Welkom bij VV Eastermar

Eastermar toont veerkracht

Let op: opent in een nieuw venster PDFAfdrukkenE-mailadres

Geschreven door P.R. V.V. Eastermar zondag 01 mei 2016 22:52

Exact een week nadat Eastermar met 1-2 de ploeg van haar ex-trainer Roel Tuinstra had weten te verslaan stond Drogeham op de spreekwoordelijke stoep, om het team van Eric Boersma uit te dagen tot een strijd om drie punten. Omdat dit de Eastermarders niet ongelegen kwam werd besloten de uitdaging aan te gaan.

Bij de voetbalvereniging Drogeham schijnt er sprake te zijn van een uiterst roerige jaargang, voor alle ins en outs aangaande alle voetbalweetjes in deze kwestie verwijs ik u graag door naar Robert Tienstra.

Ook het elftal van de Broekophâlders had een onstuimige midweek achter de rug. Zo had Stefan Erwin Venema donderdags weer volledig meegetraind, dat hij deze inspanningen niet meer helemaal gewend was was te merken aan de kleine zeventig gaapjes die deze avond geteld werden. Dit had verder niets met Venema zijn bezoek aan Dixieland op koningsdag te maken werd leider Bouwe Boersma toegezegd.

Op diezelfde koningsdag had Harm Tseard Heidbuurt een traumatische ervaring voor de kiezen gekregen waar je U tegen zegt. Ik mag hier helaas niet al te veel over schrijven. Wel dat het een en ander te maken had met warming-up leider Mark de Vries en een van overbelasting rood aangelopen Duitse helm. Dit zorgde ervoor dat ook hun donderdagavond training niet bijster veel goede indrukken achter liet.

Kees Schotanus had op die training wel weer laten zien uiterst gebrand te zijn om zijn naam weer eens als doelpuntenmaker op het wedstrijdformulier terug te zien.

De opstelling die trainer Eric Boersma in de voorbespreking presenteerde was wederom op een aantal posities afwijkend van die van een week tevoren. Achterin had dit te maken met de schorsing die Albert Brouwer in de wedstrijd tegen Boornbergum (waarin hij nog tweemaal had weten te scoren en volgens zijn vader schuld had aan het tegendoelpunt.) op had gelopen.

 

Ronald Vanger stond tussen de palen. Omdat A. Brouwer er dus niet bij was schoof Stefan Brouwer weer van de rechts back naar het centrum, waar hij samen met Jurryt Jonkman de dienst uit mocht maken. Op de backs stonden Thomas van Holsteijn en Richard Brouwer.

Op het middenveld kreeg Robert Tienstra de voorkeur boven de gapende Stefan Erwin Venema. In de spits stonden Pieter Sikkema en Kees Schotanus, linksvoor stond Jille van der Wal en rechts voorin stonden Kees Schotanus en Pieter Sikkema. Op de bank mochten Simon Dijkstra, Lieuwe Nijboer, Stefan Erwin Venema en Sjoerd Visser een comfortabel plekje zoeken.

Lang de zijlijn zouden de spelersvrouwen van Thomas van Holsteijn en Pieter Sikkema hun debuut maken.

Nadat de deze week uiterst talentvolle pupil van de week Ytje Posthumus na een magistrale dribbel over 6 schijven met een vlijmscherp schot doel had weten te treffen besloot J. Drost dat het tijd was te beginnen met de wedstrijd.

Drost besloot niet te wachten op Gjalt Veenstra, die nog aan het hannesen was met de afstandsbediening van het scorebord. Het scorebord zou uiteindelijk pas in de tweede helft deel nemen aan de partij. Over de straf voor dit gemis zal komende maandag in de VVeastermar1 groepsapp gediscussieerd worden.

Eastermar liet meteen zien het betere van het spel te hebben, de nodige aanvallen werden opgezet. Het ging echter telkens jammerlijk mis in de eindpass of bij het schot op doel. Zodoende bleef het lang 0-0.

