Welkom bij VV Eastermar

Eastermar houdt opgepakte draad vast.

Let op: opent in een nieuw venster PDFAfdrukkenE-mailadres

Geschreven door P.R. V.V. Eastermar maandag 09 maart 2015 10:08

7-3-2015

Op een uiterst zonnige en verder toch lenteachtige zaterdag was het de beurt aan Boornbergum om de mannen van Eric Boersma een warm welkom te schenken.

De Eastermarders kwamen met een bescheiden dosis zelfvertrouwen aanzetten, een week eerder was angstgegner Blue Boys immers met 1-3 verslagen.

Boornbergum had twee weken tevoren echter met 4-0 weten te winnen van de blauwe jongens en dus dachten zij ook zeker een kans te hebben op de drie punten.

 

Een gedachte die door de stand op de ranglijst ietwat vergezocht leek, Eastermar is ondanks de slechte reeks na de winterstop namelijk nog steeds de lichtelijk trotse nummer twee van de 5e klasse c. terwijl Boornbergum iets minder trots ook tweede staat, zij het van onderen bekeken.

 

Omdat het weer zo aantrekkelijk was besloot konvooileider Bouwe Boersma samen met zijn snor dat er uitermate vroeg vertrokken moest worden naar het verre Boornburgum, zodat aldaar een heerlijk kopje koffie in het zonnetje genuttigd kon worden en Albert Brouwer daar nog mooi even om een grote boodschap uit kon zonder de warming-up te missen.

 

Doordat er een week tevoren gewonnen was bleek er voor trainer Eric Boersma weinig aanleiding forse mutaties door te voeren in de opstelling, alleen de geblesseerde Stefan Brouwer werd vervangen door Mark de Vries.

Vanuit het 2e maakte Eastermard haar misschien wel grootste talent Erik Dijkstra een eenmalige stap naar het eerste, hij begon naast dj Pieter Sikkema, de immer kortgeknipte Thomas van Holsteijn en zanger Loeloe Nijboer op de bank.

Verder keerde de van de aprés-ski teruggekeerde Gjalt Veenstra terug onder de lat. Dit betekende dat Theo Douwes weer eens een weekend met de vrouw op stap kon.

 

Voor de wedstrijd werd de ploeg erop gewezen dat wanneer er niet snel genoeg gescoord werd tegen ploegen uit de onderste regionen van de competitie je te maken kreeg met twee tegenstanders, de al aanwezige tegenpartij en jezelf.

Gevaar van zulke wedstrijden was dat je meeging in het niveau van de tegenpartij. Dit werd door Boersma vergeleken met het aangaan van een discussie met iemand die onnozel is, winnen is dan onmogelijk ook al heb je onmiskenbaar gelijk. Dit was voor de Eastermarder mannen herkenbaar, ze waren immers allemaal wel eens verleid tot eenzelfde discussie met aanvoerder Tsjalling van Dijk.

 

Nadat pupil van de week Stefan Frankes op het stuiterende veld keeper Gjalt Veenstra middels een prachtige lob had verschalkt floot scheidsrechter I. Priem op zijn befaamde fluit voor het begin van deze wedstrijd.

 

Eastermar probeerde zijn eigen spel te spelen, opbouwen van achteruit en waar mogelijk een doelkans creëren. Opdracht was om Boornbergum op te laten bouwen en wanneer ze iets te ver kwamen er massaal op te klappen, dit leidde in kortstondig balbezit bij de thuisploeg en het tegenovergestelde bij de uitploeg.

 

Tot grote kansen leidde het echter niet in het eerste kwartier, het was pas in de 17e minuut dat Eastermar een vrije trap kreeg op de vijandelijk helft. Harm Peerd Heidbuurt nam deze, hij besloot dat Kees Schotanus bij de tweede paal wel een geschikt aanspeelpunt was, Schotanus nam de bal aan, dribbelde zich vrij en lepelde het leer richting de andere tweede paal. Daar kwam toevalligerwijs net Jille van der Wal invliegen, middels zijn koppie werd het 0-1!

Doelstelling om binnen het kwartier te scoren was weliswaar niet gehaald maar toch waren het tevreden gezichten alom bij de Eastermarders.

