Wedstrijdverslagen

De Sweach – vvEastermar

Let op: opent in een nieuw venster PDFAfdrukkenE-mailadres

Geschreven door P.R. V.V. Eastermar maandag 30 maart 2015 14:27

Eastermar verslaat de Sweach op herfstachtige lentedag.

 

Een dag voordat de befaamde zomertijd zijn intrede zou maken en een week nadat buur Jistrum met de grootst mogelijke moeite werd verslagen mochten de Broekophâlders het opnemen tegen een ploeg die door trainer Eric Boersma en kornuiten als de best voetballende ploeg van de 5e klasse c werd beschouwd. Dat was echter voordat de Sweach te maken kreeg met de nodige blessures en schorsingen. Eastermar wist nu vantevoren niet echt wat ze konden verwachten van de koningen van het gelijkspel, die een week eerder met 2-0 op de broek kregen bij het na de winterstop verrassend goed presterende Kootstertille.

 

Voordat de geel-blauwe brigade van de Boersma's en Johannes Schotanus af zou reizen naar Beetstersweach was er het wekelijkse motivatiepraatje van trainer Eric Boersma, ditmaal maakte hij de selectie wijs dat hij de hele week wakker had gelegen van deze wedstrijd, zo graag wilde hij drie punten. Dit maakte vooral bij Harm-Tseard Heidbuurt en Thomas van Holsteijn de nodige indruk, zij staan immers bekend als de slaapkoppen van de selectie.

 

De heenreis bleek een spannende onderneming voor chauffeur Albert Brouwer en inzittenden Richard Brouwer, Jurryt Jonkman en Harm Tseard Heidbuurt, de tank was namelijk zo goed als leeg. Gelukkig werd de shell van de Sweach op het nippertje gehaald, dit avontuur ontnam de heren van de nodige ongezonde wedstrijdspanning.

 

Omdat Sander Smedema de dinsdag training geblesseerd had moeten verlaten en donderdag helemaal geen acte de présence had kunnen geven mocht hij plaatsnemen op de bank. Hij werd vervangen door een andere Burgumer: Pieter Sikkema, die rechtsvoor kwam te staan, HT Heidbuurt schoof naar de nummer tien positie die hij mocht delen met Tsjalling van Dijk. Linksvoor zou Jille van der Wal wat ronddartelen en Kees Schotanus stond in de spits.

De achterhoede bestaat na het wegvallen van sterkhouder Stefan Brouwer uit linksback Mark de Vries, voorstopper Albert Brouwer, rechtsback Richard Brouwer en laatste man Jurryt Jonkman, al zit de van een vakantie in het 2e teruggekeerde verdediger Robert Tienstra dicht tegen de basis aan.

 

Diezelfde Tienstra zat deze middag dus naast Sander Smedema op de bank, evenals Thomas van Holsteijn. Rienk Wind zat nog ergens op de Noordzee, Lieuwe Nijboer in de krantenhandel en Eddy Wedzinga mocht op de tribune plaatsnemen.

 

Het was de bedoeling dat Gjalt Veenstra op doel zou staan, het lot bepaalde echter dat hij in de warming up te maken kreeg met een ontwrichte schouder, ditmaal kwamen er geen varkentjes aan te pas. Wel betekende dit een bezoek aan de spoedeisende hulp en dus exit wedstrijd!

Gelukkig was daar Pieter Sikkema, die thuis de nodige video bandjes had liggen van keeper

Jeroen Verhoeven, die aanbood het duel als doelman door te zullen brengen. Dit voorstel werd door de spelersraad en trainer Eric Boersma na een kort doch heftig overleg aanvaard en zo zou Eastermar de wedstrijd spelen met een spits voor en een helemaal achterin.

 

Dit betekende ook dat Eastermar dit seizoen tot nu toe gespeeld heeft met 7 keepers, een absoluut clubrecord. Gjalt Veenstra, Albert Brouwer, Richard Brouwer, Sjoerd Visser, Michel Zandstra en Theo Douwes gingen Pieter “Verhoeven” reeds voor onder de lat.

 

Thomas van Holsteijn werd gepromoveerd tot rechtsvoor en zijn plek op de bank werd ingenomen door DJ Lieuwe Nijboer, die razendsnel in werd gevlogen vanuit Eastermar.

 

Nadat Pieter Verhoeven zijn pizza ophad en Gjalt Veenstra zijn mofjes om de vingers had gestoken, konden de Eastermarders zich met een kleine 3 minuten vertraging naar het in uitstekende staat verkerende hoofdveld begeven alwaar scheidsrechter J. Schoemaker stond te popelen.

 

Ook tegenstander de Sweach had al even staan wachten en was hier niet al te blij mee, de weersomstandigheden waren immers niet echt zomers te noemen. Hier konden de Broekophâlders verder ook niet mee zitten en dus koos Jille van der Wal er na het winnen van de toss voor om ook nog eens te wisselen van kant.

 

Omdat er van een pupil van de week geen sprake was kon vervolgens begonnen worden aan deze kraker in de 5e klasse C.

 

Eastermar besloot in het eerste kwartier de beroemde kat uit de boom te kijken. De verdediging gebruikte dit kwartiertje om zich goed op te stellen en de aanvallers konden even kijken hoe de thuisdefensie te verschalken.

