Eastermar overklast Sumar in hoogstaande “Slach om'e stjonkfabryk”!

Let op: opent in een nieuw venster PDFAfdrukkenE-mailadres

Nadat Eastermar midweeks, na eerdere overwinningen op de Lauwers en Opende, middels een nipt verlies tegen WTOC uit de beker vloog stond die sne-ons de heuse derby tegen buurdorp Sumar op de rol!

Sumar had het volste vertrouwen in een overwinning, mun had derhalve besloten het dorpsfeest in ditzelfde weekend te vieren zodat de mannen na de winst op de Broekophouders meteen gehuldigd konden worden. Het welbekende spreekwoord 'hoogmoed komt voor de val” staat in het Sonacdorp blijkbaar niet in het woordenboek.

Voordat wij deze zomerse 23e van September bij de kop pakken neem ik u uiteraard nog even mee naar de voorgaande weken.

Na een sabbatical van precies één seizoen keert het vlaggenschip van Eastermar met opgeheven schouders terug in de 5e klasse. Het doet dit met een ietwat gewijzigd trainersgilde: John “het platenkanon” van den Hul is het duo Boersma en Boersma komen versterken. John heeft zichzelf eerdaags al eens voorgesteld in een Marnijs (de Eastermarder dorpskrant).

Tsjalling van Dijk heeft de zomerstop gebruikt om naast zijn harde werken voor de baas een cursus bij de lurven te pakken, zodoende weet van Dijk tegenwoordig het exacte verschil tussen links en rechts, wat natuurlijk wel handig is als midmid..

Omdat het heerschap in de zomer dus drukbezet was heeft hij besloten dat hij sinds een week bouwvak mag vieren.

Dat dit ook inhield dat hij zou verzaken bij het oud-papieren was hij vergeten te vermelden, zo stonden Hoeke, Jurryt en Max er alleen voor op de ochtend van de “Slach om'e stjonkfabryk”. Dit werd door van Dijk “afgekocht” met een heerlijk kistje fris pils.

Op een regenachtige trainingsavond in de voorbereiding kwam Lieuwe Nijboer met een flinke banaan in zijn knuisten het trainingsveld betreden. Hij nam vol goede moed deel aan de rondo voorafgaand aan elke training. Nijboer, nog niet helemaal scherp na zijn dagelijkse Whiskey malt, liet het een 40-tal seconden duren alvorens hij op aangeven van Jelmer Dijkstra de bal snoeihard tegen de banaan aan joepte. Deze vloog vervolgens via zijn voorhoofd naar het pas gemaaide gras.

Zijn beloning voor dit hoogstandje: Banaan smerig en hij mocht zich melden in het midden van de op niemand wachtende rondo.

Na de eerder genoemde sabbatical keerden een aantal zeer gewaardeerde krachten van de VVE1 (voorlopig) niet terug op de Eastermarder voetbalweide: Albert Brouwer, Stefan Erwin Venema, Mient van Kammen, Theo Douwes, Sjoerd Visser en iedereen die ik nu even vergeet worden ontzettend bedankt voor de bewezen diensten, hopelijk tot snel!

Zoals u al leest zijn we twee keepers verloren, na lang wikken en wegen bij de daarover oordelende instanties is besloten dat hun plek ingevuld zal mogen worden door Jelle van der Wal uit Burgum.

Omdat hij als Amsteldrinker nog een beetje moet wennen aan het Heineken-leven werd B-junior Max Dam bereid gevonden zijn plek onder de lat in te vullen totdat dit allemaal in orde zal zijn.

Dam heeft dit in de wedstrijden tegen Opende en WTOC op gedenkwaardige wijze gedaan, en ook tegen Sumar kreeg hij het volste vertrouwen.

Met Dam heeft de vereniging een ware toekomstige goudhaan tussen de palen.

De opstelling dan:

Op doel stond het al eerder genoemde wonderkind Max DamDam.

Hij zou vandaag voor het eerst de gloednieuwe van Gjalt Veenstra verkregen handschoenen dragen.

De achterhoede werd gevormd door op rechts Richard Brouwer, centraal Jurryt Jonkman en Jacob de Vries en op links kaWouter Langman.

KaWouter heeft net als zijn grote idool Pieter Sikkema naast de voetbalsport het tennissen als hobby.

