Let op: opent in een nieuw venster PDFAfdrukkenE-mailadres

Eastermar verslaat de Sweach op herfstachtige lentedag.

 

Een dag voordat de befaamde zomertijd zijn intrede zou maken en een week nadat buur Jistrum met de grootst mogelijke moeite werd verslagen mochten de Broekophâlders het opnemen tegen een ploeg die door trainer Eric Boersma en kornuiten als de best voetballende ploeg van de 5e klasse c werd beschouwd. Dat was echter voordat de Sweach te maken kreeg met de nodige blessures en schorsingen. Eastermar wist nu vantevoren niet echt wat ze konden verwachten van de koningen van het gelijkspel, die een week eerder met 2-0 op de broek kregen bij het na de winterstop verrassend goed presterende Kootstertille.

 

Voordat de geel-blauwe brigade van de Boersma's en Johannes Schotanus af zou reizen naar Beetstersweach was er het wekelijkse motivatiepraatje van trainer Eric Boersma, ditmaal maakte hij de selectie wijs dat hij de hele week wakker had gelegen van deze wedstrijd, zo graag wilde hij drie punten. Dit maakte vooral bij Harm-Tseard Heidbuurt en Thomas van Holsteijn de nodige indruk, zij staan immers bekend als de slaapkoppen van de selectie.

 

De heenreis bleek een spannende onderneming voor chauffeur Albert Brouwer en inzittenden Richard Brouwer, Jurryt Jonkman en Harm Tseard Heidbuurt, de tank was namelijk zo goed als leeg. Gelukkig werd de shell van de Sweach op het nippertje gehaald, dit avontuur ontnam de heren van de nodige ongezonde wedstrijdspanning.

 

Omdat Sander Smedema de dinsdag training geblesseerd had moeten verlaten en donderdag helemaal geen acte de présence had kunnen geven mocht hij plaatsnemen op de bank. Hij werd vervangen door een andere Burgumer: Pieter Sikkema, die rechtsvoor kwam te staan, HT Heidbuurt schoof naar de nummer tien positie die hij mocht delen met Tsjalling van Dijk. Linksvoor zou Jille van der Wal wat ronddartelen en Kees Schotanus stond in de spits.

De achterhoede bestaat na het wegvallen van sterkhouder Stefan Brouwer uit linksback Mark de Vries, voorstopper Albert Brouwer, rechtsback Richard Brouwer en laatste man Jurryt Jonkman, al zit de van een vakantie in het 2e teruggekeerde verdediger Robert Tienstra dicht tegen de basis aan.

 

Diezelfde Tienstra zat deze middag dus naast Sander Smedema op de bank, evenals Thomas van Holsteijn. Rienk Wind zat nog ergens op de Noordzee, Lieuwe Nijboer in de krantenhandel en Eddy Wedzinga mocht op de tribune plaatsnemen.

 

Het was de bedoeling dat Gjalt Veenstra op doel zou staan, het lot bepaalde echter dat hij in de warming up te maken kreeg met een ontwrichte schouder, ditmaal kwamen er geen varkentjes aan te pas. Wel betekende dit een bezoek aan de spoedeisende hulp en dus exit wedstrijd!

Gelukkig was daar Pieter Sikkema, die thuis de nodige video bandjes had liggen van keeper

Jeroen Verhoeven, die aanbood het duel als doelman door te zullen brengen. Dit voorstel werd door de spelersraad en trainer Eric Boersma na een kort doch heftig overleg aanvaard en zo zou Eastermar de wedstrijd spelen met een spits voor en een helemaal achterin.

 

Dit betekende ook dat Eastermar dit seizoen tot nu toe gespeeld heeft met 7 keepers, een absoluut clubrecord. Gjalt Veenstra, Albert Brouwer, Richard Brouwer, Sjoerd Visser, Michel Zandstra en Theo Douwes gingen Pieter “Verhoeven” reeds voor onder de lat.

 

Thomas van Holsteijn werd gepromoveerd tot rechtsvoor en zijn plek op de bank werd ingenomen door DJ Lieuwe Nijboer, die razendsnel in werd gevlogen vanuit Eastermar.

 

Nadat Pieter Verhoeven zijn pizza ophad en Gjalt Veenstra zijn mofjes om de vingers had gestoken, konden de Eastermarders zich met een kleine 3 minuten vertraging naar het in uitstekende staat verkerende hoofdveld begeven alwaar scheidsrechter J. Schoemaker stond te popelen.

 

Ook tegenstander de Sweach had al even staan wachten en was hier niet al te blij mee, de weersomstandigheden waren immers niet echt zomers te noemen. Hier konden de Broekophâlders verder ook niet mee zitten en dus koos Jille van der Wal er na het winnen van de toss voor om ook nog eens te wisselen van kant.

 

Omdat er van een pupil van de week geen sprake was kon vervolgens begonnen worden aan deze kraker in de 5e klasse C.

 

Eastermar besloot in het eerste kwartier de beroemde kat uit de boom te kijken. De verdediging gebruikte dit kwartiertje om zich goed op te stellen en de aanvallers konden even kijken hoe de thuisdefensie te verschalken.

 

Deze aanpak zorgde er wel voor dat de Sweach veelvuldig balbezit had en ook regelmatig op stormde naar keeper Verhoeven, dit leidde in de 5e minuut tot een vrije trap randje 16.

de bal werd snoeihard om de muur naar de kruising gestuurd, keeper Sikkema had hierop gerekend en was met al zijn kilo's reeds onderweg naar diezelfde kruising, hij loosde onderweg nog een groenen één en stompte vervolgens de bal richting cornervlag, een spectaculaire redding van de gelegenheidskeeper!