 

Deze aanpak zorgde er wel voor dat de Sweach veelvuldig balbezit had en ook regelmatig op stormde naar keeper Verhoeven, dit leidde in de 5e minuut tot een vrije trap randje 16.

de bal werd snoeihard om de muur naar de kruising gestuurd, keeper Sikkema had hierop gerekend en was met al zijn kilo's reeds onderweg naar diezelfde kruising, hij loosde onderweg nog een groenen één en stompte vervolgens de bal richting cornervlag, een spectaculaire redding van de gelegenheidskeeper!

 

3 minuten later werd rechtsback Richard Brouwer onreglementair gestopt, de scheidsrechter liet echter doorgaan, waarna Brouwer meteen nog een duel verloor, toen ook het derde duel in deze 30 seconden met harde hand werd gewonnen door een thuisspeler was voor Brouwer de maat vol, onder begeleiding van de strijdkreet “No ist gebeurt!!” schopte hij zijn directe tegenstander vol en hard na, de scheids stond er bovenop, gelukkig schrok dj Brouwer zo van zijn actie en keek hij zo schuldbewust dat dit duidelijk zichtbaar was voor scheidsrechter Schoemaker dat hij het afdeed met slechts een gele kaart.

 

Toen Eastermar na 16 minuten het overwicht lichtelijk oppakte in deze wedstrijd bleken ook de thuisspelers ietwat heetgebakerd, nadat Kees Schotanus de plaatselijke nummer 3 andermaal voor schut zette besloot deze met een vliegende tackle van achteren Schotanus zijn opmars te stuiten, een actie die normaliter ook tot een rode kaart zou leiden, de scheidsrechter was echter consequent en deed ook dit af met een gele kaart.

Een gele kaart die hij meteen daarna weer zou vergeten.

 

De vrije trap werd door een thuisspeler achter gekopt en zo mocht HT Heidbuurt zijn 3e hoekschop van deze middag nemen. Hij stuurde het leer met een mooie boog richting de tweede paal, gedragen door de wind bleek deze te hoog voor de inlopende Jille van der Wal en dus leek het tot niets te leiden.

De bal bleef echter naar het doel draaien en tikte uiteindelijk binnenkant kruising binnen: 0-1!

 

dit bleek ook de ruststand, waar een gelijke stand misschien meer van toepassing was geweest. Hier hoorde je de aanwezige Eastermarder fans niet over klagen.

 

In de rust kreeg keeper Verhoeven de nodige schouderklopjes en werd Richard Brouwer even verteld dat hij niet ongelukkig was deze zondagmiddag. Hierna kwam trainer Boersma met zijn tweede inspirerende speech van deze middag en konden de mannen de kjeld weer in!

 

De uitploeg ging in de tweede helft voortvarend van start, de thuisploeg werd meteen onder druk gezet en bal werd veelvuldig afgepakt van de roodhemden. Tot grote kansen zou het echter niet leiden en de wedstrijd speelde zich hierna voornamelijk op het middenveld af. Omdat de spitsen van de Sweach ook hoog op druk zetten konden de Eastermarders niet veel anders dan de lange bal hanteren, helaas wist Stefan Erwin Venema precies nul keer een kopduel te winnen en dus kwam die bal vaak snel terug bij de Eastermarder achterhoede.

 

In de 56e minuut kreeg de thuisploeg een hoekschop, de bal werd strak voorgegeven alwaar de plaatselijke kopkoning boven de eveneens springende Richard Brouwer uittorende, had hij een pootje van de lui toekijkende Tsjalling van Dijk gekregen dan had hij de bal weg kunnen koppen, dit gebeurde echter niet en dus werd de bal richting tweede paal gekopt, alwaar HT Heidbuurt had moeten staan.

Heidbuurt meende echter een klavertje vier te zien en zou net op dat moment overgaan tot het plukken van dit natuurwonder.

Het bleek een klavertje drie en dit betekende uiteraard dat het 1-1 werd.

 

In de 65e minuut stoomden de geel-blauwen maar weer eens op naar het vijandelijk doel. Na een mislukte een - twee bij de hoekvlag kreeg Jille van der Wal een inworp te nemen, hij wierp de bal evenals een week tevoren richting Kees Schotanus, diens man dook onder de bal door en Schotanus kon de bal aannemen met zijn buik en meteen op doel schieten, dit verraste de thuiskeeper volledig en zo stond het 1-2!

 

5 minuten na deze prachtige treffer besloot de plaatselijke nummer drie dat het tijd was voor zijn tweede gele kaart, hij schopte Tsjalling van Dijk hard onderuit, en kreeg dan ook geel. Scheidsrechter Schoemaker was de eerste helft echter vergeten zijn boekhouding bij te houden. Nu had Eastermar met Stefan Erwin Venema een heuse boekhouder in de gelederen, de scheidsrechter bleek echter te koppig om te luisteren naar diens advies en dus mocht Maarten Wiersma de wedstrijd gewoon uit voetballen.

 

Meteen hierna ging zakte Jille van der Wal door zijn hoeven, de toegesnelde Bouwe Boersma vroeg al snel wat er loos was, waarop Albert Brouwer wist te te melden dat van der Wal te kampen had met Smoarche knibbels. Boersma knikte begrijpend en gebaarde meteen naar trainer Eric Boersma dat van der Wal rijp was voor een wissel.

