich uit en beloofde de gehele ploeg dinsdag na het trainen te trakteren op een biertje om het goed te maken.

Verder werden de handen geschud van de “VVE bicycle boys”. Michel, Bert, Cor en Molle hadden ondanks de kou wederom voor hun vertrouwde vervoersmiddel gekozen. Ze moesten hun laatste biertje echter laten staan want Molle had geen licht op de fiets en hij durfde het zonder datzelfde licht niet aan. Zelfs niet in gezelschap van zijn heldhaftige maten, dat respecteren we natuurlijk maar gelukkig is zijn zoon toch ietwat stoerder.
Jurryt Jonkman.
   

VvEastermar-vvdeSweach

Let op: opent in een nieuw venster PDFAfdrukkenE-mailadres

Geschreven door P.R. V.V. Eastermar maandag 10 november 2014 08:03

8-11-2014 Een dag nadat sc Heerenveen aanvoerder en tevens hartstochtelijke lover van Ricarda Kilian (zus van voormalig Eastermarder baltovenaar Imilio Marengo) Marten de Roon samen met Sietse Nijboer (broer van toekomstig Eastermar sterspeler Lieuwe Nijboer) het prachtige sc Heerenveen reclame bord kwamen onthullen op de burgerkamp. Was het de taak aan de Eastermarder leeuwen om hun slechte voorstelling van een week tevoren goed te maken.

Diezelfde week tevoren was er dan wel met 1-2 gewonnen maar gezien de stand op de ranglijst was het vertoonde spel op z'n charmanst gezegd beschamend te noemen. Met name de immer positieve Jan Renkema en degene die zaterdags altijd naast hem zit in het achterste hoekje aan de bar in de Eastermarder kantine hadden geen goed woord over voor de prestaties van VVE1.

Trainer Eric Boersma moest ietwat puzzelen wat de opstelling betrof; Jille van der Wal was een week tevoren uitgevallen met een spierblessure aan zijn dinges. Ook Gjalt Veenstra was niet ongeschonden uit de strijd om de skûlenboarcher brêche gekomen, hij was geblesseerd aan zijn schouder en zou deze week samen met zijn varkentjes aandachtig toeschouwer zijn.

Van der Wal zijn plek in de selectie werd opgevuld door de van zijn eiland teruggekeerde spits Rienk Wind, die ondanks dat zijn vader twee weken tevoren vervelend geïntimideerd was door een koe gewoon op de bank plaats kon nemen. De plek van keeper Gjalt werd wederom ingenomen van de er niet jonger op geworden Sjoerd Visser, Visser had een week tevoren de stacaravan bij zijn zelfgebouwde huis verwijderd, de ter isolatie aangebrachte stro had hij vervolgens op een bult gemjukst, zodoende mocht hij dit weekend keepen van de vrouw.

Verder stond Stefan Brouwer links achter en Richard Brouwer op rechts. De rol van laatste man werd vervuld door Jurryt Jonkman, ditmaal zonder de aanvoerdersband want die mocht de zoon van Bouwe en Giny weer omknopen.
Op de voorstopper kwam Jacob de Vries te staan.

Stefan Erwin was wederom het slot op de deur van het middenveld, Pieter Sikkema en Sander Smedema hadden de linker en rechter flanken tot hun beschikking en Harm Tseard van de Heidbuurtwei en Tsjalling van Dijk waren de aanvallende middenvelders.

Kees Schotanus alias Klokpomp mocht ondanks vier slechte trainingsweken in de spits staan.

Thomas van Holsteijn moest op de bank omdat zijn haar volgens de door Eric Boersma aangehouden “Foppe de Haan maatstaven” duidelijk te lang was. Het excuus dat hij een avond tevoren door het op de foto gaan met Marten de Roon en Sietse Nijboer zijn afspraak met kapster Joukje Nijboer had gemist was aan Bouwe zijn dovenmanssnor gericht. Thomas had op de bank gezelschap van de eerder genoemde Rienk Wind, Eddie (vrij van kuttepiel activiteiten) Wedzinga en Mark de Vries.
Voor de wedstrijd kreeg Stefan Erwin Venema als opdracht mee zo kort als mogelijk met zijn geslachtsdeel en al op zijn directe tegenstander te zitten.