 

Vijf minuten later was het weer raak, Jurryt Jonkman en Albert Brouwer dribbelden al overspelend op tot de middenlijn, ook Mark de Vries en Richard Brouwer liepen even mee, Jonkman besloot daar aangekomen Kees Schotanus in te spelen, Schotanus passeerde zijn directe tegenstander en gaf daarna strak voor op de uitstekend ingelopen Jille van der Wal die wederom met zijn hoofd scoorde: 0-2!

 

De rest van de eerste helft kabbelde het spel als een rustig woestijn beekje voort.

 

Het duurde tot de 42e minuut dat Kees Schotanus besloot dat hij zelf ook op het scorebord wilde. Hij kreeg de bal op randje zestien van iemand. Kapte en draaide een x-aantal keer en schoot vervolgens droog en laag in het linker hoekje: 0-3!

 

Drie minuten later was het ook al weer tijd voor een stukje rust.

In dit kwartier werd gewaarschuwd voor berusting over het feit dat de overwinning toch al binnen was. Het doelsaldo kon dit seizoen ook nog wel eens belangrijk worden en dus moesten de koppies erbij blijven. Geen fratsen en de taken uit blijven voeren zoals ze afgesproken waren, dan zouden er meer doelpunten volgen. Stefan Erwin Venema mocht douchen en werd vervangen door Erictie Dijkstra, die linksback gepositioneerd werd, Mark de Vries ging op 6 spelen.

 

Na deze opbeurende peptalk werden de bakjes thee aan de kant geschoven en begonnen de Broekophâlders met frisse moed aan de tweede helft.

 

Die tweede helft begon voor de Eastermarders lastiger dan gedacht. Boornburgum had een normaal gesproken basisspeler ingebracht en de laatste man naar de voorhoede gestuurd (zou voor de Eastermarders ook goed uit kunnen pakken, het proberen zeker waard.) dit betekende dat de opbouw bij de Broekophalders wat stroever verliep dan in de eerste drie kwartier.

 

Het was in de 49e minuut dat elders in Fryslân oud vvEastermar1 vedette Robert Tienstra onder toeziend oog van zijn Engelse vlam Sam Smith namens vvEastermar2 een prachtige panna liet noteren, dit zou tot een klinkende 2-5 overwinning op BCV2 leiden, proficiat!

 

In de 55e minuut wisten de geel-blauwen weer eens door te breken, Sander Smedema vond Jille van der Wal met een schitterende crosspass, van der Wal stuurde Tsjalling van Dijk alleen op de keeper af. Omdat van Dijk het scoren zelf niet helemaal aandurfde speelde hij de bal door naar Kees Schotanus, die ondanks een lastige stuit toch raak wist te schieten: 0-4!

 

Vervolgens duurde het een luttele 12 minuten alvorens er weer gevist mocht worden. Na een corner voor VVE belande de bal ongelukkigerwijs op de hand van een plaatselijke verdediger, de uitstekend fluitende Priem wees resoluut naar de stip. Na een kort overleg van de spelersraad werd toch besloten Kees Schotanus dit buitenkansje toe te kennen (Op het trainen was immers gebleken dat Mark de Vries de absolute penalty uitblinker binnen de selectie is.)

Schotanus maakte dit keer geen fout en zo kon Bouwe Boersma de 0-5 noteren in zijn altijd aanwezige notitieboekje.

 

De tijd hield geen skaft en zo belandden we plotseling in de 79e minuut. Schotanus werd maar weer eens diep gestuurd, hij vond de achterlijn en gaf strak voor. Ditmaal was Jille van der Wal echter niet aanwezig, gelukkig besloot een lokale verdediger een helpende hand toe te steken (spreekwoordelijk):0-6!

 

Dit bleek tevens, net als eerder dit seizoen, de eindstand te zijn tussen deze twee ploegen en zo begint het doelsaldo van Eastermar weer ergens op te lijken.

 

Alle meegereisde Eastermar fans konden met een gerust hart terugreizen naar de kantine van de een dag later verjarende kantinebaas Jannes Hamstra, daar werden de nodige biertjes weggetikt op deze twee heugelijke feiten. Namens de voltallige A-selectie: Tsjoch Janus!

