Welkom bij VV Eastermar

Zeuvenmaal blijkt scheepsrecht

Let op: opent in een nieuw venster PDFAfdrukkenE-mailadres

Geschreven door P.R. V.V. Eastermar maandag 30 mei 2016 09:30

Aan het eind van de week waarin de zwarte pieten discussie in Nederland weer enigszins oplaaide en precies zeven dagen nadat V.V. Westerlee – V.V. Eastermar op het Groninger programmablaadje had geprijkt was het de beurt voor de onvermijdelijke return.

De Grunninger ploeg van de aftredende Christiaan Klinkhamer kwam richting de Fryske wâlden met in het achterhoofd dat er een schier onmogelijke taak voor ze in het verschiet lag. De geel-blauwe strijders van trainer Eric Boersma hadden immers een week tevoren met 0-3 zege weten te vieren en diezelfde equipe had in dit gehele seizoen in 24 wedstrijden slechts 21 tegendoelpunten weten te incasseren.

De Broekophâlders hadden wegens de onstuimige donderdagavond trainingen van de afgelopen weken besloten deze week alleen op dinsdag te trainen. Tijdens de nazit van die dinsdagavondsessie besloot ditmaal Albert Brouwer op de biechtstoel plaats te nemen. Hij kwam met de ontluisterende mededeling dat de biertjes hem de laatste weken niet meer smaakten, hij overwoog een serieuze overstap naar cola beerenburg en/of de breezers. Dit alles werd met een doodse stilte ontvangen door de A-selectie waarvan Kees Schotanus zich begrijpelijkerwijze licht snikkend naar de toiletruimtes begaf. De tijd zal leren of deze opkomende crisis binnen de selectie bedwongen wordt.

De voorbereiding naar deze wedstrijd van het seizoen verliep voor iedereen anders, zo besloot spits Pieter Sikkema een aantal dagen Rolland Garros te bezoeken. De bedoeling was dat hij middels het kijken naar die geestdodende ballenmepperij zijn zenuwen enigzins opzij kon zetten.

Sander Smedema op zijn beurt stortte zich vol op zijn passie: tuinieren. Hij had het perfect maaien van het Eastermarder hoofdveld tot zijn prioriteit gemaakt. Echter was een mysterieuze concurrent hem telkens een avond voor. Smedema had hem de vrijdagavond op een haar na te pakken, hij vond echter alleen de in alle haast achtergelaten handmaaier.

Aanvaller Jille van der Wal, die tijdens de afgelopen wedstrijd met een puike invalbeurt een groot aandeel in de uiteindelijke 0-3 stand had gehad bleek een ietwat onsmakelijkere voorbereiding te hebben. Hij probeerde op zo veel mogelijke locaties gebruik te maken van het toilet. Hij draafde hierin zo ver door dat hij na het bezoeken van de alle Eastermarder openbare gelegenheden overging tot het aanbellen bij willekeurige woningen, met de vraag of hij er even een grote boodschap mocht doen. Om te zorgen dat de nood wel elke keer hoog was bestelde hij tussendoor de nodige broodjes beenham bij de door Raimundo opgezette eettent.

Fietsboy en vader van middenvelder Harm Tseard Heidbuurt, Molle Heidbuurt, leek de zenuwen van zijn zoon op zich genomen te hebben. Zo vergat hij zijn fiets mee te nemen naar sportpark de Burgerkamp. Verder vertelde hij ietwat beschaamd dat hij die middag tijdens zijn wekelijkse middagdutje niet in slaap had weten te vallen, zoals u inmiddels weet staat veel slapen torenhoog in het vaandel bij de Heidbuurtjes. Ook feliciteerde hij in alle onoplettendheid Stefan Erwin Venema met diens net behaalde Oomschap. Dit ontging Kees Schotanus niet en zo kwam Venema niet onder het uitdelen van een kratje bier uit. De overige fietsboys leken nergens last van te hebben, zij kwamen keurig op tijd op de pas bij Wasland gepoetste fietsjes aangepuft.