 

Door goede verdedigende acties van de voor Richard Brouwer ingevallen Robert Tienstra, reddingen van Pieter Verhoeven, aanvallende acties van dj Lieuwe Nijboer, tijdrekken van de eveneens ingevallen Sander Smedema en de inzet van het volledige elftal werd deze 1-2 uiteindelijk over de eindstreep gesleept!

 

Volgende week wacht een oefenpot tegen een nog onbekende tegenstander, vervolgens de lastige thuiswedstrijd tegen Suwâld en dan volgen 3 wedstrijden tegen directe concurrenten, het belooft een spannend slot te worden!

 

Na de nog onbekende oefenpot is het volgende week tijd voor een groots feest in het Breed te Eastermar (zie flyer), de gehele Eastermarder selectie zal aanwezig zijn, u bent allen van harte uitgenodigd om deze avond door te brengen in het bijzijn van deze voetbal helden!

 

Mvg,

 

Jurryt Jonkman.

 

 

 

V.V. Eastermar – V.V. Jistrum

Let op: opent in een nieuw venster PDFAfdrukkenE-mailadres

Geschreven door P.R. V.V. Eastermar maandag 23 maart 2015 10:48

Eastermar wint wederom in strijd om brug.

 

Op de dag dat Ronaldinho 35 jaar werd mochten de spelers van vv Jistrum op bezoek bij Eastermar in een nieuwe editie van de altijd spannende battle of the bridge.

Eerder dit seizoen wist Eastermar in het hol van de groen witte leeuw door doelpunten van Harm Tseard Heidbuurt en Thomas van Holsteijn te winnen met 1-2, een overwinning die destijds alles behalve soepel tot stand kwam.

 

Trainer Eric Boersma hield de opstelling van de met 0-6 gewonnen wedstrijd in en tegen Boornburgum geheel in stand.

Enige wijziging ten opzichte van die wedstrijd was de terugkeer van Robert Tienstra op het wedstrijdformulier. Omdat Stefan Brouwer door een terugkerende enkelblessure uitgeschakeld lijkt voor de rest van het seizoen, is Tienstra gesmeekt om een comeback in het vlaggenschip van Eastermar, een uitdaging die de zoon van Alex en Annette na enig beraad toch graag aanging.

 

Robert Tienstra mocht zich links op de bank positioneren, rechts van hem nam Pieter Sikkema plaats en daar weer naast kwam vleugelflitser Thomas van Holsteijn te zitten.

 

De basisopstelling kunt u terugvinden in het verslag van exact veertien dagen geleden, evenals de opdrachten die de blauw-gelen meekregen.

Drie punten waren noodzakelijk om na de wedstrijd met een gerust hart naar de andere uitslagen te kijken, de nodige concurrenten om de 2e plek in de 5e klasse c troffen elkaar immers.

 

Nadat de enthousiaste scheidsrechter van dienst gefloten had kon de hoofdwedstrijd op de Burgerkamp van start gaan.

 

Eastermar kwam als afgesproken fel uit de startblokken, de bal werd veelvuldig van de tegenstander afgepakt en de aanval werd vervolgens vrij vlot gezocht. Verder dan een afgekeurd doelpunt van Kees Schotanus en een kopbal over het vijandelijke doel van Albert Brouwer kwamen de Broekophâlders echter niet.

Naarmate de wedstrijd ouder werd en Eastermar maar niet scoorde kroop er een soort van onrust in de ploeg, spelers gingen overijverig te werk en begonnen uit positie te lopen, ook werd er steeds meer op elkaar gezeurd.

Dit kwam het spel niet ten goede, het was juist Jistrum dat enkele malen met een counter probeerde toe te slaan. Gescoord werd er niet.

 

Na 45 minuten was er dan ook nog steeds sprake van de brilstand, die vervolgens door beide ploegen meegenomen werd naar de kleedkamer.

 

Trainer Eric Boersma kon in de rust niet tevreden zijn, hij benoemde de problemen en somde vervolgens een x-aantal oplossingen op. Gehoopt werd dat dit zou leiden tot 3 punten.

 

De tweede helft had Eastermar de wind half mee en daarom werd de ongelukkig spelende Richard Brouwer na 10 minuten in diezelfde helft vervangen door Robert Tienstra.

 

In de 59e minuut kreeg Eastermar een ingooi ter hoogte van het vijandelijke 16 meter gebied, Jille van der Wal eiste de bal op en smeet die krachtig richting Kees Schotanus. Diens tegenstander dook onder de bal door en zo kwam Schotanus alleen voor de Jistrumer goalie die hij middels een hard schot in het dak van het doel passeerde: 1-0!

 

in de 65e minuut beging de laatste man van Jistrum weer eens een overtreding die hem ditmaal geel opleverde, hier was mijnheer het echter niet mee eens en hij besloot verhaal te halen bij de scheidsrechter. De scheidsrechter was hier niet van gediend en presenteerde andermaal een gele kaart en dus kwam Jistrum met 10 man te staan.

Dit betekende dat bij Eastermar centrale middenvelder Sander Smedema plaats moest maken voor Thomas van Holsteijn en zijn brommer.

 

In de 70e minuut kwam Kees Schotanus links voorin aan de bal, hij kapte naar binnen en vuurde verwoestend op doel, de keeper kon niets meer dan het leer naar Jille van der Wal stompen, van der Wal wist wel raad met dit buitenkansje: 2-0!

