Welkom bij VV Eastermar

Eastermar verslaat koploper

Let op: opent in een nieuw venster PDFAfdrukkenE-mailadres

Laatst aangepast op maandag 07 december 2015 15:10 Geschreven door P.R. V.V. Eastermar maandag 07 december 2015 14:47

S.C. Kootstertille - V.V. Eastermar.

Op een door Ronald Vanger als uiterst winderig ervaren zaterdag 5 december stond in de 5e klasse c een heuse topper op het programma: het ongeslagen V.V. Eastermar mocht op bezoek bij de eveneens ongeslagen koploper S.C. Kootstertille. Eastermar had door gelijke spelen tegen Haulerwijk, V.V.T. en de Sweach 6 verliespunten, omdat Kootstertille alleen tegen O.K.V.C. en de Sweach gelijk had gespeeld bivakkeerden de withemden bovenaan de ranglijst met 2 hele punten meer dan de bezoekers. De beide teams stonden na de zomerstop al eerder tegenover elkaar, het verre van complete V.V. Eastermar werd toen op eigen terrein geflatteerd met 1-2 verslagen. De daarbij aanwezige spelers zouden ongetwijfeld een revanchegevoel in de bealch hebben. Het al jaren als jong bestempelde team van Eastermar (gemiddeld is de ploeg inmiddels 23,1 jaar jong) zou het dit deze middag niet als excuus aan kunnen wijzen, Kootstertille is met een gemiddelde leeftijd van 21,6 een van de jongste teams in deze competitie.

Met al deze feitjes in het achterhoofd kon er afgelopen dinsdag begonnen worden met de voorbereiding op deze topper. Omdat de trainingsvelden door de hevige regenval van de afgelopen weken onbespeelbaar waren werd er besloten uit te wijken naar Drachten. Waar met een minicompetitie voetbalsquash een training en teamuitje in één klap werden gevangen. Dit spektakel werd overigens gewonnen door Jille van der Wal, die in de finale Stefan Brouwer wist te verslaan. Donderdag kon er wel weer een veldtraining afgewerkt worden.

Omdat buiten de bestaande blessures van Tsjalling van Dijk, Gjalt Veenstra, Rienk Wind en Eddie Wedzinga de gehele ploeg deze week blessurevrij door had weten te komen had trainer Eric Boersma de beschikking over een kwalitatief ruime selectie. Hij besloot groot Justin Bieber fan en dus Belieber Mark de Vries en zanger Lieuwe Nijboer mee te laten doen in de wedstrijd V.V. Eastermar 2 - O.D.V. 2.

Dit liet nog een ploeg van 15 man over voor het duel tegen Kootstertille.

Vlak voordat Eric Boersma de startende elf bekend wou maken in de wedstrijdbespreking ging er een golf van ongerustheid door de tenniskantine: Harm Tseard Heidbuurt was nog niet gelokaliseerd…Tegen de orders van Bouwe Boersma in waagde Richard Brouwer zich aan een telefoontje naar Heidbuurt, dit deed een hoop ophelderen. Harm Tseard Heidbuurt had de avond tevoren een Sinterklaasfuif georganiseerd voor de Eastermarder voetbaljeugd, dit was zo'n succes dat hij tot een uurtje of half 7 had lopen stampen in de kantine. Omdat hij ook nog eens was vergeten zijn wekker te zetten, zijn moeder naar de wedstrijd van zijn broertje was en zijn vader ook graag slaapt was er niemand geweest die hem wakker had gemaakt op deze belangrijke dag.

Nadat Heidbuurt zich 14 minuten later dan toch aansloot bij zijn team makkers kwam hij tot de conclusie dat zijn basisplek door Sander Smedema was opgeëist.


De opstelling was verder als volgt:

Sjoerd Visser mocht tussen de palen plaats nemen. De verdediging zou ook deze week weer bestaan uit Thomas van Holsteijn, Jurryt Jonkman, Stefan Brouwer en Richard Brouwer

Op het middenveld kreeg vergruizer Stefan Erwin Venema gezelschap van Albert Brouwer en Sander Smedema. Op de flanken stonden Jille van der Wal en Kees Schotanus en in de spits mocht de in vorm verkerende Pieter Sikkema zijn doelpuntjes proberen mee te pakken.

