Eastermar stapt uit hoek waar de klappen vallen.

Let op: opent in een nieuw venster PDFAfdrukkenE-mailadres

Op 28 februari van het jaar 2015 mocht vvEastermar na twee verliespartijen eerder in datzelfde jaar, zich opmaken voor een broodnodige driepunter tegen en bij Blue Boys, Nij Beets.

De eerste competitie wedstrijd in het nieuwe jaar werd geflatteerd met 3-0 verloren van Kootstertille, de tweede met 0-4 van VenV '68. Eastermar kwam dus niet overdreven goed uit de winterstop.

Tegen VenV '68 moesten de geel-blauwen het doen zonder laatste man, “vice” Jurryt Jonkman (een plaatselijke Ebola aanval) en aanvoerder Tsjalling van Dijk (nog half geblesseerd aan zijn winter-enkel), tevens vielen aanvallende middenvelders Jille van der Wal en Harm Tseard Heidbuurt uit met “kleine” blessures. Al deze sterkhouders van VVE1 waren tegen Blue Boys weer present en zo was Eastermar op volle oorlogssterkte, want ook eilandganger Rienk Wind had de vaste wal weer onder de voeten weten te krijgen.

Enige afwezigen waren Eddy Skreuder,naar verluid op de weg terug en keeper Gjalt Veenstra die zich ten tijde van de wedstrijd in Oostenrijk vol lag te gooien met allerhande alcoholische versnaperingen, hij werd vervangen door good “old” Theo Douwes.

Eastemar trof met Blue Boys de perfecte tegenstander om uit de winterdipcrisis te klimmen, de gastheren verloren immers met exact hetzelfde doelsaldo als Eastermar hun laatste twee wedstrijden (Boornburgum en de Sweach). Ze zouden dus gebrand zijn iets goed te maken en zo heeft VVE1 zijn prooi het liefst.

De thuiswedstrijd tegen de blauwe fietstas jongens leverde eerder dit seizoen een benauwde 2-1 zege op voor Eastermar.

Tijdens de voorbespreking werd het de Broekophâlders duidelijk dat trainer Eric Boersma wat verrassingen uit zijn spreekwoordelijke hoge hoed had getoverd, centrale middenvelders Jille vd Wal en Harm Tseard Heidbuurt mochten op de flanken plaatsnemen, hun plek werd ingenomen door de teruggekeerde Tsjalling van Dijk en flankspeler Sander Smedema. Kees Schotanus mocht ondanks zijn vormcrisis in de spits beginnen. Stefan Erwin Venema werd wederom controleerbeer.

 

Achterin kreeg de weer topfitte Jurryt Jonkman de leiding over een drietal Brouwers: de bijna jarige Jet, Albert als voorstopper, zijn jongere broer Stefan linksback en de jongste van het spul Richard mocht rechts achterin rond trippelen.

Mochten de vijandige aanvallers langs dit stel komen dan was het aan keeper Theo Douwes om de bal te keren.

Nadat de Eastermarder karavaan achter de immer haastige Bouwe Boersma aan naar Nij Beets was geracet en het niet zuinig sterke bakje kofje van de kastelijn in de kantine aldaar achterover had geslagen, vervolgens de wc was bezocht en het team zich aangekleed en opgewarmd had floot de in het dagelijks leven als notaris werkzaam zijnde scheidsrechter voor het begin van de wedstrijd.

Eastermar probeerde van achteren op te bouwen en de blauwe jongens probeerden de bal af te pakken en dan tot kansen te komen. Dat lukt in de 6e minuut voor het eerst, een blue boy wist de bal te veroveren, snel zijn spits in te spelen, die stuitte daarna echter op de uiterst scherpe Theo Douwes.

Na nog een aantal kleine kansjes over en weer was het Eastermar dat in de 17e minuut een corner kreeg, de bal werd afgeslagen maar belandde vervolgens in de handige pootjes van Kees Schotanus, die zijn mannetje een kiekebosje instuurde en met een stiftje voorgaf, de bal vloog door de kuif van Stefan Brouwer en vond daarna het hoofd van de goed ingelopen Jille vd Wal: 0-1!

