Let op: opent in een nieuw venster PDFAfdrukkenE-mailadres

Na de oorwassing van een aantal seizoenen terug (2-6 overwinning voor Eastermar 2 tegen V.V. Jistrum 1) mocht verwacht worden dat vandaag de messen scherp geslepen waren bij onze ‘Noorderburen’. Jistrum 1 werd afgelopen seizoen kampioen in de Reserve 6e klasse en zal ook proberen om in de 5e klasse hun visitekaartje af te geven.

Uitgerekend in de 1e competitiewedstrijd van het seizoen staat dan ook de welbekende ‘slach om é brêche’ op het programma.

Voorafgaand aan de wedstrijd moest er natuurlijk eerst een persfoto gemaakt worden aan Eastermarder zijde. Terwijl de Jistrummers een veelbelovende warming-up in petto hadden, stonden de mannen van Freerk Kootstra en Dennis van Holsteijn te poseren voor onze huisfotografe van de V.V.E. Cindy Hiemstra. Wat nooit en te nimmer serieus kan gaan bij deze volwassen mannen, zal deze foto ook niet in de dagbladen te zien zijn. Wellicht na het photoshoppen zal deze nog wel ergens opduiken.

Uit de ooghoeken zag men al aan Eastermarder zijde dat de Jistrummers zich in het zweet joegen, besloten de ‘BlauGielen’ nog even naar binnen te gaan, zodat Floris Mols zich nog even kon uiten met een tactisch praatje. Sytze Taekema wist nog even alle aandacht op zich te richten door Floris te bellen die hem vervolgens op de speaker zette: ‘ik ha my fersjoen op de tiid, mar folle sukses hjoed. Ik gjin te winkeljen, tabee!’, waarvan akte.

Vanwege de grote selectie en een hevige concurrentiestrijd, mochten de volgende mannen van Floris aan de wedstrijd starten:

Uiteraard zou Michel Zandstra deze middag het doel verdedigen. Achterin was het Roel van der Ploeg die de organisatie achterin moest neerzetten en werd vanaf de zijkanten bijgestaan met Sytse Tjoelker en Jelte Wiersinga en op voorstopper alleskunner/vernietiger Tjalf Jonkman (soms lukt alles en soms moet alles en vooral iedereen wijken, want hij had een kater overgehouden van een surpriseparty op zijn 30ste verjaardag: deze zou de naam Jorn krijgen). Geale Tadema, die ook op dezelfde dag zijn geboortedag mocht vieren, moest helaas verstek laten gaan. Oare wieke wer, ker’l!

Op het middenveld starten deze middag @Jacobus de Vries en Mike Okkema op de flank. Jacob Mulder met de punt naar achter en kersverse captain Oege van Dijk met zijn puntertje naar voren. Voorin mochten Haije Veenstra en Rienk Wind hun kunsten vertonen.

Omdat Jistrum persé per helft een drinkpauze wilde inlassen, moest de scheidsrechter van de middag, te weten: Jan Brander, in beraad met het thuisspelend team. Na een goedkeurend knikje joeg de skeids met een ferme drukkert op zijn fluit, althans zo klonk het. Jistrum zou deze middag voor het eerst de aftrap mogen nemen (en niet voor het laatst).

Jistrum 1 begon de wedstrijd met pressie naar voren, maar Roel had achterin de zaakjes goed voor elkaar en had de deur op slot. Zijn kompanen in de verdediging hadden hun vaste tegenstander in de broekzak. Het spelbeeld was dat de Eastermarders de controle hadden, echter kwamen er hier niet grote kansen uit voort. Met hier en daar een speldenprikje van Jistrum, wist VVE 2 de score te openen. Rienk Wind was de gevierde man, die wel vaker een doelpuntje meepikt, maar dat dan ook moet bekopen met ‘kramp yn ‘e poaten’.

Ondanks deze treffer was Jistrum nog niet uit het lood geslagen en probeerde met wat steekballen door de verdediging van Eastermar heen te wurmen. Ze wisten een vrije trap vanaf randje 16 af te dwingen. Deze werd echter in de trombone van Fanfare Joost Wiersma geschoten en daardoor een kans op de gelijkmaker verkeken. Iedereen vond deze tussenstand voor rust wel best, behalve zette Mike Okkema de turbo nog maar eens aan. Mike ging voor eigen succes en zonder blikken of blozen passeerde hij Haije en Rienk die voor een leeg doel stonden. Maar gelukkig kon Mike ook de keeper passeren door de bal hard af te drukken en de 2-0 was een feit.

In de pauze moest er gewisseld worden: Tjalf zou thuis zijn roes verder uitslapen en Roel mocht van vrouwlief naar de kinderen. Deze mannen werden vervangen door Floris en Simon Dijkstra.

Ook Sytse, Rienk en Mike zouden vervangen worden door verse krachten: Jappie Vd Bij, Gjalt Veenstra en Marco Land.

De 2e helft mochten de Blaugielen de aftrap nemen. Het spelbeeld van de tweede helft was idem als de eerste helft. Eastermar domineerde en kon de wedstrijd goed controleren. Tot na zo’n 15 minuten, nadat Simon zich genoodzaakt zag de grond te kussen. Door het verkeerd neerkomen op het veld na een ongelukkige actie, was Simon door zijn knie gegaan. Eastermar zou Eastermar niet zijn, dat iedereen zeer bezorgd was om Simon’s fysieke toestand. Geconstateerd was door paraveterinair Cindy dat Simon toch maar even naar dokterswacht moest en Hendrik Hoekstra zou ‘syn bakje efkes ophelje’ voor het vervoer naar Ziekenhuis Nij Smellinghe. Simon heel veel sterkte!

Na een oponthoud van zo’n 20 minuten werd de wedstrijd hervat. Door wat omzettingen door het verlies van Simon, werd het wat rommelig aan Eastermarder zijde. Hier kon de tegenstander van profiteren en werd het uit een vermeende buitenspelval toch weer een echte wedstrijd: 2-1

Jistrum probeerde van achteruit door te schuiven en hier had Eastermar niet meteen een antwoord op en rook Jistrum eventjes bloed. Echter dacht Jacob de Vries hier heel anders over.

Doordat er druk werd gezet op de keeper van Jistrum, schoof deze bij de opbouw de bal zomaar in de voeten van Jacob de Vries. Hij bedacht zich geen moment en wist met zijn soepele traptechniek de bal over alles en iedereen heen te krullen in het vijandelijke doel. Dat hebben we wel eens anders gezien. Grote klasse, Jacob!

Dat gaf de heren van VVE 2 wat lucht en kwam de rust weer terug in het spel van Eastermar. Mike Okkema wist kort voor tijd nog zijn 2e doelpunt te maken, na een doorkoppende Haije. Wederom haalde Mike verwoestend uit en zo het zelf gevlochten netwerk van Bouwe Boersma te doen bollen: 4-1.

Met deze eindcijfers en 3 punten in de pocket werd de wedstrijd beëindigd en wint Eastermar 2 wederom ‘de slach om ‘e brêche’ van Jistrum 1.

Bij deze wil ik Simon Dijkstra nog veel sterkte toewensen en een spoedig herstel met zijn knibbeltsje: betterskip, jonguh!

 

McMoles