Op de bank zaten Robert Tienstra, Harm Tseard Heidbuurt, Simon Dijkstra en Ronald Vanger.

Als opdracht kreeg Eastermar mee dat er voor elke meter met het nodige zelfvertrouwen gevochten diende te worden om deze middag tot een goed einde te brengen. Ook werd mede gedeeld dat zelfs Hans Vonk last had van een flinke dosis gezonde wedstrijdspanning betreffende deze absolute topper tegen de Tille.

Nadat Bouwe Boersma de Eastermarders zonder al te veel oponthoud over de Skúlenboarcher brêche had weten te loodsen, er in de Tilster kantine genoten was van een heerlijk bakje kofje, er omgekleed was, de warming up af was gehandeld en trainer Eric Boersma zijn afsluitende speech ten gehore had gebracht was het de beurt aan de aanvoerders om te tossen voor de te bespelen helften. Jurryt Jonkman wist namens vv Eastermar deze toss te winnen, hij koos er in opdracht van trainer Eric Boersma tot ieders verrassing voor te beginnen tegen de harde wind in.

Nadat iedereen van die schrik was bekomen en pupil van de week Joanne Bouius knap doel had weten te treffen floot scheidsrechter Vonk (geen familie van, geloof ik) voor het begin van de wedstrijd.

Eastermar probeerde meteen hoog op druk te zetten en de Tille terug te drijven op hun eigen helft. Omdat de wind echter zo onmenselijk hard blies bleek dit makkelijker gedacht dan uitgevoerd. Alle ballen die er in de voorhoede verloren werden, werden meteen op goed geluk over de Eastermarder defensie heen getrapt. Alle doeltrappen die Sjoerd Visser te nemen kreeg kwamen ook meteen retour en zo stond Eastermar het eerste kwartier lichtelijk onder druk. Dit zou tot een drietal aardig grote kansen voor Kootstertille leiden, gescoord werd er echter niet.

Na dit inleidende kwartier kreeg de uitploeg in de gaten hoe er ongeveer om moest worden gegaan met de harde wind. De bal werd voorin regelmatig langer vastgehouden zodat de aansluiting kon komen en er van daaruit gevaar kon worden gesticht. Dit leverde in de 26 minuut een vrije trap op aan de rechterzijde van het speelveld. Omdat Heidbuurt op de bank zat nam Kees Schotanus plaats achter de bal en lepelde deze strak voor de pot.Hier kwam Pieter Sikkema tegen de wind in vol op de bal in denderen: 0-1! Het kon wel eens zo zijn dat Sikkema bij deze actie een pijntje opliep, het kan ook zo zijn dat dit later in de wedstrijd gebeurde. Feit is in ieder geval dat hij in de 36e minuut het veld moest ruimen voor Simon Dijkstra.

Verder werden er aan beide kanten weinig 100% kansen gecreëerd, Kootstertille probeerde wel het beste te maken van het windvoordeel maar de verdediging van Eastermar wist weinig weg te geven en dus werd er met een 0-1 tussenstand de thee en bananen opgezocht.

De vingervlugge linksback Thomas van Holsteijn bleek deze week ook met de voeten uiterst bij de pinken, hij wist de normaliter uiterst gevaarlijke rechtsvoor van de Tille knap uit te schakelen. Dit kwam hem in de rust op een complimentje van Eric Boersma te staan.

De tweede helft bleek de wind wat te zijn gaan liggen, er heerste nog steeds een stevige woei maar zo hard als in de eerste helft zou het niet meer gaan.


In de 54e minuut, terwijl Oege van Dijk in Drachten voor de 143e keer een auto in de was zette kreeg Lieuwe Nijboer een penalty te nemen voor vvEastermar2 in hun onderonsje met O.D.V. 2. Hij legde het leer neer, dacht nog even aan Harm Tseard Heidbuurt zijn laatste penalty en schoot de bal vervolgens op precies dezelfde hoogte als Heidbuurt had geflikt over het doel.