Het had weinig gescheeld of praamzeiler Robert Tienstra had deze zaterdag niet aanwezig kunnen zijn, hij moest door de knieën voor zijn schipper Errit de Jong om te smeken voor een vrije dag. Gelukkig voor alle voetballiefhebbers kreeg Tienstra in de PraamApp de nodige bijval en zo kon hij er uiteindelijk toch bij zijn.

Omdat de propogandamachine van de beheerders van de facebookpagina van vvEastermar een fors aantal overuren draaide, het weer prima onder controle was en het jeugdtoernooi voorafgaand aan de wedstrijd naar alle tevredenheid verliep werden er de nodige tientallen belangstellenden langs de zijlijn verwacht (dat dit later enkele honderden bleken te zijn ging Simon Dijkstra zijn verwachtingen ver te boven).

Eric Boersma zijn wedstrijdbespreking was deze week vooral gericht op het scherp krijgen van de toch wel nerveuze spelers. Ondanks de comfortabele 0-3 voorsprong mocht er van onderschatting geen sprake zijn had hij besloten. De uitslag van een week tevoren was immers ietwat geflatteerd geweest. Er moest hoog op druk gezet worden en er diende tevens gebruik gemaakt te worden van alle afmetingen van het veld. Die waren in Westerlee een stuk kleiner geweest. Verder had hij nog wat inspirerende woorden voor dezen en genen, die hij later door zou vertellen aan de toegestroomde sponsors. Die waren allemaal aanwezig om de befaamde wedstrijdbesprekingen van Boersma bij te wonen en te toetsen. Het uiteindelijke beoordelingscijfer zal mits het een onvoldoende is later deze week in de Ljouwerter krante verschijnen.

De selectie was buiten de al langer geblesseerde Rienk Wind en Eddie Wedzinga, die beiden langs de zijlijn plaats zouden nemen, helemaal compleet.

Doordat Robert Tienstra dus toch vrij had weten te krijgen mocht hij op de bank plaatsnemen.Naast hem zaten de keepers Ronald Vanger en Theo Douwes, die weer geflankeerd werden door de verdedigers Richard Brouwer en Mark de Vries. Zo'n 10 centimeter verder op het houten plankjes legde middenvelder Tsjalling van Dijk zijn billetjes te ruste. Verder zaten aanvallers Lieuwe Nijboer en Simon van Dijk daar ook ergens. Ze werden allen nauw in de gaten gehouden door assistent leider Gjalt Veenstra.

De basis verschilde op één positie met die van een dikke week tevoren. Ik zeg dikke week omdat er toen om half drie afgetrapt werd en er deze zonnige zaterdagmiddag om 16:30 begonnen mocht worden, dit uiteraard om het befaamde Eastermarder jeugdtoernooi niet dwars te zitten.

Sjoerd Visser stond, na wederom een weinig imponerende trainingsweek, onder de lat. Voor hem stonden dezelfde vier verdedigers die in de heenronde samen met Visser de nul hadden weten te houden: Thomas van Holsteijn, Jurryt Jonkman, Albert Brouwer en Stefan Brouwer.

Op het middenveld kreeg Stefan Erwin Venema na zijn puike pot van een forse week tevoren weer de voorkeur boven Robert Tienstra en de rest van de bankzitters. Voor hem stonden Harm Tseard Heidbuurt en Sander Smedema centraal.

Op de flanken mocht assisten koning en kansenmisser Kees Schotanus zijn kunsten vertonen vanaf rechts, op de linkerzijde eiste de fit gekeurde Jille van der Wal zijn plekje maar weer eens op. In de spits kreeg Pieter Sikkema de taak mee te irriteren, domineren en penetreren (om te beginnen de 16).