Over de tegenstander viel er verder weinig te melden, niemand van de Eastermarders had ooit eerder het genoegen gehad tegen ze te voetballen en ook trainer Eric Boersma was ze nooit eerder tegengekomen.

Nadat pupil van de week Wilco de Boer op wonderbaarlijke wijze had gescoord was het aan de Sweach om af te trappen.
Dankzij veldfluisteraar Bouwe Boersma lag het veld er op het oog als een biljartlaken bij, door de regen van de afgelopen weken was het echter voor de spelers een “zwaar” veld, dus.
De Sweach liet in de eerste seconden meteen zien dat ze over de nodige kwaliteiten beschikten. Wat leidde tot goedkeurende knikjes van Sjoerd Visser naar vice aanvoerder Jurryt Jonkman en vice versa, er kon deze middag aan de winkel gewerkt worden!
Eastermar liet tegen de bevelen van de trainer in, de Sweach ietwat komen in de eerste minuut om er vervolgens in de counter meteen gevaarlijk uit te komen, de eerste kans bleek echter niet besteed aan Schotanus.
Omdat Stefan Brouwer, Jacob de Vries en Richard Brouwer hun mannen uitstekend in de tang hadden de eerste helft en ook Stefan Erwin Venema zijn mannetje “bezighield” werd de Sweach de gehele eerste helft niet bijster gevaarlijk.
Hoe anders was het aan de andere kant, waar vooral Eastermar aanvaller Pieter Sikkema maar liefst drie 100% kansen voorgeschoteld kreeg, de ene iets meer 100% dan de ander maar toch. Het was maar goed dat zijn vrouwelijke wederhelft niet aanwezig was want het had hem een zekere draai om de oren opgeleverd. Een straf die zijn ploeggenoten hem bespaarden.
1 van Pieter zijn acties leidde overigens tot een overduidelijk zuiver doelpunt, dat echter niet werd toegekend door de grensrechter. Omdat Scheidsrechter A. Adema fout gepositioneerd stond durfde ook hij niet te fluiten. Het zou niet zijn enige discutabele moment blijken deze middag maar de Broekophâlders zijn inmiddels wel wat gewend en het laatste woord is daar dan ook bij deze over gezegd.
Omdat ook Harm Tseard Heidbuurt en Jacob de Vries niet wisten te scoren bleef de brilstand intact tot en met de rust.
In de rust werd vermeld dat wanneer het puntje bij het paaltje kwam het helemaal zo slecht niet ging, het was zaak de 2e helft precies zo door te gaan en dan de verkregen kansen wel af te maken. Na deze bemoedigende woorden van de trainer mocht een ieder zijn kopje thee opdrinken, behalve Jacob de Vries, want die lust geen thee, de Vries had liever een kopje koffie.
De eerste kans na rust was verrassend genoeg voor de Sweach dat aardig fel uit de onzichtbare startblokken sprong, het was echter keeper Sjoerd de Vries die doordat Hylkje Lijzenga een dag tevoren de ramen secuur gelapt had uitstekend zicht op de situatie had en zodoende voortijdig ingreep.
Nadat in de daaropvolgende minuten weer drie kansen door Eastermar werden verprutst vond de thuisspelende trainer het zaak in te grijpen, Thomas van Holsteijn werd met zijn lange lokken in een haarnetje het veld ingestuurd en de deze zaterdag ongelukkig spelende mediamarkt medewerker Pieter Sikkema mocht op de bank plaatsnemen.
In de hier opvolgende minuten bleef de bal voornamelijk op het middenveld. Het was het aan de gelukkigste van de twee teams een doorbraak te versieren.
In de 63e minuut werd de juist ingevallen Thomas Holsteijn, wiens vader een avond tevoren slechts 1 van de drie 35+ wedstrijden winnend af had weten te sluiten, op links, Thomas gaf zonder twijfelen laag voor. De strak voorgegeven bal werd op waarde geschat door goalgetter Kees Schotanus. 1-0!
Voor de Broekophâlders was het nu zaak de nul te houden en stiekem te zoeken naar de 2-0.
De Sweach gaf zich echter niet verloren en drukte middels hun lopende mensen op het middenveld steeds meer naar voren, dit leidde in de 77e minuut tot een bal naar de linksvoor van de Sweachenaren. Deze persoon gaf de bal vervolgens met uiterste precisie voor op de snel inkomende midmid met de net wat te laat reagerende Tsjalling van Dijk in zijn kielzog. Robert Boek wist met deze buitenkans wel raad en kopte het leer achter Sjoerd Visser. 1-1.
Meteen hierna gaf Eastermarder nummer 6 Stefan Erwin Venema aan dat hij volledig stijf en leeg was, hij had de taak van de trainer tot in de perfectie uitgevoerd en was niet meer in staat te presteren. Stefan kan duidelijk nog het een en ander leren van Eastermar2 speler Jorn Hoekstra die de daad maar liefst 6 maal in uitvoering weet te brengen binnen 24 uur.
Na deze wissel en een aantal speldenprikjes aan beide kanten werd wel duidelijk dat er niet meer gescoord zou worden deze middag. Eastermar baalde voornamelijk vanwege het feit dat het duidelijk de meeste kansen had, en de Sweach omdat het niet langer dan 90 minuten mocht voetballen op deze prachtige mat.
Ondanks dat Eastermar eerder dit seizoen al tweemaal verloor vonden een x-aantal spelers dat de Sweach de beste tegenstander tot nu toe was. Een compliment dat ze bij deze nog even nagetrapt krijgen.

