Eastermar houdt opgepakte draad vast.

Let op: opent in een nieuw venster PDFAfdrukkenE-mailadres

7-3-2015

Op een uiterst zonnige en verder toch lenteachtige zaterdag was het de beurt aan Boornbergum om de mannen van Eric Boersma een warm welkom te schenken.

De Eastermarders kwamen met een bescheiden dosis zelfvertrouwen aanzetten, een week eerder was angstgegner Blue Boys immers met 1-3 verslagen.

Boornbergum had twee weken tevoren echter met 4-0 weten te winnen van de blauwe jongens en dus dachten zij ook zeker een kans te hebben op de drie punten.

 

Een gedachte die door de stand op de ranglijst ietwat vergezocht leek, Eastermar is ondanks de slechte reeks na de winterstop namelijk nog steeds de lichtelijk trotse nummer twee van de 5e klasse c. terwijl Boornbergum iets minder trots ook tweede staat, zij het van onderen bekeken.

 

Omdat het weer zo aantrekkelijk was besloot konvooileider Bouwe Boersma samen met zijn snor dat er uitermate vroeg vertrokken moest worden naar het verre Boornburgum, zodat aldaar een heerlijk kopje koffie in het zonnetje genuttigd kon worden en Albert Brouwer daar nog mooi even om een grote boodschap uit kon zonder de warming-up te missen.

 

Doordat er een week tevoren gewonnen was bleek er voor trainer Eric Boersma weinig aanleiding forse mutaties door te voeren in de opstelling, alleen de geblesseerde Stefan Brouwer werd vervangen door Mark de Vries.

Vanuit het 2e maakte Eastermard haar misschien wel grootste talent Erik Dijkstra een eenmalige stap naar het eerste, hij begon naast dj Pieter Sikkema, de immer kortgeknipte Thomas van Holsteijn en zanger Loeloe Nijboer op de bank.

Verder keerde de van de aprés-ski teruggekeerde Gjalt Veenstra terug onder de lat. Dit betekende dat Theo Douwes weer eens een weekend met de vrouw op stap kon.

 

Voor de wedstrijd werd de ploeg erop gewezen dat wanneer er niet snel genoeg gescoord werd tegen ploegen uit de onderste regionen van de competitie je te maken kreeg met twee tegenstanders, de al aanwezige tegenpartij en jezelf.

Gevaar van zulke wedstrijden was dat je meeging in het niveau van de tegenpartij. Dit werd door Boersma vergeleken met het aangaan van een discussie met iemand die onnozel is, winnen is dan onmogelijk ook al heb je onmiskenbaar gelijk. Dit was voor de Eastermarder mannen herkenbaar, ze waren immers allemaal wel eens verleid tot eenzelfde discussie met aanvoerder Tsjalling van Dijk.

 

Nadat pupil van de week Stefan Frankes op het stuiterende veld keeper Gjalt Veenstra middels een prachtige lob had verschalkt floot scheidsrechter I. Priem op zijn befaamde fluit voor het begin van deze wedstrijd.

 

Eastermar probeerde zijn eigen spel te spelen, opbouwen van achteruit en waar mogelijk een doelkans creëren. Opdracht was om Boornbergum op te laten bouwen en wanneer ze iets te ver kwamen er massaal op te klappen, dit leidde in kortstondig balbezit bij de thuisploeg en het tegenovergestelde bij de uitploeg.

 

Tot grote kansen leidde het echter niet in het eerste kwartier, het was pas in de 17e minuut dat Eastermar een vrije trap kreeg op de vijandelijk helft. Harm Peerd Heidbuurt nam deze, hij besloot dat Kees Schotanus bij de tweede paal wel een geschikt aanspeelpunt was, Schotanus nam de bal aan, dribbelde zich vrij en lepelde het leer richting de andere tweede paal. Daar kwam toevalligerwijs net Jille van der Wal invliegen, middels zijn koppie werd het 0-1!

Doelstelling om binnen het kwartier te scoren was weliswaar niet gehaald maar toch waren het tevreden gezichten alom bij de Eastermarders.