Vlak voordat de box verlaten werd drukte Boersma zijn spelers nog maar eens op het hart dat de tegenstander vast met geweld van start zou gaan. Het was de taak aan de thuisploeg dit te beantwoorden met een even felle opening.

Terwijl de A-selectie door een erehaag van jeugdleden, twee dansende luchtzuilen, vuurwerk en rookbommen het veld betrad was er hier en daar toch wel een bobbeltje kippenvel te bespeuren, clubs als Cambuur, Ajax en Al Ahli kunnen nog een hoop opsteken van de sfeeracties van de Eastermarder fanschare, top.

Nadat Jurryt Jonkman zijn manschappen aan scheidsrechter G. van Duinen voor had gesteld en vervolgens met duidelijke overmacht de winst in de toss toe had geëigend mocht hij de pupil van deze week: Noah Lahuis diep sturen.

Lahuis bedacht zich niet en snelde meteen langs een drietal verdedigers. Vanaf grote afstand trachtte hij vervolgens de keeper van de gasten te verschalken. Uiteraard met alle succes van de wereld, het altijd belangrijke psychologische doelpunt werd door de thuisploeg met enige oerkreten verwelkomd.

Dan was het eindelijk tijd voor Westerlee om af te trappen, dit deden ze dan ook plichtsgetrouw.

Ze probeerden middels een lange bal meteen druk op de theeketel te zetten. Dit slaagde echter niet echt, de bal werd meteen retour getrapt en vanaf dat moment werden de meeste duels op het middenveld gestreden. De eerste grote kans was wel voor de gasten, een poging vanaf de achterlijn verdween echter in het zijnet en zo bleek er niets loos.

In de 13e minuut besloot Eastermar eens te doen waar ze dit gehele seizoen in uit hadden weten te blinken, kort positie spel met een splijtende dieptepass van Harm Tseard Heidbuurt op tennisfanaat Sikkema tot gevolg. Omdat de complete Westerlee defensie om buitenspel stond te zingen en de grensrechter oordeelde dat hier geen sprake van was mocht de Sik alleen op de keeper af.

1-0!!!

Erg lang mocht er echter niet genoten worden van deze stand, Stefan Erwin Venema besloot dat hij de bal van zo'n anderhalve meter afstand wel eens ongelukkig tegen de handen geschoten mocht hebben in de eigen zestien. De scheidsrechter besloot niet te twijfelen en meteen een strafschop toe te kennen. Ondanks dat Sjoerd Visser de juiste hoek koos en een tweetal vingers tegen de bal wist te drukken werd het toch 1-1.

Deze stand bleef ietwat langer op het scorebord staan. Een 15 minuten later kreeg Kees Schotanus een vrije trap te nemen ter hoogte van de eigen dug-out. Hij slingerde de bal prachtig naar de tweede paal waar piloot Albert Brouwer op zijn kenmerkende wijze in kwam vliegen. Tussendoor knikte hij de bal nog even snoeihard tegen de touwen: 2-1!!! Tegen de tijd dat Brouwer geland was werd dit nog even gevierd met alle elf de spelers.

Omdat de geel-blauwen zo'n 10 minuten voor rust een moment van onoplettendheid inlasten kon het gebeuren dat er met 2-2 gerust werd.

In de rust werd besloten Tsjalling van Dijk de wei in te sturen. Met nog 45 minuten te gaan en een buffer van drie doelpunten werd verwacht dat dit geen kwaad zou kunnen.

De eerste 45 minuten van de tweede helft bleek dit ook. Er werd niet meer gescoord aan beide kanten. De gasten probeerden aan te dringen maar slaagden er niet in echt gevaarlijk te worden. Eastermar maakte goed gebruik van de ontstane ruimtes en wist zo'n 5 keer alleen voor de keeper te komen. Jille van der Wal, Pieter Sikkema en Kees Schotanus hadden echter het vizier niet meer op scherp staan en scoorden niet.

