Schijterig Eastermar 2 haalt punt in Veenwouden

Let op: opent in een nieuw venster PDFAfdrukkenE-mailadres

Natuurlijk staat 10 maart bij alle lezers in het geheugen gegrift als ‘de verjaardag van Hidde Faber’. Naast dit heugelijke feit was de editie van 2018 tevens de dag dat het affiche van de kampioenskraker SC Veenwouden 4 – V.V. Eastermar 2 op het programma stond.

Beide teams wisten in het seizoen 2016/2017 kampioen te worden in diens klasse en zo te promoveren naar de reserve 5e klasse.

Veenwouden uit is vooral voor topscoorder van weleer Haije Veenstra een beladen wedstrijd. Halverwege de vorige eeuw besloten hij en liefje Rieneke zich vanwege het gunstige openbaar vervoer te settelen in dit dorp. Omdat overgewicht op de loer lag ging Haije voetballen bij de Veenwoudster SC. Helaas kon Haije de verleiding van de lusten niet weerstaan en zo werd hij na trainingen en wedstrijden steeds vaker gespot bij de plaatselijke Chinees. Dit resulteerde in de toepasselijke bijnaam ‘Fu Yong Haije’. Haije had zijn volgevreten buikje hier op een gegeven moment zo van vol dat hij onder zijn doopnaam Willem ging voetballen. Toen de tortelduifjes later hun heil in Eastermar op de Lytse Teije Tolstraat zochten, begon voor Haije zijn meest doelpuntrijke periode uit zijn carrière. Dat hij dit vanzelfsprekend onder de naam Lytse Haije Tol deed mocht de pret niet drukken.

Terug naar het heden. Stipt 12:30 uur stonden Tjalf Jonkman en Oege van Dijk klaar voor vertrek, helaas liep het halverwege de telefoonboom spaak en was er niet aan de heren doorgegeven dat ze nog prima een uurtje hadden kunnen bankhangen. Dit was hen trouwens prima uitgekomen daar dit duo aan de dunne was. Later bleek ook dat Sytze Taekema en Sytse Tjoelker ook last van sproeipoep hadden. Iemand van deze vier ongeluksvogels wist dit treffend te verwoorden: “ik haw fannemoarn wol fjouwer kear út de kont miege!”.

Uiteindelijk was het 13:30 uur toen dit team op halve krachten richting Veenwouden stiefelde, dit overigens zonder Freerk Kootstra en Anne die zang- en werkverplichtingen hadden.

Floris Mols toverde de volgende opstelling uit de hoge hoed:

Jappie Vd Bij mocht op doel beginnen omdat Perry nog herstellende is van iets. Voor Jappie had Sytze Teakema de leiding over Sytse Tjoelker, Jorn Hoekstra en Mark de Vries.

Op de middenlinie stonden de vroege vogels Jonkman en van Dijk centraal en zij werden bevleugeld door Johannes Couperus en Jan Jochem Kootstra. Haije ‘Willem’ Veenstra en Lieuwe Nijboer stonden gezamenlijk in de spits.

Om stipt 14:30 uur floot de dienstdoende scheidsrechter, Dhr. Huiberts, op de fluit. Bij deze alvast een korte recensie over hoe mister Huiberts zijn taak deze middag volbracht. Ik wil vooropstellen dat ik diep respect heb voor deze vrijwilliger die op zijn leeftijd het onnavolgbare tempo van deze wedstrijd nog prima kon bijbenen. Wel is het zo dat hij zo nu en dan een overtreding of een handsbal over het oog zag. Dit deed hij dan weer zo consequent beide kanten op dat alleen een kniesoor hier over zou vallen. Van mij krijgt meneer Huiberts 4 sterren, of zoals Sylvana zou zeggen: 4 reeten.

Veenwouden begon de wedstrijd gesteund door het thuispubliek furieus en had in de openingsfase verreweg het meeste balbezit. Dit resulteerde in een tweetal kansen maar interim doelman Jappie van der Bij bleek beide keren een niet te passeren station.

Na 15 minuten kon Sytse Tjoelker het echt niet meer inhouden. Jelte Wiersinga kwam voor hem in het veld en Sytse liep met samengeknepen billetjes naar het toilet.

Eastermar wist via snelle uitbraken over de vleugels een aantal keren gevaarlijk voor het doel te verschijnen en uiteindelijk ook te scoren. Johannes Couperus zette de bal voor op Haije Veenstra die met zijn minst sterke been de bal voorbij de keeper kreeg, 0-1.

Kort hierna leek Johannes Couperus zelf ook te gaan scoren maar zijn geplaatste schot werd stijlvol door de bebrilde keeper uit de kruising getikt, een wereldredding!

Kort voor rust kwam Veenwouden op gelijke hoogte. Na een onvervalste scrimmage waar volgens velen een handsbal van de doelpuntenmaker over het hoofd werd gezien, wist de rechtsbuiten de bal over de lijn te frommelen, 1-1 en rust.

Op weg naar de kleedkamers kwam Veenwouden-spits Tjalling Dijk bij ondergetekende vragen of hij die avond mee mocht rijden naar Eastermar. Omdat ik na de wedstrijd het liefst even een momentje voor mezelf neem heb ik dit geweigerd. Tjalling had alle verdedigers van Eastermar al gevraagd dus ik gaf hem het advies de tweede helft als laatste man te gaan fungeren. Zo geschiedde.

Plaatsvervangend leider Floris Mols zette het team tactisch anders neer. Er werd teruggegrepen naar het vertrouwde 4-3-3 systeem. Tjalf Jonkman bleef centraal staan maar Oege van Dijk verhuisde naar linksmid, hierdoor schoof Johannes Couperus door naar spitspositie. Mike Okkema kwam in het veld voor Haije Veenstra.

In de tweede helft was er van mooi voetbal geen sprake meer en werd het over de fysieke boeg gegooid. Dit vormde bij sommige spelers tot hoogoplopende irritaties. Toen er in de 63e minuut weer eens een opstootje ontstond was Tjalling Dijk er als de kippen bij om verhaal te halen. Na aan Mike Okkema gevraagd te hebben hoe oud hij was, antwoord: “achttien”. De vervolgvraag was of Okkema zijn rijbewijs al had. Okkema begreep deze hint van Dijk helaas niet en zo moest laatstgenoemde later die avond toch op de fiets naar Eastermar.

Omdat ik niet echt heel veel zin meer heb om nog meer anekdotes te bedenken en, op een enkele doodsbedreiging na, er simpelweg niets noemenswaardig meer gebeurde laat ik het hierbij.

Less is more, ommers.

Eindstand: 1-1. Hier konden beide moegestreden teams prima mee leven.

 

Klein kusje,

Tjalf Jonkman