Welkom bij VV Eastermar

V.V. Eastermar overklast V.V. Zeester

Let op: opent in een nieuw venster PDFAfdrukkenE-mailadres

Geschreven door P.R. V.V. Eastermar maandag 09 november 2015 15:18

Een week na het gelijkspel tegen koploper de Sweach en een dag nadat Riemer van der Velde de sponsoravond van vv Eastermar met een inspirerend bezoek had vereerd stond voor de mannen van Eric Boersma de thuiswedstrijd tegen grote onbekende vv Zeester op het programma.

De 9e plek die ze innamen op de ranglijst mocht niet leiden tot onderschatting, ze hadden bijna alle topploegen al afgewerkt en alles ongelukkig met minimaal verschil verloren. Hier was de Eastermarder technische staf gelukkig van op de hoogte en zo konden ze hun manschappen goed voorbereiden op deze middag.

Ook had Eric Boersma woensdagavond jongstleden zijn bokkenavond ingeruild voor de wedstrijd Bayern Munchen – Arsenal. Deze wedstrijd bracht bij hem het ideale wedstrijdplan voor deze middag naar boven. Zeester moest bij de keel gegrepen worden en niet meer losgelaten, dit wist hij in zijn altijd enthousiaste wedstrijdbespreking goed over te brengen op de A-selectie.

Boersma had voor deze middag enkele grote verrassingen in petto. Zo zaten Albert Brouwer, Simon Dijkstra en Sander Smedema op de bank.In de spits kreeg keeper/spits Pieter Sikkema de voorkeur, dit betekende dat Kees Schotanus naar de rechterflank verhuisde. Jille van der Wal stond op links en centraal stonden Tsjalling van Dijk en Harm Tseard Heidbuurt.

Achter het verdedigende blok bestaande uit Stefan Erwin Venema, Thomas van Holsteijn, Jurryt Jonkman, Stefan Brouwer en Richard Brouwer mocht keeper/politieman Ronald Vanger zich weer eens laten zien. Mark de Vries werd nadat hij midweeks weer een jaartje bij had mogen schrijven getrakteerd op een basisplek in het 2e van Eastermar. Robert Tienstra volgde het voorbeeld van zijn kameraad en ging ook met V.V.E. 2 op pad. Ook zanger Lieuwe Nijboer besloot de Vries zijn voorbeeld te volgen. Hun inbreng was echter net niet voldoende, er werd nipt verloren met 4-3. Nadat pupil van de week en groot Heerenveen fan Willem Hooghiemstra na een flink uit de kluiten gewassen solo de keeper van Zeester had weten te passeren floot scheidsrechter de Jong voor het begin van de wedstrijd.

Na 1 minuut en 35 seconden was het Richard Brouwer die na goed doorzetten doorkwam op de rechterflank. Kees Schotanus was als rechtsvoor reeds naar de spits geslopen en ontving een strakke bal van Brouwer over zo'n 25 meter. Schotanus nam het namaakleer ineens op de pantoffel en scoorde zo de bliksemsnelle 1-0! In de volgende minuten bleef Eastermar zijn tegenstander afjagen. Dit leidde tot een x-aantal kansen waarvan de grootste een tweetal kopballen van Jille van der Wal waren, ze troffen helaas geen doel.

In de 25e minuut zat Jille van der Wal ineens langs de zijlijn, hij had de avond tevoren tijdens het kunstmatig insemineren wat “te diep in de koe” gekeken en vroeg daarom of hij het veld even uit mocht voor een drukverbandje van Bouwe Boersma. Hier had de scheidsrechter geen problemen mee.

Terwijl van der Wal nog door Boersma vertroeteld werd, nam Thomas van Holsteijn een inworp aan de linkerkant van de speelweide. Hij gooide richting Jurryt Jonkman, die vervolgens Stefan Erwin Venema inspeelde. Venema draaide na de goede coaching open en wist Stefan Brouwer aan te spelen die vervolgens met een mooie boogbal Kees Schotanus diep stuurde. Schotanus gaf laag voor op spits Pieter Sikkema die beheerst binnen tikte 2-0!