 

Vervolgens werd de man meer situatie matig benut door de thuisploeg. Ballen werden snel ingeleverd bij het tiental, de moeilijkste opties werden veelal gezocht en als er eens een kans gecreëerd werd hielp Kees Schotanus die wel weer vakkundig om zeep.

 

Zo kon het dat Jistrum in de 75e minuut drie hoekschoppen mocht nemen, waarvan de laatste er met behulp van de wind en een onder de bal door duikende keeper Gjalt Veenstra in een keer in gekruld werd: 2-1.

 

Dit bleek tevens de eindstand. Omdat de concurrentie punten morste staat Eastermar nu iets steviger op de 2e plek. De komende weken komen ze echter alle concurrenten nog tegen, het beloofd een spannend einde van deze competitie te worden!

 

Kees Schotanus en Jille van der Wal zijn samen goed voor 10 doelpunten in de laatste 3 wedstrijden. Ze staan ook wel bekend als het “Feyenoord machientsje” beide mannen zijn namelijk hartstochtelijke kakkerlakken.

 

Volgende week wacht de uitermate lastige uitwedstrijd bij De Sweach, wil Eastermar dan punten pakken zal er uit een compleet ander vaatje getapt moeten worden.

 

Mvg,

 

Jurryt Jonkman.

   

Eastermar houdt opgepakte draad vast.

Let op: opent in een nieuw venster PDFAfdrukkenE-mailadres

Geschreven door P.R. V.V. Eastermar maandag 09 maart 2015 10:08

7-3-2015

Op een uiterst zonnige en verder toch lenteachtige zaterdag was het de beurt aan Boornbergum om de mannen van Eric Boersma een warm welkom te schenken.

De Eastermarders kwamen met een bescheiden dosis zelfvertrouwen aanzetten, een week eerder was angstgegner Blue Boys immers met 1-3 verslagen.

Boornbergum had twee weken tevoren echter met 4-0 weten te winnen van de blauwe jongens en dus dachten zij ook zeker een kans te hebben op de drie punten.

 

Een gedachte die door de stand op de ranglijst ietwat vergezocht leek, Eastermar is ondanks de slechte reeks na de winterstop namelijk nog steeds de lichtelijk trotse nummer twee van de 5e klasse c. terwijl Boornbergum iets minder trots ook tweede staat, zij het van onderen bekeken.

 

Omdat het weer zo aantrekkelijk was besloot konvooileider Bouwe Boersma samen met zijn snor dat er uitermate vroeg vertrokken moest worden naar het verre Boornburgum, zodat aldaar een heerlijk kopje koffie in het zonnetje genuttigd kon worden en Albert Brouwer daar nog mooi even om een grote boodschap uit kon zonder de warming-up te missen.

 

Doordat er een week tevoren gewonnen was bleek er voor trainer Eric Boersma weinig aanleiding forse mutaties door te voeren in de opstelling, alleen de geblesseerde Stefan Brouwer werd vervangen door Mark de Vries.

Vanuit het 2e maakte Eastermard haar misschien wel grootste talent Erik Dijkstra een eenmalige stap naar het eerste, hij begon naast dj Pieter Sikkema, de immer kortgeknipte Thomas van Holsteijn en zanger Loeloe Nijboer op de bank.

Verder keerde de van de aprés-ski teruggekeerde Gjalt Veenstra terug onder de lat. Dit betekende dat Theo Douwes weer eens een weekend met de vrouw op stap kon.

 

Voor de wedstrijd werd de ploeg erop gewezen dat wanneer er niet snel genoeg gescoord werd tegen ploegen uit de onderste regionen van de competitie je te maken kreeg met twee tegenstanders, de al aanwezige tegenpartij en jezelf.

Gevaar van zulke wedstrijden was dat je meeging in het niveau van de tegenpartij. Dit werd door Boersma vergeleken met het aangaan van een discussie met iemand die onnozel is, winnen is dan onmogelijk ook al heb je onmiskenbaar gelijk. Dit was voor de Eastermarder mannen herkenbaar, ze waren immers allemaal wel eens verleid tot eenzelfde discussie met aanvoerder Tsjalling van Dijk.

 

Nadat pupil van de week Stefan Frankes op het stuiterende veld keeper Gjalt Veenstra middels een prachtige lob had verschalkt floot scheidsrechter I. Priem op zijn befaamde fluit voor het begin van deze wedstrijd.

 

Eastermar probeerde zijn eigen spel te spelen, opbouwen van achteruit en waar mogelijk een doelkans creëren. Opdracht was om Boornbergum op te laten bouwen en wanneer ze iets te ver kwamen er massaal op te klappen, dit leidde in kortstondig balbezit bij de thuisploeg en het tegenovergestelde bij de uitploeg.

 

Tot grote kansen leidde het echter niet in het eerste kwartier, het was pas in de 17e minuut dat Eastermar een vrije trap kreeg op de vijandelijk helft. Harm Peerd Heidbuurt nam deze, hij besloot dat Kees Schotanus bij de tweede paal wel een geschikt aanspeelpunt was, Schotanus nam de bal aan, dribbelde zich vrij en lepelde het leer richting de andere tweede paal. Daar kwam toevalligerwijs net Jille van der Wal invliegen, middels zijn koppie werd het 0-1!

Doelstelling om binnen het kwartier te scoren was weliswaar niet gehaald maar toch waren het tevreden gezichten alom bij de Eastermarders.