Op het middenveld stonden Sander Smedema, die in de zomer zijn teennagels van een knipbeurt had voorzien(naar verluid met één van zijn electrische heggenscharen), Tsjalling van Dijk en de net op tijd fit gekeurde Harm Tseard Heidbuurt.

Voorin stonden Thomas van Holsteijn, Simon Dijkstra en Kees Schotanus centraal.

Mark de Vries, die in de zomer nog groot in het nieuws was geweest: Tijdens een stedentripje met de lady naar Keulen waren zij na het bezoeken van één van de hoogste punten aldaar vast komen te zitten in de bakje van de kabelbaan die hen weer naar de bewoonde wereld zou brengen.

Nadat zij een kleine 8 uren gevangen hadden gezeten werden ze eindelijk bevrijd. Mark zij dat de afwezigheid van een WC hem het meest had gestoord.

Omdat zijn blaas nog niet helemaal hersteld was van dit avontuur mocht hij plaatsnemen op de wisselbank.

Hij kreeg daar gezelschap van mannen als Johannes Couperus, Jille van der Wal, Rienk Wind en de van een vakantieschorsing wedergekeerde Stefan Brouwer.

Nadat trainer Eric Boersma in een vlammend pleidooi duidelijk had gemaakt hoe hij wilde dat er gespeeld zou worden en meteen ook de opstelling kenbaar had gemaakt werd er begonnen met de warming-up.

Deze stond (zoals in de jongste Marnijs te lezen is) onder leiding van Thomas van Holsteijn.

Tijdens die warming-up werd plots ontdekt dat de oude doelnetten weer tussen de palen en latten hingen in plaats van de gloedjenieuwe, na enige navraag deed blijken dat tot op heden onbekende vandalen de gloednieuwe netten de nacht tevoren helemaal aan gruzelementen hadden geknipt. De klopjacht op deze onverlaten zal in de komende werkweek volledig losbarsten.

Op aandringen van de Sumarders zou de wedstrijd deze middag beginnen om 13:30, zodat hun overwinningsfeestje toch weer een half uurtje langer mocht duren.

Onder toeziend oog van het massaal toegestroomde publiek wist pupil van de week Falco van der Galiën op onnavolgbare wijze de complete defensie van Sumar voor schut te zetten en vervolgens prachtig te scoren was het de beurt aan Kees Schotanus om na een aanmoedigend fluitje van scheidsrechter J. De Klein deze derby af te trappen.

In het eerste kwartier deed meteen blijken dat Eastermar de ploeg was die wilde voetballen en Sumar die dit voornamelijk tegen wilde gaan met forse overtredingen en lange halen naar voren.

Het was de thuisploeg die meteen een paar keer gevaarlijk voor het doel van de van linksback tot doelman omgeturnde Allert Koster. Hij was niet de enige Koster binnen de lijnen: opgewonden standje Henk Jetze stond linkshalf en de Libero was Johan van de Koster-clan, broerlief Taeke had dan weer besloten de wedstrijd niet te bezoeken en meteen het Sumarder overwinningsfeest in te duiken. Hij zou nog wel eens van een frisse kermis thuis kunnen komen.

Kopballen van Kees Schotanus en halve schoten van Simon Dijkstra bleken echter een makkelijke prooi voor Allert.

De overige vier 100% kansen die de Broekophâlders wisten te creeren stierven eveneens in al hun schoonheid.

De Sumarders wisten met hun lange ballen en overtredingen niet verder te komen dan een drietal gele kaarten.

Zo werd er met de brilstand gerust.

In de rust werd aangegeven dat in de opbouw een beetje meer tempo mocht, de Sumarders, die nu al compleet achter de feiten aanliepen, zouden dan helemaal niet meer weten wat ze met de prachtige geel-blauwe thuisbrigade aanmoesten. De vele voorzetten die tot dan toe waren gegeven waren een aantal tandjes te hoog, dit werd dus even bijgesteld. Gewisseld werd er vooralsnog niet. Wie er won met latje trap is mij onbekend.

Sumar had wel gewisseld en dit zorgde ervoor dat de eerste minuut na rust voor de gasten was. Vervolgens was het weer de thuisploeg die het heft in handen zou nemen.