Hier had Kees Schotanus geen weet van, hij ging in Kootstertille zelfverzekerd achter de bal staan die klaar lag voor een te nemen hoekschop. Schotanus gaf de bal strak voor maar wist helaas geen medespeler te vinden. De Kootstertille speler die de bal ontving kopte deze meteen terug naar Schotanus, die vervolgens een kapbeweging naar binnen maakte en vervolgens met een prachtig boogballetje de verre hoek wist te vinden. Ondanks dat de vlagger van het thuisteam om onverklaarbare reden met de vlag omhoog gestoken stond kende de scheids het doelpunt toe: 0-2!

Trainer Jan van Dijk van Kootstertille besloot meteen in te grijpen, hij voerde een aanvallende wissel toe en besloot eveneens laatste man en tevens aanvoerder Douwe van der Bij door te schuiven naar het middenveld/spits.

Hier reageerde Eric Boersma van de bezoekende partij een tiental minuten later op met het inbrengen van feestbeest Harm Tseard Heidbuurt voor Kees Schotanus

De omzettingen werden door Eastermar aardig opgepakt en dichter bij een doelpunt dan een schot voorlangs van de ingevallen Minne Posthumus en een afgekeurde handsgoal van Douwe van der Bij wisten de Tilsters eigenlijk niet te komen.

Eastermar daarentegen kwam in de 76e minuut na een onderschepping van de eigen verdediging op het middenveld weer in balbezit. Sander Smedema kreeg de bal en besloot met een zuiver steekpassje Jille van der Wal diep te sturen, deze bleek twee tegenstanders te snel af en één van die twee vond dat zo vervelend dat hij besloot van der Wal naar de grond te skoffelen. Ondanks dat heel wat Tilsters vonden dat het buiten de 16 plaats had gevonden wees de hier en daar onzeker fluitende Vonk resoluut naar de stip. Ondanks dat Jille van der Wal de bal ietwat verkeerd raakte wist hij de bal een stuk lager te houden dan Nijboer eerder die middag had weten te doen. In dit geval bleek het voldoende voor de 0-3!

Meteen na dit doelpunt moest van der Wal het veld ruimen voor de immer gretige Robert Tienstra, die viel zo fanatiek in dat de Tilsters ook hem op maar 1 manier wisten te stoppen. Ondanks dat Tienstra in de 16 ten val werd gebracht gaf de scheidsrechter ditmaal slechts een vrije trap, waar je dan weer geen enkele Tilster over hoorde.

Gescoord werd er niet meer en dus won Eastermar verdiend met 0-3 van Kootstertille! Omdat de Sweach met 0-1 moeizaam wist te winnen bij het Boornbergum van trainer Roel Tuinstra is de Sweach op doelsaldo de nieuwe koploper van de 5e klasse C.

Eastermar krijgt volgende week datzelfde verrassend goed presterende Boornbergum op bezoek en krijgt dus nog een zware kluif zo vlak voor de winterstop!

Dan moet er nog even vermeld worden dat het tweede van Eastermar, ondanks de gemiste penalty van L. Nijboer en een verdedigende fout van Jacob de Vries, waar een tegendoelpunt uit voortvloeide toch een uitstekend resultaat had weten te behalen. Door uitstekende wissels van leider Erik Dijkstra, waarvan de belangrijkste het vervangen van Sytze Taekema voor de fotogenieke Johan Van der Veen betrof. Van der Veen had zijn complete familie met camera's langs de lijn staan, dit inspireerde hem tot waar Taekema al een paar weken niet in geslaagd was: het maken van een hattrick. Omdat ook Lieuwe Nijboer (2) en Jacob de Vries nog hadden weten te scoren won het 2e na een 1-3 achterstand met 6-3. Dit alles leidde tot waterlanders bij Geale Tadema, die alleen nog uit wist te brengen dat hij het allemaal “harstikkene mooi” vond.

Tot volgende week bij V.V. Eastermar – Boornbergum te Eastermar om 14:30!

Jurryt Jonkman.

(Foto 1, Foto 2 en Foto 3)

 

 

 

 

 

 

 

 

   

Eastermar behoudt ongeslagen status

Let op: opent in een nieuw venster PDFAfdrukkenE-mailadres

Geschreven door P.R. V.V. Eastermar maandag 30 november 2015 09:15

Op zaterdag 28-11-2015 stond de wedstrijd V.V Eastermar - V.V. OKVC op het programma.

