Eastermar heeft geen kind aan buurvrouw Sumar in “slach om'e stjonkfabryk”!

Precies een dag voordat de Eastermarder Abe weer een jaartje bij mocht schrijven kregen de Broekophâlders de buren van Sumar op visite. Vorig jaar werd er afgetekend gewonnen door de thuisploeg (2-1) en omdat er ook dit jaar reeds een flink gaatje tussen de twee ploegen te bespeuren is op de ranglijst werden de drie punten alvast met potlood genoteerd.

Eerder deze week was medegedeeld dat de ramen naast de overkapping voor de Eastermarder kantine aan de club geschonken waren door Nanning Lemstra en zijn makkers van Alrako. Omdat tijdens de ledenvergadering een lid van de korfbalvereniging vol tegen de veel te schone beglazing op was gelopen zijn deze sinds kort behangen met de nodige vogeltjes.

De drukbezochte klaverjasavond werd door VVE1-youngster Richard Brouwer op zijn naam gezet. Hij liet hiermee de zelfbekroonde klaverjaskampioenen Molle Heidbuurt en de Boersma's achter zich.

Die andere Brouwer: Stefan stond de ochtend voor de voetbalwedstrijd bij Sjouke in de kantine. Hij had de reis ondernomen omdat zijn WC-papier schoon op was. Eenmaal in de drukke winkel wilde hij niet lang gezien worden in de afveeg-sector. Vandaar dat hij het eerste het beste pak met witte rollen onder de arm schoof en mee naar huis nam. Toen hij thuis net klaar was met de volgende boodschap kwam hij er achter dat het wc-papier van Sjouke wel een erg groot formaat had. Het deed blijken dat Steffie de schoonmaakklus na zijn boodschapje ditmaal met de net door hem gekochte rol keukenpapier moest zien te klaren.

Toen dit allemaal even was besproken kwam Marco van der Veen met de opstelling op de proppen. Dat de technische staf erg fan is van het motto “never change a winning team” deed wederom blijken. De normaal op tien acterende Abe vond zichzelf terug als libero en verder zagen Jurre Dam en Richard Brouwer dat zij mochten wisselen van positie. Gjalt Veenstra werd voor zijn goede tweede helft tegen GSVV beloond met een basisplek.

Last but not least werd besloten doelman Jelle van der Wal op werkbezoek naar een buitenlandse club te sturen, zijn plek onder de lat werd ingenomen door Max Dam. Die 's ochtends met 4-5 had weten te verliezen van de JO-19 van Drachtster boys.

Bij gebrek aan een pupil van de week voor dit gevoelige treffen besloot de tegenpartij Henk Jetze Koster op te stellen, zo huppelde er toch nog wat schattigs over het veld.

Om precies 14:00 floot de scheidsrechter voor het begin van de wedstrijd.

De thuisploeg nam meteen het heft in handen en drukte de bezoekers ver terug op eigen helft. Dit resulteerde in de zevende minuut in een prachtige aanval die uiteindelijk door Gjalt Veenstra binnen werd getikt: 1-0!

Hierna volgde nog een levensgrote kans op de 2-0.

Daarna was het over met de Eastermarder hegemonie tijdens deze eerste helft. Sumar nam het heft over en wist de 1-1 de maken. De thuisploeg kwam vervolgens goed weg toen de 1-2 wegens buitenspel af werd gekeurd. Eerst maar even om een bakje.

In de 74e minuut vroeg de stukgespeelde Gjalt Veenstra een wissel aan. Toevalligerwijze was trainer Marco van de Veen dit al van plan en zo kon de reeds klaargestoomde Menno Dijkstra meteen het veld betreden. Gjalt liep zo te smachten naar de warme douche dat hij zijn shirt meteen de dug-out in wierp en er met zijn laatste krachten een sprint richting die douche uit perste die al zijn sprints tijdens de wedstrijd op wandelen deden lijken.

Nadat ook Jan Jochem binnen de lijnen was verschenen wist Liekele Paulusma met het hoofd de uitkomende Max Dam te verschalken, en zo stonden de bezoekers zwaar tegen alle verhoudingen in plots met 1-2 voor.

Eastermar ging meteen op zoek naar de gelijkmaker en meer en zette Sumar met de rug tegen de muur.

Tien minuten later was het Jille van der Wal die op aangeven van Sander Smedema de bal fenomenaal tegen de touwen jankte. 2-2!

Niet veel later had de immer eerlijke grensrechter Simon Dijkstra (Door een bepaalde Eastermar speler wel eens Roomser de de Paus genoemd) het na een aantal rechtvaardige beslissingen flink aan de stok met de hooligans van Sumar. Deze middag leek het er erg op dat deze “fans” niet zozeer voor het spelletje langs de lijn staan maar eerder om een ieder die het waagt in hun blikveld rond te paraderen (zowel Eastermarder als Sumarder) een flinke scheldkanonnade cadeau te doen, eh noh als de mantsjes daar blij van worden..

In de 92e minuut besloot Johannes Couperus het avontuur op de linkerflank eens op te zoeken. Hij kapte en draaide tot zelfs de niet aanwezige Robert Tienstra er scheel van keek. Het duurde de net ingevallen supersub Rienk Wind allemaal een fractie te lang en dus schreeuwde hij “jouw dat ding gewoan foar man!” Honke Couperus aarzelde niet en slingerde de bal voor het doel langs. Rienk Wind, die zich tussen de drie Kosters bevond kietelde de Theo van dit stel net even achter het oor zodat die helemaal in de war van dit prettige en tintelende gevoel aan de grond genageld bleef. Allert en Henk Jetze werden met een scheetje het riet ingestuurd waarna Wind met een ferme kopbal onderkant lat raak kopte! 3-2!

Dit doelpunt werd door Simon Dijkstra en Jurryt Jonkman (die op aanraden van diezelfde Dijkstra en Mark de Vries voor zijn verjaardag een air-fryer had gevraagd en gekregen. Zodat hij middels deze stukjes nog meer gebakken lucht kan verkopen) samen met de Sumarder hooligans flink gevierd! Pas thuis in Sumar kwamen deze regelmatig agressief schreeuwende heerschappen er achter dat niet hun dorp maar het mooiere Eastermar had weten te winnen.

De wedstrijd werd niet veel later door de uitstekend fluitende scheidsrechter beëindigd en zo bleven de drie punten dik verdiend in Eastermar.

Er is na goed overleg besloten de stjonkfabryk toch maar in Sumar te laten staan.

Doei!

Abe.