Eastermar herpakt zich tegen stadjers

Let op: opent in een nieuw venster PDFAfdrukkenE-mailadres

In de week dat selectieleden Rienk Wind en Albert Brouwer hun (eigen) vrouwen ten huwelijk vroegen en een dag voordat Minke Brouwer plots Sarah zou zien mocht het Eastermarder vlaggenschip thuis aantreden tegen Lions'66 uit het stukje Nederland dat ingesloten wordt door Friesland.

Omdat er een week tevoren vrij kansloos met maar liefst 5-0 verloren werd van Foarút waren de revanchegevoelens groot bij de geel-blauwen.

Ontdaan van het grote verlies besloten de Eastermarder trainers de dinsdag uit protest geen training te komen geven. De selectie kreeg de opdracht deze zelf in te vullen. Dit werd tot ieders verbazing uiterst fanatiek op gepakt door zo'n 16 jonge honden.

Één van die honden was Sander Smedema, die zo fanatiek was dat hij de doorgaans rappe Harm Tseard Heidbuurt in een sprint over 50 meter het nakijken gaf.

Over Heidbuurt gesproken: mijnheer had vrijdag jongstleden een heuse cursusdag op de planning staan. 's ochtends mocht hij wat proefrijden, de theorie doornemen en wat koffie nuttigen. Tussen de middag kreeg hij een lunch cadeau en 's middags moest het dan gebeuren: het heftruckchauffeurs bewijs!

Na de nodige oppeppende berichten in de V.V. Eastermar groepsapp wist Harm Tseard om 15:42 te melden dat hij ondanks twee ingrepen met vlag en wimpel geslaagd was!

Nu heeft naast Hendrik (Henkie Cola) Hoekstra ook Heidbuurt een liedje van Piter Wilkens dat speciaal voor hem geschreven lijkt: “gjin gedonder en gjin geseur, dit is de heftruckchauffeur”. Helaas niet terug te vinden op spotify.. misschien dat Klaas Jansma het nummer even naar Youtube up kan loaden?

Het door HT Heidbuurt verkregen bewijsje leverde hem echter niet alleen een trotse vader en een liedje op, ook mag hij de selectie trakteren op een aantal groene rakkers: Lokwinske Harm!

De Olympique Lions bleken die zaterdag hun uittenues glad vergeten te zijn en klopten daarom aan bij John van den Hul, hoe dit op korte termijn op te lossen was. John besprak de kwestie met Bouwe Boersma en besloten werd dat in ruil voor een verfrissend kistje bier voor de selectie de gasten de prachtig lichtblauwe uittenues van Eastermar aan mochten hebben. Zo geschiedde, alleen van het kistje ontbreekt tot op heden nog ieder spoor… gehoopt word dat de leeuwen die in de heen wedstrijd zullen schenken.

Eric Boersma stuurde de volgende elf matadoren de weide in:

Op doel stond wederom Jelle van der Wal, die na de vijf tegendoelpunten in Menaam niet weer wenste te hoeven vissen.

De achterhoede kende de nodige wisselingen van de wacht: Richard Brouwer en Jurryt Jonkman hielden hun plek, zij kregen echter gezelschap van Stefan Brouwer en Thomas van Holsteijn.

Op het middelveld stonden Sander Smedema, de in de basis debuterende Jelmer Dijkstra en Kees Schotanus.

Voorin werden de doelpunten van Jille van der Wal, Harm Tseard Heidbuurt en met name van Simon Dijkstra verwacht.

Op de bank zaten Lieuwe Nijboer, Wouter Langman, Max Dam en Mark de Vries. De Vries zat daar naar verluid omdat de technische staf had besloten dat de warming-up van een week tevoren de schuldige was van het ruime verlies. De Vries als officiële warming-up leider werd dan ook onmiddellijk een ferme sanctie toebedeeld. Vice opwarmer Holsteijn kreeg deze week de opdracht het helemaal anders aan te pakken, en zo geschiedde.

Nadat Wouter Langman de pupil van de week (Renske van der Sluis) klaar had gestoomd voor het verzorgen van de aftrap en deze de bal op verzoek van Langman vervolgens keurig naast het doel van Lions had geschoten vond scheidsrechter D.H. de Jong dat het 14:00 was en er nogmaals afgetrapt kon worden.

Meteen werd duidelijk dat beide teams even moesten wennen aan het zwaar te bespelen natte veld, het was Lions dat als eerst een tweetal keren gevaarlijk voor het Eastermarder doel kwam. Jelle van der Wal wist zijn doel echter schoon te houden.

Vervolgens wisten de gastheren ook een aantal kansen te creëren die echter niet voor het laatst deze middag in al hun schoonheid om zeep werden geholpen door met name S. Dijkstra. De felle aanjager van de thuisploeg leek door zijn goede druk zetten zijn scherpte ietwat te verliezen.