 

Met vriendelijke groeten,

 

 

Jurryt Jonkman.

   

Eastermar stapt uit hoek waar de klappen vallen.

Let op: opent in een nieuw venster PDFAfdrukkenE-mailadres

Laatst aangepast op dinsdag 03 maart 2015 16:12 Geschreven door P.R. V.V. Eastermar dinsdag 03 maart 2015 16:06

Op 28 februari van het jaar 2015 mocht vvEastermar na twee verliespartijen eerder in datzelfde jaar, zich opmaken voor een broodnodige driepunter tegen en bij Blue Boys, Nij Beets.

De eerste competitie wedstrijd in het nieuwe jaar werd geflatteerd met 3-0 verloren van Kootstertille, de tweede met 0-4 van VenV '68. Eastermar kwam dus niet overdreven goed uit de winterstop.

Tegen VenV '68 moesten de geel-blauwen het doen zonder laatste man, “vice” Jurryt Jonkman (een plaatselijke Ebola aanval) en aanvoerder Tsjalling van Dijk (nog half geblesseerd aan zijn winter-enkel), tevens vielen aanvallende middenvelders Jille van der Wal en Harm Tseard Heidbuurt uit met “kleine” blessures. Al deze sterkhouders van VVE1 waren tegen Blue Boys weer present en zo was Eastermar op volle oorlogssterkte, want ook eilandganger Rienk Wind had de vaste wal weer onder de voeten weten te krijgen.

Enige afwezigen waren Eddy Skreuder,naar verluid op de weg terug en keeper Gjalt Veenstra die zich ten tijde van de wedstrijd in Oostenrijk vol lag te gooien met allerhande alcoholische versnaperingen, hij werd vervangen door good “old” Theo Douwes.

Eastemar trof met Blue Boys de perfecte tegenstander om uit de winterdipcrisis te klimmen, de gastheren verloren immers met exact hetzelfde doelsaldo als Eastermar hun laatste twee wedstrijden (Boornburgum en de Sweach). Ze zouden dus gebrand zijn iets goed te maken en zo heeft VVE1 zijn prooi het liefst.

De thuiswedstrijd tegen de blauwe fietstas jongens leverde eerder dit seizoen een benauwde 2-1 zege op voor Eastermar.

Tijdens de voorbespreking werd het de Broekophâlders duidelijk dat trainer Eric Boersma wat verrassingen uit zijn spreekwoordelijke hoge hoed had getoverd, centrale middenvelders Jille vd Wal en Harm Tseard Heidbuurt mochten op de flanken plaatsnemen, hun plek werd ingenomen door de teruggekeerde Tsjalling van Dijk en flankspeler Sander Smedema. Kees Schotanus mocht ondanks zijn vormcrisis in de spits beginnen. Stefan Erwin Venema werd wederom controleerbeer.

 

Achterin kreeg de weer topfitte Jurryt Jonkman de leiding over een drietal Brouwers: de bijna jarige Jet, Albert als voorstopper, zijn jongere broer Stefan linksback en de jongste van het spul Richard mocht rechts achterin rond trippelen.

Mochten de vijandige aanvallers langs dit stel komen dan was het aan keeper Theo Douwes om de bal te keren.

Nadat de Eastermarder karavaan achter de immer haastige Bouwe Boersma aan naar Nij Beets was geracet en het niet zuinig sterke bakje kofje van de kastelijn in de kantine aldaar achterover had geslagen, vervolgens de wc was bezocht en het team zich aangekleed en opgewarmd had floot de in het dagelijks leven als notaris werkzaam zijnde scheidsrechter voor het begin van de wedstrijd.

Eastermar probeerde van achteren op te bouwen en de blauwe jongens probeerden de bal af te pakken en dan tot kansen te komen. Dat lukt in de 6e minuut voor het eerst, een blue boy wist de bal te veroveren, snel zijn spits in te spelen, die stuitte daarna echter op de uiterst scherpe Theo Douwes.