Omdat ons vorige week het droevige bericht bereikte dat Wiepie Kooistra overleden was werd er door vvEastermar met rouwbanden om de rechter bovenarm gespeeld. Kooistra bekleedde vele functies binnen vv Eastermar, waarvan de laatste die van materiaalbeheerder betrof. Bovenal was hij supporter van de Broekophâlders, bij de 1-3 overwinning in en tegen Noordbergum was Kooistra nog aandachtig toeschouwer. Langs deze weg worden voormalig Eastermar spelers Eppie en Wander Kooistra alsook Wiepie zijn vrouw Anneke en alle andere aanverwanten alle sterke toegewenst in deze moeilijke tijd.

Omdat er het afgelopen weekeind niet gespeeld was en het op het modderige trainingsveld lastig voetballen was, was het afwachten hoe de Eastermarders uit deze korte winterstop zouden komen. In deze twee weken werd duidelijk dat aanvoerder Tsjalling van Dijk wegens zijn gebrek aan winterknibbels absent zal zijn tot en met de winterstop. Daarna wordt er door van Dijk op een vroege lente gehoopt. Verder was Eddie Wedzinga nog steeds niet genezen van zijn blessure, zat Rienk Wind nog steeds met zijn eigen opgerekte knie en was keeper Gjalt Veenstra halverwege het revalidatieproces van zijn schouder. Simon Dijkstra en Mark de Vries werden deze week als versterkingen naar het 2e gestuurd.

Eric Boersma koos voor de volgende basisopstelling:

Sjoerd Visser mocht tussen de palen plaatsnemen. Hij kreeg uitzicht op de kontjes van Thomas van Holsteijn, Stefan Brouwer, Jurryt Jonkman en Richard Brouwer. Als de er niet jonger op wordende Visser zijn brilletje opdeed had hij wat verder weg op het middenveld zicht op de achterwerkjes van Stefan Erwin Venema, Jille van der Wal, Harm Tseard Heidbuurt, Albert Brouwer en Kees Schotanus. Om de uit de kluiten gewassen billenpartij van spits Pieter Sikkema te spotten had Sjoerd Visser de beschikking over een kleine verrekijker. Op de bank mochten keeper Ronald Vanger, verdediger Robert Tienstra, middenvelder Sander Smedema en spits Lieuwe Nijboer plaatsnemen. In de voorbespreking werd de Eastermarders door de trainer op het hart gedrukt dat men als een team na de wedstrijd de doelen en vlaggenstokken op moest ruimen.

Nadat pupil van de week Tjalf Tadema na een puike loopactie de bal achter de keeper van OKVC had weten te bonjouren was het de hoogste tijd voor scheidsrechter J. Wagenaar om de aanvoerders van beide teams bij zich te roepen en een muntje op te werpen. De toss werd gewonnen door OKVC wat betekende dat vvEastermar af mocht trappen. Nadat Kees Schotanus en Pieter Sikkema de aftrap hadden afgehandeld begon Eastermar aan de wedstrijd. Bedoeling was om de bal middels verzorgd opbouwend spel zo snel mogelijk bij de voorwaartsen te krijgen. De eerste poging werd onderschept door de tegenstander waarna een lange bal volgde die de volledige Eastermarder defensie verraste, zo kon het gebeuren dat de uitspelende spits alleen voor Sjoerd Visser op kon duiken. Hij trapte echter in de grond en zo hielp hij deze kans gelukkigerwijs om zeep. Na een dikke 2 minuten spelen was de eerste kans voor het thuis-team een feit. De bal werd door goed afjagen van Harm Tseard Heidbuurt veroverd. Heidbuurt leverde hem in bij Jille van der Wal die met buitenkant rechts Kees Schotanus lanceerde. Schotanus schoot vervolgens vanaf het rechter randje van de 16 laag raak in de verre hoek: 1-0!

 

Na zo'n dertien minuten spelen werd de bal achterin onderschept waarna er door Eastermar over de rechterkant van het veld werd opgebouwd. De bal belandde op een gegeven moment voor de voeten van Richard Brouwer, Brouwer vond dat de bal lang genoeg op rechts was geweest en passte het leer kiezelhard naar de andere speelzijde. Hier stond Kees Schotanus te wachten, hij kreeg de bal al gauw onder controle en schoot vervolgens vanaf zo'n 30 meter op doel. 2-0!