 

Vijf minuten later was het weer raak, Jurryt Jonkman en Albert Brouwer dribbelden al overspelend op tot de middenlijn, ook Mark de Vries en Richard Brouwer liepen even mee, Jonkman besloot daar aangekomen Kees Schotanus in te spelen, Schotanus passeerde zijn directe tegenstander en gaf daarna strak voor op de uitstekend ingelopen Jille van der Wal die wederom met zijn hoofd scoorde: 0-2!

 

De rest van de eerste helft kabbelde het spel als een rustig woestijn beekje voort.

 

Het duurde tot de 42e minuut dat Kees Schotanus besloot dat hij zelf ook op het scorebord wilde. Hij kreeg de bal op randje zestien van iemand. Kapte en draaide een x-aantal keer en schoot vervolgens droog en laag in het linker hoekje: 0-3!

 

Drie minuten later was het ook al weer tijd voor een stukje rust.

In dit kwartier werd gewaarschuwd voor berusting over het feit dat de overwinning toch al binnen was. Het doelsaldo kon dit seizoen ook nog wel eens belangrijk worden en dus moesten de koppies erbij blijven. Geen fratsen en de taken uit blijven voeren zoals ze afgesproken waren, dan zouden er meer doelpunten volgen. Stefan Erwin Venema mocht douchen en werd vervangen door Erictie Dijkstra, die linksback gepositioneerd werd, Mark de Vries ging op 6 spelen.

 

Na deze opbeurende peptalk werden de bakjes thee aan de kant geschoven en begonnen de Broekophâlders met frisse moed aan de tweede helft.

 

Die tweede helft begon voor de Eastermarders lastiger dan gedacht. Boornburgum had een normaal gesproken basisspeler ingebracht en de laatste man naar de voorhoede gestuurd (zou voor de Eastermarders ook goed uit kunnen pakken, het proberen zeker waard.) dit betekende dat de opbouw bij de Broekophalders wat stroever verliep dan in de eerste drie kwartier.

 

Het was in de 49e minuut dat elders in Fryslân oud vvEastermar1 vedette Robert Tienstra onder toeziend oog van zijn Engelse vlam Sam Smith namens vvEastermar2 een prachtige panna liet noteren, dit zou tot een klinkende 2-5 overwinning op BCV2 leiden, proficiat!

 

In de 55e minuut wisten de geel-blauwen weer eens door te breken, Sander Smedema vond Jille van der Wal met een schitterende crosspass, van der Wal stuurde Tsjalling van Dijk alleen op de keeper af. Omdat van Dijk het scoren zelf niet helemaal aandurfde speelde hij de bal door naar Kees Schotanus, die ondanks een lastige stuit toch raak wist te schieten: 0-4!

 

Vervolgens duurde het een luttele 12 minuten alvorens er weer gevist mocht worden. Na een corner voor VVE belande de bal ongelukkigerwijs op de hand van een plaatselijke verdediger, de uitstekend fluitende Priem wees resoluut naar de stip. Na een kort overleg van de spelersraad werd toch besloten Kees Schotanus dit buitenkansje toe te kennen (Op het trainen was immers gebleken dat Mark de Vries de absolute penalty uitblinker binnen de selectie is.)

Schotanus maakte dit keer geen fout en zo kon Bouwe Boersma de 0-5 noteren in zijn altijd aanwezige notitieboekje.

 

De tijd hield geen skaft en zo belandden we plotseling in de 79e minuut. Schotanus werd maar weer eens diep gestuurd, hij vond de achterlijn en gaf strak voor. Ditmaal was Jille van der Wal echter niet aanwezig, gelukkig besloot een lokale verdediger een helpende hand toe te steken (spreekwoordelijk):0-6!

 

Dit bleek tevens, net als eerder dit seizoen, de eindstand te zijn tussen deze twee ploegen en zo begint het doelsaldo van Eastermar weer ergens op te lijken.

 

Alle meegereisde Eastermar fans konden met een gerust hart terugreizen naar de kantine van de een dag later verjarende kantinebaas Jannes Hamstra, daar werden de nodige biertjes weggetikt op deze twee heugelijke feiten. Namens de voltallige A-selectie: Tsjoch Janus!

 

Met vriendelijke groeten,

 

 

Jurryt Jonkman.

   

Eastermar stapt uit hoek waar de klappen vallen.

Let op: opent in een nieuw venster PDFAfdrukkenE-mailadres

Laatst aangepast op dinsdag 03 maart 2015 16:12 Geschreven door P.R. V.V. Eastermar dinsdag 03 maart 2015 16:06

Op 28 februari van het jaar 2015 mocht vvEastermar na twee verliespartijen eerder in datzelfde jaar, zich opmaken voor een broodnodige driepunter tegen en bij Blue Boys, Nij Beets.

De eerste competitie wedstrijd in het nieuwe jaar werd geflatteerd met 3-0 verloren van Kootstertille, de tweede met 0-4 van VenV '68. Eastermar kwam dus niet overdreven goed uit de winterstop.

Tegen VenV '68 moesten de geel-blauwen het doen zonder laatste man, “vice” Jurryt Jonkman (een plaatselijke Ebola aanval) en aanvoerder Tsjalling van Dijk (nog half geblesseerd aan zijn winter-enkel), tevens vielen aanvallende middenvelders Jille van der Wal en Harm Tseard Heidbuurt uit met “kleine” blessures. Al deze sterkhouders van VVE1 waren tegen Blue Boys weer present en zo was Eastermar op volle oorlogssterkte, want ook eilandganger Rienk Wind had de vaste wal weer onder de voeten weten te krijgen.