 

3 minuten later werd rechtsback Richard Brouwer onreglementair gestopt, de scheidsrechter liet echter doorgaan, waarna Brouwer meteen nog een duel verloor, toen ook het derde duel in deze 30 seconden met harde hand werd gewonnen door een thuisspeler was voor Brouwer de maat vol, onder begeleiding van de strijdkreet “No ist gebeurt!!” schopte hij zijn directe tegenstander vol en hard na, de scheids stond er bovenop, gelukkig schrok dj Brouwer zo van zijn actie en keek hij zo schuldbewust dat dit duidelijk zichtbaar was voor scheidsrechter Schoemaker dat hij het afdeed met slechts een gele kaart.

 

Toen Eastermar na 16 minuten het overwicht lichtelijk oppakte in deze wedstrijd bleken ook de thuisspelers ietwat heetgebakerd, nadat Kees Schotanus de plaatselijke nummer 3 andermaal voor schut zette besloot deze met een vliegende tackle van achteren Schotanus zijn opmars te stuiten, een actie die normaliter ook tot een rode kaart zou leiden, de scheidsrechter was echter consequent en deed ook dit af met een gele kaart.

Een gele kaart die hij meteen daarna weer zou vergeten.

 

De vrije trap werd door een thuisspeler achter gekopt en zo mocht HT Heidbuurt zijn 3e hoekschop van deze middag nemen. Hij stuurde het leer met een mooie boog richting de tweede paal, gedragen door de wind bleek deze te hoog voor de inlopende Jille van der Wal en dus leek het tot niets te leiden.

De bal bleef echter naar het doel draaien en tikte uiteindelijk binnenkant kruising binnen: 0-1!

 

dit bleek ook de ruststand, waar een gelijke stand misschien meer van toepassing was geweest. Hier hoorde je de aanwezige Eastermarder fans niet over klagen.

 

In de rust kreeg keeper Verhoeven de nodige schouderklopjes en werd Richard Brouwer even verteld dat hij niet ongelukkig was deze zondagmiddag. Hierna kwam trainer Boersma met zijn tweede inspirerende speech van deze middag en konden de mannen de kjeld weer in!

 

De uitploeg ging in de tweede helft voortvarend van start, de thuisploeg werd meteen onder druk gezet en bal werd veelvuldig afgepakt van de roodhemden. Tot grote kansen zou het echter niet leiden en de wedstrijd speelde zich hierna voornamelijk op het middenveld af. Omdat de spitsen van de Sweach ook hoog op druk zetten konden de Eastermarders niet veel anders dan de lange bal hanteren, helaas wist Stefan Erwin Venema precies nul keer een kopduel te winnen en dus kwam die bal vaak snel terug bij de Eastermarder achterhoede.

 

In de 56e minuut kreeg de thuisploeg een hoekschop, de bal werd strak voorgegeven alwaar de plaatselijke kopkoning boven de eveneens springende Richard Brouwer uittorende, had hij een pootje van de lui toekijkende Tsjalling van Dijk gekregen dan had hij de bal weg kunnen koppen, dit gebeurde echter niet en dus werd de bal richting tweede paal gekopt, alwaar HT Heidbuurt had moeten staan.

Heidbuurt meende echter een klavertje vier te zien en zou net op dat moment overgaan tot het plukken van dit natuurwonder.

Het bleek een klavertje drie en dit betekende uiteraard dat het 1-1 werd.

 

In de 65e minuut stoomden de geel-blauwen maar weer eens op naar het vijandelijk doel. Na een mislukte een - twee bij de hoekvlag kreeg Jille van der Wal een inworp te nemen, hij wierp de bal evenals een week tevoren richting Kees Schotanus, diens man dook onder de bal door en Schotanus kon de bal aannemen met zijn buik en meteen op doel schieten, dit verraste de thuiskeeper volledig en zo stond het 1-2!

 

5 minuten na deze prachtige treffer besloot de plaatselijke nummer drie dat het tijd was voor zijn tweede gele kaart, hij schopte Tsjalling van Dijk hard onderuit, en kreeg dan ook geel. Scheidsrechter Schoemaker was de eerste helft echter vergeten zijn boekhouding bij te houden. Nu had Eastermar met Stefan Erwin Venema een heuse boekhouder in de gelederen, de scheidsrechter bleek echter te koppig om te luisteren naar diens advies en dus mocht Maarten Wiersma de wedstrijd gewoon uit voetballen.

 

Meteen hierna ging zakte Jille van der Wal door zijn hoeven, de toegesnelde Bouwe Boersma vroeg al snel wat er loos was, waarop Albert Brouwer wist te te melden dat van der Wal te kampen had met Smoarche knibbels. Boersma knikte begrijpend en gebaarde meteen naar trainer Eric Boersma dat van der Wal rijp was voor een wissel.

 

Door goede verdedigende acties van de voor Richard Brouwer ingevallen Robert Tienstra, reddingen van Pieter Verhoeven, aanvallende acties van dj Lieuwe Nijboer, tijdrekken van de eveneens ingevallen Sander Smedema en de inzet van het volledige elftal werd deze 1-2 uiteindelijk over de eindstreep gesleept!

 

Volgende week wacht een oefenpot tegen een nog onbekende tegenstander, vervolgens de lastige thuiswedstrijd tegen Suwâld en dan volgen 3 wedstrijden tegen directe concurrenten, het belooft een spannend slot te worden!

 

Na de nog onbekende oefenpot is het volgende week tijd voor een groots feest in het Breed te Eastermar (zie flyer), de gehele Eastermarder selectie zal aanwezig zijn, u bent allen van harte uitgenodigd om deze avond door te brengen in het bijzijn van deze voetbal helden!

 

Mvg,

 

Jurryt Jonkman.