Na de wedstrijd werd er nog woest nagepraat in de kantine. De wedstrijd van het tweede werd nagesproken (3-1 winst zonder een eigen doelpunt van Robert Tienstra) alsook de camera's van Bynt-Sport een dag tevoren, de komst van de media had de plaatselijke 35 plus echter jammer genoeg niet weten te inspireren tot hoge prestaties, die teleurstelling werd in de kantine door middel van het nodige cabaret echter knap gemaskeerd .

Het normaal zo spannende Rad van Fortuin bleek deze week een prooi voor Cor Brouwer, die alle bordjes opkocht en de nodige prijzen in de wacht wist te slepen, dit moest in de kroeg gevierd worden met zijn fietsmatties Bert de Vries en Molle Heidbuurt. Zo bleef vrouwlief Minke moederziel alleen thuiszitten met de gebakken peren.

Volgende week wacht een oefenwedstrijd en de week erna mag VVE1 naar Suwâld voor de altijd lastige uitwedstrijd tegen de naamgenoten van datzelfde dorp.
Jurryt Jonkman.
   

Eastermar winnaar in uiterst kwalitatieve slach om 'e brêche!

Let op: opent in een nieuw venster PDFAfdrukkenE-mailadres

Geschreven door P.R. V.V. Eastermar maandag 03 november 2014 07:28

Een week minus één dag nadat de wintertijd in Nederland in was gegaan mochten de mannen van trainer Nico den Heijer het opnemen tegen de strijders van trainer Eric Boersma.
Eastermar had de puntenpakflow te pakken, sinds 13 september werd niet meer verloren.
Jistrum daarentegen had die flow niet bij de lurven weten te krijgen, het had sinds diezelfde dertiende van september alleen nog maar weten te verliezen.

De twee ploegen stonden begin dit seizoen op hetzelfde veld ook tegenover elkaar, het betrof hier een bekerwedstrijd die met 1-4 door Eastermar gewonnen werd, de doelpunten werden gedeeld door Pieter Sikkema en Rienk Wind, laatstgenoemde zou in de herkansing echter ontbreken wegens eilandverplichtingen.

Trainer Eric Boersma van VVE had dit weekend bijna dezelfde spelers dan een week tevoren tot zijn beschikking, alleen de van zijn dikke teen genezen aangewezen aanvoerder Tsjalling van Dijk werd ingewisseld voor Eddie Wedzinga, die met zijn bandje “Fanfare Joost Wiersma” aan het oefenen was in café de Phoenix gelegen in precies hetzelfde Jistrum als zijn Teammakkers een voetbalwedstrijd af mochten werken. Eddie bespeeld in dit gezelschap de “Kuttepiel”, een instrument dat zijn bekendheid vooral aan het beroemde duo Pigmeat te danken heeft.