Enige afwezigen waren Eddy Skreuder,naar verluid op de weg terug en keeper Gjalt Veenstra die zich ten tijde van de wedstrijd in Oostenrijk vol lag te gooien met allerhande alcoholische versnaperingen, hij werd vervangen door good “old” Theo Douwes.

Eastemar trof met Blue Boys de perfecte tegenstander om uit de winterdipcrisis te klimmen, de gastheren verloren immers met exact hetzelfde doelsaldo als Eastermar hun laatste twee wedstrijden (Boornburgum en de Sweach). Ze zouden dus gebrand zijn iets goed te maken en zo heeft VVE1 zijn prooi het liefst.

De thuiswedstrijd tegen de blauwe fietstas jongens leverde eerder dit seizoen een benauwde 2-1 zege op voor Eastermar.

Tijdens de voorbespreking werd het de Broekophâlders duidelijk dat trainer Eric Boersma wat verrassingen uit zijn spreekwoordelijke hoge hoed had getoverd, centrale middenvelders Jille vd Wal en Harm Tseard Heidbuurt mochten op de flanken plaatsnemen, hun plek werd ingenomen door de teruggekeerde Tsjalling van Dijk en flankspeler Sander Smedema. Kees Schotanus mocht ondanks zijn vormcrisis in de spits beginnen. Stefan Erwin Venema werd wederom controleerbeer.

 

Achterin kreeg de weer topfitte Jurryt Jonkman de leiding over een drietal Brouwers: de bijna jarige Jet, Albert als voorstopper, zijn jongere broer Stefan linksback en de jongste van het spul Richard mocht rechts achterin rond trippelen.

Mochten de vijandige aanvallers langs dit stel komen dan was het aan keeper Theo Douwes om de bal te keren.

Nadat de Eastermarder karavaan achter de immer haastige Bouwe Boersma aan naar Nij Beets was geracet en het niet zuinig sterke bakje kofje van de kastelijn in de kantine aldaar achterover had geslagen, vervolgens de wc was bezocht en het team zich aangekleed en opgewarmd had floot de in het dagelijks leven als notaris werkzaam zijnde scheidsrechter voor het begin van de wedstrijd.

Eastermar probeerde van achteren op te bouwen en de blauwe jongens probeerden de bal af te pakken en dan tot kansen te komen. Dat lukt in de 6e minuut voor het eerst, een blue boy wist de bal te veroveren, snel zijn spits in te spelen, die stuitte daarna echter op de uiterst scherpe Theo Douwes.

Na nog een aantal kleine kansjes over en weer was het Eastermar dat in de 17e minuut een corner kreeg, de bal werd afgeslagen maar belandde vervolgens in de handige pootjes van Kees Schotanus, die zijn mannetje een kiekebosje instuurde en met een stiftje voorgaf, de bal vloog door de kuif van Stefan Brouwer en vond daarna het hoofd van de goed ingelopen Jille vd Wal: 0-1!

Vrijwel meteen na de aftrap kreeg Blue Boys een uitstekende kans op de 1-1, het was echter wederom Theodorus die een ware sta in de weg bleek te zijn.

Zo'n tien minuten later kreeg Blue Boys zijn derde hoekschop, de bal werd weggekopt door een verdediger, het leer belandde echter in de voeten van Remco Hielkema die een zwak schotje afleverde die gemakkelijk gevangen kon worden door Douwes, echter was het de net van de kapper teruggekeerde Stefan Erwin Venema die de bal toch even op zijn kortgeknipte koppie wou voelen, hij stuurde de bal secuur over Douwes heen de kruising in. Het doelpunt van de dag was een feit: 1-1!

Zo'n tien minuten voor rust werd de met een dik enkel rondlopende linksback Stefan Brouwer vervangen voor Mark de Vries. Ook Jurryt Jonkman (hij ontving een ijsbeentje van de ruige spits Sander Hoekstra) en Albert Brouwer (zware beentjes) waren niet fris onder de oksels maar zij konden voorlopig nog wel even mee.

Na nog wat kansen over en weer werd in overleg besloten eerst even te schaften.

Trainer Eric Boersma was in de rust gematigd positief. De tegenstander was niet overdreven gevaarlijk geweest en Eastermar had in de persoon van Kees Schotanus een aantal uitstekende kansen gecreëerd, zijn persoonlijke crisis duurde echter nog even voort en gescoord had ie dan ook niet. Dit kon alleen maar beter gaan in de tweede helft en dat bood weer hoop op een mooie eindstand.

De eerste 10 minuten na rust was de wedstrijd aardig in evenwicht, Eastermar probeerde van achteruit op de bouwen en Blue Boys probeerden met behulp van de wind een doorgang te vinden door de Eastermarder defensie, tot grote kansen leidde dit echter aan beide kanten niet.

In de 56e minuut ontving Tsjalling van Dijk de bal op het middenveld, zijn aanname was perfect waardoor hij direct een steekpass op Jille van der Wal af kon leveren, deze sprintte zijn man eruit en kwam een op een met de plaatselijke goalie, in plaats van zelf af te drukken gunde hij de bal aan Kees Schotanus, die het missen van deze kans wel wat te guitig vond en dus de 1-2 liet noteren!

