V.V. Eastermar trakteert publiek op onvervalste valse start

Let op: opent in een nieuw venster PDFAfdrukkenE-mailadres

Nadat de Broekophâlders net voor de zomerstop vriend en vijand hadden weten te verbazen door een volledige nacompetitie cyclus winnend af te sluiten stond op zaterdag 3 september 2016 zomaar ineens een wedstrijd in de 4e klasse op het programma.

Voorafgaand aan deze wedstrijd tegen het schijnbaar immer lastige FC Burdaard moest Eastermar eerst bekeren tegen achtereenvolgens Drogeham, ONB en Rottevalle.

De wedstrijd tegen 5e klasser Drogeham werd ondanks een vroeg tegendoelpunt winnend afgesloten: 7-1. Na deze ongeflatteerde overwinning was het de beurt aan 3e klasser ONB. In Drachten kon Eastermar lang prima meekomen met de hoger aangeschreven tegenstander, dat middels een uiterst onsportief en onsmakelijk doelpunt in de laatste seconden toch aan het langste eind trok: 3-2. De afsluitende wedstrijd tegen Rottefalle op het miserabele kunstgras aldaar werd vervolgens met dubbele morele cijfers winnend afgesloten door V.V. Eastermar.

Zodoende werd er met vol vertrouwen toegeleefd naar de seizoens-ouverture.

Eastermar stapt de 4e klasse in onder leiding van een gloednieuwe aanvoerder: Albert Brouwer. Hij had met een kratje bier voor de gehele selectie het hoogste bod en mag daarom tot de winterstop de felbegeerde captain-band om zijn arm dragen.

Dan is het misschien wel leuk even te vertellen over Mark de Vries. Waar Tsjalling van Dijk de beschikking heeft over een wankel stel “winterknibbels”, daar heeft de Vries juist in de zomer last van knikkende knieën. Doe er uw voordeel mee.

Spits Pieter Sikkema bleek na zijn vele vakanties met Fenna deze zomer getransformeerd te zijn van spits tot onvervalste houthakker. De tegenwoordig als een lompe verdediger trainende Sikkema heeft met onder andere Jurryt Jonkman, Mark de Vries, Jan Jochem Kootstra, Richard Brouwer en Sjoerd Visser al de nodige slachtoffers van naam gemaakt. Jan Jochem schijnt overigens geen familie te zijn van Jogchum Wobbes.

Harm Tseard Heidbuurt had in de zomer de nodige bijlessen wiskunde van zijn kapper en tevens beste kameraad Pieter Picasso genoten, van hem mag dus logischerwijze het één en ander verwacht worden deze jaargang.

Trainer Eric Boersma had na zijn vakantie in Indonesië met Carolien en de drie bekerwedstrijden besloten te starten met de volgende elf spelers:

Op doel was het de beurt aan Ronald Vanger om het net schoon te houden. Hij zal dit seizoen samen met Sjoerd Visser stoeien om een plek onder de lat.

Linksback stond de enige Pokémon verslaafde van het Eastermarder vlaggenschip: Thomas Holsteijn. Hij zal dit in alle toonaarden ontkennen maar mijnheer is in de zomermaanden diverse keren in gezelschap van zijn meisje op heterdaad betrapt door aftredend aanvoerder Tsjalling van Dijk.

Centraal stonden Jurryt Jonkman en Albert Brouwer.

Stefan Brouwer zou op de rechtsbackpositie zijn ding proberen te doen.

Op het middenveld mochten Sander Smedema, Harm Tseard Heidbuurt en Tsjalling van Dijk beginnen.

Voorin werd Pietertje Sikkema geflankeerd door Jille van der Wal en Kees Schotanus.

Op de bank zaten Lieuwe Nijboer, Richard Brouwer en Stefan Erwin Venema.

Nadat de van lekkere pannenkoeken, BMX en S.C. Heerenveen houdende Pieter Jacob Bron na een formidabele solo de bal droog in het linker hoekje had geschoten kon de aftrap van het seizoen 16'-17' plaatsvinden.