Toen er zo'n 17 minuten op de stadionklok stonden draaide de spits van Lions'66, die als je over je rechter schouder naar hem keek zomaar eens een tweelingbroer van Bas Dost kon zijn, weg bij Jurryt Jonkman, Jonkman zag om een doelpunt te voorkomen het vasthouden van Dost als enige oplossing. Dit leverde de Lions echter wel een vrije trap op een uiterst gevaarlijke plek op. Nadat Jelle van der Wal de muur zo had gezet dat de bal er precies langs naar de kruising kon deed de Lion speler precies dat. Van de Wal had hier echter op gerekend en was al onderweg naar diezelfde kruising. Net voordat de bal de doellijn zou passeren schoof Jelle zijn rechterhand uit en maakte er op spectaculaire wijze een hoekschop van.

In de 30e minuut zette Kees Schotanus druk op de keeper na een prachtige dieptepass van Stefan Brouwer, die de bal weer van Thomas van Holsteijn had verkregen. De keeper schrok hier nogal van en probeerde de bal in bezit te houden middels een sliding, hij miste volledig en zo stond Kees Schotanus plots met de bal achter zich met de rug naar het doel. Hij draaide zich na goed coachen van een 15tal medespelers watervlug om en deed wat van Duinen van Harkemase Boys later dat weekend vergat te doen: voor open doel binnen tikken. 1-0!

Vijf minuten later kwam de leeuwen er nog eens door. De bal werd precies over Heidbuurt heen voor de voeten van de nummer 15 gegeven, dit heerschap had enkele minuten hiervoor middels een heuse fopduik een penalty proberen te versieren en had kunnen weten dat karma op de loer lag: nummer 15 zag zich in het vijf meter gebied met alleen van der Wal nog voor zich. Van der Wal kwam echter met kabaal en zijn uit de kluiten gewassen moffen in de aanslag aan gestampt: het bleef 1-0!

Na nog een aantal kansjes over en weer bleek dit uiteindelijk toch de ruststand te zijn. Nadat trainer Eric Boersma op enkele kopjes thee had getrakteerd deelde hij mede dat er eerst niet gewisseld werd. Mun mocht tevreden zijn over het geleverde spel, al was een doelpuntje extra wel lekkerder geweest. Terwijl Boersma binnen aan het woord was waren Wouter, Mark, Max en Lieuwe op het hoofdveld in de weer met het “latjebokaal klassement”. De Vries en Lieuwe bleken niet in goeden doen, beide kwamen niet verder dan één, Max raakte het horizontale aluminium twee maal en de stramme Kawouter was de absolute winnaar met vier raak.

De tweede helft was volledig in het bezit van Eastermar, dat tegen de wind in speelde maar daar weinig last van leek te hebben. De nodige 100% kansen passeerden de revue, echter werden ze uiteraard allemaal gemist door de Eastermarder spitsen.

Lions wist een driemaal gevaarlijk te worden, ze vonden echter steeds van der Wal op hun pad. Jelle zijn moffen leken door zijn toenemende zelfvertrouwen met de minuut te groeien.

In de 55e minuut speelde de opdribbelende en formidabel spelende Jelmer Dijkstra de bal ietwat te ver voor zich uit, de keeper trapte de bal voor Dijkstra vandaan voor de voeten van HT Heidbuurt. Heidbuurt zette met een subtiel passje meteen Jille van der Wal alleen voor de eerder genoemde keeper. Jille faalde niet: 2-0!

Lieuwe Nijboer en Mark de Vries werden het veld ingebracht voor Kees Schotanus en Richard Brouwer.

Hierna besloot Lions'66 een soort van alles of niets te spelen, ze brachten er een voorhoede speler bij. Om problemen voor te zijn besloot Eric Boersma de Wouten te bellen: nadat Wouter Langman woonachtig in de “Fryske Wouten” vervolgens zijn warming-up klaar had mocht hij het veld betreden voor Jille van der Wal.

Na het laatste fluitsignaal wist de aanvoerder van de Iron Lion Zions te vertellen dat hij Jelle van der Wal nog kende van zijn tijd bij Sumar, toen vond hij hem liever omdat hij daar nog wel eens een balletje door liet. Wij zijn echter wel content met hoe van der Wal net wat verder van de stjonkfabriek presteert.

Waar Eastermar na een misstap de draad wel weer oppakte daar hebben de Sumarders nog steeds te kampen met de naweeën van hun “overwinnings/dorpsfeest”, ditmaal werd er verloren van hekkensluiter TFS. Dit betekent dat Sumar voorlopig de verrassende rode lantaarndrager is in de 5e klasse B.

Volgende week wacht Eastermar de uitwedstrijd tegen WWS te Wirdum. Aldaar is voor de derde helft zanger Hendrik (niet die van Beanka) geregeld, dit en het feit dat Stefan Brouwer het treffen als “interessant” betitelde moet voldoende reden zijn het aanschouwen van deze wedstrijd te overwegen!

Oant sjen!


Mvg,


J.J.