Welkom bij VV Eastermar

Eastermar pakt punt bij koploper.

Let op: opent in een nieuw venster PDFAfdrukkenE-mailadres

Laatst aangepast op maandag 02 november 2015 11:26 Geschreven door P.R. V.V. Eastermar maandag 02 november 2015 11:23

De Sweach – V.V. Eastermar


6 Dagen nadat u mijn verslag over de wedstrijd in en tegen Drogeham heeft kunnen lezen en een dag voordat de Friezen van sc Heerenveen meer dan terecht over de Hollanders van sc Cambuur heen denderden moesten de mannen van Eric Boersma het opnemen tegen de oppermachtige leider in de vijfde klasse c: de Sweach. De Beetsterzwagers hadden al hun 7 wedstrijden weten te winnen en zijn als logisch gevolg daarvan inmiddels uitgegroeid tot favoriet voor de titel.

Alhoewel 5 december nog vrij ver weg was kwam de Sweach met het vergezochte verhaal aanzetten dat er een schimmel in het veld verstopt zat. Eastermar opteerde meteen om Nanning Lemstra (paardenkenner) een kijkje te laten nemen maar de Sweach had al besloten dat ze uit zouden wijken naar het kunstgrasveld. Doordat Lemstra niet mocht inspecteren zullen we nooit weten of de Schimmel fictie of non-fictie was. Dit betekende wel dat de aan het kunstgras gewende spelers van de Sweach een voordeel hadden op de grasvoetballers uit Eastermar.

Evenals een week tevoren koos Eric Boersma ervoor een forse bank mee te nemen. Hierop mochten plaatsnemen: Pieter Sikkema, die een avond tevoren met een score van maar liefst 142 de Bowlbokaal van baan 3 wist te veroveren, vervolgens wat naast zijn schoenen om begon te struinen en zodoende geen basisplek afdwong, jongeling Lieuwe Nijboer en aanvoerder van vv Eastermar2 en de een week eerder tegen Drogeham overtuigend spelende Robert Tienstra. De normaliter in de basis staande en kansen misser van beroep Jille van der Wal zat ook op de bank, hij had midweeks vrij weinig trainingsminuten gemaakt wegens een blessure.

Omdat de Sweach nog nul verliespunten had behaald werd besloten Albert Brouwer terug te halen van zijn proefperiode bij het nationale elftal van Ethiopië, ook hij mocht de wedstrijd in den beginne vanaf de zijlijn bewonderen.

De van zijn booreiland teruggekeerde Rienk Wind hoefde zich voor deze wedstrijd niet om te kleden, hij was door Ron Jans uitgenodigd om tijdens de wedstrijd fc Groningen – PEC Zwolle op de tribune plaats te nemen in het afgrijselijke Euroborg stadion.

In het doel mocht ondanks zijn damesroze schoenen Sjoerd Visser de handschoenen aantrekken.

Voor hem kregen Jurryt Jonkman, Stefan Brouwer, Richard Brouwer en Thomas van Holsteijn de taak de veel scorende voorhoede van de Sweach van doelpunten maken af te houden en tevens het eigen middenveld dan wel voorhoede van bruikbare ballen te voorzien.

Op dat middenveld stond deze keer Stefan Erwin Venema (die nog bij Eastermar zal voetballen tot 2018, dan zal hij zich in Raalte overgeven aan de autoriteiten) als stofzuiger, voor hem stonden aanvoerder en wijsprater Tsjalling van Dijk en de zoon van Molle: Harm Tseard Heidbuurt. Zij werden geflankeerd door Simon Dijkstra vanaf links en Sander Smedema vanaf rechts.

In de spits stond heit Kees Schotanus.

De voltallige selectie van de Sweach had een week eerder de wedstrijd Drogeham – Eastermar bewonderd en dus waren ze allemaal goed op de hoogte van de kwaliteiten van de bezoekers, dit gold echter ook voor de Eastermarders, hun trainer had de Sweach goed geanalyseerd en wist precies hoe ze aan te pakken waren. Dus.

Omdat om 14:30 de pupil van de week zoek bleek, besloot scheidsrechter C. Koper te fluiten voor het begin van deze kraker in de 5e klasse.

