Eastermar wint moeizaam

Let op: opent in een nieuw venster PDFAfdrukkenE-mailadres

Na een aantal teleurstellende weken waar verder niet over gesproken zal worden wachtte de Eastermarders de uitwedstrijd tegen vv Zeester. De Vlintboksems werden eerder dit seizoen met maar liefst 6-2 aan de welbekende kant gezet en dus reisden de Broekophâlders vol goede moed af naar het vissersdorp.

Soltkamp heeft zijn naam te danken aan zijn ligging aan de voormalige Lauwerszee, de naam van de voetbalclub kon daar ook wel eens het een en ander mee te krijgen hebben.

De voltallige A-selectie had een weekend vrij achter de rug en was daar niet bepaald sterker uitgekomen.

Zo had Sander Smedema plotseling een blessure te pakken. Tsjalling van Dijk had zijn knieën nog niet op de hoogte gebracht van de reeds gearriveerde lente en omdat die dus nog in de veronderstelling waren dat het winter was kon Tsjalling van Dijk zijn vrijdagavond en zaterdagmorgen geblesseerd in de kroeg doorbrengen.

Stefan Erwin Venema was nog niet hersteld van zijn in de rampwedstrijd tegen Haulerwijk opgelopen enkel.

Verder was Mark de Vries geschorst. Lag Eddie Wedzinga nog in zijn lappenmand, zat Gjalt Veenstra bij de begeleiding en bevond Rienk Wind zich op de Noordzee.

Hier stond tegenover dat alle drie de Brouwers ongeschonden terugkeerden van een weekje sneeuw-snuiven in Ischgl.

Voordat Eric Boersma in zijn voorbespreking zou vertellen dat we moesten vertrouwen op Kees Schotanus zijn hoekschoppen werd de basisopstelling onthuld:

De doelverdediger luisterde deze week naar de naam Ronald Trump, voor hem stond Jurryt Jonkman met skiër Stefan Brouwer, snowboarder Richard Brouwer en de verliefde Thomas van Holsteijn.

Op het middenveld mocht Robert Tienstra de balans bewaken, voor hem stonden Albert Brouwer en Harm Tseard Heidbuurt.

Op de flanken werd van Jille van der Wal en Kees Schotanus het een en ander verwacht en in de spits zou Simon Dijkstra staan.

Op de bank zaten de van een ziekte herstelde Pieter Sikkema en een boze en getergde Lieuwe Nijboer.

Dat Nijboer deze middag een kort lontje had had alles te maken met het feit dat de deze middag vlagger van dienst: Gjalt Veenstra, besloten had zijn taak in het oud-papier van die ochtend te laten schieten, zonder een vervanger van formaat te regelen. Zodoende hadden Lieuwe Nijboer en Tjitte Hoekstra het werk van drie man met zijn tweeën klaar moeten spelen. Als Nijboer ergens een hekel aan heeft, is het dat wel. Veenstra is door deze actie door de A-selectie een sanctie van één kratje bier opgelegd en hiermee zal binnenkort de welbekende kous af zijn.

Nadat de zeer plaatselijke pupil van de week het officieuze openingsdoelpunt voor zijn rekening had genomen kon de wedstrijd beginnen. Vice-aanvoerder Jurryt Jonkman had ondanks een gebrek aan advies van Kees Schotanus deze middag op spectaculaire wijze de toss weten te verliezen, zodoende mocht Eastermar aftrappen.

Al het vertrouwen deed Kees Schotanus weinig goed, zijn eerste drie hoekschoppen mislukten hopeloos, het is waarschijnlijk beter om in het vervolg maar weer lullig en respectloos met Schotanus om te gaan.

De 4e hoekschop kwam na 5 schijven voor de voeten van Simon Dijkstra, die de bal van zo'n 3 meter vrij het doel in kon tikken, hij wist hem echter over de deklat te plaatsen.

Zo 3 minuten later kwam Harm Tseard Heidbuurt na prachtig voorbereidend werk van Jille van der Wal alleen voor de keeper. Waar hij tijd genoeg had om aan te nemen en desgewenst de keeper voorbij te lopen of wat dan ook, besloot Heidbuurt de bal wild op de pantoffel te nemen en over de ballenvanger te sturen.

