Eastermar rolt overtuigend uit winterweken

Let op: opent in een nieuw venster PDFAfdrukkenE-mailadres

Nadat de Belgische beer en zijn bange saapjen na een tweetal gezellige weken plots verdwenen uit Nederland besloot de KNVB dat er weer gevoetbald mocht worden.

Voor Eastermar betekende dit de tweede competitiewedstrijd van 2018: CVO uit.

CVO staat voor Combinatie Vrouwenparochie Oude Leijen, dat de Leijen één van de twee meren rond Eastermar is maakt deze wedstrijd extra beladen, het eigendom van dit water stond op het spel.

De wedstrijd zou plaatsvinden in Froubuurt, gelegen onder de rook van Radarpost Noord van de Koninklijke luchtmacht, het gevaarte heeft het uiterlijk van een zwak aftreksel van de Deinumer Siepel.

De vorige drie uitwedstrijden tegen CVO werden allen gewonnen door de bezoekende partij (1-6, 0-7 en 0-1). Dat dit geen garantie is voor drie punten hoef ik u niet uit te leggen, dus deze zin is misschien ergens wel een beetje overbodig.

De bonus winterstop werd door bijna de voltallige defensie van V.V. Eastermar1 (Stefan Brouwer, Richard Brouwer, Jurryt Jonkman en Jacob de Vries) benut door een weekje trainingskamp naar Bad Gastein te boeken, achteraf bekeken was het niet verkeerd geweest als er een aantal aanvallers mee waren gegaan tijdens deze hoogtestage.

Met name uitblinker Jacob de Vries wist als verdediger tijdens deze week zijn aanvallende kwaliteiten een boost te geven middels de aanwezigheid van een Iers spitsje. Deze was uiteindelijk geen partij voor de Vries. Of trainer Boersma hem zou belonen met een basisplek was de vraag.

Nadat trainer Eric Boersma (na het bekijken en kort bespreken van Jacob de Vries zijn actiebeelden tijdens de week tevoren) de kracht van de stilte had laten spreken gedurende vijf intense minuten van de wedstrijdbespreking drukte hij zijn manschappen op het hart dat winst genoodzaakt was als men wilde voldoen aan de voor het seizoen afgesproken doelstellingen.

Jelle van der Wal mocht verrassend tussen de palen en in de rug van voorstopper Stefan Brouwer, aanvoerder Jurryt Jonkman, rechtsback Richard Brouwer en linksback Jurre Dam plaatsnemen. Dit betekende geen basisplek voor de Ier verslindende Jacob de Vries. Trainer Boersma kwam met de plausibele verklaring dat er bij CVO precies nul Ieren in het veld zouden staan.

Op het middenveld stonden middenvelder Harm Tseard Heidbuurt, linksback Sander Smedema en middenvelder Chris Elverdink.

Voorin stonden Jille van der wal, Simon Dijkstra en Jelmer Dijkstra. Waarvan die laatste twee geen zusjes schijnen te zijn.

De bank bestond uit de inmiddels Iers sprekende Jacob de Vries, de oudste Brouwertelg van de selectie Albert en de van keeper naar spits getransformeerde Gjalt Veenstra.

Terwijl Eastermar-leider Bouwe Boersma volledig uit zijn rol viel door wat te mopperen over de aanwezige krijtlijnen rond het veld sloot Jurryt Jonkman de toss winnend af, er werd door hem/mij besloten bij gebrek aan wind en zon te ruilen van helft omdat de tegenpartij dat liever niet had.

Vervolgens volgde een indrukwekkende minuut stilte waarna scheidsrechter H. Swart (naar verluid geen familie van de V.V. Eastermar legende Henkie Zwartie) op zijn fluit floot voor het begin van deze wedstrijd.

De bezoekers gingen voortvarend van start en zetten de thuisploeg meteen onder druk. Na vijf minuten was wel duidelijk dat op deze grasweide van verzorgd voetbal geen sprake kon zijn en dat CVO met name de nodige moeite had met de kopsterke Jelmer Dijkstra, die als een ware zeehond overal opdook waar de bal rondstuiterde.

Dit leidde in de 11e minuut tot alweer de derde kans voor Eastermar. Dijkstra had wederom een hoog balletje met zijn kruintje weten te verlengen, wist het leer vervolgens knap laag en strak voor te geven op de inlopende Simon Dijkstra, die gelukkig geen tijd had om na te denken en daarom raak schoot: 0-1!

De gehele eerste helft bleef het overwicht aan de bezoekende zijde, kansen werden zelfs via vloeiende combinaties gecreëerd maar telkens gemist. De solide verdediging wist één kans weg te geven aan CVO maar gescoord werd er eerst niet meer.

In de rust kreeg de Eastermarder voorhoede en middenlinie op hun falie van trainer Boersma.

Wanneer een team zo'n grip op een wedstrijd had was het zaak dit in de score te doen uiten. Hoe ze het in hun hoofd hadden gehaald niet met de verdediging op hoogtestage te gaan begrijpt nog steeds niemand.

Nadat de Vries vervolgens nog wat Ierse krachttermen de kleedkamer door had gesmeten was het tijd voor de tweede helft.

Meteen na rust kreeg Eastermar een hoekschop te nemen, Sander Smedema slingerde de bal voor die daar aangekomen weg werd gekopt door een plaatselijke verdediger. De bal viel echter precies voor de voeten van Harm Tseard Heidbuurt die rustig bleef en hard raak schoot: 0-2!

Dit gebeurde allemaal onder toeziend oog van de Fietsboys, die deze middag onder aanvoering van brommerboy Thomas van Holsteijn de reis naar Froubuurt af hadden gelegd.

Nadat Chris Elverdink zijn directe tegenstander werd gewisseld voor een verse directe tegenstander kantelde de wedstrijd ietwat. Harm Tseard Heidbuurt kreeg wat last van zijn lente-knibbels en gaf daarom in de 65e minuut een penalty weg middels een handsbal. 1-2.

Dit deed trainer besluiten Albert Brouwer en Gjalt Veenstra te brengen. Niet veel later werd ook Jacob de Vries gebracht, de laatste met als opdracht te strijden voor volk en Ierland!

Deze wissels leiden tot twee gigantische kansen voor Simon Dijkstra (voor open doel hoog over) en Gjalt Veenstra (alleen voor de veertienjarige keeper tegen die ene keeper), die ze zoals u tussen de haakjes kunt lezen knap wisten te missen.

Nadat Albert Brouwer en Gjalt Veenstra in de 75e minuut ondanks ferm coachen van eerstgenoemde hard met elkaar in botsing kwamen waarna voornamelijk laatstgenoemde over een ietwat zwakkere schedel bleek te beschikken en half geblesseerd op een handjevol paracetamolletjes die Chris Kooistra toevallig op zak had door moest spelen, was het mooiste deel van de middag wel voorbij.

Het was aan de uiterst fitte en sportieve achterhoede te danken dat er niet meer gescoord werd en de winst meegenomen mocht worden naar de Fryske Wâlden en Ierland.

Volgende week wacht de immer lastige thuiswedstrijd tegen directe concurrent Kootstertille.

Ciao,

Jurryt J.