De Sweach kwam met een beetje meer balbezit uit de startblokken, dat ze de aftrap mochten nemen was hier debet aan. Ze zochten vaak met een crossbal de buitens op en probeerden vanaf daar de boomlange spits en nummer tien te vinden.

De Eastermarder defensie had dit echter redelijk snel door en grote kansen wist de thuisploeg dan ook niet echt te creëren.

Eastermar wist er zelf in de openingsfase een enkele keer middels een counter uit te komen, deze zouden echter ook nooit tot echte honderd procent kansen leiden.

In de 27e minuut kwam de Sweach weer eens opzetten met een lange peer naar voren, de bal stuiterde hoog op voor keeper Sjoerd Visser, die daardoor het duel aan moest gaan met Stefan Erwin Venema en diens tegenstander. Visser sprong hoog en tikte de bal opzij, raakte hier zijn tegenstander licht. Omdat die echter als een kermend biggetje tegen de vlakte ging en huilend bij de scheidsrechter wist te vermelden dat hij geslagen was beging de heer Koper zijn enige fout van deze middag: hij besloot een strafschop toe te kennen aan de thuisploeg.

Keeper Visser had vervolgens alleen oog voor de speler die de penalty te nemen kreeg, deze keek zo opzichtig naar Visser zijn linker hoek, dat het wel duidelijk was dat de bal naar rechts zou gaan.

Dit psychologische hoogstandje van Sjoerd Visser pakte goed uit, hij tikte de bal voor de lijn vandaan! Omdat hij de bal echter niet klemvast had was het gevaar nog niet geweken. Gelukkig kwam Richard Brouwer aanvliegen om de bal over de zijlijn te werken! 0-0!

Op een paar vrije trappen en hoekschoppen na wisten beide teams voor rust geen extreem grote kansen te creëren en zo bleef de brilstand tot de rust intact.

In de rust werden enkele op en aanmerkingen gegeven door de trainer. Verder werd Stefan Erwin Venema vervangen door Albert Brouwer en diens Jetlag. Na dit alles werd er nog even aan het kopje thee genipt en toen mocht de reis naar het kunstgrasveld weer worden genomen.

Omdat Eastermar na de eerste 20 minuten helemaal een was met het veld was dat voordeel voor de Sweach weggepoetst, de wedstrijd ging vanaf toen ook gelijk op.

Na rust bleek de wedstrijd eveneens in evenwicht. De Sweach probeerde middels hun flankspelers gevaarlijk te worden maar die werden telkens geneutraliseerd door de uitstekend spelende Thomas van Holsteijn en Richard Brouwer. Mocht een van de vingervlugge aanvallertjes dan toch eens ontsnappen aan de aandacht van de backs, dan waren daar altijd Jurryt Jonkman en Stefan Brouwer om dat varkentje te wassen.

Zo werd de Sweach geen enkele keer echt gevaarlijk.

Ook Eastermar wist in die tweede helft weinig kansen te creëren, wel was er nog een hoekschop vlak voor tijd. Die werd echter jammerlijk over gekopt door het bowlingbalhoofd van de ingevallen Pieter Sikkema.

Hierdoor eindigde de wedstrijd in een allesbehalve saaie 0-0, alle toegestroomde fans konden met een gerust hard een tapje nuttigen in de altijd gezellige kantine op sportpark “de Boskfinnen”.

Na dit pilsje konden de drie aanwezige fietsboys aan de terugreis beginnen met de wetenschap dat zowel vv Eastermar als de Sweach nog steeds ongeslagen zijn in het huidige seizoen.

Toevalligerwijze wist het tweede elftal van Eastermar ook 0-0 te spelen, het feit dat zij dit punt behaalden tegen de absolute nummer laatst in hun competitie maakte die prestatie minstens even bewonderingswaardig dan die van de titanen van VVE1.

Volgende week wacht de thuiswedstrijd tegen Zeester, die ploeg bivakkeert tegen alle verwachtingen in op de één na laatste plaats, van onderschatting mag echter geen sprake zijn. Eastermar heeft reeds bewezen het tegen stugge ploegen uiterst lastig te kunnen hebben.