Omdat Tsjalling van Dijk pas hersteld was van zijn lelijke teen, Albert Brouwer net was thuisgekomen van zijn tripje naar Timboektoe en Thomas van Holsteijn vorige week zo goed inviel, dus dit vandaag waarschijnlijk wel weer zou doen mochten deze drie op de bank plaatsnemen.

In de basis maakte keeper Gjalt Veenstra zijn rentree onder de lat, voor hem stond Jurryt Jonkman die, net als een week tevoren, de deze week extra pikante groen-witte aanvoerdersband mocht dragen. Linksback maakte Mark de Vries zijn basisrentree, Stefan Brouwer schoof naar het midden en broerlief Richard Brouwer mocht op zijn vertrouwde stekkie plaatsnemen: rechtsachter.

Op het middenveld ruilden Jille van de Wal en Sander Smedema van plaats, zodat laatst genoemde in het centrum kwam en Jille op de flank, Stefan Erwin speelde weer op “6” en Pieter Sikkema kreeg de linkerflank tot zijn beschikking.

Kees Schotanus, bekend om zijn slaapproblemen en penalty's, mocht helemaal voorin staan.

Nadat de plaatselijke vrouwelijke pupil van de week  (Anouk Hofstra) na een sublieme rush de bal tegen de touwen joeg mocht Jistrum aftrappen, dit mocht omdat Jurryt Jonkman de toss had gewonnen, een overwinning die hem een stevige reprimande van Kees Schotanus opleverde.
De eerste helft begon rommelig, Eastermar was wel van plan om de tegenstander meteen onder druk te zetten maar het gebeurde eerder plichtmatig dan met volle overtuiging, Jistrum wist dan ook overeind te blijven en kwam er zelfs zo nu en dan middels een aanval over de flanken uit.
Een van deze aanvallen leidde in de 11e minuut tot een hoge voorzet vanaf rechts, de bal waaide naar randje 16 maar keeper Gjalt Veenstra vond het gevaarlijk genoeg om heen te klauteren, hij sprong over de hoofden van Stefan Brouwer en diens tegenstander, sloeg de bal weg en bedacht zich op dat moment dat hij ook weer naar beneden moest, een reis die pijnlijk eindigde.
Grensrechter Johannes van Eastermar dook plotseling achter de reclameborden omdat hij een kudde losgeslagen barchjes in volle aanval vermoedde te horen, het was echter keeper Gjalt die het uitschreeuwde van de pijn. Gevreesd werd voor een schouder uit de kom en dus was het einde wedstrijd voor Veenstra.
Dit betekende dat Albert Brouwer de handschoenen aan mocht trekken, hij was na Gjalt uiteraard eerste keus omdat hij verreweg de meeste ervaring had met vliegen.
Na dit ongemakkelijke moment waren de Eastermarders toch even uit hun doen, ze waren ongerust over hun eerste keeper en wisten mede hierdoor de wedstrijd niet helemaal in handen te krijgen.
De Jistrumers roken hun kans en ze zorgden er dan ook snel voor dat ze een corner versierden.
Deze hoekschop werd teruggespeeld, heel Eastermar werd de 16 uitgestuurd door hun aanvoerder evenals hun keeper, er bleven echter twee verstekelingen achter die het buitenspel van zo'n 4 Jistrumers teniet deden, 1 van de groen-witten wist de bal rakelings langs Albert Brouwer te bonjouren: 1-0!
Hierna was het voor de Eastermarders zaak zich te herpakken, de koppen moesten omhoog en een bepaald vloekwoord moest in de beulich opgeroepen worden. Of dit ook lukte laat ik in het midden maar het was pas in de 36e minuut tot er verandering in de stand kwam.
De op papier linksvoor spelende Sikkema wist aan de rechterkant van de vijandelijke 16 een vrije trap te veroveren, de bal werd opgeëist door de zoon van Molle Heidbuurt en snoeihard in de linker benedenhoek getrapt door Harm Tseard Heidbuurt: 1-1!
Vlak na deze opsteker kregen de broekophâlders andermaal met een tegenslag te maken, Jille van der Wal verstapte zich en moet zich laten vervangen. Voor hem kwam Thomas van Holsteijn (bijnaam “de machinist”,de oorsprong van deze naam is te vinden in de nu in de bioscoop draaiende film “Fury”) het veld in.
Ondanks dat VVE na de 1-1 wat beter in de wedstrijd was gekomen werd er gerust met de paalstand.