In dit alles had Jille van der Wal geen aandeel gehad en dat zat hem niet helemaal lekker. Dus toen hij net voor de door Zeester te nemen aftrap weer binnen de lijnen stond, jaagde hij als een malle op de bal. Hier hadden de Zeesterretjes niet op gerekend en van der Wal veroverde hem pardoes, speelde in de volgende 23 seconden twee man uit alvorens hij voor de keeper opdook. Ditmaal werd er niet gefaald en zo stond het één minuut na de 2-0 al 3-0!

In de 39e minuut wisten de gasten er eindelijk eens uit te komen middels een lange bal. Deze stuitte verraderlijk ver door op het natte veld, Thomas van Holsteijn draafde goed met zijn man mee, zijn sliding was echter net een teenlengte te kort en zo kreeg zijn tegenstander toch de bal. Juist toen van Holsteijn weer overeind stond vond zijn Zeester de verre hoek: 3-1.

Nadat Eastermar nog een paar kleine kansjes wist te creëren en te missen floot de heer D.H. de Jong voor het begin van de rust. In diezelfde rust wist trainer Eric Boersma mede te delen dat hij vooral erg tevreden was met het getoonde spel, de inzet en de doelpunten. Er mocht vooral zo door worden gegaan.

Na een minuut of 48 besloot Kees Schotanus maar weer eens naar binnen te komen, hij tikte op het laatste moment de bal voorbij zijn tegenstander naar Jille van der Wal. Van der Wal nam de bal middels een mooie schijnbeweging achter zijn standbeen mee, kwam zodoende voorbij zijn directe tegenstander en kwam wederom alleen voor de keeper. Ditmaal gunde hij de bal aan de meegelopen Pieter Sikkema die geen fout maakte en zodoende de 4-1 noteerde!

Drie minuten later kreeg de als Xabi Alonso over het veld galopperende en dus uitstekend spelende Tsjalling van Dijk de bal weer eens in de voeten, hij draaide keurig open en verplaatste het spel met een strakke bal op Pieter Sikkema, die passte in een keer door op Jille van der Wal. Van der Wal zag op zijn beurt Kees Schotanus weer vrij staan en die rondde deze “één keer raken aanval” koelbloedig af: 5-1!

Direct hierna besloot trainer Eric Boersma dat zijn wissels lang genoeg hadden gezeten, ze mochten er alle drie in. Drie minuten na deze wissels werd de bal door een Eastermarder op het middenveld verloren, de gasten schoten de bal meteen naar voren waar een oplettende rechtsvoor de bal oppikte. Hij sprintte een eindje door en gaf vervolgens laag voor. Nadat de bal onder controle was maakte weer een andere gast de 5-2.

In de 79e minuut kreeg de ingevallen fanatieke Albert Brouwer de bal op de linksvoor positie. Hij had in de wedstrijdbespreking goed opgelet en wist dus dat de bal zo snel mogelijk naar de rechterkant van het veld moest verdwijnen. Daar stond toevalligerwijs zijn jongste broer te skudjassen.

Richard Brouwer speelde vervolgens de tevens ingevallen Simon Dijkstra in. Dijkstra passeerde met een trucje, waarmee hij doorgaans wel eens zijn kruisbanden afscheurt maar dat ditmaal goed uitpakte, zijn twee directe tegenstanders. Hierna bleek hij zich op de hoek van het 16 meter gebied te bevinden. Hier vandaan lepelde hij de bal met binnenkant links en met enige precisie precies over de keeper heen in de verre hoek: 6-2! Dit leverde hem en het thuisteam een staande ovatie op van het toegestroomde publiek.

Dit prachtige doelpunt bleek meteen de eindstand te bepalen. De prachtige driepunter kon meteen uitbundig gevierd worden in de Eastermarder kantine.

Feest dj Rep kwam even plaatjes draaien en omdat Pieter Sikkema en Bouwe Boersma de eerste selectie nog een kratje verschuldigd waren beloofde dit heel wat! Van het kratje van Boersma ontbreekt tot op heden echter nog ieder spoor, gehoopt wordt dat deze snel op zal duiken. Sikkema zijn buisjes waren daarentegen aanwezig en goed in te nemen. Absolute uitblinkers van de derde helft waren Ronald Vanger met zijn vriendin Elly Ytsma en natuurlijk Lieuwe Nijboer, die André Hazes op sublieme wijze deed herleven.

