Eastermar heeft Hearrenfean machientsj

Let op: opent in een nieuw venster PDFAfdrukkenE-mailadres

Een week na de fenomenale winstpartij tegen Suwâld mochten de #Fitkechs van trainer Marco van der Veen wederom de voetbalweide betreden. Op bezoek kwamen de oud dorpsgenoten van Kees Schotanus. Die u misschien kent van het befaamde Eastermarder “Ajax machientsj” dat hij bij Eastermar jarenlang samen met Albert Brouwer vormde. Drogeham kwam even langs dus. De gasten hadden 6 punten weten te sprokkelen uit de eerste twee wedstrijden en stonden zodoende samen met the Wombats op het eerste plekje. Na afloop van de donderdag training liet Stefan Brouwer vol trots zijn boxert aan collega verdediger Mark de Vries zien. Brouwer had door overmatig gebruik een gat weten te creëren ter hoogte van zijn perineum. Beide heren waren lyrisch over deze creatie: “Dêr kinst “m moai troch hinne hingje”. In de kantine aangekomen bleek Mark de Vries sowieso al in een euforische bui te verkeren. Hij had namelijk (na een grondige check bij de consumentenbond) besloten over te gaan tot de aanschaf van een gloednieuwe airfryer. Mark is ongezien al dik tevreden met zijn aanwinst, hij heeft zich wel laten vertellen dat je die dingen eerst even goed af moet laten koelen voor gebruik. Vandaar dat het apparaat een week extra bij Sjouke in de winkel staat. De Vries zal het dinsdag ophalen, hij heeft hier speciaal een dag voor vrij genomen bij de baas. De sleutel tot het succes van een week tevoren; Jurryt Jonkman, had zich midweeks de woede van sponsorman Cor Brouwer op de hals gehaald. Er was vergeten af te tikken voor de aanwezigheid van de A-selectie op het club van honderd bord. Dit kwam Jonkman op een woeste mail vol CAPSLOCK en uitroeptekens te staan. Waarna toch maar tot betaling werd overgegaan. Evenzogoed staat Jur nu bij de Cor te boek als DubDeb. Trainer Marco van der Veen nam meteen na de training Simon Dijkstra apart, met de mededeling dat hij een treurige mededeling voor Dijkstra had. Het liep Simon even dun door de broek voordat zijn ergste angst toch werkelijkheid werd, er was besloten zijn geliefde baantje als vlagger naar Harm Tseard Heidbuurt door te schuiven.. Dijkstra mocht zich bij de selectie voegen.

“Never change a winning team” dacht de Eastermarder technische staf, en dus besloten ze Jurre Dam uit de basiself te halen voor de uit de ziekenboeg gestapte Jacob de Vries. Verder bleef het team intact, en dus stond de Eastermarder Abe Lenstra wederom op nummer tien. Op doel Jelle van der Wal met voor zich Stefan Brouwer, Tsjalling van Dijk, Jacob de Vries en Mark de Vries. Op het middenveld Sander Smedema, Richard Brouwer en Stefan Erwin Venema. Voorin de kleurlingen Jille van der Wal en Johannes Couperus. Op de bank zaten Jurre Dam, Simon Dijkstra en Jelmer Dijkstra. Nadat aanvoerder Jurryt Jonkman, met wat broodnodige hulp van pupil van de week Djimmer-Jan Buruma, de toss had weten te winnen en nadat diezelfde Djimmer op aangeven van Jille van der Wal meteen uit de aftrap op wonderlijke wijze doel had weten te treffen mocht scheidsrechter F. Feenstra het startsein fluiten.

Eastermar zette de tegenstander meteen vast op eigen helft. Die niet veel verder dan wat lange ballen naar voren kwam. Eastermar probeerde op haar beurt via verzorgd voetbal over de flanken gevaar te stichten. Dit leidde in de 9e minuut tot een kansje voor nummer 10, Jonkman, die na uitstekend doorkoppen van de rode Johannes Couperus op respectabele afstand alleen voor de doelman kwam. Het leer werd ineens op de pantoffel genomen en schoot rakelings over de lat.

Drogeham wist de stand tot de 15e minuut op brilniveau te houden. Toen besloot linksback Jacob de Vries aan een Maradonnie gelijke dribbel te beginnen. Hij kapte maar liefst drie Hamsters uit en begon zich toen af te vragen wat te doen met de bal. Jille van der Wal, die zoals mun op de training had geleerd de hoek in was gedoken zag dat de weg richting doel er eenzaam bij lag. Hij besloot dit geheim met Jurryt Jonkman te delen, die vervolgens als een hazewindhond het gat in dook. Jacob de Vries tikte de bal met rechtsbuiten precies in de loop van Jonkman mee. De snelste speler van Drogeham (Anne-Roy Visser) probeerde nog een stokje voor dit naderende voetbalwonder te steken maar het mocht niet baten: Jonkman nam de bal vanuit de lucht met een wonderschone rabona op de slof. Eerder had hij de keeper al met een lichaamsschijnbeweging waar Micheal Jackson jaloers op geworden zou zijn naar de verkeerde hoek gestuurd. De bal viel na een prachtige curve te hebben gemaakt uiteraard via de linkerpaal binnen: 1-0!

Beide teams hadden even tijd nodig te herstellen van al deze indrukken. Het was Drogeham dat na wederom een kwartier als eerst weer bij de voetballes was. Een hoekschop werd door Eastermar niet lekker weggewerkt waarna Anne-Roy de vrijstaande J. Spinder wist te vinden: 1-1.

Dit bleek tevens de ruststand. In de rust besloot trainer van der Veen het een en ander om te zetten.

De volledige tweede helft was weer in handen van de Broekophâlders. Het wachten was op grote kansen. Veertien minuten nadat Jonkman de Drogehamster lijnrechter volledig terecht de zegen had gegeven werd door van der Veen besloten hem zijn verdiende publiekswissel te gunnen. Niet lang nadat hij onder luid applaus de douche had bezocht viel ook nummer twee van de Heerenveen tandem (Jacob de Vries) die eer ten deel. Dat de voor Jonkman ingevallen vlagger Simon Dijkstra in de 86e minuut wist te scoren gaf de wedstrijd zo mogelijk nog meer glans dan het al had. Wie via Unibet een euro op een doelpunt van Dijkstra had gegokt zou hier overigens 237 voor retour krijgen, uiteraard had niemand dit aangedurfd.

Na de wedstrijd stelde Tsjalling de hamvraag van de dag: zou Jonkman stoppen op zijn hoogtepunt of zet hij nog even door…

De deze middag aanwezige Kees Schotanus meldde dat hij Jonkman nog wel tot zijn zestigste door zag gaan op nummer tien bij het eerste van Eastermar. Nu eindelijk duidelijk is dat een Heerenveen machine superieur is aan die van Ajax. Schotanus zei de aanschaf van een Heerenveen shirt met “Jonkman” achterop te overwegen. Volgende week zal Eastermar al dan niet onder aanvoering van de Heerenveen machine op bezoek bij V.V.T. Dat nipt verloor bij koploper Wombats en dus een uiterst lastige tegenstander zal worden.

JJ.