Verslag Westerkwartier 1- Eastermar1

Let op: opent in een nieuw venster PDFAfdrukkenE-mailadres

Jan Jochem

Westerkwartier – Eastermar

Op de eerste dag van februari in het jaar twintigtwintig stond alweer de eerste officiële wedstrijd van de vijfde klasse B op de planning. Wegens gevallen nattigheid was het doorgaan van de absolute topper Westerkwartier – Eastermar lange tijd ongewis. De uitploeg had hierdoor een treffen met ODV als schaduwwedstrijd staan te Rottevalle. Dit bleek achteraf overbodig.

Eastermar had reeds twee oefenpotjes in de benen: tegen derdeklasser ONT werd knap 3-3 gespeeld en van de eveneens op het derde niveau acterende Grootegast werd zelfs gewonnen met maar liefst 0-1!

Aan zelfvertrouwen geen gebrek bij de mannen van trainer Marco van der Veen, die voor al zijn pupillen voor tijdens de winterstop een persoonlijk stappenplan had opgesteld. Zo werd Mark de Vries op vakantie gestuurd naar Cuba en werd van John van den Hul verlangd dat de sigaretten aan de spreekwoordelijke wilgen werden gehangen. Van den Hul is hier een kleine twee weken flink ziek van geweest maar schijnt tegenwoordig weer helemaal het bevertje te zijn.

Jan Jochem Kootstra sleepte zichzelf tijdens diezelfde winterstop enkele malen fanatiek dravend de Achterwei over.

Nadat er in de Westerkwartierster kantine een lekker bakje kofje was genuttigd zochten de Broekophâlders de kleedkamer op alwaar Mike Okkema het muzikale voorprogramma verzorgde. Het thema betrof Jumpstyle.

Nadat de compleet vernieuwde warming-up was afgerond en de beide pupillen van de week doel hadden weten te treffen floot de scheidsrechter voor het begin van de wedstrijd.

De Eastermarders hadden een duidelijke opdracht meegekregen van trainer van der Veen en voerden deze tot in de puntjes uit.

Toch waren het de gastheren die door een aantal persoonlijke fouten bij de geel-blauwen in de eerste helft enkele malen gevaarlijk voor Max Dam verschenen. Het bleef op miraculeuze wijze 0-0 tot de 32e minuut. Toen kreeg Jan Jochem Kootstra een hoekschop te nemen. Na het bestuderen van het nodige beeldmateriaal van de reeds gespeelde wedstrijden van Westerkwartier wist Kootstra precies waar het leer terecht moest komen om voor het nodige gevaar te zorgen. Aldaar stond Stefan Erwin Venema te wachten. Hij torpedeerde de bal met een immense vaart tegen de touwen: 0-1!

Dit bleek tevens de ruststand. In de rust kreeg Jan Jochem mee dat hij de bal weleens wat eerder af mocht spelen en dat de volgende corner verplicht weer zo voor het doel gesmeten moest worden. Nadat Kootstra vervolgens zijn lauwe bakje thee achter de kiezen had werd de weide weer opgezocht.

In de tweede helft gingen de gastheren fanatiek op zoek naar de gelijkmaker. Het goed en hard voor elkaar werkende Eastermar was het hier niet mee eens en wist de gelijkmaker knap verborgen te houden.

In de 51e minuut stuurde Stefan Brouwer vanuit een vrije trap Jan Jochem de vijandelijke zestien in. Kootstra speelde strak voor op de ingelopen Jelmer Dijkstra die de stand verdubbelde: 0-2!

Helaas had de stand een kwartiertje later een compleet ander aangezicht. Het alsmaar meer aandringende Westerkwartier kreeg toen met enige mazzel haar aansluitingstreffer. Ze dachten er vervolgens wel even op en over te kunnen knallen maar hielden geen rekening met Marco van der Veen zijn spreekwoordelijke konijn uit de hogehoed.

Van der Veen kon namelijk zijn aanvoerder Jurryt Jonkman nog naar de kant halen, een wissel die voor elk team een ferme kwaliteitsimpuls zou betekenen.

Jonkman had de douche nog niet gevonden of Jelmer Dijkstra had middels een formidabel stiftje de vijandelijke doelman weten te verschalken: 1-3!

Niet veel later was het helaas wel weer 2-3 zodat de laatste minuten erg spannend dreigden te worden.

In de 77e minuut wist de reeds eerdergenoemde Jan Jochem Kootstra voor de Westerkwartierster dug-out de bal knap binnen te houden. Diens tegenstander was het hier niet helemaal mee eens en trakteerde Kootstra op een uiterst onsportieve doch fikse duw. De in staat van beweging verkerende Kootstra kon niet anders dan head-first de dug-out in te duiken. Hij viel met zijn kin op de betonnen vloer en had zo’n tien minuten verzorging nodig alvorens hij onder luid applaus de mat weer wist te betreden. Tot ieders verbazing hield de scheidsrechter de kaarten op zak.

Nadat Westerkwartier van alles probeerde maar niets klaar wist te spelen besloot de ingevallen Willem Veenstra het eens voor te doen.

Jan Jochem Kootstra werd maar weer eens naar de grond gewerkt. Toen hij zag dat de scheidsrechter niet van plan was te fluiten tikte hij de bal met een uiterste krachtinspanning naar Willem. Veenstra kreeg de bal op zo’n twintig meter van het doel, draaide weg en “toen skêt ik mar gewoan. De keeper stoen der wol wat dus ik tocht: ik moat him der mar wat omhinne krulje”: 2-4!

Jan Jochem Kootstra kreeg in de 105e minuut een vrije trap tegen, wilde rustig weglopen maar kreeg de bal tegen zich aangeschoten. De scheidsrechter besloot ineens dat dit de eerste gele kaart van de middag wel waard was. Kootstra beloonde dit dappere oordeel met een gemeend applaus. Dit leverde hem jammerlijk meteen zijn tweede gele kaart op.

In de 107e minuut kreeg Willem Veenstra de bal wederom op zo’n twintig meter van het doel. Ditmaal besloot hij af te spelen op Jelmer Dijkstra die middels een hard en bekeken shot in de kruising zijn hattrick wist te complementeren.

Dit betekende dat de punten netjes in het tasje mee naar Fryslân konden.

Jan Jochem Kootstra verdween meteen na de wedstrijd met zijn aanwezige familie. Ze hadden een bezoek aan een pannenkoekenrestaurant op de planning staan. Dat halve pannenkoeken na het kauwen meteen weer uit de mond vielen door het gecreëerde gat in Kootstra zijn kin mocht de pret niet drukken. Gesmuld werd er.

Volgende week wacht alweer de volgende kraker van deze vijfde klasse: het Noordbergum van René van der Gijp komt het prachtige Eastermar dan met een bezoekje vereren.

Het feit dat sterspeler Kootstra dan niet mee mag doen maakt het dat de gasten de favorieten zullen zijn tijdens dit treffen. Toch zal er fel worden gestreden voor revanche na het pijnlijke onrecht dat men in de uitwedstrijd werd aangedaan.