Weltrusten.


Jurryt Jonkman.

   

Eastermar verslaat Drogeham

Let op: opent in een nieuw venster PDFAfdrukkenE-mailadres

Laatst aangepast op maandag 26 oktober 2015 11:12 Geschreven door P.R. V.V. Eastermar maandag 26 oktober 2015 11:07

V.V. Drogeham - V.V. Eastermar.


Op de dag dat Simon Dijkstra zijn vriendinnetje Anna Nynke/Paulowna Heidbuurt de respectabele leeftijd van 19 jaar bereikte mocht zijn team het eerder dit seizoen afgelaste duel in en tegen Drogeham inhalen.

Omdat het een inhaalweekend betrof was dit buiten V.V.S.V. '09 - Noordbergum gerekend de enige wedstrijd in de 5e klasse c en tevens het enige duel van een Eastermarder senioren elftal en dus werd er gerekend op aardig wat toeschouwers.

Dit betekende tevens dat alle fitte spelers die ook maar iets met VVE 1 te maken hadden de reis naar Drogeham mochten maken. Onder hen ook Robert Tienstra, die vorige week 2 maal trefzeker was bij Eastermar 2, keeper Ronald Vanger, die in diezelfde wedstrijd als keeper zijnde een assist bij mocht schrijven en de absolute uitblinker van deze wedstrijd Pieter Sikkema, half keeper en half spits die maar liefst 4 keer wist te scoren in de met 7-1 gewonnen wedstrijd tegen Veenwouden.

Dit weekend was hij wederom messcherp wist hij te melden via Whatsapp.

Ondanks deze memorabele hoogtepunten in de carrière van deze drie matadoren werden ze door trainer Eric Boersma resoluut naar de bank verwezen, waar ze het piepkleine dug-outje mochten delen met Mark de Vries, Sander Smedema en Lieuwe Nijboer.

Omdat Albert Brouwer voor school naar Ethiopië moest stond Jurryt Jonkman samen met Stefan Brouwer, Richard Brouwer en de immer fitte Thomas van Holsteijn achterin.

Op het middenveld gaven Tsjalling van Dijk, Stefan Erwin Venema en Harm Tseard Heidbuurt (wiens zusje toevalligerwijze ook jarig was) acte de présence.

Zij werden geflankeerd door Jille van der Wal en Simon Dijkstra.

In de spits mocht Kees Schotanus het weer eens proberen, het had volgens het plaatselijke programma boekje weinig gescheeld of Schotanus had bij Drogeham gespeeld. Alleen het feit dat ze degradeerden was er de reden voor dat hij bij zijn Eastermarder kameraden bleef te penalty's missen. Wat er juist is van deze bewering zult u Schotanus onder 4 ogen moeten vragen.

Op doel stond de uit de anonimiteit teruggekeerde Sjoerd Visser, deze middag op de door zijn vriendin aangeschafte fonkelnieuwe roze instappers.

Om een uurtje of half drie was het volgens scheidsrechter G. Booisma wel tijd om te fluiten voor het begin van de wedstrijd en dat deed hij dan ook.

Eastermar nam meteen het heft in handen en probeerde via het welbekende tiki-bad voetbal bij het vijandige doel te belanden.

Het eerste kansje was echter voor Drogeham, het leverde niets op maar moest toch even gezegd worden.

Na 4 minuten kwam Jille van der Wal na goed doorzetten alleen recht voor de Drogehamster goalie, hij had de hoeken voor het uitzoeken en omdat dit keuze teveel was schoot hij dwars door de midden, waar de eerder genoemde goalie ongelukkigerwijze lag. Zo werd deze kans om zeep geholpen.

Het wedstrijdbeeld veranderde hierna niet echt, Eastermar was veelvuldig in balbezit en Drogeham probeerde zo nu en dan met een lange bal gevaarlijk te worden, de grootste kansen waren echter voor de geel-blauwen.

