Eastermar werkt bevrijdende pot af tegen Boornbergum

Na een welverdiende break van een kleine maand voor de mannen van Marco van der Veen mocht dan plots de competitie hervat worden: het voor de winterstop oppermachtige Boornbats kwam op bezoek. De gasten waren na de winterstop afgezakt naar de tweede plek en mochten deze stek afstaan aan de broekophâlders, mits de thuisploeg wist te winnen.

Na de donderdagtraining begon Jacob de Vries zijn wasstrategie voor de sportkleding uit de doeken te doen:

Hij heeft sinds kort twee wasrekjes tot zijn beschikking: op de ene hangt het natte hoopje voetbalwas en op de andere (als het een beetje meezit) de droge. Zo vergeet hij nooit meer wat mee te nemen.

Stefan Brouwer bulderde vervolgens door de kantine dat hij al zijn was uit de droger zo de mand in gooit. Hij moet altijd wel even een kwartiertje zoeken naar alle kledingstukken maar dat heeft hij er graag voor over.

Simon pakt de was altijd half zeven ’s ochtends voor het werken uit de moegestreden machine en hangt die dan te plek.

Bij Mark de Vries en Jacob de Vries (geen breurs) wilde het nog wel eens voorkomen dat de was een dag in de trommel blijft liggen. Sjaak flikt dit tegenwoordig nog wel eens; Mark heeft een flinke tik op de vingers gehad van vrouwlief Mary en hang het terwijl de machine nog piept snel te drogen om represailles te voorkomen - Marijke schijnt binnenskamers nogal een kwaaie te kunnen zijn.

Mark probeerde eerst het ‘was klaar’-geluidje fluitend ten gehore te brengen maar schakelde al snel over naar youtube.

Het werd nog erg gezellig in de kantine.

De kleding van het vlaggenschip wordt overigens altijd brandschoon afgeleverd door Oppie de Haan - helaas houdt zij haar tactieken geheim.

De vorige wedstrijd tegen Boornburgum eindigde voor de Eastermarders in een teleurstellende 2-2; ze hadden de volledige 90 minuten een flink overwicht op de wedstrijd gehad maar incasseerden in de 79e minuut toch nog de gelijkmaker. Er werd afgesproken dat het mooi zou zijn als dat vandaag niet het geval werd.

Marco van der Veen stuurde de volgende heerschappen richting het strijdtoneel:

Jelle van der Wal stond voor, tussen en onder de palen.

De verdediging bestond uit Jurryt Jonkman, Richard Brouwer, Simon Dijkstra, en Stefan Erwin Venema.

Op het middenveld kregen Menno Dijkstra, Sander Smedema en Stefan Brouwer de taak er een mooie dag van te maken.

Voorin stonden Jan Jochem Kootstra, Kees Schotanus en Jelmer Dijkstra.

Op de bank spraken Rindert Venema, Mark de Vries, Max Dam, Willem Veenstra en Jelle van der bij af zo vervelend mogelijk aanwezig te zijn en op deze wijze een invalbeurt af te dwingen (Mark, Rindert en Willem kwamen als winnaars uit de strijd).

Jille van der Wal nam de vlag ter hand.

Nadat pupil van de week Refaat Haj Hasah op slinkse wijze doel had weten te treffen mocht er afgetrapt worden wat scheidstrechter J. Drost betrof.

Kees Schotanus bracht de bal aan het rollen met een pass naar Jurryt Jonkman. Jonkman leverde het leer vakkundig in bij een tegenstander. De dreigende kans van de gasten werd echter rap onschadelijk gemaakt door Stefan Erwin Venema. Veel dichter bij een kans zouden de Boornburgumers in deze helft ook niet meer komen. In de 4e minuut lag de bal ineens voor de voeten van Kees Schotanus. Schotanus twijfelde niet al te lang en verdubbelde vrij vlot daarna zijn doelpuntenaantal van dit seizoen: 1-0! Vervolgens vond de strijd voornamelijk op het middenveld plaats. Tot in de 14e minuut de sterk spelende Menno Dijkstra de bal voor de voeten kreeg; hij stuurde middels een heupbeweging twee tegenstanders het riet in en krulde de bal prachtig naar de verre bovenhoek: 2-0! Hier kan men in Harkema nog een duimpje aan zuigen.

Dit was overigens tevens de ruststand. Trainer Marco drukte zijn manschappen op het hart dat de strijd nog niet gestreden was maar dat ze er natuurlijk wel vrij lekker voor stonden. Het was zaak er zo snel mogelijk één bij te prikken en dan de wedstrijd uit te voetballen.

Nadat Boornbergum de eerste minuut na de rust haar tanden had proberen te laten zien was het toch weer de stoïcijnse thuisploeg die (in de 49e minuut) toe wist te slaan. Er werd ergens een hoekschop genomen. Nadat deze afgeslagen was kwam het leer weer voor het doel alwaar Stefan Brouwer alias ‘onbekende speler’ tussen een kluwen van Boornbatsers stond. Brouwer wist een prachtig stiftje uit zijn onderstel te persen: 3-0! In de 51e minuut zette Kees Schotanus, die de bal na een machtige dribbel van Simon Dijkstra in zijn bezit had gekregen, met een droge wreeftrap de 4-0 eindstand op het scorebord.

Het zou nog lang gezellig blijven in de kantine van sportpark de Burgerkamp, door menigeen de mooiste kantine van Fryslân genoemd. Zelfs vanuit het aan de ‘ferkearde kant fan Ljouwert’ gelegen Sint Annaparochie regent het uitsluitend complimenten over de fantastische thuishaven van de Eastermarder Broekophâlders.

Eastermar heeft nu nog drie finales te spelen waarvan de uitwedstrijd tegen GSVV volgende week de eerste is. Wordt daar verloren dan zal de overwinning van dit weekend niet al te veel meer waard blijken; er zit maar één minuscuul puntje tussen nummer twee (Eastermar) en nummer vijf (de Sweach).

Uw support blijft van harte wolkom!