In de dertigste minuut besloot Richard Brouwer, na een afgeslagen hoekschop, dat het wel verstandig was zijn tegenstander met de knie op borsthoogte van achteren te benaderen. Zijn tegenstander ging vervolgens met enig kabaal naar het gras waarna de scheids besloot een vrije trap toe te kennen aan de Drogehamsters. De normaliter in het 2e acterende Jan Spinder ging achter de bal staan die op zo'n 17 meter van het doel lag. Om uiteenlopende redenen wist hij de bal langs de muur in de verre hoek te krijgen. 0-1.

Zo kwam Eastermar evenals een week tevoren tegen een achterstand aan te kijken.

De thuisploeg bleef echter stug hun eigen spel spelen, wetende dat ze een aantal klassen beter waren dan de bezoekers, dit zou uiteindelijk tot meer kansen en doelpunten moeten leiden was de gedachte. Nadat vervolgens de eerste drie kansen vakkundig om zeep waren geholpen kreeg Stefan Brouwer in de 39e minuut de kans om in een uitverdedigende actie de bal naar de spitsen te bonjouren. Kees Schotanus zijn directe tegenstander dook onder de bal door waarna Schotanus vanaf rechterkant 16 meter gebied vrij op doel wist te schieten. Tot ieders verbazing vloog de bal prachtig tegen de touwen in het verste hoekje mogelijk: 1-1! Zo wist Schotanus eindelijk weer eens te scoren.

Zo'n 4 minuten later kreeg de opgeleefde Schotanus de bal weer in zijn bezit. Hij kapte twee Drogehamsters uit en besloot toen van zo'n 26 meter op doel te schieten. De verdediger die zich in de baan van het schot bevond zag het vangen van de bal als enige optie, scheidsrechter J. Drost kon niet anders dan een penalty toekennen aan Pieter Sikkema. Deze beslissing werd door de Eastermarders met gemengde gevoelens ontvangen, Sikkema had namelijk een minuut eerder een vrije trap over de Jistrumer ballenvanger weten te schieten…de elf-metertrap ging hem gelukkig beter af: 2-1!

In de rust werd Harm Tseard Heidbuurt naar de kant gehaald, hij was aardig vies geraakt gedurende de eerste 45 minuten van dit tweeluik, Heidbuurt moest daarom zo snel mogelijk met wat zeep in de hand onder een goede warme douche werd trainer Eric Boersma medegedeeld door Molle Heidbuurt.

Eastermar kwam klaarwakker de kleedkamers uitgestruind en wist meteen na de aftrap een grote kans te creëren. De doelpoging werd echter door een verdediger tot hoekschop gedegradeerd. De hoekschop werd met grote precisie strak voorgegeven, de keeper dook net onder de bal door waarna Robert Tienstra bij de 2e paal een leeg doel voor zich had om de bal, die precies op zijn voorhoofd afstevende binnen te knikken. Tienstra besloot er echter een doeltrap van te maken.

Drie minuten later kreeg Kees Schotanus een vrije trap toebedeeld. Hij besloot deze zelf te nemen. De bal werd zo strak op doel geschoten dat de keeper niets anders kon dan tegenhouden. Dit hield wel in dat de bal in het vijf meter gebied bleef. Pieter Sikkema was er als de kippen bij om de afgeketste vrije trap tot doelpunt te promoveren: 3-1! Een filmpje van dit magistrale doelpunt is overigens terug te vinden op www.facebook.com/vveastermar

Een zevental minuten later kreeg Drogeham een hoekschop tot hun beschikking. Ronald Vanger besloot zijn paalbewaker Thomas van Holsteijn bij diezelfde paal vandaag te sturen om een mannetje te dekken. De genomen hoekschop verdween echter precies in het gat dat Holsteijn achter had gelaten, waarna Vanger met bal en al over de doellijn dook: 3-2.