Meteen na het fluitsignaal van scheidsrechter J. de Klein deed al blijken dat het een rommelige wedstrijd dreigde te worden. Het eerste foutje viel aan Burdaard kant te bespeuren, de bal werd afgepakt en door een speler bij Kees Schotanus afgeleverd, Schotanus had er wel zin in en schoot de bal net over de middenlijn direct door richting doel. De ver voor zijn hok gepositioneerde keeper van dienst zag het leer tot zijn vreugde net naast de paal over de achterlijn verdwijnen.

Vervolgens was het de beurt aan Jurryt Jonkman om zijn jaarlijkse “te korte terugspeelbal” act op te voeren. Middels een onvoorstelbare sprint wist hij vervolgens zelf de voorzet van de bezoekende aanvaller (die keeper Ronald Vanger reeds gepasseerd was) onschadelijk te maken.

Zo bleef de brilstand maar liefst tolve minuten op het scorebord staan. In de dertiende minuut probeerde het thuisteam namelijk onder de hoog druk zettende gasten uit te voetballen. De bal belandde via Stefan Brouwer voor de voeten van Vanger die deze vervolgens ietwat paniekerig weg probeerde te werken. Het leer werd verre van vol geraakt en kwam precies voor de voeten van Burdaard. Hidde Kingma (naar verluid geen familie van Hidde Faber) maakte er helaas 0-1 van.

Zo'n kwartier later wist Eastermar andermaal door te breken, Harm Tseard Heidbuurt werd middels een steekpass van onwaarschijnlijke schoonheid alleen voor de keeper gezet. Heidbuurt faalde niet en zo stond het lekker 1-1!

Verder ging de eerste helft aardig gelijk op, waar de grotere kansen toch voor het thuisteam waren vind ik.

Desalniettemin wist spits Hidde “Bombarda” Kingma na miscommunicatie in de Eastermarder defensie knap raak te volleren. Zo werd er met een 1-2 tussenstand de kleedkamer opgezocht.

In de Rust werd de aangeslagen Jurryt Jonkman vervangen voor Richard Brouwer zodat alle Brouwers binnen de lijnen kwamen staan. Eric Boersma kwam met een uitstekende analyse van de eerste helft op de proppen en vertelde tot in detail wat er allemaal anders en beter moest.

Waar het door kwam mag Joost te Berge weten maar de complete 2e helft waren de gasten de bovenliggende partij. Eastermar wist maar een paar kleine kansjes te creëren.

Deze gang van zaken resulteerde in de 77e minuut tot de 1-3, gemaakt door vleugelflitser Dash Turner.

Edwin Kooistra mistte vervolgens in de 85e minuut nog de door in de tweede helft uiterst miserabel fluitende J. de Klein gegeven strafschop. Hij trapte de bal huizenhoog over, en rende meteen naar zijn dug-out om de bankzitters mede te delen dat dat de schuld van de Rabobank was.

Na 90 minuten gespeeld te hebben was er nog steeds sprake van een hatelijke 1-3 op het scorebord.

Omdat er om twee uur al afgetrapt was, was de wedstrijd logischerwijs ook een half uur eerder dan normaal weer afgelopen. Laat dit nou net het half uur zijn waarin Eastermar vorig jaar de nodige wedstrijden compleet naar zich toe wist te trekken. Vooralsnog wordt de nieuwe starttijd dan ook aangewezen als grote schuldige in de nakende Eastermarder crisis.

Voordeel is wel dat de niet te onderschatten derde helft ook precies 30 minuten eerder van start gaat, en dat in de gloednieuwe kantine op de Burgerkamp, hoezee. De mannen en dames van Burdaard wilden graag deel uitmaken van de primeur van deze verlengde derde helft en bleven dan ook langer nazitten dan menig Broekophâlder.

Dit hadden ze misschien beter kunnen laten want scout Harke van der Wal maakte dankbaar gebruik want deze zwakte in de Burdaardster defensie. Toen de gasten even collectief uit de neus zaten te eten wist hij Dash Turner in ruil voor een kist bier te contracteren. Dash wordt donderdagavond om 19:30 op het trainingsveld verwacht bij V.V.E. 2, alwaar hij de medische keuring zal ondergaan.

Volgende week wacht de uitwedstrijd tegen Ternaard, dat dit weekend met 4-0 verloor van titelkandidaat Leovardia. U bent daar vast van harte welkom!

Groeten,

Jurryt Jonkman.