Eastermar houdt punten in de tas

Pak haar beet een maand nadat Simon Dijkstra faalde in zijn draai Januari mag ik weer in de pen kruipen voor een verslag over een veldslag van het Eastermarder vlaggenschip.

Komtie.

Na ongeslagen te zijn gebleven in de oefenwedstrijden tegen Aengwirden (1-1) en Wardy (5-1) stond voor vvEastermar op de 23e van Februari dan eindelijk het eerste competitieduel na de winterstop op het programma. De geel-blauwen mochten het onder het genot van een prachtig lentezonnetje opnemen tegen de collega voetballers van Suwâld. Dat die mannen drager zijn van de rode lantaarn in de 5e klasse C mocht niets afdoen aan de spanning, uit werd nipt met 1-2 gewonnen. Zoals mijn erg gewaardeerde collega (de schrijver van het voorwoord) in het programmablaadje van deze wedstrijd al opmerkte had trainer Marco van der Veen midweeks besloten libero en aanvoerder Abe Jonkman om te turnen tot spits. Dit werd in de oefenwedstrijd tegen Wardy beloond met twee doelpunten en een assist op Menno Dijkstra. Laatstgenoemde zou er tegen Suwâld niet bij zijn.

De heer Kees Schotanus, die vorig seizoen naast een ingelijst VVE shirt met nummer 9 een heuse afscheidswedstrijd (tegen het Noordbergum waar zijn beste kameraad Sjouke Anne een blauwe maandag voetbalde) cadeau kreeg. Werd ondanks het feit dat nummer 9 na de winterstop uitsluitend door Jurryt Jonkman gedragen zal worden door Marco van der Veen bereid gevonden de rest van het seizoen aan te haken bij de eerste selectie. Naar verluid moet Schotanus de afscheidswedstrijd nu weer inleveren.

Harm Tseard Heidbuurt voetbalt al een aantal maand niet meer mee, hij is:

- Blessa

- Geblesseerd

- Gepikeerd

Jelle van der Wal stond na het missen van de eerder genoemde oefenwedstrijden weer onder de lat, hij kreeg Richard Brouwer en Stefan Erwin Venema voor zijn neus geparkeerd.

Mark de Vries was met zijn lady naar het prachtige Gambia geweest om de oudere vrouwen die aldaar achter de lokale jongere heren aanzitten in het wild te spotten. Uitermate onder de indruk van deze enerverende ervaring vergat Mark zijn handdoek mee te nemen naar de eerste training na de winterbreak, dit weerhield van der Veen er niet van hem gewoon naast Venema en Brouwer op te stellen.

Op het middenveld stonden Jan Jochem Kootstra, Jelmer Dijkstra, Sander Smedema, Stefan Brouwer en de Zondag naar de Filistijnen vertrekkende Simon Dijkstra.

Voorin stonden goalgetters Johannes Couperus en Jurryt Jonkman.

Op de bank mocht Jurre Dam plaatsnemen naast de zwaargewichten Kees Schotanus en Pieter Sikkiema.

Saillant en tevens pikant detail: de wedstrijd zou onder leiding staan van de heer J. van Houten, die in een vroegere fase van zijn carrière onder contract stond bij de VVE als vlaggist. De vlag zou vandaag door de geblesseerde Jille van der Wal ter hand worden genomen. Mocht er deze wedstrijd aan Eastermar kant een praatkaart vallen dan mocht de gelukkige in kwestie trakteren op een kistje bier.

De eerste helft was in het bezit van de thuisploeg, dat het lastig vond mooi verzorgd voetbal op de mat te leggen. Grote kansen werden dan in de eerste 7 minuten ook niet gecreëerd. In de 8e minuut kreeg Eastermar een hoekschop te nemen. De bal kwam na een kortstondige reis door de lucht voor de voeten van Sander Smedema die het leer controleerde en bekeken richting de handen van de keeper van Suwâld schoot. De doelman keek recht tegen de zon in en zo kon het geschieden dat het leer door de handen tegen het net stuiterde: 1-0! Simon Dijkstra mistte nog 1 op 1 met de keeper en een andere aanval strandde bij Johannes Couperus door een gevalletje miscommunicatie, erg opwindend was de eerste helft niet.

In de rust besloot de trainer mijnheer Kootstra naar de kant te halen. Zijn positie zou worden ingenomen door Johannes Couperus. Op de vacature die vrijkwam voor de spitspositie wist Kees Schotanus met succes te solliciteren. Marco bleek niet erg enthousiast over de eerste helft en deelde dit even met zijn selectie. S. Dijkstra kon zich hier wel in vinden.

De tweede helft had nagenoeg hetzelfde beeld als de eerste. Al werden er wel wat meer kansen gecreëerd door de thuisploeg. In de 74e minuut kwam de bal voor de voeten van Kees Schotanus, die na een kleine kapbeweging op doel schoot. De net ingevallen Pieter Sikkema verlengde het leer met zijn knie: 2-0! Ondertussen merkte Jurre op de bank op dat de cup a soup erwt smaakte naar snert.Niet veel later mocht hij invallen. In de blessa-tijd scoorde Suwâld nog eenmaal en kreeg het een rode praatkaart (de eerdergenoemde sanctie gold helaas niet voor hen), de overwinning kwam echter niet meer in gevaar.

Na de wedstrijd kwam Mark de Vries met het gerucht op de proppen dat J. Jonkman evenals Kees Schotanus een uit de kluiten gewassen 9 op zijn kuit zou laten tatoeëren.

Door deze overwinning klimt Eastermar naar de derde plek. Volgende week wacht de uitwedstrijd tegen TFS. De eerste wedstrijd van het huidige seizoen werd thuis met 1-0 van deze keerls verloren.

Ik heb vandaag ontdekt dat er karnemelk met bosvruchtensmaak bestaat, daar neem ik nu nog een paar lurkjes van. Tsjoch!

Groetnis, Abe alias Eabe.