Tot de 90e minuut, toen Tsjalling van Dijk kordaat ingreep op het middenveld, de bal iets voor zich uitspeelde en vanuit een sliding met buitenkant rechts de bal over de verdediging lepelde, hier stond Pieter Sikkema in de startblokken, hij kon vanaf links vrij op het doel af, kapte met een enkele aanraking de keeper uit en schoot vervolgens verwoestend raak! 3-2!

Dit was het sein voor de voltallige bank om naar de overkant van het veld het feestende elftal te vergezellen! Dit ging gepaard met het nodige vuurwerk vanaf alle zijlijnen, frustratie van 6 vakkundig verprutste nacompetitie jaren werd door de A-selectie omgezet in een hossende rondo.

Meteen na de aftrap besloot scheidsrechter van Duinen af te fluiten.

Terwijl hier en daar de Westerlee spelers ter aarde storten ging de thuisploeg verder met zijn feestje, er werd gesprongen en gezongen voor de massaal toegestroomde pers. Nadat er geposeerd was voor enkele van de camera's was het tijd om enkele kistjes het veld op te slepen. Zelfs Bouwe zijn snor bekeek dit allemaal met de nodige voldoening, dit leidde tot het zingen van het populaire “Jij krijgt die snor niet van mijn gezicht” lied.

Na de wedstrijd werd de puike clubprestatie door alle Eastermar supporters en spelers onder muzikale begeleiding van Hille V en de inmiddels onthulde Mysterie guest Lieuwe Nijboer fanatiek gevierd. Hierbij zorgden de Fietsboys in samenwerking met de V.V.E. fanclub afdeling Burgum ervoor dat er nimmer een glimlach van een gezicht zou verdwijnen.

Trainer Eric Boersma had besloten een kamer te huren in het hoog aangeprezen Hotel-Resteaurant te Eastermar: de Parel. Zodat hij tot in de vroege uurtjes mee kon feesten.

De altijd op de kleintjes lettende Drachtster Robert Tienstra (die op mysterieuze wijze elke week een V.V.E. kledingstuk aan zijn kledingkast toegevoegd ziet worden) besloot dit wat goedkoper aan te pakken, hij boekte een kamer in Andries van der Meer zijn rijdende B&B.

 

Zo.


Dan is er alweer een einde gekomen aan het seizoen 2015/2016, waarin Eastermar tot de laatste wedstrijd gedacht heeft kampioen te kunnen worden. Uiteindelijk werd er met het binnenslepen van promotie naar de 4e klasse dan toch een groot succes behaald.

Alle trouwe supporters worden langs deze weg nog even vriendelijk bedankt!

Graag tot volgend jaar!


ps. Voor de nodige filmpjes van de wedstrijd verwijs ik u vriendelijk door naar de facebookpagina van V.V. Eastermar.

 

Jurryt Jonkman.

   

Eastermar 1 promoveert naar 4e klasse!

Let op: opent in een nieuw venster PDFAfdrukkenE-mailadres

Geschreven door P.R. V.V. Eastermar zaterdag 28 mei 2016 21:29

Na vele jaren is het ons eerste elftal eindelijk gelukt om promotie af te dwingen. De uitwedstrijd tegen Westerlee resulteerde in een 0 - 3 overwinning voor Eastermar. De thuiswedstrijd tegen dezelfde tegenstander werd gewonnen met 3 - 2, hetgeen resulteerde in een totaalstand van 6 - 2 in het voordeel van Eastermar 1. Ruim voldoende om het lang beoogde resultaat te behalen!

Het bestuur van Voetbalvereniging Eastermar feliciteert de A-selectie en staf met dit fantastische resultaat en wenst hen zeer veel succes in de 4e klasse! Ook worden de supporters hartelijk bedankt voor hun steun en aanwezigheid bij deze wedstrijden!

Grote klasse!!!

   

Pagina 139 van 171