De tijd hield als altijd geen skaft deze middag en zo bleek het plotsklaps alweer 10 minuten later te zijn toen Eastermar over de rechterkant in de persoon van Richard Brouwer op wist te stomen. Brouwer wachtte lang met overspelen waardoor op het moment dat hij dit uiteindelijk toch deed de voltallige Drogeham defensie ervan overtuigd was dat Pieter Sikkema buitenspel stond. Dit was echter niet het geval oordeelde de uitstekend fluitende J. Drost. Sikkema wandelde vervolgens alleen op de keeper af, op een bepaald moment had hij af moeten spelen op de meegelopen Jille van der Wal. Sikkema besloot echter voor eigen succes te gaan. Mocht dit mislukt zijn dan had hij zich klaar mogen maken van een onvervalste scheldcarbonade van van der Wal. Sikkema schoot echter raak waarmee meteen de eindstand genoteerd werd: 4-2!

Zo doen we het eerst.

Volgende week wacht alweer de volgende thuiswedstrijd, de mannen van Kootstertille zullen dan om een uurtje of 13:45 op de deur kloppen. Mocht Eastermar dat duel verliezend afsluiten, kroont het Haulerwijk tot kampioen van de 5e klasse C. Het belooft dus wederom een spannende pot te worden, komt u dat vooral weer massaal aanschouwen!

Oan't sjens.


Jurryt Jonkman.

   

Eastermar C1 kampioen

Let op: opent in een nieuw venster PDFAfdrukkenE-mailadres

Geschreven door P.R. V.V. Eastermar zondag 01 mei 2016 22:38

Zaterdagochtend 30 april: luid getoeter door de straten van Eastermar. Een stoet van auto’s met uit het raam hangende pubers: de kersverse kampioenen van Eastermar. Met nog twee wedstrijden te gaan mag de C1 zich nu al kampioen noemen van de tweede klasse 11. In De Westereen werden de ‘readsjes’ met 0-4 verslagen. De grootste concurrent, Drachtster Boys C2, moet weliswaar nog vier wedstrijden spelen, maar kan het puntenverschil niet meer goedmaken.

De C1 onder leiding van Wybe Hogendorp en Haije Veenstra (en op de achtergrond Tjeerd Dijkstra) heeft een zeer succesvol seizoen achter de rug. Tot de winterstop werden zelfs alle wedstrijden gewonnen. Na de winterstop was er even een dip: een gelijkspel tegen SC Kootstertille, gevolgd door een verliespartij tegen Drachtster Boys. Gelukkig ging de knop daarna weer om en werden opnieuw alle wedstrijden gewonnen. Met als resultaat dit kampioenschap, dat als vanouds werd gevierd met ‘patat en cola’. Hoewel een groot aantal spelers al meerdere keren kampioen is geweest, is het bijzondere van dit kampioenschap dat er een volledige competitie (september t/m mei) is gespeeld met geduchte tegenstanders.

Het kampioenschap is in de eerste plaats een verdienste van de jongens zelf, maar Wybe en Haije willen ook graag een compliment uitdelen aan jeugdtrainers Rienk de Haas en Piet Raap. Zij wisten de jongens zo te motiveren dat een voetbaltraining alleen bij hoge uitzondering werd overgeslagen. Twee keer per week samen trainen versterkt de teamgeest en verhoogt het resultaat.

De komende weken speelt de C1 nog tegen ONT (uit) en Drachtster Boys C2 (thuis). Als ze ook deze laatste wedstrijd op zaterdag 21 mei om 10.00 uur weten te winnen, zijn de jongens niet alleen kampioen, maar voelen ze zich ook kampioen!!!

De C1 bestaat uit: Rindert Venema, Jelle van der Bij, Bonze Zeilstra, Lieuwe Zeilstra, Max Dam, Menno Dijkstra, Knelis Kootstra, Tristan Lahuis, Willem Veenstra, Theun de Haan, Levi Hilsum, Nick Okkema , Piet Hogendorp, Bram van der Bij en Jelmer Tillema.

Op de foto’s ontbreken Levi Hilsum en Lieuwe Zeilstra.

(klik hier om de foto's te bekijken, red)

   

Pagina 124 van 151