Grote kansen zoals er in de eerste helft voorbij kwamen bleken in de vervolghelft zeldzamer, wel had Eastermar nog steeds het duidelijke overwicht.

Naast het tackelen en lange ballen aftrappen was Sumar inmiddels ook begonnen met tijdrekken.

Nadat Eastermar dan toch stiekem een paar kansjes had weten te creëren maar er nog steeds niet gescoord was besloot Eric Boersma in te grijpen: Hij haalde kaWouter Langman naar de kant en verving hem voor Jille van der Wal. Dit betekende dat Thomas van Holsteijn een linie zou zakken naar de voor hem welbekende linksback positie.

Binnen een minuut wierp deze wissel zijn vruchten af: Sumar schoot de bal maar weer eens doelloos naar voren. Ditmaal werd hij echter opgepikt door Peter Hoekstra.

Hoekstra wist zich tussen twee Eastermarders door te wurmen en vervolgens een zondagsschot naar de verre hoek af te leveren. Ondanks dat Max Dam een duik uit zijn lichaam perste waar mening Boeiing jaloers op zal zijn, kon hij de bal net niet ver genoeg wegtikken: 0-1..:-(.

Op aandringen van de verse Jille van der Wal werd besloten dat er van paniek geen sprake mocht zijn. Onnodige riskante en kansloze steekpasses moesten niet gegeven worden.

Zodoende bleef Eastermar stug zijn spelletje spelen op zoek naar de 1-1.

Eric Boersma bleek ietwat ongeduldiger, hij had Rienk Wind warm laten lopen en terwijl die langs de zijlijn stond te wachten op zijn entree gaf Kees Schotanus een voorzet op Simon Dijkstra.

Dijkstra, die deze middag met vleugels speelde omdat zijn alom gerespecteerde vader Teije Dijkstra een dag later maar liefst 60 jaar zou worden, bekroonde zijn goede wedstrijd met de altijd belangrijke 1-1!

Vervolgens kwam Wind binnen de lijnen voor Tsjalling van Dijk, die vond dat hij voldoende arbeid had verricht in zijn bouwvak.

Niet veel later kwam Johannes “Hannes Honke” Couperus binnen de lijnen voor Harm Tseard Heidbuurt.

De druk op het groen-witte doel werd almaar groter. Verstandige steekpasses leiden uiteindelijk tot een smerige overtreding op Kees Schotanus op zo'n 30 meter van Allert Koster zijn doel. Schotanus leek de bal eerst zelf op te willen eisen maar zwichtte uiteindelijk voor van der Wal die een woeste blik in de ogen had. Van der Wal legde het leer tussen drie pollen in met het ventiel op half zeven neer. Mat zijn aanloop uit en oefende deze een drietal keer. Vervolgens schoot hij met de precisie van Hendrik Hoekstra zijn sniper-geweer prachtig raak in de goede kant van het linker zijnet: 2-1!!!

Nadat mannen als Henk Jetze en alle gewisselde Sumarders vervolgens nog een keer boos het veld betraden na een overtreding van Rienk Wind op Simon Dijkstra besloot de meer dan uitstekend fluitende J. de Klein dat het wel welletjes was geweest. Zo won Eastermar de drie punten en de fabriek!

De aanwezige pers kwam de thuisploeg vervolgens feliciteren. Een vriendelijk heerschap van kanaal 30 zei dusdanig onder de indruk te zijn dat hij nu al niet kon wachten tot de Broekophâlders hun volgende thuiswedstrijd af mogen werken.

Het “hoogstaande” uit deze titel kwam uiteraard voornamelijk van de thuisploeg, wist hij eveneens te vermelden.

Voor de eerstvolgende thuiswedstrijd zal er gewacht moeten worden tot 7 Oktober. Volgende week wacht de altijd lastige uitwedstrijd tegen Foarut, dat in een ware kraker met 4-3 verloor van WWS.

Ps. Sumarders; die fabriek mogen jullie voorlopig nog wel even houden daar hoor, tabé!

JJ.

(Op Kanaal 30 is ook een verslag te lezen over bovenstaande wedstrijd:

http://www2.rtvkanaal30.nl/sport/13-voetbal/1405-eastermar-wint-in-matige-derby-van-suameer.html)