Volgende week wacht de zware uitwedstrijd tegen Noordbergum. U bent bij deze allemaal uitgenodigd om de fietsboys te vergezellen in hun optocht en samen het Eastermarder vlaggenschip van de nodige positieve aanmoedigingen te voorzien!

Jurryt Jonkman.

   

Eastermar pakt punt bij koploper.

Let op: opent in een nieuw venster PDFAfdrukkenE-mailadres

Laatst aangepast op maandag 02 november 2015 11:26 Geschreven door P.R. V.V. Eastermar maandag 02 november 2015 11:23

De Sweach – V.V. Eastermar


6 Dagen nadat u mijn verslag over de wedstrijd in en tegen Drogeham heeft kunnen lezen en een dag voordat de Friezen van sc Heerenveen meer dan terecht over de Hollanders van sc Cambuur heen denderden moesten de mannen van Eric Boersma het opnemen tegen de oppermachtige leider in de vijfde klasse c: de Sweach. De Beetsterzwagers hadden al hun 7 wedstrijden weten te winnen en zijn als logisch gevolg daarvan inmiddels uitgegroeid tot favoriet voor de titel.

Alhoewel 5 december nog vrij ver weg was kwam de Sweach met het vergezochte verhaal aanzetten dat er een schimmel in het veld verstopt zat. Eastermar opteerde meteen om Nanning Lemstra (paardenkenner) een kijkje te laten nemen maar de Sweach had al besloten dat ze uit zouden wijken naar het kunstgrasveld. Doordat Lemstra niet mocht inspecteren zullen we nooit weten of de Schimmel fictie of non-fictie was. Dit betekende wel dat de aan het kunstgras gewende spelers van de Sweach een voordeel hadden op de grasvoetballers uit Eastermar.

Evenals een week tevoren koos Eric Boersma ervoor een forse bank mee te nemen. Hierop mochten plaatsnemen: Pieter Sikkema, die een avond tevoren met een score van maar liefst 142 de Bowlbokaal van baan 3 wist te veroveren, vervolgens wat naast zijn schoenen om begon te struinen en zodoende geen basisplek afdwong, jongeling Lieuwe Nijboer en aanvoerder van vv Eastermar2 en de een week eerder tegen Drogeham overtuigend spelende Robert Tienstra. De normaliter in de basis staande en kansen misser van beroep Jille van der Wal zat ook op de bank, hij had midweeks vrij weinig trainingsminuten gemaakt wegens een blessure.

Omdat de Sweach nog nul verliespunten had behaald werd besloten Albert Brouwer terug te halen van zijn proefperiode bij het nationale elftal van Ethiopië, ook hij mocht de wedstrijd in den beginne vanaf de zijlijn bewonderen.

De van zijn booreiland teruggekeerde Rienk Wind hoefde zich voor deze wedstrijd niet om te kleden, hij was door Ron Jans uitgenodigd om tijdens de wedstrijd fc Groningen – PEC Zwolle op de tribune plaats te nemen in het afgrijselijke Euroborg stadion.

In het doel mocht ondanks zijn damesroze schoenen Sjoerd Visser de handschoenen aantrekken.

Voor hem kregen Jurryt Jonkman, Stefan Brouwer, Richard Brouwer en Thomas van Holsteijn de taak de veel scorende voorhoede van de Sweach van doelpunten maken af te houden en tevens het eigen middenveld dan wel voorhoede van bruikbare ballen te voorzien.

Op dat middenveld stond deze keer Stefan Erwin Venema (die nog bij Eastermar zal voetballen tot 2018, dan zal hij zich in Raalte overgeven aan de autoriteiten) als stofzuiger, voor hem stonden aanvoerder en wijsprater Tsjalling van Dijk en de zoon van Molle: Harm Tseard Heidbuurt. Zij werden geflankeerd door Simon Dijkstra vanaf links en Sander Smedema vanaf rechts.

In de spits stond heit Kees Schotanus.

De voltallige selectie van de Sweach had een week eerder de wedstrijd Drogeham – Eastermar bewonderd en dus waren ze allemaal goed op de hoogte van de kwaliteiten van de bezoekers, dit gold echter ook voor de Eastermarders, hun trainer had de Sweach goed geanalyseerd en wist precies hoe ze aan te pakken waren. Dus.

Omdat om 14:30 de pupil van de week zoek bleek, besloot scheidsrechter C. Koper te fluiten voor het begin van deze kraker in de 5e klasse.

