Bertus syn broer inspireert Eastermar tot nipte overwinning

Let op: opent in een nieuw venster PDFAfdrukkenE-mailadres

Exact een week nadat Eastermar het nieuwste seizoen had weten in te luiden met een klinkende en knappe 3-1 overwinning op het uitermate sterke en nieuwe Westerkwartier stond de uitwedstrijd tegen het altijd lastige VVT op het programma.

Vorig jaar werd hier met de uitblinkende naar Harkemase Boys vertrokken Menno Dijkstra binnen de lijnen ongeflatteerd met 2-6 gewonnen.

Ditmaal werd ook een zware bevalling voorspeld. De heer Klaas de Boer, trainer van het met geld smijtende Noardburgum, voorspelde in de Leeuwarder Courant zelfs een nipte overwinning voor VVT. Dit gebaseerd op de goede voorbereiding die de groenen hadden gedraaid. Dat de knikkers dan nog niet worden verdeeld mag in Noordbergum inmiddels ook duidelijk zijn.

Bij Eastermar heeft leider Floris Mols besloten een stap opzij te doen; hij doet tegenwoordig dienst als speler en coach bij het tweede. De topscorer van het Eastermarder derde, Hidde Faber, is bereid gevonden zijn taak over te nemen. Saillant detail is dat sinds de komst van Faber er nog geen punt werd gemorst - hier en daar wordt al gefluisterd over de gouden pik van Hidde…

Net voordat de Eastermarder equipe af zou reizen naar het gevreesde Twijzelerheide solliciteerde Max Dam bij zijn teamgenoten naar een klusje op de zaterdagmorgen - hij had dat dagdeel toch niets te doen. Afgesproken werd dat hij voortaan Jille van der Wal zijn boodschappenloper wordt.

Trainer Marco van der Veen besloot Jurryt Jonkman, Jelmer Dijkstra en Richard Brouwer op de bank te plaatsen. De rest van de veertien meegereisde spelers mochten vervolgens logischerwijs wel in de basis starten.

En dan komt der no, in dikke hit:

In de 4e minuut mocht Eastermar een vrije trap nemen. Leider John van den Hul voorspelde justjes, voordat de heer Jelte Heidbuurt het leer raakte, dat deze sowieso binnen de palen achter de keeper zou belanden. El Bevra bleek gelijk te hebben; de bal vloog als een kanonskogel links laag langs de muur precies rechts van de paal tegen het net: 0-1!

In de 6e minuut kwam Jan Jochem Kootstra door op links. Hij werd net na de bal naar Johannes Couperus afgegeven te hebben hardhandig tegen het gras geschopt. Helaas floot de scheids van dienst meteen op zijn fluit. Zo ging het feestje dat “Johannes ramt de bal uit stand prachtig in de kruising” heette helaas niet door…

Jelte Heidbuurt ging wederom achter de bal staan. Voordat hij hem zou schoppen kwam hij trainer Marco van der Veen nog wel even melden dat hij wegens een blessure vandaag maximaal één helft mee kon doen. “Sjit earst dy bal der mar eefkes yn, dan prate we fierder” was het antwoord. De zoon van Molle ging achter het leer staan, wreefde hem ditmaal langs de rechterkant van de muur prachtig tegen de touwen om het vervolgens op de knietjes glijdend naar alle meegereisde fans te vieren: 0-2!

In de 15e minuut kwam de geel-blauwe brigade weer eens door op de helft van VVT, dat zelf niet verder kwam dan achter de bal aanhollen. Dit leidde tot een onvervalste scrimmage voor het groene doel. Jelle van der Bij vond het op een gegeven moment wel mooi geweest en hij tikte het balletje na een knappe één-twee met Veenstra slinks met zijn kin tegen de touwtjes: 0-3!

Luttele minuten later kwam de watervlugge Van der Bij door op rechts en trakteerde het publiek op een prachtige actie alvorens de bal straks laag voor te geven op de toegesnelde Jille van der Wal. Dit heerschap schoot de bal vanaf de zestien-meterlijn snoeihard laag in het net: 0-4!

Net voor rust kregen de knappe koppen van Eastermar weer een vrije trap te nemen, Jelte Heidbuurt durfde het ditmaal niet aan en zodoende werd Jille van der Wal bereid gevonden de bal een trap te geven. De keeper kon deze inzet nog net keren maar kon niet voorkomen dat de toegesnelde Johannes Couperus met een hitsig stiftje alsnog wist te scoren.: 0-5!

Ondertussen werd de naam Klaas de Boer door de massaal toegestroomde fietsboys gescandeerd.

Niet veel later besloot de scheids dat het tijd was voor een bakje thee.

In de rust werd de jongste Heidbuurt-telg getrakteerd op zijn welverdiende wissel. Jelmer Dijkstra kwam voor hem binnen de lijnen. Verder werd Willem Jetze Veenstra gevraagd of hij ook bijna toe was aan een doelpunt. “Op zich wel” was diens enthousiaste antwoord.

Zo’n vier minuten na rust pakte spits Willem Veenstra zijn minuten van glorie. Hij kreeg een knappe lange bal van Stefan Brouwer, controleerde de bal tegen alle instructies van trainer Van der Veen in met buitenkant rechts en verschalkte meteen hierna de reeds uitgekomen doelman: 0-6!

Niet veel later mocht de ene helft van het Eastermarder gingergebroed een hoekschop nemen. Couperus wist met een fijne wreeftrap zijn wederhelft te vinden. Van der Wal zorgde met een ferme kopbal voor de 0-7!

We leefden in de 56e minuut toen Willem Veenstra de vijandelijke zestien net voor de achterlijn penetreerde. Hij paneerde daar aangekomen de aanvoerder van VVT en gaf vervolgens voor op Johannes Couperus die hem precies in de winkelhaak schoot: 0-8!

In de 60e minuut was het de beurt aan de ingevallen Jelmer Dijkstra, hij volleerde de bal prachtig laag tegen de kruising: 0-9!

In de 63e minuut wist het inmiddels met tien man spelende VVT haar eerste schot op het doel van Max Dam te lossen. De tot dan uitstekend meevoetballende Dam liet zien ook met de handjes wel raad te weten; hij had het leer klemvast.

Bij Eastermar kwam men erachter dat die drempel naar het tiende doelpunt toch altijd weer hoger is dan gedacht. In de laatste minuut kreeg het daar nog wel de uitgelezen kans voor.

De ingevallen Richard Brouwer wist met een splijtende steekbal Jurryt Jonkman diep te sturen. Jonkman dreigde af te worden gesneden en besloot aldus zijn aanvalspartner Willem Veenstra de bal te gunnen. Veenstra faalde oog in oog met de doelman niet: 0-10!

De vlagger van dienst stond echter helaas met de vlag omhoog. Hij zou na de wedstrijd toegeven dat er van buitenspel geen sprake was, maar dat hij de smoor in had en daarom met de vlag wapperde.

Zo bleef het bij 0-9 - ek wol kreas!

Deze overwinning werd op de vv Eastermarder Facebookpagina met een bericht richting Klaas de Boer van een gouden randje voorzien.

Oant Sjen!

JJ