Vrijwel meteen na de aftrap kreeg Blue Boys een uitstekende kans op de 1-1, het was echter wederom Theodorus die een ware sta in de weg bleek te zijn.

Zo'n tien minuten later kreeg Blue Boys zijn derde hoekschop, de bal werd weggekopt door een verdediger, het leer belandde echter in de voeten van Remco Hielkema die een zwak schotje afleverde die gemakkelijk gevangen kon worden door Douwes, echter was het de net van de kapper teruggekeerde Stefan Erwin Venema die de bal toch even op zijn kortgeknipte koppie wou voelen, hij stuurde de bal secuur over Douwes heen de kruising in. Het doelpunt van de dag was een feit: 1-1!

Zo'n tien minuten voor rust werd de met een dik enkel rondlopende linksback Stefan Brouwer vervangen voor Mark de Vries. Ook Jurryt Jonkman (hij ontving een ijsbeentje van de ruige spits Sander Hoekstra) en Albert Brouwer (zware beentjes) waren niet fris onder de oksels maar zij konden voorlopig nog wel even mee.

Na nog wat kansen over en weer werd in overleg besloten eerst even te schaften.

Trainer Eric Boersma was in de rust gematigd positief. De tegenstander was niet overdreven gevaarlijk geweest en Eastermar had in de persoon van Kees Schotanus een aantal uitstekende kansen gecreëerd, zijn persoonlijke crisis duurde echter nog even voort en gescoord had ie dan ook niet. Dit kon alleen maar beter gaan in de tweede helft en dat bood weer hoop op een mooie eindstand.

De eerste 10 minuten na rust was de wedstrijd aardig in evenwicht, Eastermar probeerde van achteruit op de bouwen en Blue Boys probeerden met behulp van de wind een doorgang te vinden door de Eastermarder defensie, tot grote kansen leidde dit echter aan beide kanten niet.

In de 56e minuut ontving Tsjalling van Dijk de bal op het middenveld, zijn aanname was perfect waardoor hij direct een steekpass op Jille van der Wal af kon leveren, deze sprintte zijn man eruit en kwam een op een met de plaatselijke goalie, in plaats van zelf af te drukken gunde hij de bal aan Kees Schotanus, die het missen van deze kans wel wat te guitig vond en dus de 1-2 liet noteren!

Zo'n tien minuten later kreeg Sander Hoekstra met een gelukje aan zijn kant en een ongelukkige balbehandeling van Stefan Erwin, de bal mee en kon alleen afstomen op Theo Douwes die hij verschalken wou middels een stiftje, Douwes is echter een stuk sluwer dan hij er uit ziet en hij wist middels een katachtige reflex de bal over te tikken. Had iemand de moeite genomen dit moment vast te leggen dan ging het vast en zeker viraal op het wereld wijde web.

Uit de hoekschop die volgde kwam geen doelpunt.

In de 70e minuut wist de ontketende Kees Schotanus middels een klein handje van god de bal mee te nemen, was vervolgens twee lokale sportievelingen te snel en slim af en kwam voor de 3e maal deze middag 1 op 1 met de Blue Boyster keeper, ditmaal was het wel raak: 1-3!!

Direct hierna werd Jille van der Wal vervangen voor Thomas van Holsteijn en zo'n tien minuten later werd Jurryt Jonkman uit zijn lijden verlost door Pieter en zijn sikje.

De 1-3 werd niet meer uit handen gegeven en zo zagen de fietsboys Cor Brouwer en de onlangs verjaarde Molle Heidbuurt en de rest van het massaal uitegerukte Eastermarder publiek dat Eastermar weer eens wist te winnen! Een prestatie die Joke Brander en Wander Kooistra nooit voor mogelijk hadden gehouden.

Volgende week wacht de altijd lastige uitwedstrijd tegen Boornbergum.

 

Groeten,

 

Jurryt Jonkman.