De Sweach kwam met een beetje meer balbezit uit de startblokken, dat ze de aftrap mochten nemen was hier debet aan. Ze zochten vaak met een crossbal de buitens op en probeerden vanaf daar de boomlange spits en nummer tien te vinden.

De Eastermarder defensie had dit echter redelijk snel door en grote kansen wist de thuisploeg dan ook niet echt te creëren.

Eastermar wist er zelf in de openingsfase een enkele keer middels een counter uit te komen, deze zouden echter ook nooit tot echte honderd procent kansen leiden.

In de 27e minuut kwam de Sweach weer eens opzetten met een lange peer naar voren, de bal stuiterde hoog op voor keeper Sjoerd Visser, die daardoor het duel aan moest gaan met Stefan Erwin Venema en diens tegenstander. Visser sprong hoog en tikte de bal opzij, raakte hier zijn tegenstander licht. Omdat die echter als een kermend biggetje tegen de vlakte ging en huilend bij de scheidsrechter wist te vermelden dat hij geslagen was beging de heer Koper zijn enige fout van deze middag: hij besloot een strafschop toe te kennen aan de thuisploeg.

Keeper Visser had vervolgens alleen oog voor de speler die de penalty te nemen kreeg, deze keek zo opzichtig naar Visser zijn linker hoek, dat het wel duidelijk was dat de bal naar rechts zou gaan.

Dit psychologische hoogstandje van Sjoerd Visser pakte goed uit, hij tikte de bal voor de lijn vandaan! Omdat hij de bal echter niet klemvast had was het gevaar nog niet geweken. Gelukkig kwam Richard Brouwer aanvliegen om de bal over de zijlijn te werken! 0-0!

Op een paar vrije trappen en hoekschoppen na wisten beide teams voor rust geen extreem grote kansen te creëren en zo bleef de brilstand tot de rust intact.

In de rust werden enkele op en aanmerkingen gegeven door de trainer. Verder werd Stefan Erwin Venema vervangen door Albert Brouwer en diens Jetlag. Na dit alles werd er nog even aan het kopje thee genipt en toen mocht de reis naar het kunstgrasveld weer worden genomen.

Omdat Eastermar na de eerste 20 minuten helemaal een was met het veld was dat voordeel voor de Sweach weggepoetst, de wedstrijd ging vanaf toen ook gelijk op.

Na rust bleek de wedstrijd eveneens in evenwicht. De Sweach probeerde middels hun flankspelers gevaarlijk te worden maar die werden telkens geneutraliseerd door de uitstekend spelende Thomas van Holsteijn en Richard Brouwer. Mocht een van de vingervlugge aanvallertjes dan toch eens ontsnappen aan de aandacht van de backs, dan waren daar altijd Jurryt Jonkman en Stefan Brouwer om dat varkentje te wassen.

Zo werd de Sweach geen enkele keer echt gevaarlijk.

Ook Eastermar wist in die tweede helft weinig kansen te creëren, wel was er nog een hoekschop vlak voor tijd. Die werd echter jammerlijk over gekopt door het bowlingbalhoofd van de ingevallen Pieter Sikkema.

Hierdoor eindigde de wedstrijd in een allesbehalve saaie 0-0, alle toegestroomde fans konden met een gerust hard een tapje nuttigen in de altijd gezellige kantine op sportpark “de Boskfinnen”.

Na dit pilsje konden de drie aanwezige fietsboys aan de terugreis beginnen met de wetenschap dat zowel vv Eastermar als de Sweach nog steeds ongeslagen zijn in het huidige seizoen.

Toevalligerwijze wist het tweede elftal van Eastermar ook 0-0 te spelen, het feit dat zij dit punt behaalden tegen de absolute nummer laatst in hun competitie maakte die prestatie minstens even bewonderingswaardig dan die van de titanen van VVE1.

Volgende week wacht de thuiswedstrijd tegen Zeester, die ploeg bivakkeert tegen alle verwachtingen in op de één na laatste plaats, van onderschatting mag echter geen sprake zijn. Eastermar heeft reeds bewezen het tegen stugge ploegen uiterst lastig te kunnen hebben.

Weltrusten.


Jurryt Jonkman.

   

Pagina 139 van 153