In de rust kregen de geel blauwe mijnheren te horen dat ze vooral tegen zichzelf voetbalden, teveel foute keuzes werden gemaakt en de ruimtes te weinig benut. Dit zou uiteraard beter moeten en dat werd dan ook plechtig beloofd.
Ook kwam Jille nog even vertellen dat hij inlichtingen had verzameld bij een plaatselijke verloskundige en dat zijn knie niet gekoeld maar verhit moest worden. Een bezigheid waar verzorger Bouwe Boersma zijn handen absoluut niet aan branden wou.
De 2e helft was voornamelijk eenrichtingsverkeer richting het Jistrumse doel, de plaatselijke mannschaft verdedigde met man en macht zodat er na de wedstrijd minstens een puntje te vieren viel met de altijd goedlachse Grutte Geart als muzikaal slotakkoord in de kantine.
Alle kansen die Eastermar wist te creëren, veelal middels het slanke edoch gespierde en vooral behendige onderstel van invaller Thomas van Holsteijn, waren echter niet besteed aan Kees Schotanus en Pieter Sikkema. Sikkema ontpopte zich, samen met de vlagger van Jistrum,  uiteindelijk tot de opper kansen-misser van deze zomerse winternamiddag.
Tussen deze kansen door wist Jistrum zowaar nog een aantal keer gevaarlijk te worden, eenmaal was het gelegenheidskeeper Albert Brouwer die knap redding bracht en de tweede keer was het de lat die precies laag genoeg hing om de bal tegen te houden. De derde keer hing het hoofd van Stefan Erwin Venema in de lucht om de klap op te vangen, het was Jistrum speler Gijsbert Nicolai die Venema vol tegen zijn bakkes kopte, een actie die leidde tot een fikse hoofdwond. Met wat wonder vaseline van Bouwe Boersma kon er gelukkig gewoon doorgespeeld worden.
Er werd gesproken over de 84e minuut toen Eastermar wederom een vrije trap kreeg, ditmaal tegen de rechter zijlijn aan. Sander Smedema, die onder de ogen van zijn moeder niet de allerbeste wedstrijd uit zijn VVE carrière afwerkte nam de bal op de rechterpantoffel, verraste alles en iedereen door deze perfect te raken en strak naar de rechterpaal te sturen, waar de bal vlak voorbij de plaatselijke keeper op Thomas van Holsteijn zijn blonde manen belandde, 1-2 door de machinist!
Dit was tevens de eindstand, en zo wist Eastermar met de hakken over de sloot de drie punten in de tas te punteren.
Zo staat Eastermar na de dramatische seizoenstart “netjes” op plek drie, 1 punt achter Noordbergum en maar liefst 8 punten achter het onoverwinnelijke team uit Wijnjewoude: ODV.

Volgende week wacht de thuiswedstrijd tegen de nummer 7: de Sweach, een tegenstander die compleet nieuw is voor Eric Boersma, Bouwe Boersma, Johannes van Houten en hun jongens. Kom dat spannende duel dus vooral aanschouwen!
Za. 8-11-2014 Burgerkamp te Eastermar! Aanvang uurtje of 14:30!

Door het beschamende spel van de door hen zo geliefde boys van Eastermar, fietsten Bert de Vries, Cor Brouwer en Molle Heidbuurt deze zaterdag zonder al te veel tromgeroffel en poespas stilletjes naar de eigen kantine in Eastermar, om er daar stiekem toch een kleintje op te drinken.