De theorie van een niet nader te noemen persoon over de gemiste kansen van de twee schoonbroers is dat ze gevangen zitten onder het juk van Molle Heidbuurt, die met harde hand regeert in huize Heidbuurt en zo zijn zoon Harm Tseard en schoonzoon Simon de scherpte voor het doel heeft ontnomen, de mannen lopen elke keer als Molle in een straal van 50 kilometer is gejaagd en angstig over de voetbalvelden en spelen dus weinig klaar dit seizoen. Mocht u meer weten over deze kwestie dan kunt u dit uiteraard anoniem in een privé bericht kenbaar maken.

In de rust gaf trainer Eric Boersma aan ietwat teleurgesteld te zijn over het vertoonde spel en de negativiteit. Verder moesten 45 minuten genoeg zijn om alsnog als winnaar van het veld te stappen.

Meteen na rust kwam Simon Dijkstra weer eens alleen voor de keeper, hij nam aan, kapte zijn tegenstander knap uit en schoot vervolgens precies tegen de keeper aan. Die had de bal echter niet klem en zo kreeg Simon Dijkstra een herkansing. De bal belande nu uiteraard wel in de handen van de sluitpost.

17 minuten na de onderbreking kreeg Albert Brouwer de bal voor zijn skonken, hij zag Simon Dijkstra diep gaan en besloot de bal die kant ook op te trappen. Dijkstra zijn indirecte tegenstander was justjes eerder bij het leer en probeerde de bal achter te laten rollen. Hij had echter buiten de behendige lengte van Dijkstra gerekend, Simon wurmde zich tussen de benen van het heerschap door en stal zo de bal. Hierna draaide hij enkele malen om zijn as voordat hij strak voorgaf op de inmiddels gearriveerde Jille van der Wal. Van der Wal legde vervolgens de andere centrale verdediger in de luren en besloot de keeper ook nog eens het bos in te sturen voordat hij beheerst binnen schoot: 0-1!

Mun zou denken dat de wedstrijd nu gespeeld was en dat er wellicht naar meer doelpunten van de bezoekers gekeken kon worden. Zeester gaf zich echter niet gewonnen en probeerde met diverse lange ballen gevaarlijk te worden.

Omdat Eastermar uiteindelijk toch steeds meer naar achter gedrukt werd besloot trainer Eric Boersma rond de 73e minuut in te grijpen, hij wisselde rechtsback Richard Brouwer voor spits Pieter Sikkema. Stefan Brouwer mocht naar de rechtsback verhuizen en Albert Brouwer mocht diens positie als voorstopper overnemen.

Nadat dit allemaal aan de scheidsrechter was uitgelegd kon de wedstrijd hervat worden.

10 minuten voordat de officiële speeltijd verstreken zou zijn mocht de nog steeds pissige Lieuwe Nijboer het veld betreden voor Kees Schotanus.

5 minuten nadat het 10 minuten voor het verstrijken van de officiële speeltijd was kreeg Harm Tseard Heidbuurt de bal op het middenveld. Hij besloot Pieter Sikkema aan te spelen die vervolgens zijn man voorbij liep en strak voor gaf. Hier stond Lieuwe Nijboer, ondanks het goedbedoelde geschreeuw van Jille van der Wal dat hij alle tijd van de wereld had en de bal dus aan moest nemen, besloot hij het leer ineens op de pantoffel te nemen. De bal draaide prachtig voorbij de keeper in de rechterbovenhoek: 0-2! hier fleurde zelfs Nijboer een beetje van op.

Achteraf kon gezegd worden dat hiermee de eindstand bereikt was. Zo wist Eastermar ondanks het missen van zo'n zes 100% kansen de wedstrijd te winnen en zich te handhaven in de top van de 5e klasse c.

Een dag later zou bekend worden dat leider Bouwe Boersma besloten heeft zijn verblijf bij Eastermar te verlengen! Dit komt hem namens de A-selectie op een sanctie van één kratje bier te staan.

Volgende week wacht de thuiswedstrijd tegen het altijd lastige Noordbergum van Cor Elzinga.

Jurryt Jonkman.