 

Vijf minuten later was het weer raak, Jurryt Jonkman en Albert Brouwer dribbelden al overspelend op tot de middenlijn, ook Mark de Vries en Richard Brouwer liepen even mee, Jonkman besloot daar aangekomen Kees Schotanus in te spelen, Schotanus passeerde zijn directe tegenstander en gaf daarna strak voor op de uitstekend ingelopen Jille van der Wal die wederom met zijn hoofd scoorde: 0-2!

 

De rest van de eerste helft kabbelde het spel als een rustig woestijn beekje voort.

 

Het duurde tot de 42e minuut dat Kees Schotanus besloot dat hij zelf ook op het scorebord wilde. Hij kreeg de bal op randje zestien van iemand. Kapte en draaide een x-aantal keer en schoot vervolgens droog en laag in het linker hoekje: 0-3!

 

Drie minuten later was het ook al weer tijd voor een stukje rust.

In dit kwartier werd gewaarschuwd voor berusting over het feit dat de overwinning toch al binnen was. Het doelsaldo kon dit seizoen ook nog wel eens belangrijk worden en dus moesten de koppies erbij blijven. Geen fratsen en de taken uit blijven voeren zoals ze afgesproken waren, dan zouden er meer doelpunten volgen. Stefan Erwin Venema mocht douchen en werd vervangen door Erictie Dijkstra, die linksback gepositioneerd werd, Mark de Vries ging op 6 spelen.

 

Na deze opbeurende peptalk werden de bakjes thee aan de kant geschoven en begonnen de Broekophâlders met frisse moed aan de tweede helft.

 

Die tweede helft begon voor de Eastermarders lastiger dan gedacht. Boornburgum had een normaal gesproken basisspeler ingebracht en de laatste man naar de voorhoede gestuurd (zou voor de Eastermarders ook goed uit kunnen pakken, het proberen zeker waard.) dit betekende dat de opbouw bij de Broekophalders wat stroever verliep dan in de eerste drie kwartier.

 

Het was in de 49e minuut dat elders in Fryslân oud vvEastermar1 vedette Robert Tienstra onder toeziend oog van zijn Engelse vlam Sam Smith namens vvEastermar2 een prachtige panna liet noteren, dit zou tot een klinkende 2-5 overwinning op BCV2 leiden, proficiat!

 

In de 55e minuut wisten de geel-blauwen weer eens door te breken, Sander Smedema vond Jille van der Wal met een schitterende crosspass, van der Wal stuurde Tsjalling van Dijk alleen op de keeper af. Omdat van Dijk het scoren zelf niet helemaal aandurfde speelde hij de bal door naar Kees Schotanus, die ondanks een lastige stuit toch raak wist te schieten: 0-4!

 

Vervolgens duurde het een luttele 12 minuten alvorens er weer gevist mocht worden. Na een corner voor VVE belande de bal ongelukkigerwijs op de hand van een plaatselijke verdediger, de uitstekend fluitende Priem wees resoluut naar de stip. Na een kort overleg van de spelersraad werd toch besloten Kees Schotanus dit buitenkansje toe te kennen (Op het trainen was immers gebleken dat Mark de Vries de absolute penalty uitblinker binnen de selectie is.)

Schotanus maakte dit keer geen fout en zo kon Bouwe Boersma de 0-5 noteren in zijn altijd aanwezige notitieboekje.

 

De tijd hield geen skaft en zo belandden we plotseling in de 79e minuut. Schotanus werd maar weer eens diep gestuurd, hij vond de achterlijn en gaf strak voor. Ditmaal was Jille van der Wal echter niet aanwezig, gelukkig besloot een lokale verdediger een helpende hand toe te steken (spreekwoordelijk):0-6!

 

Dit bleek tevens, net als eerder dit seizoen, de eindstand te zijn tussen deze twee ploegen en zo begint het doelsaldo van Eastermar weer ergens op te lijken.

 

Alle meegereisde Eastermar fans konden met een gerust hart terugreizen naar de kantine van de een dag later verjarende kantinebaas Jannes Hamstra, daar werden de nodige biertjes weggetikt op deze twee heugelijke feiten. Namens de voltallige A-selectie: Tsjoch Janus!

 

Met vriendelijke groeten,

 

 

Jurryt Jonkman.