Epiloog:

Albert als doelman, het schijnt in zijn bloed te zitten, zijn vader heeft nog altijd een keepersrecord op zijn naam staan, namelijk: 27 tegentreffers in 1 wedstrijd, waarvan een helft slechts 20 minuten telde, deze mooie anekdote is ondergetekende in vertrouwen toegefluisterd door kantine beheerder en halve Canadees Jannes Hamstra.
Jurryt Jonkman.
   

Eastermar blijft punten pakken.

Let op: opent in een nieuw venster PDFAfdrukkenE-mailadres

Geschreven door P.R. V.V. Eastermar maandag 27 oktober 2014 07:13

Het was de dag dat Cambuurtrainer Henk de Jong naar sportpark de Burgerkamp af mocht reizen om wat tips te ontvangen van VVE trainer Eric Boersma, onder andere dat meeleven met je team goed is maar dat je op bepaalde momenten toch ook kalm en rustig moet blijven om bijvoorbeeld wedstrijdstakingen te voorkomen. Henk mocht omdat hij er toch was ook het reclamebord onthullen van zijn 23 kilometer verderop gelegen club. Het was op deze dag dat Eastermar - Boornbergum gespeeld mocht worden.

Deze twee ploegen zitten sinds het seizoen '11-'12 bij elkaar in de competitie en van de voorgaande 6 ontmoetingen wisten de Broekophâlders er vier te winnen, 1 gelijk te spelen en slechts eenmaal te verliezen. Ondanks dat deze statistieken duidelijk in het voordeel van Eastermar zijn mocht er van onderschatting geen sprake zijn; Boornbergum wist een week eerder 3-3 tegen Noordbergum te spelen, een ploeg waar Eastermar eerder dit seizoen met 1-4 van verloor.

De dit seizoen aangetrokken doelverdediger Gjalt Veenstra was een weekendje op werkbezoek naar Berlijn, om daar de keepers van Herta BSC en HSV aan het werk te zien. Zodoende moest de met pensioen gestuurde Sjoerd Visser, met de goedkeuring van zijn prachtige vriendin Hylkje, weer van stal worden gehaald.

Verder mocht Stefan Brouwer zijn basisrentree maken op de linksbackpositie, dit ging te koste van de altijd guitige Mark de Vries. Rechtsback en voorstopper waren wederom Richard Brouwer en Albert Brouwer. Mocht Yvette Brouwer lid zijn geweest van de vvEastermar dan had zij vast en zeker Jurryt Jonkman uit de basiself verdreven om zodoende voor een complete Brouwer defensie te zorgen. Dit was echter niet het geval en zo kon Jonkman deze middag de aanvoerdersband van de geblesseerde Tsjalling van Dijk omknopen. Evenzogoed waren Cor en Minke trotse ouders van 75% van de Eastermarder achterhoede, een prestatie van formaat!

Op het middenveld kreeg Stefan Erwin Venema de leiding over Jille van der Wal en Harm Tseard Heidbuurt en mochten Sander Smedema en Pieter Sikkema de flanken bewandelen.

Voorin stond de altijd uitgeslapen Kees Schotanus (teamuitjes exclusief) te popelen om zijn seizoenstotaal van 7 doelpunten op te krikken.