Zo'n tien minuten later kreeg Sander Hoekstra met een gelukje aan zijn kant en een ongelukkige balbehandeling van Stefan Erwin, de bal mee en kon alleen afstomen op Theo Douwes die hij verschalken wou middels een stiftje, Douwes is echter een stuk sluwer dan hij er uit ziet en hij wist middels een katachtige reflex de bal over te tikken. Had iemand de moeite genomen dit moment vast te leggen dan ging het vast en zeker viraal op het wereld wijde web.

Uit de hoekschop die volgde kwam geen doelpunt.

In de 70e minuut wist de ontketende Kees Schotanus middels een klein handje van god de bal mee te nemen, was vervolgens twee lokale sportievelingen te snel en slim af en kwam voor de 3e maal deze middag 1 op 1 met de Blue Boyster keeper, ditmaal was het wel raak: 1-3!!

Direct hierna werd Jille van der Wal vervangen voor Thomas van Holsteijn en zo'n tien minuten later werd Jurryt Jonkman uit zijn lijden verlost door Pieter en zijn sikje.

De 1-3 werd niet meer uit handen gegeven en zo zagen de fietsboys Cor Brouwer en de onlangs verjaarde Molle Heidbuurt en de rest van het massaal uitegerukte Eastermarder publiek dat Eastermar weer eens wist te winnen! Een prestatie die Joke Brander en Wander Kooistra nooit voor mogelijk hadden gehouden.

Volgende week wacht de altijd lastige uitwedstrijd tegen Boornbergum.

 

Groeten,

 

Jurryt Jonkman.

   

Eastermar blijft punten pakken!

Let op: opent in een nieuw venster PDFAfdrukkenE-mailadres

Laatst aangepast op dinsdag 09 december 2014 15:27 Geschreven door P.R. V.V. Eastermar dinsdag 09 december 2014 15:16

V.V. Eastermar – VVT

Een dag nadat half Nederland Sinterklaas vierde en op de dag dat de andere helft dit zou doen stond in Eastermar de kraker VVE-VVT op het programma. De uitwedstrijd eerder dit seizoen betekende voor Eastermar een ware ommekeer, voor die wedstrijd werd alleen verloren en na diezelfde clash werd er elke wedstrijd minstens een punt gepakt. Dit heeft ervoor gezorgd dat Eastermar uitgegroeid is tot de naaste uitdager van koploper ODV. Om dit te blijven dient er gewonnen te worden van de gasten uit Twijzelerheide die op slechts 6 punten achterstand van de thuisploeg (met een wedstrijd minder gespeeld) op de 7e stek van de ranglijst vertoeven. Een echte drie-punten wedstrijd dus!

Voordat dit verslag verdergaat moet ik even met u stilstaan bij het heugelijke feit dat de spelersgroep samen met de technische commissie en Siemen Atsma eerder deze week besloten hebben dat trainer Eric Boersma, ondanks zijn belabberde seizoensstart, voor een extra jaar bij mocht tekenen.
Boersma zelf besloot dat hij, ondanks de naderende crisis begin dit seizoen, de uitdaging aangaat voor een 2e seizoen in de Wâlden. Super!

Zo dan pak ik nu de wedstrijd weer bij de lurven:

Eastermar mistte deze zonnige wintermiddag een aantal basisklanten: Stefan Erwin Venema  moest zijn een week eerder verkregen 4e gele kaart van het seizoen bekopen met een schorsing. Verder was Albert Brouwer voor zijn werk naar Brazilië lag Eddie Wedzinga nog in de lappenmand en bivakkeert Rienk Wind sinds een week op de Noordzee.
De positie van A. Brouwer werd opgevuld door diens broer Stefan Brouwer, dit zorgde ervoor dat Mark de Vries  basisklant werd op de linksback.
Verder mocht Richard Brouwer rechts achterin schitteren. Jurryt Jonkman zou zorgen voor de nodige rugdekking en als hij het even niet meer wist was daar altijd nog de van een schouderblessure herstelde keeper Gjalt Veenstra.

Op het middenveld werd de van VVE2 geleende vergruizer Robert Tienstra het slot op de deur, hij kreeg als opdracht mee de ballen af te pakken en dan zo snel mogelijk in te leveren bij een teamgenoot, dit omdat hij inmiddels een aardige reputatie heeft opgebouwd wat het maken van eigen doelpunten betreft.
De rechterflank was voor het vriendje van de dochter van de leider, Sander Smedema, centraal stond Tsjalling van Dijk samen met zijn winterknibbels en de sinds een week of twee schroomvrije Harm Tseard Heidbuurt.
Op de linkerflank stond Thomas van Holsteijn omdat hij dan eindelijk een kapper had bezocht, Foppe mag trots op hem zijn. Tevens slaagde hij deze week voor zijn rijbewijs, verwacht werd dan ook dat hij de nodige meters zou maken deze middag.
Voorin stond de deze middag uiterst gemotiveerde spits van Eastermar: Kees Schotanus. De belhamel is namelijk het neefje van VVTer Jan Piet.