Dit alles was gemist door Molle Heidbuurt, die na een beunputje die ochtend besloot even op de bank te gaan zitten… Hier werd hij een aantal uren later weer wakker waarna hij pas in de 14e minuut aan kon schuiven bij zijn fietsmakkers langs de zijlijn. Terwijl Molle bezig was zijn gewenste plekje langs de zijlijn te veroveren vlogen Kees Schotanus en Albert Brouwer op het vijandelijke doel af. Schotanus speelde af op Brouwer en werd vervolgens onder de zoden gewerkt. Brouwer was van plan geweest terug te spelen en moest dit plan dus staken, omdat het in zijn hoofd nu ineens krioelde van de mogelijkheden besloot hij maar zo snel mogelijk te schieten. Dit resulteerde in een slap stuitballetje dat al gauw een makkelijke prooi bleek voor de keeper.

In de rust hoorden de Eastermarder spelers dat het 2e ondanks de inbreng van leider Erik Dijkstra toch met 3-0 had weten te winnen. Dijkstra was hier zo over te spreken dat hij de kleedkamer deur wijd open wilde hebben om zo iedereen van zijn vreugde mee te kunnen laten genieten. Hier deed hij niemand een plezier mee en de deur werd dan ook al snel op slot gedaan. Hierna kon in alle rust onder het genot van een warm bakje thee en een banaan de eerste helft worden besproken.

In de 54e minuut stoomde het Eastermarder “Feyenoordmachientsje” bestaande uit Albert Brouwer en Kees Schotanus voor de 2e keer deze middag op naar het doel van OKVC. Brouwer dribbelde in vanaf het middenveld, passte vervolgens op Schotanus die de bal in een vloeiende beweging met buitenkantje rechts retourneerde. Brouwer bracht hem onder controle met zijn ijsbeentje, kapte de enige nog overgebleven verdediger uit en schoof beheerst met rechts binnen: 3-0!

In de 63e minuut vond een memorabel moment plaats; OKVC bouwde op over hun rechterflank. Lokten op slinkse wijze Stefan Erwin Venema uit zijn sinds jaar en dag centraal op het middenveld staande tent. Venema stormde, omdat hij zich buiten zijn vertrouwde habitat bevond, ietwat onstuimig op zijn tegenstander af. Die zat op dit moment te wachten en plaatste met een subtiel puntertje de bal recht vooruit, pardoes tussen Venema zijn gespreide benen door. Deze heerlijke panna leverde de OKVC'er een welverdiende staande ovatie op.

Er was een minuutje op 79 gespeeld toen Harm Tseard Heidbuurt de bal in zijn bezit kreeg op de rechterflank. Hij hoorde in de verte iemand aan komen bulderen en besloot even te kijken wie het was. Het bleek Stefan Brouwer te zijn die naarmate hij dichterbij kwam niet meer te negeren bleek. Heidbuurt besloot de bal maar terug te spelen zodat het gedaan zou zijn met de geluidsoverlast die gepaard ging met de opstomende Brouwer.

Stefan Brouwer nam de bal vanaf zo'n 36 meter vol op zijn binnenkant rechtervoet waardoor diezelfde bal met een strakke krul buiten het bereik van de keeper aan de binnenkant van het linker zijnet in het doel verdween. Brouwer was vervolgens zo blij dat hij struikelde en op de grond viel. Hier baalde hij vervolgens weer zo van dat hij met gebalde vuisten de grond molesteerde, dit kwam hem naderhand op een flinke reprimande van grondmeester Bouwe Boersma te staan. Ohja: 4-0!

Dit heerlijke doelpunt betekende overigens meteen de eindstand.

 

Deze welverdiende driepunter was precies wat Eastermar kon gebruiken in opmaat naar de volgende wedstrijd. Volgende week wacht namelijk de clash met koploper Kootstertille. Eerder dit jaar werd in de beker geflatteerd verloren met 1-2.

vvEastermar heeft dus het nodige recht te zetten! Kom vooral kijken 5 december, om een uurtje of 14:00 te Kootstertille, zodat u mooi op tijd weer thuis kunt zijn bij uw jutezakken.

 

Jurryt Jonkman.

   

Pagina 169 van 183