Nadat pupil van de week Andries van der Ploeg direct vanaf de aftrap het complete Boornbergum elftal voorbij was gelopen, doel had getroffen en tussen wisselspelers Eddy Wedzinga en Thomas van Holsteijn was gaan zitten, was het de beurt aan Kees S. en Pieter S. om af te trappen.
Dankzij de regen van de afgelopen week was het veld, ondanks alle goede zorgen van Bouwe Boersma, zwaar te bespelen. Ballen stuiterden soms onverwacht op en dit zorgde ervoor dat de openingsfase vrij rommelig was.
Het was Eastermar dat het eerst gevaarlijk werd, in de 5e minuut stoomde Pieter Sik de vijandelijke 16 in en ging liggen, dit resulteerde in een snelle penalty. Voordat de grapjes over al zijn eerder gemiste strafschoppen de kop weer opstaken schoot Kees de bal in de linkerhoek: 1-0!
Ondertussen werd in de Eastermarder defensie gepoogd orde op zaken te stellen, in de voorgaande minuten was gebleken dat het niet helemaal lekker stond, dit zou de rest van de wedstrijd  beter moeten. Terwijl nog werd geprakkiseerd hoe dit op te lossen, kwam de Boornbergumer spits sneaky door op rechts, dumpte een verdediger op snelheid en dacht Sjoerd Visser te passeren met een geplaatst schot, daar dacht de Eastermarder krasse knar anders over en zo bleef het nog even 1-0.
In de 15e minuut besloot Kees Schotanus weer eens van zich te laten horen, op de achterlijn liep hij twee verdedigers voorbij en probeerde de bal door de keeper te schieten, deze sloeg het leer  richting de penaltystip waar Harm Tseard toe stond te kijken, hij maakte van dit buitenkansje gebruik en zo was het 2-0!
Na een aantal discutabele besluiten van de arbiter, plus het feit dat deze in dezelfde kleuren floot als het thuisteam speelde, besloot de trainer er wat van te zeggen. Geïnspireerd door een filmpje van voormalig Eastermar speler Andries Rusken besloot hij dit middels een ABCtje te doen. Hier was de scheidsrechter niet van gediend en hij besloot 5 minuten voor de officiële rust een afkoelperiode in te lassen. Na zo'n 5 minuten maakte de heer Rozenberg in het zwart zijn rentree, hij zou de rest van de wedstrijd meer dan uitstekend fluiten.
In de rust werd de turbulente eerste helft vurig nabesproken. Uiteindelijk werd bepaald dat we er nog niet waren en we het onszelf middels een mooie 3-0 gemakkelijk moesten maken.
Daarna was het tijd voor de inmiddels lauw geworden thee.
De tweede helft liet zien wat in het programmaboekje reeds werd aangegeven, Eastermar heeft in bijna elke wedstrijd te kampen met een terugval waardoor zo nu en dan het onheil over zichzelf wordt afgeroepen. De eerste kansen na rust waren dan ook voor Boornbergum. Sjoerd Visser liet echter zien ondanks zijn leeftijd nog steeds een paar uitstekende reddingen in huis te hebben.
Zo belanden we rond 16:00 deze middag in de 69e minuut. Het was Pieter Sikkema die na een mooie counter over verschillende schijven het beslissende tikje voor de 3-0 gaf.
Bij Boornbergum gingen de kopjes nu hangen en Eastermar stroopte de mouwen op om ook aan de tweede doelstelling van deze middag te voldoen: Doelpunten!
Jille van der Wal werd gewisseld voor Thomas van Holsteijn.
Vier minuten na de 3-0 schoot Kees Schotanus na een snelle uitbraak en een uitstekende pass van Pieter Sikkema de 4-0 tegen de touwen.
Weer twee minuten later bediende Thomas van H, Kees Schotanus, deze scoorde met een voetbeweging, waar Messi en Daley Sinkgraven hun hoed voor af zouden nemen, met buitenkantje rechts de 5-0!
Na deze snelle doelpunten ging het gas er wat af, Eastermar probeerde krachten te sparen voor de battle of the bridge volgende week in en tegen Jistrum en Boornbergum gaf de moed tot een goed resultaat op.
In de 87e minuut volgde toch nog een toetje, Sander Smedema ontving de bal op rechts, zag de boomlange Thomas van Holsteijn bij de tweede paal staan en bediende deze met een perfecte hoge voorzet. Thomas knikte de bal keurig naar beneden en passeerde zodoende de keeper en de doellijn, 6-0!
Dit bleek tevens de uitslag die doorgegeven kon worden aan Voetbalnoord en iedereen die het maar wilde weten.
Zo beleefden Cor, Bert en Molle wederom een puntenrijk weekend, voor laatstgenoemde was het helemaal een feest, vrijdag verjaarde zijn oudste en tevens jongste dochter, zaterdag wist zijn oudste zoon te scoren en hijzelf werd veelvuldig gefotografeerd door de plaatselijke paparazzi.
Zoals eerder vermeld volgt volgende week de Waldclash in en tegen Jistrum, u bent van harte uitgenodigd op het sportpark aldaar!

ps. Sjoerd, bedankt voor het keepen en succes met de spierpijn deze week ouwe!

Jurryt Jonkman.
   

Pagina 22 van 23