Na nog een aantal kleine kansjes over en weer was het Eastermar dat in de 17e minuut een corner kreeg, de bal werd afgeslagen maar belandde vervolgens in de handige pootjes van Kees Schotanus, die zijn mannetje een kiekebosje instuurde en met een stiftje voorgaf, de bal vloog door de kuif van Stefan Brouwer en vond daarna het hoofd van de goed ingelopen Jille vd Wal: 0-1!

Vrijwel meteen na de aftrap kreeg Blue Boys een uitstekende kans op de 1-1, het was echter wederom Theodorus die een ware sta in de weg bleek te zijn.

Zo'n tien minuten later kreeg Blue Boys zijn derde hoekschop, de bal werd weggekopt door een verdediger, het leer belandde echter in de voeten van Remco Hielkema die een zwak schotje afleverde die gemakkelijk gevangen kon worden door Douwes, echter was het de net van de kapper teruggekeerde Stefan Erwin Venema die de bal toch even op zijn kortgeknipte koppie wou voelen, hij stuurde de bal secuur over Douwes heen de kruising in. Het doelpunt van de dag was een feit: 1-1!

Zo'n tien minuten voor rust werd de met een dik enkel rondlopende linksback Stefan Brouwer vervangen voor Mark de Vries. Ook Jurryt Jonkman (hij ontving een ijsbeentje van de ruige spits Sander Hoekstra) en Albert Brouwer (zware beentjes) waren niet fris onder de oksels maar zij konden voorlopig nog wel even mee.

Na nog wat kansen over en weer werd in overleg besloten eerst even te schaften.

Trainer Eric Boersma was in de rust gematigd positief. De tegenstander was niet overdreven gevaarlijk geweest en Eastermar had in de persoon van Kees Schotanus een aantal uitstekende kansen gecreëerd, zijn persoonlijke crisis duurde echter nog even voort en gescoord had ie dan ook niet. Dit kon alleen maar beter gaan in de tweede helft en dat bood weer hoop op een mooie eindstand.

De eerste 10 minuten na rust was de wedstrijd aardig in evenwicht, Eastermar probeerde van achteruit op de bouwen en Blue Boys probeerden met behulp van de wind een doorgang te vinden door de Eastermarder defensie, tot grote kansen leidde dit echter aan beide kanten niet.

In de 56e minuut ontving Tsjalling van Dijk de bal op het middenveld, zijn aanname was perfect waardoor hij direct een steekpass op Jille van der Wal af kon leveren, deze sprintte zijn man eruit en kwam een op een met de plaatselijke goalie, in plaats van zelf af te drukken gunde hij de bal aan Kees Schotanus, die het missen van deze kans wel wat te guitig vond en dus de 1-2 liet noteren!

Zo'n tien minuten later kreeg Sander Hoekstra met een gelukje aan zijn kant en een ongelukkige balbehandeling van Stefan Erwin, de bal mee en kon alleen afstomen op Theo Douwes die hij verschalken wou middels een stiftje, Douwes is echter een stuk sluwer dan hij er uit ziet en hij wist middels een katachtige reflex de bal over te tikken. Had iemand de moeite genomen dit moment vast te leggen dan ging het vast en zeker viraal op het wereld wijde web.

Uit de hoekschop die volgde kwam geen doelpunt.

In de 70e minuut wist de ontketende Kees Schotanus middels een klein handje van god de bal mee te nemen, was vervolgens twee lokale sportievelingen te snel en slim af en kwam voor de 3e maal deze middag 1 op 1 met de Blue Boyster keeper, ditmaal was het wel raak: 1-3!!

Direct hierna werd Jille van der Wal vervangen voor Thomas van Holsteijn en zo'n tien minuten later werd Jurryt Jonkman uit zijn lijden verlost door Pieter en zijn sikje.

De 1-3 werd niet meer uit handen gegeven en zo zagen de fietsboys Cor Brouwer en de onlangs verjaarde Molle Heidbuurt en de rest van het massaal uitegerukte Eastermarder publiek dat Eastermar weer eens wist te winnen! Een prestatie die Joke Brander en Wander Kooistra nooit voor mogelijk hadden gehouden.

Volgende week wacht de altijd lastige uitwedstrijd tegen Boornbergum.

 

Groeten,

 

Jurryt Jonkman.

   

Pagina 150 van 153