Er waren zo'n 32 minuten gespeeld toen de thuis keeper zijn 8e uittrap van deze middag voor zijn rekening nam. In de middencirkel stonden El Chapo Venema en Harm Tseard Heidbuurt reeds klaar, het was laatst genoemde die de bal beheerst naar een medespeler knikte en vervolgens als de brandweer naar de linker hoekvlag sprintte. De bal zou hem ietwat later volgen, Heidbuurt kapte naar binnen en zette voor op Tsjalling van Dijk, die de bal vrij rap onder controle had en deed wat een x-aantal van zijn collega's verzuimden; scoren! 0-1!

6 minuten later was het wederom Jille van der Wal die ditmaal na een bekeken steekpass alleen voor de keeper kwam, hij schoot evenals de eerste keer recht op zijn tegenstander maar kreeg de bal deze keer retour zodat hij het voor open doel nog eens kon proberen.

De stand bleef 0-1.

Hierna waren een paar net wat kleinere kansjes niet besteed aan Kees Schotanus en Simon Dijkstra, die beide ietwat zenuwachtig oogden, waarschijnlijk omdat hun vriendinnetjes aandachtige toeschouwsters waren deze middag. Daarna was het alweer tijd voor een bakje thee.

In de rust werd het latjetrappen onder de wisselspelers gewonnen door Mark de Vries, die daarmee zijn zusje Ruth een trotse vrouw maakte. Ruth was speciaal voor dit spektakel samen met de jarige Anna Paulowna op deze wedstrijd afgekomen en werd door broerlief niet teleurgesteld.

De tweede helft was een twee-eiige tweeling van de eerste, Eastermar was wederom duidelijk de betere, maar in deze helft ging het er net even wat slordiger aan toe.

Kansen werden er dan weer wel fanatiek gecreëerd en gemist.

Tien minuten na rust werd de uit vorm verkerende Thomas van Holsteijn vervangen door Robert Tienstra, die zijn bikkelharde verdedigings-kunsten deze wedstrijd uitstekend zou combineren met een uitstekende zuivere pass.

Niet veel later werd Sander Smedema op aanraden van Bouwe Boersma binnen de lijnen gebracht en ook Pieter Sikkema mocht zich klaarmaken voor een invalbeurt.

In de 80e minuut kreeg Kees Schotanus een vrije trap te nemen vanaf rechts, hij lepelde de bal uitstekend naar de tweede paal, alwaar Robert Tienstra keurig zat te wachten op de bal. Omdat Schotanus redelijkerwijze rekening hield met een staande dan wel springende Tienstra ging de bal ruim over hem heen.

In uitgerekend de 83e minuut was het de beurt aan een bepaalde speler van Eastermar om een hoekschop voor te slingeren, de bal belandde in de kluts voor de goal, nadat twee Eastermarders hun schoten geblokt zagen vond Pieter Sikkema dat het klaar moest zijn met dat gebliksem, hij veegde de bal loeihard in het dak van het doel en zette daarmee de eindstand in de krant: 0-2!

Na de wedstrijd wisten enkele Drogehammers te vermelden dat ze na het zien van deze wedstrijd blij waren dat Kees Schotanus in Eastermar was gebleven, van het bespaarde geld hadden ze de kleedhokken van een beste renovatie voorzien en van het overgebleven geld wordt een investering in kunstgras besproken.

De meegereisde Eastermar fans waren vooral teleurgesteld over de tweede helft en lieten dan ook niet na te vermelden dat het niveau bij Eastermar 2 een stuk hoger lag.

Had Eastermar al zijn kansen dit seizoen tot doelpunten gepromoveerd dan was het nu verreweg de meest scorende ploeg in deze competitie in plaats van de scorende middenmoter die het nu is.

De Fietsboys waren deze week binnendoor over de reed gekomen. Dit om krachten te sparen voor volgende week wanneer hun de reis naar Beetsterzwaag te wachten staat en zodat Molle Heidbuurt op tijd thuis kon zijn voor het verjaardagsfeestje van zijn dochter.

Eastermar gaat de wedstrijd tegen de Sweach in met een 7 punten achterstand en één wedstrijd minder gespeeld. Winst is dus een must. Volgens Voetbalnoord is de kans op winst echter miniem: 7% tegen een 78% voor de Sweach. De mouwtjes mogen dus opgestroopt worden.

 

Jurryt Jonkman.

   

Pagina 171 van 183