Op de bank zaten de inmiddels topfitte Jille van der Wal, Pieter Sikkema en Kors Tadema

Pupil van de week Simon Dijkstra durfde niet en zo kon er zonder oponthoud begonnen worden aan de eerste helft.
Eastermar leek ondanks alle tips en waarschuwingen vooraf het uitstekende spel van een week tevoren niet te kunnen herhalen, het opbouwen van achteruit ging niet van harte en de tweede bal werd veelal verloren, dit zorgde ervoor dat de gasten in de eerste helft een klein overgewicht op de wedstrijd hadden.
Veel gevaarlijker dan een afstandsschot op doel, dat uitstekend gepakt werd door “Charly Luske fan” Gjalt Veenstra, en een pegel voorlangs wisten ze in de eerste 20 minuten echter niet te worden.
De thuisploeg kwam in de 21e minuut tot een spaarzame uitbraak, dit leidde tot een vrije trap aan de rechterkant van het veld. Deze werd genomen door Kees Schotanus die een setje winterknibbels naar de eerste paal zag sprinten, hij stuurde het leer die kant ook op en of het nou Tsjalling van Dijk, zijn knieen of zijn directe tegenstander was die de bal het laatst raakte mag de ietwat betweterige Joost weten. Feit is wel dat het ronde geval over de keeper van VVT in de verre hoek van het doel belandde: 1-0!
Een luttele 13 minuten later was het wederom raak, Sander Smedema wist door goed doordrukken de bal te veroveren op het middenveld en bekroonde dit met een ingenieuze steekpass op Kees Schotanus die vervolgens zijn tegenstander uitkapte en middels een verraderlijk schot inclusief stuit de korte hoek wist te vinden: 2-0! deze stand gaf het evenwicht tussen de beide ploegen niet helemaal correct weer maar daar kon Bouwe Boersma niet mee zitten, dus die bleef keurig naast de dug-out staan.
Het was in de 38e minuut toen VVT een makkelijk verkregen vrije trap mocht nemen van zo'n 25 meter, bij nader inzien was het misschien ook wel 20 meter. De bal draaide richting de tweede paal waar drie VVTers geheel vrij stonden en in discussie raakten over wie raak mocht knikken. Omdat 1 van de drie nogal langdradig van stof was mistten ze allen de bal..
Het projectiel had echter zo'n curve meegekregen van Jacob dat hij zonder aanraking evengoed tegen de touwen sloeg: 2-1.
Dit was ook meteen de rust en “spoiler alert” eindstand.
In de rust kregen de Broekophâlders te maken met een uiterst teleurgestelde Eric Boersma, hij had gezien dat er vooral zonder bal te weinig beweging in het team was waardoor de bal niet in de ploeg gehouden kon worden en veel duels verloren werden. Hij dreigde met wissels en hoopte stiekem dat dit voldoende zou zijn voor een betere tweede helft.
De tweede helft was aan Eastermarder kant iets beter dan de eerste, de bal kon steeds een x-aantal seconden langer in de ploeg gehouden worden en er werden zelfs een paar uitgelezen kansen gecreëerd. VVE blijkt dit seizoen echter over een paar analfabeten te beschikken en gescoord werd er dan ook niet meer.
VVT wist er ook nog een paar keer gevaarlijk door te komen maar al hun plaagstootjes werden geneutraliseerd door Gjalt Veenstra, Richard Brouwer, Stefan Brouwer, Mark de Vries, Jurryt Jonkman, Robert Tienstra, Pieter Sikkema, Jille van der Wal, HT Heidbuurt Sander Smedema en Kees Schotanus.
Opmerkelijk in de tweede helft was dat scheidsrechter J. Struijs na de rust bij elk dode spel moment  tijdrekken vermoedde, hij ging hierin zo ver dat hij tamelijk respectloos optrad richting verzorger Bouwe Boersma en verbood Boersma uiteindelijk zelfs het veld nog te betreden.
Nadat iedereen net een beetje gewend was aan die onzin besloot de heer Struijs af te fluiten en zo bleven de drie punten waar ze thuishoren, in Eastermar!
Na de wedstrijd kreeg iedere selectiespeler een ferme handdruk van voorzitter Dries van der Ploeg, dit ging gepaard met het complimenteuze woord: “super!”.

Voor Fietsboy Molle betekende deze driepunter een mooi einde van een enerverende week, hij was midweeks namelijk op heterdaad betrapt bij de Action alwaar hij een nieuwe bandenplakset aanschaftte voor Sinterklaas die het dan weer aan Harm Tseard Heidbuurt mocht schenken, verder had hij weer tientallen verzoeken om hulpsinterklaas (door zijn bos lange krullen wordt hij elk jaar weer gevraagd) te spelen af moeten wijzen.

Stefan Erwin Venema wist na de wedstrijd de reden van het belabberde spel te benoemen, hij vertelde bescheiden dat dat uiteraard kwam doordat hij met zijn looks ontbrak op het middenveld.
Dit maakte het echter wel mogelijk dat hij met zijn kuif veruit de knapste toeschouwer was. De aan zijn enkel geblesseerde Eddie Wedzinga wist dat te beamen.

Dan is het nu tijd voor de welverdiende winterstop maar niet voordat aanstaande donderdag een wedstrijd tussen de A- en B-selectie plaatsvindt, u bent allen welkom vanaf een uurtje of 19:30!

De eerstvolgende competitie wedstrijd is op zeven februari, Eastermar moet dan op bezoek bij Kootstertille.

Dan gooi ik bij deze de pen in het vet! Tot Februari!

Jurryt Jonkman.
   

Pagina 22 van 24